PDA

Zobacz pełną wersję : Problem D300- bardzo krótkie czasy naświetlania w trybie A .

Yvenes
07-06-2017, 09:18
Cześć. Tak jak w tytule - mam problem z D300. Mianowicie w trybie preselekcji przysłony, aparat chwilami dobiera mi bardzo krótkie czasy naświetlania. Tak krótkie, że zdjęcia wychodzą ciemne, lub bardzo ciemne. Srednio około 10% zdjęć wychodzi popsutych, tak wiec problem mam dość spory.
Próbowałem zmieniać tryb pomiaru światła, jednak na każdym z tych trzech trybów efekt jest taki sam - zdjęcia od czasu do czasu nadal wychodzą ciemne. Resetowałem wszystkie ustawienia w aparacie i niestety nadal nie ma poprawy.
Czy to może być kwestia obiektywu ? Mam tylko Tokine 24-70 2.6-2.8, tak więc nie bardzo mam możliwość sprawdzenia body z innym obiektywem.

Ktoś z Was miał podobnie ? Może ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten mój problem ?

rpromin
07-06-2017, 09:28
Podejrzewam ze masz problem z pomiarem światła, lub zle dobierasz rodzaj pomiaru swiatla do sceny, warunkow w ktorych robisz zdjecia. Jaki pomiar światła masz ustawiony w aparacie (matrycowy, punktowy, centralnie wazony?) Najlepiej jak wrzucisz przyklady popsutych zdjęć, bo inaczejto wróżenie z fusów, zakładam ze to błąd operatora.

lortek
07-06-2017, 10:33
moze popychacz przyslony sie zacina i szklo jest zle domykane

TOP67
07-06-2017, 10:51
Przede wszystkim ustal czy to jest problem pomiaru, czy błąd naświetlania.
Porównaj EXIF zdjęcia dobrego i ciemnego. Jeśli faktycznie parametry się zmieniły, to szwankuje pomiar.
Ale jeśli parametry sa takie samy, a zdjęcia różnie naświetlone, to szwankuje migawka.

moze popychacz przyslony sie zacina i szklo jest zle domykane

To może doprowadzić tylko do prześwietlenia.
Błąd mechanizmu przysłony może doprowadzić do niedoświetlenia, ale zawsze wyskakuje wtedy Err

lortek
07-06-2017, 17:01
To może doprowadzić tylko do prześwietlenia.
Błąd mechanizmu przysłony może doprowadzić do niedoświetlenia, ale zawsze wyskakuje wtedy Err

no wlasnie i tak sobie pomyslalem ze moze przyslona zostaje jakos zblokowana ze np. blokuje ja po poprzednim zdjeciu na f8 a gdy kolega chce ustawic f3.5 to faktycznie na tej jednej klatce zostaje f8... ale to tak chyba nie dziala :) bo pomiar dla kazdego nowego zdjecia jest robiony zawsze na w pelni otwartej przyslonie chyba... nie jestem mechanikiem aparatów ;)

Yvenes
08-06-2017, 20:55
Ten problem to tylko kwestia body mam wrażenie . Robiłem zdjecia na wszystkich trzech rodzajach pomiaru światła - i czy to są portrety, czy statyczne zdjecia krajobrazów to zawsze ten problem występuje. Strzelając dwa zdjecia, jedno po drugim w odstępie 3 sekund, gdy scena jest ta sama, warunki są te same, ustawienia są te same to aparat dobiera mi raz czas naświetlania rzędu 1/1000 ( w przypadku trybu A - ISO 100 oraz f 2.8 -max f3.5 ), a raz czas rzędu 1/8000 i wtedy zdjęcie już wychodzi ciemne, lub bardzo ciemne.
W starszym body D80 totalnie nie spotkałem się z tym problemem i zastanawia mnie to czy to może być jakiś defekt owego D300, którego mam raptem od 4 miesięcy, którego uwielbiam, a jednocześnie nienawidzę za ten problem :/

TOP67
09-06-2017, 08:53
Oczywiście breketing masz wyłączony?

stachmuszel
09-06-2017, 09:54
Oczywiście breketing masz wyłączony?

Stawiam na to, Tomek jak zwykle niezawodny ;-)