PDA

Zobacz pełną wersję : nikon- kompakt do 2500-300 funkcjonalny

karella7
26-06-2017, 09:15
Witajcie - mój aparat nikon coolpix ( nie pamiętam teraz dokładnie serii) uległ uszkodzeniu i po zrobieniu kilku zdjęć pojawia się Error. Świetny aparat ( choć duzy,dobry zoom zdje się 12 krotny, 24 piksele, lampa błyskowa i co bardzo lubię obracany obiektyw do robienia selfi).

Szukam coś podobnego w rozsądnej cenie . Mój już ma jakieś 6- 8 lat.
Zastanawiałam się nad nikonem p900 ale nie wiem czy na moje potrzeby nie będzie za duży gabarytowo.
I jak wygląda robienie zdjęć tym aparatem portretowych.

Interesuje mnie aparat do robienia
- portretów
- zdjęć podróżnych
- zdjęć miejskich
- czasem przyrody - ( makro wyraźne i jednak trochę zooma)

Moim ulubieńcem na dzień dzisiejszy jest FujiFilm X-Pro2 niestety nie na moja kieszeń
- ale jest mały
- i robi bokeh - lub go imituje

Czy ktos ma pomysł na nikona który miałby chociaż w wąskim zarysie powyższe funkcje?
Jestem amatorem zupełnym więc jeśli popełniłam jakieś nietakt proszę o wyrozumiałość.

ksh
26-06-2017, 11:11
Musisz rozróżnić kompakty, megazoomy i kompakty z wymienną optyką, łączy je tylko to że wszystkie robią zdjęcia :)
Musisz napisać ile chcesz wydać bo wymagania twoje nie są uniwersalne i nie da się zastąpić aparatem z jednym obiektywem.

karella7
26-06-2017, 16:01
nie doprecyzowałam tego w temacie chcę od 2000 -3000 zł;-)
Przez moment zastanawiałam się tez nad lustrzanką - ogólnie mam teraz straszny bałagan ofertowy po przejrzeniu kilkudziesięciu pozycji na półkach;-)
Ciekawy wydaje się też Nikon - d5300 ale kiedy patrzyłam jak robi zdjęcia to wydaje mi się że jednak są nieostre np. w mieście i zdaje się że zwykły kompakt poradziłby sobie lepiej.
Chyba że były to celowe zdjęcia poglądowe - lub wykonane nieporwanie.
Nie mam doświadczenia więc są to moje tylko subiektywne odczucia z googla.

Lustrzanka -kusi lecz nie wiem też czy dam sobie z nią radę i czy warto na zabawę typu selfi-krajobraz podróżniczy. Czy w tej cenie zrobi lepsze zdjęcia z lepszym zoomem.

3000 zł mogę wydać max ale lepiej byłoby tak w granicach 2000-2500.

sl011
26-06-2017, 17:35
Nikon nie robi już (niestety) dobrych kompaktów.
Jak ma być mały i z zoomem większym niż 3-5x, to może Panasonic Tz100?

dziennikarz
27-06-2017, 13:56
Ja szczerze powiem, że P900 możesz kupić jak najbardziej i powinien spełniać większość oczekiwań o których napisałeś. W cenie się zmieścisz z powodzeniem razem z dokupieniem do niego niezbędnych (moim zdaniem przynajmniej) akcesoriów. Jest duży, to prawda, obiektywu wymiennego nie ma, ale przy zakresie 24-2000 myślę, że to nie jest problem. Jedynie sprawa macro (ale takiego prawdziwego) wymagałaby możliwości wymiany. Do innych celów z powodzeniem Ci wystarczy. Jeśli się akurat na P900 zdecydujesz to daj znać, podpowiem Ci co warto do niego dokupić na samym wstępie, najlepiej od razu.

ravbog
29-07-2017, 19:57
Podpowiedź po takim czasie może już być nieaktualna, ale może przyda się też komuś innemu :)

Jeżeli to nie musi być Nikon to polecę dwa uniwersalne aparaty Panasonica.
Oba mają dobre wizjery elektroniczne, szybkie zdjęcia seryjne, zdjęcia i filmy 4K, odchylany wyświetlacz, wydajną stabilizację
tańszy i mniejszy FZ300 z matrycą podobnej wielkości co P900 ze stałym światłem F2.8, 12,1 Mpx, uszczelnioną obudową i zakresem ogniskowych odpowiadającym 25-600 mm
droższy i większy FZ1000 z większą 1 calową matrycą, ze zmiennym światłem F2.8 -4.0, matrycą 20,1 Mpx i zakresem ogniskowych odpowiadającym 25-400 mm

Ciekawy jest też znacznie od powyższych mniejszy (po wyłączeniu można go schować do kieszeni kurtki) Olympus Stylus 1 z matrycą o wielkości pomiędzy FZ300, a FZ1000 i 12 Mpx, dobrym wizjerem, stabilizacją, stałym światłem F2.8 oraz zakresem ogniskowych odpowiadającym 28-300 mm