Zobacz pełną wersję : Lustrzanka dla Amatora ;)
Kkrrystian
07-06-2017, 12:28
Witam, pisze do was koledzy z wielką ale to Wielką Prośbą :) chciał bym zacząć zabawę z fotografią :) Mianowicie zawsze podobała mi się fotografia ale nigdy nie byłem w stanie zacząć bawić się takim sprzętem ani takimi rzeczami :(. Na początek mojej zabawy chciał bym wyadać około 3000zł nie wiem sam czy to dużo czy mało ale na początku chciał bym fotografować wszystko i nic :))Bardzo was proszę o porady czy w tej kwocie idzie coś kupić ?? myślałem o czymś takim http://allegro.pl/nikon-d5300-18-105-zestaw-polska-gw-24-miesiace-i6794360169.html lub http://allegro.pl/nikon-d3300-18-105-vr-torba-32gb-statyw-gratisy-i6807563144.html ale jestem otwarty na propozycje :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ogólnie szukam czegoś na raty i znalazłem coś takiego, http://allegro.pl/nikon-d5300-18-105-vr-32gb-torba-statyw-mega-i6773760413.html jak i http://allegro.pl/nikon-d3400-18-105vr-8gb-torba-zwrot-215zl-i6838879697.html co byście mi polecili ?? Bardzo Proszę was o porade :)
Pierwsza i ostatnia aukcja jest ok, polska dystrybucja i gwarancja, będzie zwrot przy zakupie D3400.
Miałem D3400 jak i D5300, ten drugi za lepszą guzikologie i gibany ekranik jedynie warto brać ale podobał mi się tez D3400 i niczego mu nie brakowało, obiektyw 18-105 to na początek jak i na później świetny obiektyw.
Brałbym tańszy zestaw z D3400 i dokupił sobie potem jasny obiektyw 35mm lub 50mm nawet używany żeby poczuć moc :)
gemini4all
07-06-2017, 12:57
Myślę, że warto dopłacić do D5300, to bardzo dobry sprzęt.
Na początek parę spostrzeżeń:
- Nie bierz D3400 (chyba, że będzie tańszy od D3300), bo jest to OKROJONA wersja D3300;
- Odpuść sobie te badziewne statywy, bo jest prawdopodobne, że już po pierwszym użyciu będziesz zbierał sprzęt z podłogi;
- Najlepiej kupuj u autoryzowanych partnerów Nikona. Ceny często są podobne jak w Twoich linkach, a będziesz miał spokój z gwarancją itp.
Poza tym zastanów się, czy na pewno chcesz lustrzankę, która z takim obiektywem jak 18-105 jest duża i ciężka i będziesz miał ograniczone możliwości, jak zechcesz użyć trybu live view (czyli tzw trybu zombie).
Jeżeli rzeczywiście chcesz lustrzankę, to D3300 i D5300 są ciekawą propozycją. Obiektyw 18-105 też jest OK.
Przed zakupem najlepiej przejdź się do sklepu z aparatami, weź własną kartą pamięci, weź aparat do ręki i wypróbuj jak się robi zdjęcia konkretnym sprzętem.
Nie wiem na ile zwracasz uwgę na te gratisy ale... Nie zwracaj w ogóle. Ceny tych rzeczy u Chińczyka to są kwoty czasem rzędu kilkudziesięciu centów (np. pilot kosztuje około 95 centów).
Taka sugestia gdyby o podjęciu decyzji miał zadecydować jakiś gadżet.
Co do wyboru czy D3300 czy D3400 to nie sugerowałbym się tym że jest "okrojony", D3400 ma świetną matrycę, lepszą wydajność baterii, ma słabszą lampę i na miejsce wifi dostał bluetooth/snapbridge też w wersji okrojonej ale ogólnie cena i cashback zachęca.
Tez sugerowałbym zakup D5300 z 18-105 i ogólnie bez tych wspaniałych dodatków.
W tych linkach sferis i xkom jest ok tak dla dokładności.
Moje zdanie podobne, jak kolegów:
- D3300 lub D5300, (na D3400 jest teraz w Nikonie mały cashback - czyli późniejszy zwrot pewnej kwoty od firmy Nikon; D3400 nie miałem, więc nie polecam ani nie odradzam)
- obiektyw 18-105 jest o.k., ma fajny zakres ogniskowych i jak na swoją cenę naprawdę niezłą jakość,
- daj sobie spokój z dodatkowymi gadżetami, kup przede wszystkim aparat + obiektyw, z dodatkami idź w jakość np. przy statywie, filtrze czy torbie - puszeczkę kiedyś zmienisz, a statyw czy torba zostanie i może długo służyć, jeśli dobrej jakości, przemyślana i zacnej firmy. Ja wychodzę z założenia, że jestem za biedny, żeby kupować byle co - jak kupisz badziewie, kupujesz kilka razy i nie zaoszczędzisz sobie nerwów i pieniędzy. Poza tym to fajna zabawa - stopniowo uzupełniać wyposażenie; nie ma gdzie się spieszyć,
- najlepiej kupuj u autoryzowanych partnerów Nikona, wtedy eliminujesz wiele problemów. Ceny zbliżone, warto. Takie rzeczy, jak puszeczka czy obiektyw ja wolę kupować osobiście w sklepie, obejrzeć, wypróbować, a nie przesyłką przez internet. Poza tym, jak już kupisz, to prawdopodobnie "zarazisz" się i będziesz częstszym bywalcem w sklepie, więc warto rozwijać relacje osobiste :grin:
Zestaw D3300 + 18-105 mam - używam - jestem zadowolony - więc i polecam :). Stosunek jakość/cena uważam, że jest bardzo dobry.
Twój budżet pozwoli na kupienie dodatków, ale z tym najlepiej poczekać aż ich potrzeba sama wyjdzie na jaw - nie wszystko na raz. Czy potrzebna Ci lampa, czy statyw czy nowy obiektyw - wyjdzie w praniu :D
Jeśli budżet masz sztywny, do serii D3xxx jest szansa na dodatki, przy D5xxx może już budżetu zabraknąć.
Po pierwsze: żadnych "zestawów" z aledrogo. Tylko - bez dodatków - np. D3300 + 18-105 mam. Jak chcesz obniżyć koszty to body nowe, obiektyw używka. Aparat kup przez internet z odbiorem w sklepie. Masz 14 dni na zwrot. Odpuść badziewne filtry, statywy i inne pierdoły. Torbę kupisz, jak będziesz wiedział jaką chcesz. Drugim zakupem najczęściej jest lampa, później jakieś obiektywy, filtry, statyw i inne pierdoły oraz... nowy aparat, nowe obiektywy i tak w kółko. System to worek bez dna.
ps. 50 km od Ciebie kolega sprzedaje D90. Sprzęt nie najnowszy, ale dobry. Dokupisz obiektyw i połowa kwoty zostanie w portfelu. Jak fotografia wciągnie sprzedasz i kupisz coś nowego. Nie wciągnie - sprzedasz i stracisz najwyżej 2-3 stówki. Może warto zrobić sobie wycieczkę?
BambusZMikronezji
07-06-2017, 23:02
Ci co piszą że d3400 jest okrojona wersją d3300 mają rację
Kkrrystian
08-06-2017, 09:46
Chcę kupić nowy aparat z względu na to że chcę go kupic na raty bo nie dysponuje gotówką :) i wybór chyba padnie na Nikona d5300 z obiektywem 18-105. A możecie obczaić takie zestawy ? Myśle aby kupic na OleOle i mają taki zestaw na oficjalnej stronie https://www.oleole.pl/lustrzanki/nikon-d5300-18-105-vr.bhtml a na allegro tez niby z OleOle http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d5300-18-105-vr-zestaw-i6845710956.html za 60 zł więcej mam już z kartą pamięci i torbą. Co myślicie o tym ? No albo coś takiego bo torba na aparat się przyda :)
Moim zdaniem ta torba jest średnio poręczna do noszenia aparatu, ale co kto woli.
Karta jest micro sd, a zalecane są zwykłe "duże" karty SD. Nie jest też rekordowo szybka, ale na początek może być. Tylko będzie potrzebny adapter do SD. Zdarza mi się używać podobnych z lustrzanką i jakoś to działa...
Kkrrystian
08-06-2017, 10:52
Rozumiem :) i znalazłem też od znajomego oferte Nikon D90 i 3 obiektywy originalny 18-55 stałoogniskowy 50mm i tele 55-300. tylko jak dla początkującego amatora nie wiem czy to nie będzie za dobry sprzęt, tzn czy będe w stanie to ogarnąć :) a cena mówił ze 2500
wojtek321
08-06-2017, 12:01
Rozumiem :) i znalazłem też od znajomego oferte Nikon D90 i 3 obiektywy originalny 18-55 stałoogniskowy 50mm i tele 55-300. tylko jak dla początkującego amatora nie wiem czy to nie będzie za dobry sprzęt, tzn czy będe w stanie to ogarnąć :) a cena mówił ze 2500
Bardzo fajny zestaw na start, dużo lepszy niż omawiane D5300 + 18-105 moim zdaniem
Kkrrystian
08-06-2017, 12:08
a czemu lepszy ?
Tylko drogo bo D90 to jakieś 700-800zł, 50mm pewnie D to jakieś 350zł, kit stary 200zł, 55-300 używany 700-800zł.
Lepiej kupić używane D5100 bo to ~700zł i do tego używane 18-105 za max 600zł, zestaw jest i można dokupić np nikkora 1.8/35 i jakieś tele albo zamiast 18-105 pokusić się o sigme 17-50 z gwarancją za jakieś max 1100zł.
Kkrrystian
08-06-2017, 15:36
To chyba jednak zostane przy pierwszym wyborze;) D5300 i obiektyw 18-105;)
Co do rat to PayU oferuje raty 0%. Do wykorzystania przy zakupie używki na A. Opcja dobra jeśli nie masz gotówki a pojawi się wart uwagi sprzęt używwany.
Te raty 0% na alle to świetny pomysł i warto brać pod uwagę, używanego sprzętu z gwarancją lokalną jest sporo i można wiele kasy zaoszczędzić.
Kkrrystian
08-06-2017, 21:10
Dziś pojeździłem po sklepach i cena tego Nikona d5300 z obiektywem 18-105 to od 3000 do góry tak więc chyba pozostaje allegro lub oleole :)
D90 dziś bym już nie polecał. Mam i lubię, ale matryca już ma swoje lata a w dodatku nie działają żadne z nowych obiektywów AF-P (budżetowe) oraz (z droższych) AF-S z przysłoną elektromagentyczną (z E w oznaczeniach).
Ja na miejscu autora nie pakowałbym się w nową amatorską puszkę.
Używane D5100 czy D5300, do tego jakieś nowe szkło na start i być może zostanie na akcesoria. Jeżeli poważnie myślisz o fotografii, to i tak będziesz chciał zmieniać puszkę niedługo i tak. Nie zrozum mnie źle, na początek te body w zupełności starczą, ale dość szybko zaczyna pewnych rzeczy brakować - choćby możliwości ustawienia focusa i blokady ekspozycji pod osobnymi przyciskami czy śrubokręta.
O szkłach już pisano, ale 35mm f/1.8 czy 50mm f/1.8 to zdecydowanie dobry wybór, stałka jednak zmusza do planowania kadrów. Ciągle jest to jakieś ograniczenie, więc później można dorzucić 70-300 VR i masz zestaw w miarę dobry. Pozostanie nauka obsługi sprzętu i focenie ;).
Ja teraz mam D5100 + sigma 17-50, tzn zestaw jest na gwarancyjnej kalibracji w sigmie, takiemu zestawowi nic nie brakuje według mnie, a jest przygotowany na wyjazd gdzie waga jak i wartość zestawu sprzyja i to bardzo :)
Ja też mam dwie puszki D5100 z wspomnianym N50mm f/1.8g (tak, dwie puchy i jeden obiektyw ;) ). Do podstawowego strzelania zestaw sprawdza się doskonale, ale mi jednak brakuje kilku rzeczy ;).
Zgodzę się natomiast, że waga i cena to bardzo dobre atuty.
Kkrrystian
09-06-2017, 21:15
I zakupiony Nikon D5300 i obiektyw 18-105 VR:) mysle ze do srody juz bedzie w moich rekach:)) nastepnym elementem kupna chyba bedzie stalka 35 lub 50:) ale narazie bede mysial opanowac to vo bede mial:)
Szczerze? Uważam, że z tego, co czytałem, to najlepszy wybór. D5300 to bardzo przyzwoita puszeczka, a 18-105 to tani, ale naprawdę bardzo dobry obiektyw w swojej klasie, zyskujący w testach niezłe oceny. Poza tym ma wielką zaletę dla amatora - naprawdę idealny zakres ogniskowych, na spacerach czy wycieczkach w 99% przypadków wystarczający. Miałem go przez pewien czas, mnie służył dzielnie, dobrze i szybko ostrzył, byłem z niego zadowolony. Myślę, że wybór o.k.
Trochę się dziwię widząc posty większości z was, bo polecacie zawsze najdroższy sprzęt. Jakiś czas temu miałem ten sam dylemat jakim body i jakim obiektywem zaczynać przygodę. Na analizie i rozmowach z pasjonatami fotografii spędziłem sporo czasu. Moje wnioski były trochę inne. Obecnie cena d5300 z 18-105 to ~2900 zł za d3400 ~2500 zł (z tym samym obiektywem) dodatkowo na 3400 jest cash back więc wychodzi ~2300 zł. Do tego na start potrzebne są 2 karty pamięci i dobra torba. Różnica rzędu 500-600 zł jest znacząca (gdyby była 100-200 zł pewnie że 5300 było by lepszym wyborem). Dla amatora oba sprzęty będą wystarczające, ba nawet w pierwszym roku zabawy pewnie nie użyje wszystkich funkcji. Dużo prędzej będzie chciał dokupić obiektyw, filtr, statyw lub lampę więc zaoszczędzoną kasę na zakupie puszki można przeznaczyć na rozbudowę zestawu. Nie będąc pewnym na ile zwiąże się z fotografią brałbym rozsądne rozwiązanie i wolał obiektyw/lampę niż nieznacznie lepsze body. Inna sprawa jeśli nie mamy ograniczonego budżetu wtedy można poszaleć i na pierwszą lustrzankę kupić pełną klatkę, bo kto bogatemu zabroni ;)
Ale zauważ że często poleca się używany sprzęt albo jakieś opcje minimum żeby mieć świetny obrazek, dlatego często pojawia się nikon D5100, D5300, D3300 albo D3400 bo cashback ale i nie zapomina się o D90 czy D7000, a nawet jak ktoś szuka za grosze to i D80 śmiało może kupić.
Do tego obiektywy jak 18-105 są łatwe do dostania używane z gwarancją.
Najczęściej tez kładzie się nacisk na to by zaczynać od dobrania obiektywów.
Trochę się dziwię widząc posty większości z was, bo polecacie zawsze najdroższy sprzęt. Jakiś czas temu miałem ten sam dylemat jakim body i jakim obiektywem zaczynać przygodę. Na analizie i rozmowach z pasjonatami fotografii spędziłem sporo czasu. Moje wnioski były trochę inne. Obecnie cena d5300 z 18-105 to ~2900 zł za d3400 ~2500 zł (z tym samym obiektywem) dodatkowo na 3400 jest cash back więc wychodzi ~2300 zł.
Po "pierwsze primo" D5300 jest najtańszym modelem ze swojej linii.
Po drugie jako alternatywa dla powyższego był tu polecany D3300, który jest lepszy i tańszy od D3400, nawet biorąc pod uwagę cashback.
Gdzie Ty widzisz "najdroższy sprzęt"? ;)
Gdzie Ty widzisz "najdroższy sprzęt"? ;)
Najdroższy z branych pod uwagę ;) Zastanawiam się jeszcze w czym d3300 jest lepszy od d3400? widzę że d3300 kosztuje ~2200 zł, więc różnica niewielka i raczej szedł bym w nowszy model (dłuższe wsparcie, nowszy soft i kilka małych plusów) bo patrząc na specyfikację nie widzę ważnych różnic:
+ AF Center
+ WB Bracketing
+ waga
+ bateria
+ DxO Dynamic Range
- brak podłączenia zew mic
- DxO Low Light ISO
Różnice z d5300 są już większe ale kosmos to też nie jest zwłaszcza dla amatora:
+ więcej pól AF
+ większy ekran
+ obrotowy ekran
+ Timelapse Recording
+ GPS
+ WiFi
+ mic stereo
- waga
- bateria
- niższe ISO
(najważniejsze czyli matryca i procesor są te same we wszystkich 3 modelach)
W D3400 jest lepsza matryca niż ta w D3300, DR na poziomie jak D5500/D5600/D7200, a niższe użyteczne ISO w testach nie zaobserwowano poza dxo, bateria lepiej trzyma, zamiast wifi jest bluetooth/snapbridge, jest słabsza lampa i brak złącza mikrofonu.
Za to amazon i zagraniczne sklepy maja często promocje, zestaw z 18-55VR i 70-300VR za 529 euro to była bardzo atrakcyjna cena, warto zerkać na amazon.de
D3400 w odróżnieniu od D3300 nie posiada automatycznego systemu czyszczenia matrycy. SnapBridge w tym aparacie to kompletny kastrat - nie jest dostępne zdalne fotografowanie za pomocą urządzenia inteligentnego, przesyłanie zdjęć w oryginalnym rozmiarze, przesyłanie filmów ;) :)
Kkrrystian
12-06-2017, 21:05
Ważne abym ja był zadowolony :) A powiedzcie mi koledzy taką rzecz. Ja jestem prawdziwym amatorem, z fotografią mam tyle wspólnego co w smartfonie mam aparat i jak zwykłe cyfrówki w trybie AUTO :) i mam takie pytanie czy możecie mi np polecić jakąś strone czy jakies filmy na YT aby poznac jakieś podstawy ? Chodzi mi o to aby coś sie nauczyć tylko z kąd ?
Zadowolony będziesz na pewno, teraz tylko wytrwałości w nauce i eksperymentowaniu ;)
Poradników w necie cała masa większość za free. Kilka ciekawych artykułów znajdziesz na https://www.szerokikadr.pl/poradnik oraz na tym forum -> Fotografia - zdjęcia i ich obróbka -> Foto - technika.
Powodzenia
Zastanawiam się jeszcze w czym d3300 jest lepszy od d3400?
Ma prawie dwukrotnie mocniejszą lampę i system czyszczenia matrycy.
(najważniejsze czyli matryca i procesor są te same we wszystkich 3 modelach)
To chyba nie jest prawdą w przypadku D5300.
Ale jest prawdą dla 2 pozostałych (https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3400-review/4).
Dlatego dziwić może poniższe (zapewne efekt placebo):
+ DxO Dynamic Range
- DxO Low Light ISO
Do pozostałych różnic trudno się odnieść, bo jak dla mnie to w gruncie rzeczy pierdoły. Jeśli woli wydać więcej i kosztem lampy i czyszczenia matrycy (nie wspominam o gnieździe mikrofonu, bo dla mnie to też pierdoła) pragnie mieć:
+ AF Center
+ WB Bracketing
to niech bierze D3400. ;)
Dynamic Range w D3300 mocno odstaje od reszty aparatów i dlatego nowa matryca daje to samo co najnowsze D5xxx i D7200.
Kkrrystian
14-06-2017, 12:36
I oto pochwale się Pierwszym moim zdjęciem którym jestem zadowolony :) wiem że to nic i na pewno kiepskie zdjęcie, ale ja jestem zadowolony :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
https://images81.fotosik.pl/636/a21ea94a11b10e43med.jpg]źródło ([URL=https://images81.fotosik.pl/636/a21ea94a11b10e43.jpg)[/URL]
I mam pytanie chodzi mi o zdjęcia z małą głębią ostrości przy tym obiektywie 18-105 chyba ciężko ogarnąć coś takiego, ponieważ on ma 3,5f najmniej i mam pytanie. Jaki polecali byście na przyszłośc obiektyw stało ogniskowy?
Zdjęcia z bliska na dłuższej ogniskowej będą miały dość małą GO (tak jak na tym zdjęciu), ale im większa odległość od fotografowanego obiektu to GO też się zwiększa.
Jeżeli chodzi o stałkę, to zależy do czego miałby służyć.
Kkrrystian
14-06-2017, 13:06
No z tego co podejrzewam to głównie portrety, lub jakaś martwa natura. A Powiedzcie mi taką rzecz, wiem że jeszcze za wczas na kupno nowego obiektywu bo aparat mam 2 dzień :) ale jak bym chciał kupić jakąś stałke to lepiej https://www.oleole.pl/obiektywy2/yongnuo-yn-50-mm-f-1-8-nikon.bhtml czy dołożyć i kupić https://www.oleole.pl/obiektywy2/nikon-af-50mm-f-1-8-d-nikkor.bhtml ?
ja jestem zadowolony :)
To jest najważniejsze. :)
I mam pytanie chodzi mi o zdjęcia z małą głębią ostrości przy tym obiektywie 18-105 chyba ciężko ogarnąć coś takiego, ponieważ on ma 3,5f najmniej
3,5 jest tylko przy 18mm. Wystarczy, że trochę ruszysz zoomem i szybko dojdzie do 4-5.
chodzi mi o zdjęcia z małą głębią ostrości przy tym obiektywie 18-105 chyba ciężko ogarnąć coś takiego, ponieważ on ma 3,5f najmniej i mam pytanie. Jaki polecali byście na przyszłośc obiektyw stało ogniskowy?
W sensownej cenie (800-2000zł) są Nikkory AF-S f/1,8, do wyboru: 35, 50, 85mm. Sam musisz sprawdzić, który dla Ciebie będzie najlepszy. Fajny jest też 40mm f/2,8 micro.
Opcją dla nich jest "kilka stałek w jednym": Sigma 17-50 f/2,8. Nie jest rekordowo jasna, ale 2,8 przy ogniskowych 40-50mm to moim zdaniem naprawdę spory otwór względny.
Jeżeli nie masz dużego parcia, wypróbuj to, co masz i na spokojnie zobacz, co możesz ewentualnie potrzebować w przyszłości. Teraz jest czerwiec, sporo światła. Ze swoim "kitem" możesz naprawdę sporo zdziałać.
edit:
jeśli chodzi o te obiektywy 50mm z linków, to one nie mają wbudowanych silników (chyba oba nie mają), więc nie będzie działał autofokus. Potrzebujesz czegoś z silnikiem (wg nomenklatury Nikona powinien mieć w nazwie AF-S, chyba będą też działały AF-P), np: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-50mm-f-1-8g
Kkrrystian
14-06-2017, 13:23
3,5 jest tylko przy 18mm. Wystarczy, że trochę ruszysz zoomem i szybko dojdzie do 4-5.
W sensownej cenie (800-2000zł) są Nikkory AF-S f/1,8, do wyboru: 35, 50, 85mm. Sam musisz sprawdzić, który dla Ciebie będzie najlepszy. Fajny jest też 40mm f/2,8 micro.
Opcją dla nich jest "kilka stałek w jednym": Sigma 17-50 f/2,8. Nie jest rekordowo jasna, ale 2,8 przy ogniskowych 40-50mm to moim zdaniem naprawdę spory otwór względny.
Jeżeli nie masz dużego parcia, wypróbuj to, co masz i na spokojnie zobacz, co możesz ewentualnie potrzebować w przyszłości. Teraz jest czerwiec, sporo światła. Ze swoim "kitem" możesz naprawdę sporo zdziałać.
Ale Sigma 17-50 to wydatek rzędu 1,5k :) a np nikkor 50mm 1,8f to około 600 w rtv agd.
nikkor 50mm 1,8f to około 600 w rtv agd.
Jeśli chcesz mieć autofokus, to ok 900 ;)
Stałki mają też inne zalety oprócz niższej ceny. Zoom ma inne zalety. Co kto woli.
Kkrrystian
14-06-2017, 19:05
edit:
jeśli chodzi o te obiektywy 50mm z linków, to one nie mają wbudowanych silników (chyba oba nie mają), więc nie będzie działał autofokus. Potrzebujesz czegoś z silnikiem (wg nomenklatury Nikona powinien mieć w nazwie AF-S, chyba będą też działały AF-P), np: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-50mm-f-1-8g
Tak tak doczytalem to ze te linki co ja pokazalem nie maja tego silnika do AF
Kkrrystian
14-06-2017, 22:30
A wy co polecacie stalke 35mm czy 50? Narazie i tak nie kupuje bo musze sie nacieszyc tym co mam:) ale w przyszlosci:) napewno bede chcial dokupic:) Tylko powiedzcie mi mam wybierac miedzy tymi obiektywami tak?
https://www.sferis.pl/nikon-obiektyw-35mm-f18g-af-s-dx-nikkor-jaa132da-p265856
https://www.sferis.pl/nikon-obiektyw-50mm-f-18g-nikkor-jaa015da-p265784
Przy DX-ie 50-tka bardziej przydaje się jako portretowa. Na imprezach w domu niestety brakuje miejsca, żeby zrobić szerszy plan lub objąć więcej osób. 35-tka jest pod tym kątem lepsza. Ja osobiście mam Nikkora AF-S 50, który jest uzupełnieniem do Sigmy 18-35. Na forum też jest kilka opinii, które chwalą zarówno 35-tkę jak i 50-tkę, ale często pojawia się opinia, że AF w 50-tce sprawuje się lepiej.
Tak, o te obiektywy chodzi.
Sprawdź sam na tym co masz, którą ogniskową preferujesz. Ustaw sobie np jednego dnia 35mm na stałe, drugiego 50 i sam się przekonasz co wolisz. Jeśli wolisz 20 albo 35 to co z tego, że 50 ma niby szybszy AF? ;)
madebyzosiek
15-06-2017, 07:38
Tego właściwie nie da się ograniczyć do pytania która ogniskowa jest lepsza... One mają dwa zastosowania i najlepiej mieć obie. 35 na DX ma podobną rolę, jak 50 na FX - jest uniwersalna. Ani to szeroko, ani wąsko, trochę zniekształca, ale da się nią robić zdjęcia prawie wszędzie. Jeszcze bardziej uniwersalny na DX jest 24 :)
Co do samej 35DX, w tej cenie jest to szkło idealne. Ma trzy wady - szybkość AF, praca pod światło i aberracja. Ale to jest do przełknkęcia za ten obrazek, ostrość, kontrast i bokeh.
50 jest znacznie lepsza, ale na DX może być dobrym szkłem do portretów i bliskiego sportu, bo AF jest bardzo sprawny. Który lepszy? Oba dobre, oba warto mieć :)
...
Co do samej 35DX, w tej cenie jest to szkło idealne. Ma trzy wady - szybkość AF...
Szybkość AF w tym szkle na pewno nie jest wadą, może zależy to od egzemplarza... AF jest wystarczająco szybki aby fotografować np biegających ludzi. W takiej cenie można go tylko polecić :)
Kkrrystian
15-06-2017, 07:49
No fajnie miec oba;) ale narazie musze na jeden z nich uskladac;) jeszcze mam czas na podjeciem decyzjii;) ale dzieki wszystkim za pomoc;)
madebyzosiek
15-06-2017, 08:55
Szybkość AF w tym szkle na pewno nie jest wadą, może zależy to od egzemplarza... AF jest wystarczająco szybki aby fotografować np biegających ludzi. W takiej cenie można go tylko polecić :)
W moim odczuciu jest to wada tego szkła. Miałem je przez blisko dwa lata i niestety była to główna przyczynia wymiany go na starego 35 2.0D. O ile w dzień faktycznie jakoś nadążał, o tyle przy małej ilości światła jest dramat. Bardzo podobne odczucia towarzyszyły mi przez rok używania 85 1.8G i z podobnego powodu już jej nie mam, choć akurat szkło portretowe wcale nie musi być szybkie. Oczywiście w cenie 35 nie ma co wybrzydzać, ale faktem jest że 50 1.8G kosztuje tyle samo, a szybkość AF zjada 35 przynajmniej dwukrotnie ;) Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do prędkości 18-105, to 35 w tym zakresie mocno rozczaruje. Ale oczywiście to jest kropla w morzu pochwał tego szkła. Mimo fatalnej pracy pod światło i tego AFu, ja wspominam ją bardzo miło :)
Tego właściwie nie da się ograniczyć do pytania która ogniskowa jest lepsza... One mają dwa zastosowania i najlepiej mieć obie. 35 na DX ma podobną rolę, jak 50 na FX - jest uniwersalna.
Moim zdaniem wybór bardziej zależy od upodobań i "stylu fotografowania" niż samego zastosowania, bo jedni lubią np robić portrety przy użyciu 35mm, inni używają wyłącznie 85 lub więcej. Podobnie z reportażem, krajobrazem itp.
Oba dobre, oba warto mieć :)
Dlatego wspominałem wcześniej o Sigmie. ;)
W moim odczuciu jest to wada tego szkła...
Znowu ta nieszczęsna 35-piątka... O ile dobrze pamiętam to Szanowny Kolega miał jakiś wyjątkowo nie udany egzemplarz, przypuszczam że powtarzalność wykonania tych obiektywów jest dość kiepska, można trafić na gorszą albo lepszą sztukę :)
madebyzosiek
15-06-2017, 09:31
Znowu ta nieszczęsna 35-piątka... O ile dobrze pamiętam to Szanowny Kolega miał jakiś wyjątkowo nie udany egzemplarz, przypuszczam że powtarzalność wykonania tych obiektywów jest dość kiepska, można trafić na gorszą albo lepszą sztukę :)
Poza swoim egzemplarzem miałem styczność z dwoma innymi i nie zauważyłem różnic poza ostrością na 1.8-2.2, także nie powiedziałbym, że z moją sztuką było coś nie tak... Jedyne ale, to BF na dużym poziomie, którego ogarniała regulacja AF w aparacie. Nazywamy sprawy po imieniu, AF w 35DX jest bardzo wolny, szczególnie na tle 50 1.8G czy nawet 18-105. O lepszych szkłach nawet nie wspominam...
Ps. Wyjątkowo nieudany egzemplarz trafiłby na reklamację, a nie do miej torby na dwa lata ;) No i nowy nabywca też jakoś nie reklamował u mnie, także teges...
...Nazywamy sprawy po imieniu, AF w 35DX jest bardzo wolny, szczególnie na tle 50 1.8G czy nawet 18-105...
Czyli wynika z tego tylko tyle że jak wspomniałem powtarzalność wykonania tych obiektywów pozostawia sporo do życzenia, trafić można na różne egzemplarze jak i opinie. Kolega ma swoją, ja swoją :)
madebyzosiek
15-06-2017, 10:30
Czyli wynika z tego tylko tyle że jak wspomniałem powtarzalność wykonania tych obiektywów pozostawia sporo do życzenia, trafić można na różne egzemplarze jak i opinie. Kolega ma swoją, ja swoją :)
Dla każdego pojęcie "satysfakcjonującego zachowania" w wielu aspektach oznacza coś innego. Ja myślę, że 35 broni się głównie ceną i ostrością... Reszta jest taka sobie...
Dla każdego pojęcie "satysfakcjonującego zachowania" w wielu aspektach oznacza coś innego. Ja myślę, że 35 broni się głównie ceną i ostrością... Reszta jest taka sobie...
Z tą "resztą" bywa różnie..., na af i ostrość absolutnie nie narzekam, natomiast budowa mechaniczna tego obiektywu to już inna sprawa, mój np przy ostrzeniu "na sufit", lubi wydawać jakieś piski czasami...
Ned Stark
15-06-2017, 10:48
Moją pierwszą stałką była właśnie 50 i brakowało szerokości ;-) i potem kupiłem 35... 50 moim zdaniem daje ładniejszy obrazek, ale przynajmniej moja trafia z ostrością w punkt kiedy chce (kiedy miałem jeszcze d3100 to dostawałem szału, poprawiła się przy d7100). 35 jest spoko, ale taka ogniskowa nie wiadomo do czego (używam najrzadziej, ale trzymam w torbie bo w momencie przejścia na FX się przyda ;-) ). Niezależnie co wybierzesz będziesz zadowolony.
@Khrrystian, ogarnij najpierw podstawy fotografii, a potem rozbudowuj zestaw :) "Lepszy" obiektyw nie zacznie robić za Ciebie lepszych zdjęć. Tym, który masz też można robić fenomenalne fotografie. Tylko trzeba umieć. Więc kup sobie dobrą książkę do foto (chyba, że wolisz net) i zacznij rozumieć, o co chodzi w fotografii. I rób zdjęcia. Świadomie. Innej drogi nie ma. Sprzęt naprawdę rzadko nas ogranicza.
PS. Zacznij np. od trybu preselekcji przysłony.
PS2. Nie daj sobie wmówić, że bokeh, bokeh, bokeh....
madebyzosiek
15-06-2017, 11:14
Z tą "resztą" bywa różnie..., na af i ostrość absolutnie nie narzekam, natomiast budowa mechaniczna tego obiektywu to już inna sprawa, mój np przy ostrzeniu "na sufit", lubi wydawać jakieś piski czasami...
Dlatego właśnie piszę, że oczekiwania każdego z nas są inne. Piszesz, że miałem słabą sztukę, chociaż nie miałeś z nią styczności. Ja miałem w boju trzy szkła 35DX i żadna nie wyróżniała się niczym lepszym albo gorszym znacząco. Nie powiedziałbym też, że w zakresie tego szkła był jakiś wielki rozrzut jakościowy. Dla mnie AF był niesatysfakcjonujący, a ostrość podobała mi się dopiero od przysłony 2.5. Mimo to wspominam to szkło bardzo miło i chętnie polecam je każdemu, kto szuka taniej i dobrej stałki. Nie wiem Kolego co próbujesz mi udowodnić swoimi postami... :D
Nie wiem Kolego co próbujesz mi udowodnić swoimi postami... :D Udowodnić? Nic :) Może się za bardzo rozpisuję... Chcę tylko zwrócić Koledze uwagę, że takie krótkie i stanowcze pisanie o tym że 35 f1.8 ma słaby af i jest nie ostre do jakiejś tam przysłony to ogromne uproszczenie wymagające jakiegoś uściślenia. Przynajmniej takiego że tak się dzieje (działo) w przypadku Kolegi egzemplarza, ewentualnie kilku innych które Kolega testował, albo wedle wiedzy Kolegi wspartej tam jakimś konkretnym doświadczeniem czy potrzebami. Ktoś inny może mieć na temat tego obiektywu krańcowo różne zdanie i to trzeba brać pod uwagę, moim zdaniem :)
Może rzeczywiście miał Kolega pecha do konkretnego egzemplarza, nawet do kilku... Śledzę z uwagą to forum i chyba mogę napisać że ludzie miewają masę problemów z wyborem (dobrego wedle siebie) konkretnego szkła, nawet z pomiędzy kilku sztuk, choć dotyczy to głównie jak mi się wydaje obiektywów sigmy... :)
madebyzosiek
15-06-2017, 13:57
Nie chcę robić OT, więc kończąc dyskusję przypomnę to co już pisałem... Dla każdego z nas cechy obiektywu są satysfakcjonujące lub nie, zależy to od zastosowań, potrzeb czy wymagań które stawiamy dla sprzętu. Dla mnie 35DX była dobrym szkłem w swojej cenie, jednak ani nie miała ostrości cieszącej mnie na 1.8-2.2, a tym bardziej nie miała sprawnego AFu, choć podkreślam że 85 1.8G ma jeszcze wolniejszy. To, że komuś cechy 35DX wystarczają, to nie znaczy że nie warto wspomnieć o tym co kolorowo nie wypada. I z pewnością nie jest to kwestią szczęścia lub braku, bo jak pisałem, 35DX nie ma jakiegoś rozrzutu... Piszę to bazując na trzech sztukach, nie na jednej jak kolega, a mógłbym napisać o elaborat o tym dlaczego 35 2.0D bije 35DX pod prawie każdym względem.
Z drugiej strony może masz jakąś wyjątkową 35? Wrzuć jednego rawa na przysłonie 1.8 w wieczornym świetle, chętnie zobaczę coś, czego nie znam ze swojej 35.
Co do rozrzutu Sigm... Ja tam wiele słyszałem, ale sam jakoś nie doświadczyłem... Szczególnie w kwestii Artów :D
Nie chcę robić OT, więc kończąc dyskusję przypomnę to co już pisałem... Dla każdego z nas cechy obiektywu są satysfakcjonujące lub nie, zależy to od zastosowań, potrzeb czy wymagań które stawiamy dla sprzętu. Dla mnie 35DX była dobrym szkłem w swojej cenie, jednak ani nie miała ostrości cieszącej mnie na 1.8-2.2, a tym bardziej nie miała sprawnego AFu, choć podkreślam że 85 1.8G ma jeszcze wolniejszy. To, że komuś cechy 35DX wystarczają, to nie znaczy że nie warto wspomnieć o tym co kolorowo nie wypada. I z pewnością nie jest to kwestią szczęścia lub braku, bo jak pisałem, 35DX nie ma jakiegoś rozrzutu... Piszę to bazując na trzech sztukach, nie na jednej jak kolega, a mógłbym napisać o elaborat o tym dlaczego 35 2.0D bije 35DX pod prawie każdym względem.
Z drugiej strony może masz jakąś wyjątkową 35? Wrzuć jednego rawa na przysłonie 1.8 w wieczornym świetle, chętnie zobaczę coś, czego nie znam ze swojej 35.
Co do rozrzutu Sigm... Ja tam wiele słyszałem, ale sam jakoś nie doświadczyłem... Szczególnie w kwestii Artów :D Słusznie, nie ma co robić OT. Natomiast o wyjątkowości obiektywu Kolegi 35 f2.0D względem 35 f1.8 pewnie wielu tu już słyszało... Napiszę tak: chciał bym mieć taki egzemplarz. Ale to nie ten temat, może gdzie indziej. Rawka to jak najbardziej... tylko to musiało by działać w obydwie strony, nawet by mnie rawek z D750 na 1.8 i 2.8 interesował dla porównania :) Tylko co konkretnie?
Proponuję założyć wątek "najlepszejsze 35mm na DX poparte fotką" i tam się podroczyć, a tu posprzątać.
Odbiegliście daleko od głównego tematu.
...
Wydaje mi się ze masz rację, od 50 posta i dalej można by to posprzątać... ja nie mogę. Pisz raport, może zieloni posprzątają, włącznie z tymi naszymi dwoma postami :)
Proponuję założyć wątek "najlepszejsze 35mm na DX poparte fotką" i tam się podroczyć, a tu posprzątać.
Jest już taki wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188002