Zobacz pełną wersję : Nowy obiektyw - proszę o pomoc
Zwracam się do was z prośbą o pomoc.
Zamierzam kupić nowy obiektyw (obecnie używam nikkora 18-55 mm) podczepionego pod nikona D3200. Zastanawiałam się nad sigmą 17-50 mm. Czy mógłby mi ktoś doradzić, czy ten obiektyw jest lepszy od tego, który obecnie używam? Nadmienię, że obiektyw ma być przeznaczony do krajobrazu i portretów.
Z góry dziękuję za cenne rady ;)
W portrecie na pewno lepszy na 50 mm przy 2.8 uzyskasz dość płytką głębie ostrości, co w portrecie na ogół jest korzystne. W krajobrazie dużej różnicy nie będzie , bo i tak się szkło przymyka, w dodatku moja sztuka wydaje mi sie nieco słabsza w okolicach 17 mm, ale i tak jest przyzwoicie ostra.
A czy mógłbyś polecić w takim razie jakiś inny lepszy obiektyw do fotografii zarówno krajobrazowej jak i portretowej?
Kup Sigme 17-50, nie ma nic tak uniwersalnego taniego i z ta dobra jakością, możesz ewentualnie do portretu kupić nikkora 1.8/50G, a do krajobrazu jeśli ma być szerzej jak 18mm to sigma 10-20.
Kup Sigme 17-50, nie ma nic tak uniwersalnego taniego i z ta dobra jakością, możesz ewentualnie do portretu kupić nikkora 1.8/50G, a do krajobrazu jeśli ma być szerzej jak 18mm to sigma 10-20.
Nie wiem czy jest sens zaopatrzyć się w tą sigmę 17-50, skoro jak pisał klepyn dużej różnicy nie ma w stosunku do nikkora 18-55?
Znajdziesz wiele opinii mówiących, że różnica jest kolosalna. Ja uważam, że jest duża.
Jeśli założymy jednak, że nie ma sensu i skreślimy tę sigmę to dość poważnie zawęża nam się pole manewru i wchodzimy delikatnie mówiąc na wyższą półkę.
Ta sigma to najpopularniejszy chyba następca KIT-ów i w tym zakresie cenowym praktycznie bez konkurencji.
Hej, trochę nieopatrznie mnie zrozumiałeś. Dużej różnicy nie ma w krajobrazie na krótkich ogniskowych po przymknięciu kita i sigmy. Poza tym wszystko jest na znaczny plus dla Sigmy, jak najbardziej polecam ! Stosunek jakości do ceny tego szkła jest bardzo dobry. F 2.8 w całym zakresie jest nie do przecenienia tym bardziej , że jest w pełni użyteczne.
kundziorro
25-06-2017, 08:09
18-55 to faktycznie nie najgorszy obiektyw kiedy go się przymyka. Różnica maleje, kiedy skoryguje się wady obiektywu w postprodukcji... ALE! To co oferuje Sigma za te pieniądze, to dla mnie był szok. Nigdy nie oddam tego szkła ;)
BambusZMikronezji
27-06-2017, 21:25
Zanim kupisze tą sigme sprawdź jak wspolpracuje z twoim modelem aparatu (poczytaj fora) poza tym musisz liczyć sie z koniecznością kalibracji obiektywu w serwisie. Problem kalibracji dotyczy potencjalnie i w zasadzie wszystkich obiektywów, nie tylko sigmy. Niech cię to jednak nie przeraża bo obiektyw w sowjej cenie jest bardzo ok. Będziesz bardzo zadowolony.