Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Ewa - pierwsze podejście.
Al Bundy
03-06-2007, 21:48
Cykl testowania nowych twarzy w moim wydaniu trwa więc i tym razem kładę pod osąd... Ewę...
Na początek w ten deseń:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/image/24932.jpeg)
Gawronnek
03-06-2007, 21:50
wg. mnie za duży bałagan i nie mogę skupić się na modelce
dla mnie podobnie, chyba za jasne tło i światełko za mocne... ale modelka sympatyczna
Bez tych sprayow bylo by ok.
A mnie się podoba właśnie ze sprayami, w tej tonacji i tak jak jest, świetne zdjęcie - widać co chciałeś osiągnąć i udało Ci się.
Al Bundy
03-06-2007, 22:16
hmm...
Ciuchy dobrałem do miesca, światło celowo miało ją tam wkomponować a spraye miały dodać klimatu... Nic nie rozumiem w takim razie...
swiatlo, ciuchy, modelka, poza - wszystko fajnie
zrobilbym tylko dla porowniania to samo, odsuwajac modelka troche od sciany i zmniejszajac GO
jakby lokiec krwawil ale mi sie podoba...
zobacz tą fotke tak żebys zasłonił ją od dołu tak na wysokości jak się nogawki zaczynają żeby nie było widac stóp :) nie masz wrażenia że wygląda jak namalowana na tej ścianie ? :) sam pomysł ciekawy ale jak kolega wyżej pisał może zmniejszyć lekko GO żeby ona jakoś sie odcieła od tej ściany ;)
Niedzwiedz
04-06-2007, 07:54
Ewa fajna !!! :)
Fajna fotka, tylko taka nieco rozpraszająca uwagę, nie wiem na czym się skupić. Chciałbym na twarzy, ale jest trochę przysłonięta. Imho powinieneś trochę inaczej ustawić modelkę, poza tym całkiem, całkiem ;)
shadowArt
04-06-2007, 08:06
a może by tak lekko podostrzyć ją w PS, dodatkowo dodać jakiś efekt winiety ... mogło by wyjść ciekawiej :)
jakieś płaskie to zdjęcie, wg mnie modelka gubi się wtle. Ja bym GO pokombinował. Fajna Modelka.
Al Bundy
04-06-2007, 09:44
Ok. - niech będzie - tego nie będę poprawiał ale wieczorem zapodam kolejne. Tam GO będzie dużo mniejsza, babeczka stoi daleko od ściany i ma odsłoniętą twarz ;)
Ok. - niech będzie - tego nie będę poprawiał ale wieczorem zapodam kolejne. Tam GO będzie dużo mniejsza, babeczka stoi daleko od ściany i ma odsłoniętą twarz ;)
Wrzucaj, wrzucaj :)
Mnie się ogólnie podoba
Czekam na następne
faktycznie moze by pokombinowac z odlegloscia od sciany i maksymalnie zwiekszyć otwór przysłony. 1,8, moze 2,8 ciekawe czy spraye wskoczyly by w drugi kadr z takiej odległości. Fajna modelka i faktycznie krwawi Jej łokieć :) dopiero teraz zaczynam dostrzegać takie detale po podpowiedzi jednego z forumowiczów. Al a jakim sprzętem to wszytsko doswietlasz? 2x softbox czy raz plus blenda? moze troszke opowiesz. Aha i chyba delikatnie za jasno lub moj LCD jest blee. Pozdrawiam Andrzej
Al Bundy
04-06-2007, 22:46
To zdjęcie to jedynie blenda 160cm z ponad 20 metrów. Jest jasno bo docelowo plik leci na ploter i tak musi wyglądać ;)
Gawronnek
04-06-2007, 22:58
hej a co daje blenda z 20 metrów?
Al Bundy
04-06-2007, 23:09
Daje to co widać - jednolite oświeltenie sceny kilkumetrowej i bardziej delikatne cienie... Gdyby stanąć z nią 5 metrów od modelki jużwidziałbyś na ścianie ostry kontur...
nooooo tak, ale blenda musi być wtedy prosta..? tzn "niepomiętoolona" ? tzn niewykręcona i niezniekształcona? z 20 metrów to chyba tylko zajączka mozna puscic o ile blenda jest jak wyżej. :)
Ewa fajna !!! :)
za niedżwiedziem
Ewa fajna
ale z reszta?
rozpęd?
Al Bundy
05-06-2007, 08:02
nooooo tak, ale blenda musi być wtedy prosta..? tzn "niepomiętoolona" ? tzn niewykręcona i niezniekształcona? z 20 metrów to chyba tylko zajączka mozna puscic o ile blenda jest jak wyżej. :)
???? Świeciłeś kiedykolwiek blendą? To nie lusterka z idealnie płaską taflą a pomarszczonym materiałem który rozprasza jak moze... Efekt widać na zdjęciu. Słońce bezpośrednio w to miejsce nie dociera - zwróć uwagę na cień za modelką - wyraźnie widać źródło światła poniżej poziomu modelki (budynek stoi na górce) a jest nim właśnie blenda. Dodaj do tego powieszchnię samej blendy (jakieś 1,5 m2) i mamy co mamy... Zapraszam na szkolenie...