Zobacz pełną wersję : soczewki powiększające
Witam. Proszę o odpowiedz jeśli ktoś użyawł filtrów powiększających np +10 czy zdjęcia wykonane z ich pomocą są ok, czy nie zniekształcają zbytnio. Potrzebuje je do wykonania zbliżeń (zakup obiektywu z dużym zumem nie wchodzi w grę) Proszę o poradę lub jakieś zdjęcie na email. Dziekuje za pomoc.
[email protected]
Brak podstawowych danych nie pozwala na jakakolwiek sensowna odpowiedz.
-malcoln-
03-06-2007, 22:27
yyyy obiektyw z zoomem nie wchodzi w gre.... ale soczewki makro jak sama nazwa wskazuje sa do makro, wiec jesli chodzi ci o ogniskową to to nie pomorze. ale jesli idzie o makro to oczywiscie wspomagają to, no ale bez obiektywu do makro to długo sie niepociągnie:) ale same soczewki przy takim obiektywie to zawsze jakas pomoc. ale zooma ci niezastapią.... wiec moze lepiej okresl o co dokąłdniej ci chodziło.
to nie pomorze
Nie masz racji - bo Rypin (skąd pochodzi autor wątku), to akurat Pomorze.
-malcoln-
04-06-2007, 19:30
heh, no racja, sorki, literówka:p
ale to tak jakby poza tematem postu....
Duży "zum" nic tu nie pomoże. Zapytaj użytkownika Erie, on ma soczewki i robił coś. Jak poszukasz na forum, to odnajdziesz tamten wątek.
fader_audio
07-06-2007, 13:08
ja kupiłem sobie soczewke +4 na próbe taką prawie najtańszą. działa jest powiększenie. idzie zrobić w miarę makro ale jest duży problem, wprowadza duża aberracje chromatyczną na niektórych fotkach. pzdr
wybijcie sobie z głowy soczewki...potężne aberracje i zniekształcenia już trochę od centrum...jeżeli już, to wyłącznie achromatyczne najlepszych firm (Nikon, b+w, Heliopan) , ale te kosztują ponad 300zł za szt. :D
fader_audio
12-06-2007, 23:20
tak ja wspomina Alf z ciekawosci kupilem taka soczewke, 25zl to nie duzo, sam sie przekonałem, że aby robic dobre makro kazdych warunkach trzeba nabyć obiektyw do makro lub pierscień pośredni, coż za jakość zawsze się płaciło i będzie płacić pzdr