Zobacz pełną wersję : Początkowy obiektyw do D5500 (Kit 18-105 vs sigma 18-200mm)
Cześć,
Jestem nowym użytkownikiem, od jakiegoś czasu związku z planami zakupu nowego aparatu trafiłem tutaj na forum w poszukiwaniu wiedzy.
Ogólnie mój 'stary' aparat (który mam od 2009) - Sony alpha 350 z 2 obiektywami minolty 28-80 oraz 75-300. Głównie fotografowałem/fotografuje na wszelkich wycieczkach, krajobrazy oraz zdjęcia miejskie (w tym nocne).
Związku z tym ze mój aparat jest uszkodzony (przesunięcie zdjęć względem wizjera o 1/5 do góry) - a w serwisie powiedziano mi że nie opłaca się tego naprawiać, zdecydowałem się po analizie kupić Nikona D5500 (co samo w sobie będzie zmiana na lepsze).
O ile decyzja odnośnie aparatu (choć nie łatwa) przyszła w końcu bólach wyboru. To mam dylemat odnośnie obiektywów - de facto sprowadziłem mój wybór początkowego obiektywu do:
OBIEKTYW SIGMA 18-200MM F/3.5-6.3 DC OS HSM II NIKON
albo
kit w zestawie 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR
W póżniejszym czasie (czytaj parę wypłat i 'nauczenia' się nowego aparatu) - zamierzam kupić jaśniejszy obiektyw z dużo mniejszymi ogniskowymi ( do ~35mm).
Czuje ogólnie że w momencie gdy się przyzwyczaiłem do 75-300 mm (szczególnie wycieczki górskie) to boje się że kit 18-105 mm może być za mały. Wyżej wymieniona Sigma z 200m - może okazać się wystarczająca, a zarówno na tyle uniwersalna że byłaby na co dzień.
Czy moglibyście mi poradzić czy wybór body + sigmy 18-200mm ma sens, czy lepiej mimo wszystko wziąc kita (który ma raczej dobre opinie)?
Z góry dziękuje
Sigmę 18-200 II coś tam miałem, nie polecam. Generalnie jeśli nie używasz Lightrooma trudno będzie poradzić sobie z dystorsją na krótszych ogniskowych (ogólnie w tym szkle jakoś wszystko się gnie i linie uciekają), bliżej 200 mm to znowu mydło.
Z tych ww obiektywów lepiej wziąć kita. Bywają zestawy z Nikkorem 18-140, ale nie wiem czy warto dopłacać względem 18-105, zależy w jakiej cenie znajdziesz. Jakąś opcją do rozważenia jest też zestaw z N18-55 AF-P plus 70-300 AF-P VR, ale to raczej z d5600 i znowu, zależy czy znajdziesz w dobrej cenie.
Jeśli chodzi o dłuższe szkła, to najtańsze a całkiem przyzwoite to Nikkory 55-200VRII (mówię o najnowszej wersji, a są ze 3 różnej jakości) oraz 70-300 AF-P VR, ten jest lepszy, z cashback teraz do znalezienia za niewiele ponad 1000zł.
Rozważ też zakup D5300 i zaoszczędzone pieniążki wpakuj w dwa obiektywy żeby mieć zestaw na wiele wiele lat i satysfakcje z jakości.
D5500 + 18-105 to cena obecnie 3500zł, a w tej cenie masz D5300 + kit 18-55VR, który jest niedoceniany przez wielu, dokupisz do tego wspomniany wyżej 55-200VRII jako opcja minimum w tele i jeszcze zostanie ci pieniążków na zakup np nikkora 1.8/35mm dla jasności, bokehu, rozmytego tła itd.
Czyli podsumowując lepiej tańszy aparat z obiektywami niż drogi z jednym uniwersalnym.
Istnieje duzo opcji, np :
- 18-55 + 55-200 vrII
- sigma 17-50 2.8 + 55-200 vrII (tutaj prawdopodobnie odpadnie potrzeba w zakupie 35dx/1.8)
- 18-55 + 55-200 vrII + 35/1.8
zgadzam sie z poprzednikiem, lepiej zainwestowac w lepsze szklo :)
jarek_ns
08-06-2017, 13:47
Ja bym zainwestował w sigmę 17-50/2,8 Na początek a później jak trzeba coś dłuższego.
Kolega raczej nie doceni na początki Sigmy 17-50/2.8. Jeśli przyzwyczaił się do długich ogniskowych, z Sigmą będzie za "krótko" ;)
Cześć,
Decyzja co do aparatu trwała długo - dlatego już nie chciałbym iść w ewentualną zmianę tej decyzji :).
Natomiast na ta chwilę związku z waszymi radami przyjrzałem się sigmie 17-50/2,8 -i myślę że będzie mi odpowiadać. Następnym zakupem byłoby coś dłuższego w takim wypadku - 200/300 mm (55-200 vrII ?).
Dziękuje za odpowiedzi i rady :) Na pewno dało mi to do myślenia.
N55-200 vrII to nie jest ostrość Sigmy 17-50, żeby nie było niedomówień.
Z dużego cropa z obrazka na 200 mm też raczej nie będzie pożytku. Warto to wiedzieć, żeby nie oczekiwać nie wiadomo czego od obiektywu za trochę ponad 500 zł (za tyle do kupienia nowy, ale tylko z gwarancją sklepu, z Azji). To po prostu małe, tanie szkło spacerowe z akceptowalną ostrością, bezproblemową pracą pod światło, ładnym odwzorowaniem kolorów, ,itd. generalnie bez wpadek, do wykorzystania w dobrym świetle.
Nie miałem 55-200VR w najnowszej wersji ale znam dobrze 55-300VR i mogę go polecić, nie jest szybki ale stabilizacja i ostrość zadowalająca, teraz można kupić używane nawet za 800zł, no i do D5500 można kupic AF-P 70-300VR nówke z cashback.
Sigma 17-50 to zacne szkło i warte swojej ceny, a potem odwdzięcza się częstym szerokim uśmiechem z zadowolenia patrząc na to co wypluje zestaw :)
Dyskutowalbym na temat ostrosci 55-200VRII, ale spokojnie moge polecac ze wzgledu na wspolczynnik cena/satysfakcja :) Przy tej cenie obiektywu mozna spokojnie sobie kupic nie z dystrubucji PL. Chociaz ze wzgledu na cashback warto sie zasntanowic nad AF-P 70-300VR.
Pewnie za jakiś czas będę starał się kupić 55-200VII albo AF-P 70-300VR.
Moglibyście mi jednak powiedzieć na czym polega cashback, z czym to się je, gdzie to się robi i jak - bo moje google searches wskazują jedynie na 'wypłatę gotówki przy płatności' - co tu dużo mówić - zielony jestem :)
Moim zdaniem bierz też pod uwagę 55-300VR ale używane, a 55-200 sprawdź przed kupnem bo pierwsza wersja tego obiektywu była strasznie kiepska.
Pewnie za jakiś czas będę starał się kupić 55-200VII albo AF-P 70-300VR.
Moglibyście mi jednak powiedzieć na czym polega cashback, z czym to się je, gdzie to się robi i jak - bo moje google searches wskazują jedynie na 'wypłatę gotówki przy płatności' - co tu dużo mówić - zielony jestem :)
kupujesz obiektyw z polskiej dystrybucji (fotojoker, cyfrowe, abfoto i t.d.) i wypelniasz formularz online lub karteczke dolaczona do obiektywu i wysylasz do nikon polska. Po zakonczeniu promocji dostajesz sms z kodem, podchodzisz do bankomatu euronet i za pomoca tego kodu wyplacasz gotowke.
sprzet ktory bierze udzial w promo: http://nikon.pl/promocje
regulamin: http://www.nikon.pl/promocje/cashback_regulamin.pdf
kupujesz obiektyw z polskiej dystrybucji (fotojoker, cyfrowe, abfoto i t.d.) i wypelniasz formularz online lub karteczke dolaczona do obiektywu i wysylasz do nikon polska. Po zakonczeniu promocji dostajesz sms z kodem, podchodzisz do bankomatu euronet i za pomoca tego kodu wyplacasz gotowke.
sprzet ktory bierze udzial w promo: http://nikon.pl/promocje
regulamin: http://www.nikon.pl/promocje/cashback_regulamin.pdf
Ahhh, nic dziwnego ze miałem problemy ze znalezieniem - szukałem nie od tej strony co trzeba (bankowej). Widzę ze cashback jest do września - myślę że w takim wypadku raczej skorzystam z tej opcji.
Dziękuje!