Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 czy Tamron 70-300USD?
Hej,
kupiłem ostatnio na próbę Tamrona 70-300 Di Macro. Jestem z niego średnio zadowolony (mam jeszcze opcje wymiany). Bez statywu jest słabo uzyteczny, choć właściwościowi optyczne nie sa tak złe jak sugeruje cena. Występują sporadyczne problemy z AF.
Czy warto wymienić na wersje USD? Czy wersja USD obsługuje macro? Nie powiem, w tym obiektywie opcja macro, choć nie jest wybitna jest fajnym bajerem.
Ewentualnie jakieś inne szkło do 1600zł?
Zdecydowanie warto. Ale makro nie będzie, skala odwzorowania to 1:4
Własnie widzę, że to 1:4. Gdzieś wyczytałem, że ma 1:1, pewnie złe informacje.
Róznica 1000zł, ale jeżeli miałbym być znacznie bardziej zadowolony...
Też uważam, że warto zamienić na VC USD.
1. bardzo dobra stabilizacja
2. sporo lepszy optycznie, szczególnie przy długim końcu
3. dużo lepszy AF
4. lepsza budowa.
stary 70-300 "macro" też nie ma typowej dla makro skali (1:1), bo ma zaledwie naciągane 1:2.
A Tamron USD czy Nikon Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR? Czy może jeszcze coś innego?\
Nikon AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR?
Te dwa Nikkory są DX. Polecam AF-P 70-300, ale tylko do nowszych puszek. Poczytaj o kompatybilności AF-P
Tzn Nikkor 55-300VR to straszy i działa ze wszystkimi.
Wybór padł na 70-300 AF-P i jestem bardzo zadowolony :)
Brakuje mi tylko przełączników na szkle do wyłączenia zarówno AF jak i VR ale to malutka wada przy tym co oferuje ten obiektyw. Jedyni minus za bardzo skąpe wyposażenie pudełka - brak tylnego dekielka, osłony przeciw słonecznej i etui.
Trudno się nie zgodzić, jakiś woreczek za 0,1 usd mogli dołożyć, czy lepszy tylny dekielek. Ale na razie nie zauważyłem potrzeby zakładania osłony ps, tak, że trochę poużywaj a sam zobaczysz czy warto ją dokupić. Wygląda, że powłoki Nikona dają radę i praca pod światło nie jest problemem.
Właśnie zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy tym Tamronem dla macro a tym usd? Chciałabym kupić obiektyw tele do d3100. Mam na razie 18-105. Czy tym tamronem macro dam rade zrobic sporadyczne zdjęcia ptaków? lub dziecka w plenerze? Zdjecia beda robione sporadycznie podczas spacerow.
Właśnie zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy tym Tamronem dla macro a tym usd? Chciałabym kupić obiektyw tele do d3100. Mam na razie 18-105. Czy tym tamronem macro dam rade zrobic sporadyczne zdjęcia ptaków? lub dziecka w plenerze? Zdjecia beda robione sporadycznie podczas spacerow.
Niezależnie, czy będziesz zdjęcia robił sporadycznie, czy codziennie , Tamron macro zbiera najgorsze opinie, Tamron 70-300 usd jest uznawany za dobre szkło. Poszukaj używanego Tamrona usd, na jedno wyjdzie mniej więcej cenowo, a efekt będzie lepszy.
Optycznie ten stary Tamron nie jest najgorszy, jest lepszy od zwykłej Sigmy. Do tego jest najjaśniejszy ze wszystkich szkieł 70-300, czyli dłużej trzyma otwór w miarę zwiększania ogniskowej. To co w nim najsłabsze, to AF. Głośny, wolny i czasami lubi stanąć (trzeba zmienić kadr, żeby ruszył). Do ustawianych zdjęć się nada, do latającego ptactwa raczej nie.
To moze jednak
(skoro to forum Nikona)
to AF-S 70-300 VR ???
Ale, jak mus i parcie na T lub S to nic nie poradze.
Trudno będzie kupić sprawnego Nikkora 70-300 VR za ok.600 zl, bo tyle kosztuje ww nowy Tamron macro.
Wolałbym używanego Nikkora 55-300VR kupić, jest lepszy od zwykłego tamrona pod każdym względem, 700zł za używany jest osiągalne.
Nikkora 55-300VR - na początku brałam go pod uwagę, ale słyszałam że owy Tamron jest sporo ostrzejszy od niego. Nic będę musiała przemyśleć i dokonać wyboru. Na razie mam odłożone tylko 500, więc chyba poczekam aż zrobi się z tego większa sumka.
madebyzosiek
08-08-2017, 09:38
Na razie mam odłożone tylko 500, więc chyba poczekam aż zrobi się z tego większa sumka.
Jeżeli mówimy o teleobiektywie, to jest to najmądrzejsza decyzja. Tanio nie da się kupić niczego dobrego...
Nikkora 55-300VR - na początku brałam go pod uwagę, ale słyszałam że owy Tamron jest sporo ostrzejszy od niego. Nic będę musiała przemyśleć i dokonać wyboru. Na razie mam odłożone tylko 500, więc chyba poczekam aż zrobi się z tego większa sumka.
Tamron LD macro jest bardzo słaby, lepszy jest model USD VC i tego można polecić z czystym sumieniem, nikkor 55-300VR to dobry kompromis, obecnie najtańszy dobry tele.