PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie body polecacie?

kamphora
09-06-2017, 16:47
Witam!

Rozważam zakup (kolejnej) lustrzanki, zawsze były to canony lecz postanowiłam przesiąść się na nikona. Generalnie potrzebuję czegoś, co jakością będzie odpowiadało co najmniej canon e50 (analog) czyli powyżej czystej amatorszczyzny ;) . Sprzęt jest mi potrzebny głównie do fotografowania własnych koni (prowadzę hodowlę a dobrej jakości zdjecia w ogłoszeniach są jak wiadomo podstawą sprzedaży). Do body planuje dokupić sigmę, najprawdopodobniej 75-300. Kilkanascie lat temu nie byłoby wiekszego problemu z wyborem body, ale teraz jest tego za duzo więc byłabym wdzięczna za pomoc. Sprzęt z drugiej reki jak najbardziej wchodzi w rachubę, najbardziej zależy mi na jakości.

GonzoG
09-06-2017, 19:24
Każde współczesne body Nikona da lepszą jakość, o ile użyjesz się dobrego obiektywu, akurat sigma 75-300 to zabytek muzealny nie nadający się do współczesnych aparatów cyfrowych. Z resztą nowsze sigmy 70-300 również dobre nie są.

Jeśli​ chodzi o wybór konkretnego aparatu i obiektywu to przede wszystkim musisz podać budżet.
Optymalnym wyborem wg. Mnie byłby Nikon D750 + Tamron 70-200/2.8 VC USD, ale to wydatek ok 10k PLN za używane.

kamphora
10-06-2017, 09:06
Własnie przeglądam parametry szkieł, sigma 70-200 http://www.optyczne.pl/911-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_DG_APO_OS_HSM-specyfikacja_obiektywu.html wygląda całkiem nieźle odnosnie parametrów abstrahując od faktu że 75-300 chyba już wogóle nie jest produkowane ;)

Jak z jakoscią Tamrona? Nie był zbyt dobry kiedy wchodził na rynek, ale to było dość dawno temu kiedy ogólnie królowała sigma ale z tego co widzę, ta ostatnia chyba nie nadąża za innymi producentami a szkoda.

W każdym razie jesteś kolejną osobą która poleca mi D750 więc wybór body jest już właściwie jasny.

GonzoG
10-06-2017, 22:41
Jak Tamron 70-200 VC USD wchodził na rynek, to był bardzo dobry obiektyw i nadal jest. Teraz z resztą jest już jego 2-ga wersja "G2". Czasy gdy Tamron miał słabe szkła to historia z muzeum.
Sigma też sobie dobrze radzi, ale akurat 70-200 to już stary obiektyw i wszyscy czekają na nową wersję.

ksh
10-06-2017, 22:45
Akurat tamron ma szczęście do dobrych 70-200 bo ten starszy co mam 70-200 bije konkurencje rozdzielczością mimo że nie jest szybki i nie ma stabilizacji ale cena używanych jest atrakcyjna.

PiKa
11-06-2017, 07:11
Przypuszczam, że d7100/d7200 i tamron 70-300 vc usd plus nikkor 50 1.8g by wystarczyły do ogłoszeń

ksh
11-06-2017, 09:40
Jeśli ktoś ma pojęcie o fotografii i chce zrobić zakupy świadom co potrzebuje to powinien zacząć od ustalenia na początek potrzeb w obiektywach, dobranie do tego aparatu to najmniejszy problem, uparcie pchanie się w pełną klatkę nie zawsze ma sens, producenci sprzętu stwarzają pozory i wymuszają na kliencie by ten ewoluował w zakupach zgodnie z ich linią marketingową.
D7200 to świetny aparat, D750 podobnie, jednak z obiektywami i z ich kosztami jest już bardzo różnie, pełna klatka ratuje się częściowo tym że może działać z obiektywami z cropa, jednak to trzeba traktować jako ostateczność, a nawet dziwactwo :)

kamphora
11-06-2017, 20:56
Gonzo G
No właśnie... ja technicznie utknęłam w czasach sprzed lustrzanek cyfrowych.

- - - - kolejny post - - - - - -

PiKa

ale czasem trzeba złapac galopujące stado o wschodzie słońca - rzuć okiem na zdjęcia z Janowa Podlaskiego, nie tylko z Polish Pride, a zrozumiesz o co mi chodzi, poza tym rynek na którym zdobywamy klientów jest bardziej wymagający, niż rodzimy.

- - - - kolejny post - - - - - -

koesh

tak jak pisałam na samym początku, potrzebuję jakości minimum takiej, jaką dawał analogowy canon 50e. Miałam w połączeniu z sigmą i swietnie mi się na tym pracowało (lata temu zarabiałam pieniążki, fotografując konie wyścigowe).