Zobacz pełną wersję : Problem D300- bardzo krótkie czasy naświetlania w trybie A .
Cześć. Tak jak w tytule - mam problem z D300. Mianowicie w trybie preselekcji przysłony, aparat chwilami dobiera mi bardzo krótkie czasy naświetlania. Tak krótkie, że zdjęcia wychodzą ciemne, lub bardzo ciemne. Srednio około 10% zdjęć wychodzi popsutych, tak wiec problem mam dość spory.
Próbowałem zmieniać tryb pomiaru światła, jednak na każdym z tych trzech trybów efekt jest taki sam - zdjęcia od czasu do czasu nadal wychodzą ciemne. Resetowałem wszystkie ustawienia w aparacie i niestety nadal nie ma poprawy.
Czy to może być kwestia obiektywu ? Mam tylko Tokine 24-70 2.6-2.8, tak więc nie bardzo mam możliwość sprawdzenia body z innym obiektywem.
Ktoś z Was miał podobnie ? Może ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten mój problem ?
Podejrzewam ze masz problem z pomiarem światła, lub zle dobierasz rodzaj pomiaru swiatla do sceny, warunkow w ktorych robisz zdjecia. Jaki pomiar światła masz ustawiony w aparacie (matrycowy, punktowy, centralnie wazony?) Najlepiej jak wrzucisz przyklady popsutych zdjęć, bo inaczejto wróżenie z fusów, zakładam ze to błąd operatora.
moze popychacz przyslony sie zacina i szklo jest zle domykane
Przede wszystkim ustal czy to jest problem pomiaru, czy błąd naświetlania.
Porównaj EXIF zdjęcia dobrego i ciemnego. Jeśli faktycznie parametry się zmieniły, to szwankuje pomiar.
Ale jeśli parametry sa takie samy, a zdjęcia różnie naświetlone, to szwankuje migawka.
moze popychacz przyslony sie zacina i szklo jest zle domykane
To może doprowadzić tylko do prześwietlenia.
Błąd mechanizmu przysłony może doprowadzić do niedoświetlenia, ale zawsze wyskakuje wtedy Err
To może doprowadzić tylko do prześwietlenia.
Błąd mechanizmu przysłony może doprowadzić do niedoświetlenia, ale zawsze wyskakuje wtedy Err
no wlasnie i tak sobie pomyslalem ze moze przyslona zostaje jakos zblokowana ze np. blokuje ja po poprzednim zdjeciu na f8 a gdy kolega chce ustawic f3.5 to faktycznie na tej jednej klatce zostaje f8... ale to tak chyba nie dziala :) bo pomiar dla kazdego nowego zdjecia jest robiony zawsze na w pelni otwartej przyslonie chyba... nie jestem mechanikiem aparatów ;)
Ten problem to tylko kwestia body mam wrażenie . Robiłem zdjecia na wszystkich trzech rodzajach pomiaru światła - i czy to są portrety, czy statyczne zdjecia krajobrazów to zawsze ten problem występuje. Strzelając dwa zdjecia, jedno po drugim w odstępie 3 sekund, gdy scena jest ta sama, warunki są te same, ustawienia są te same to aparat dobiera mi raz czas naświetlania rzędu 1/1000 ( w przypadku trybu A - ISO 100 oraz f 2.8 -max f3.5 ), a raz czas rzędu 1/8000 i wtedy zdjęcie już wychodzi ciemne, lub bardzo ciemne.
W starszym body D80 totalnie nie spotkałem się z tym problemem i zastanawia mnie to czy to może być jakiś defekt owego D300, którego mam raptem od 4 miesięcy, którego uwielbiam, a jednocześnie nienawidzę za ten problem :/
Oczywiście breketing masz wyłączony?
stachmuszel
09-06-2017, 09:54
Oczywiście breketing masz wyłączony?
Stawiam na to, Tomek jak zwykle niezawodny ;-)