PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D600. ERR po zrobieniu zdjęcia.

kurczeblade
26-06-2017, 20:52
No i przyszedł czas na mojego D600.

Robię zdjęcie i na wyświetlaczu pojawia się ERR - generalnie można robić kolejne zdjęcia, ale pomiar nie działa, ustawienia przysłony, exp, iso też nie można zmienić, ale po wyłączeniu i włączeniu aparatu znów jedno zdjęcie i znów pojawia się ERR. Co to może być ? :)

Styki czyściłem, czasami są sytuacje że aparat normalnie działa, a czasami problem się ponawia i tak w kółko ... :)

Ostry600
26-06-2017, 22:44
Nie masz czasem podłączonego chińskiego gripa? Lubią robić takie rzeczy.

hostman22
26-06-2017, 23:01
bez karty też wywala błąd?

kurczeblade
27-06-2017, 08:11
Nie używam gripow. Chociaż mam chińskiego z d750 i jest wszystko ok jak podłączam. Z kartą i bez karty to samo.

nikoniarz
27-06-2017, 08:26
Naciąg lustra chyba do wymiany...

kurczeblade
27-06-2017, 15:59
To teraz pytanie pada, czy naciąg lustra był wymieniany też przy akcji serwisowej D600 ? Czy jest to możliwe że to poszło po akcji serwisowej ? :)

Jakie są koszta wymiany naciągu ?

kurczeblade
03-07-2017, 12:05
Dobra, problem rozwiązany. Aparat działa.

Prawdopodobnie problem był z kartą sendisc. Od samego początku miałem wątpliwości co do tej karty, bo nadruk się ścierał, szybciej niż w innych kartach sandisca, ale generalnie karta dwa lata mi dobrze działała przez ten czas. Po zrobionym ślubie, zgrałem wszystkie zdjęcia z karty. Później potrzebowałem coś wydrukować, drukarka w domu poszła ... nie miałem pod ręką pena, to wziąłem tą kartę, wgrałem materiał ale w drukarni już nie chciało czytać. Przyglądam się na kartę, a ona "obudowa" pamięci rozpołowiła się po całej długości na krawędzi. Miałem farta że poszedłem z tą kartą coś wydrukować ... :P bo pewnie zrobiłbym ślub sobie na nią :D Pewnie cały czas coś nie stykało w aparacie i wyskakiwał ERR, mimo tego że ze zdjęciami było wszystko ok.

Dlatego fajnie mieć drugi slot w aparacie!