PDA

Zobacz pełną wersję : Elinchrom Ranger a HSS

Ostry600
23-06-2017, 00:27
Czy ktoś może stosuje zestaw plenerowy czyli generator jak w tytule i głowicę. Moje pytanie brzmi czy taki zestaw da się synchronizowac z krótkimi czasami a jeżeli tak to w jaki sposób (jakim nadajnikiem) ?
Drugie pytanie jakie mnie nurtuje to jak dzieli się moc generatora (1100Ws) przy korzystaniu z dwóch głowic jednocześnie oraz czy każdą z głowic można oddzielnie sterować?
Będę wdzięczny za odpowiedź bo szukając w internecie całkiem zgłupialem:)

Jacek_Z
28-06-2017, 23:31
W nazwie jest AS, co w większości firm oznacza możliwość ASymetrycznego ustawiania energii. Tu chyba jest ta asymetryczność, ale niestety na sztywno w proporcji 2:1. Czyli jedna główka 366 Ws, a druga 733 Ws - o ile są podłączone dwie główki i jest ustawiona pełna energia.
Tu masz instrukcję
http://milso.com.pl/inc_milso/static/upload_dir/Ranger_RX.pdf

Ostry600
08-07-2017, 22:32
Wielkie dzięki. Długo nikt się nie odzywał i straciłem nadzieję.
Stwierdziłem jednak że może być spory problem z HSS nie mówiąc już o TTL o którym nie ma nawet co myśleć. Postanowiłem kupić Atlasa a jak zabraknie mocy dokupię drugiego i będzie 1200Ws.

leon28
27-02-2018, 17:07
Czy ktoś może stosuje zestaw plenerowy czyli generator jak w tytule i głowicę. Moje pytanie brzmi czy taki zestaw da się synchronizowac z krótkimi czasami a jeżeli tak to w jaki sposób (jakim nadajnikiem) ?
Drugie pytanie jakie mnie nurtuje to jak dzieli się moc generatora (1100Ws) przy korzystaniu z dwóch głowic jednocześnie oraz czy każdą z głowic można oddzielnie sterować?
Będę wdzięczny za odpowiedź bo szukając w internecie całkiem zgłupialem:)

da sie to synchronizowac z krotkimi czasami - wymagany nadajnik Elinchrom EL-Skyport Plus HS, dzieki niemu osiagasz nie tylko krotkie czasy synchronizacji, ale i pelne sterowanie lampami systemowymi. oczywiscie potrzebujesz do tego rowniez odpowiedniej glowicy - hs
jesli masz generator z mozliwoscia podpiecia np. 2 glowic, to tak jak jacek napisal w przypadku oznaczen as = asymetryczny podzial = najczesciej 1/3 2/3. raczej nie sadze, abys byl w stanie zmienic ten podzial. wybor portu a czy b wplywa na czasy synchronizacji.

najwiekszym problemem elinchroma w polsce jest chyba sam dystrybutor. moim zdaniem jesli ktokowiek bedzie chcial robic w milso zakupy, niech najpierw zobaczy na jakich zasadach oni prowadza dystrybucje elinchroma. dla wielu produktow (niekoniecznie najdrozszych) wymagana jest 100% wplata i czas oczekiwania 4-5 tygodni. to juz nawet nie jest azja, a afryka.
moze

leon28
07-03-2018, 16:52
da sie to synchronizowac z krotkimi czasami - wymagany nadajnik Elinchrom EL-Skyport Plus HS, dzieki niemu osiagasz nie tylko krotkie czasy synchronizacji, ale i pelne sterowanie lampami systemowymi. oczywiscie potrzebujesz do tego rowniez odpowiedniej glowicy - hs
jesli masz generator z mozliwoscia podpiecia np. 2 glowic, to tak jak jacek napisal w przypadku oznaczen as = asymetryczny podzial = najczesciej 1/3 2/3. raczej nie sadze, abys byl w stanie zmienic ten podzial. wybor portu a czy b wplywa na czasy synchronizacji.

najwiekszym problemem elinchroma w polsce jest chyba sam dystrybutor. moim zdaniem jesli ktokowiek bedzie chcial robic w milso zakupy, niech najpierw zobaczy na jakich zasadach oni prowadza dystrybucje elinchroma. dla wielu produktow (niekoniecznie najdrozszych) wymagana jest 100% wplata i czas oczekiwania 4-5 tygodni. to juz nawet nie jest azja, a afryka.
moze
elinchrom kilka dni temu wypuscil kolejny generator z serii elb - elb 500. tu masz ttl i pelna asymetrie, zadnych ograniczen, co do podzialu mocy. niestety to nie hs tylko hss, nie ma tez kompatybilnosci ze starsza wersja elb 400 (baterie). dzieki bogu nadajnik skyport plus hs po wgraniu nowszego oprogramowania zmienia sie w pro i steruje rowniez ustawieniami ttl.