Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co z radomskim Air Show ?

GrzesiekM
03-06-2017, 10:54
Witam,
końcem sierpnia, jak co roku, miał odbyć się Air Show, a tu takie kwiatki...
https://wiadomosci.wp.pl/proba-odwrocenia-uwagi-od-decyzji-ministra-macierewicza-prezydent-radomia-uderza-w-mon-6129550008330369a

klepyn
03-06-2017, 12:00
Najpierw Opole , teraz Radom, ważne , że miesięcznice będą [emoji122]

Majek
03-06-2017, 12:10
Od dawna, od 2015 roku, była mowa, że 2017 Airshow się nie odbędzie, że zostanie przełożony na rok 2018, kiedy wypada 100 lecie polskiego lotnictwa. Miała to być mega impreza, jakiej jeszcze nie było itd... No i jakoś wszyscy nad tym przeszli do porządku dziennego, tematu za bardzo nie było, aż tu nagle, jakoś tak rok temu, p. minister wypalił, że jednak Airshow w 2017 się odbędzie, żeby nie wiadomo co! Tylko po tym znowu nastała cisza. Już wtedy wydawało mi się to mało realne, bo nawet jak by się od razu wzięli za organizacje, to zanim się wstępnie dogadają, zanim ustalą jako taki program, to kilkanaście tygodni upłynie, a przecież zespoły to trzeba min rok naprzód umawiać. Więc już wtedy czułem, że będzie dupa, bo przecież nikt nie przyleci... Ale żeby było ciekawiej, wtedy dalej panowała cisza. Nic nie robili... Dopiero po nowym roku temat ożył, ale wtedy to już w ogóle kicha, bo szans nie ma najmniejszych na występ kogokolwiek. Nawet chyba nasze autochtoniczne Orliki są zabukowane gdzie indziej na ten termin... Inna sprawa, że nie było mowy o przesunięciu dużej imprezy z 2018 na 2017, tylko o zorganizowaniu obydwóch. No i tu lejny problem, bo miasto nie ma hajsu, żeby zrobić dwie duże imprezy rok po roku (połowę kasy zawsze wykłada miasto). No i w którymś momencie i Urząd Miasta i MON się jajnęły, że zrealizowanie dużej, pełnoprawnej imprezy w tym roku jest najzwyczajniej w świecie niemożliwe. Tylko zamiast wyjść jakoś z tego z twarzą, faktycznie zorganizować tę mniejszą, jednodniową, na zasadzie pikniku, jak to się odbywa w Krakowie chociażby, to się zaczęli obrzucać pomyjami. W sensie UM i MON. A że w Radomiu sytuacja polityczna specyficzna, to się zwyczajowo dogadać nie mogą, bo po co... O i tak... I nic nie będzie.. ;-)
Tzn. mam nadzieję, że Airshow 2018 odbędzie się normalnie, jak planowano. Tylko zamiast trzepać pianę, powinni już brać się za organizację i rozmowy z zagranicznymi gośćmi, jeżeli chcą mieć mega imprezę.

ksh
03-06-2017, 12:22
Zastanawiam się dlaczego Prezydent Radomia tak mocno sprzeciwia się tej imprezie, znowu polityka bierze górę :(

Majek
03-06-2017, 12:22
Bo nie ma na nią kasy. Po prostu. Airshow 2017 miało nie być. Więc nic w tej kwestii w budżecie ne było robione. A tu nagle Antoni wyskakuje z Airshow...

Ostry600
03-06-2017, 14:45
Trudno się dziwić gdy zapewnienia składa człowiek, który psychotropy popija sokiem z brzozy...

ksh
03-06-2017, 16:34
Ale temat zaczyna się "końcem sierpnia, jak co roku, miał odbyć się Air Show, a tu takie kwiatki... " potem mamy "miesięcznice" i dowiadujemy się że airshow miało nie być w 2017r ale i tak winny jest "człowiek, który psychotropy popija sokiem z brzozy..." , proszę zamknijcie takie politykowanie bo się krew gotuje tylko.

nowart
03-06-2017, 20:30
Majek, nie psuj lemingom zabawy. Przecież widzisz, że łykają jak pelikan śledzie każdego niusa wychodzącego spod piór niezawodnych w temacie Lisa, Żakowskiego i spółki z wp/newsweek/natemat... :)

Majek
03-06-2017, 21:43
Niestety, skoro temat został poruszony, nie da się zupełnie politykowania uniknąć, bo sprawa jest jednak upolityczniona. Temu, że Airshow w tym roku nie będzie ten gość od brzóz winien co prawda nie jest, bo i tak miało imprezy nie być, ale on z jakiegoś powodu wyskoczył przed szereg, przed Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych oraz przed Urząd Miasta Radomia i stwierdził, że jednak Airshow będzie. I o ile siły zbrojne są pod jego zwierzchnictwem, więc może sobie tam głupoty wszelakie (nie po raz pierwszy z resztą) robić, tak postawił w niezręcznej sytuacji prezydenta Radomia...

EDYTA:
nowart No dobra, już nic nie piszę. :-)

FelTom
03-06-2017, 21:48
Najpierw Opole , teraz Radom, ważne , że miesięcznice będą [emoji122]
Jaki widzisz związek z tematem i w czym Tobie przeszkadzają miesięcznice?
Ja żadnego związku nie widzę, a i nie przeszkadza mi zupełnie, że jakieś grupy ludzi przemaszerują sobie po placach Warszawy. Ani te miesięcznice, ani KOD ani LGBT. Jak porządku nie zakłócają, niebezpieczeństwa nie stwarzają, to mi to nie przeszkadza.
No chyba, że bezmyślnie powtarzasz, co gdzieś usłyszysz, to wtedy ok.

Trudno się dziwić gdy zapewnienia składa człowiek, który psychotropy popija sokiem z brzozy...
Zastanów się nad sobą. Tragedia, zginęło ponad sto osób, a ty z tekstem o popijaniu soku soku z drzewa, które podobno było przyczyną rozpadnięcia się samolotu.
Są jakieś granice dobrego smaku, ale lemingów rzeczywiście opanowała grupowa histeryczna wścieklizna.

Bo nie ma na nią kasy. Po prostu. Airshow 2017 miało nie być. Więc nic w tej kwestii w budżecie ne było robione. A tu nagle Antoni wyskakuje z Airshow...
Jest dokładnie, jak napisałeś.

ksh
03-06-2017, 22:26
A to lotnisko do czegoś się przydaje poza raz w roku airshow ? :)
Ogólnie to pikników z obecnością armii u nas pod dostatkiem ostatnio, duży plus za taką popularyzacje i przybliżenie ludziom tak ważnej rzeczy, a i jest okazja na jakieś drobne rozrywki w często martwych miasteczkach, które ładnie wybetonowały ryneczki gdzie jedyna atrakcja to co kawałek apteka, bank i monopolowy :)

klepyn
03-06-2017, 22:56
FelTom w miesięcznicach ptzeszkadza mi to, że obciążają naszą kieszeń. Każda miesięcznica jest obstawiana przez policję, sporą liczbę funkcjonariuszy. Co do związku z Opolem, jak się dowiedziałem od lepiej zorientowanych kolegów w tym temacie, nie ma go faktycznie(może poza postawą Panów z rządu twierdzących , że i tak zorganizują i będzie lepiej, niż jak inni organizowali, bo przecież wszystko robimy lepiej). Błądzić jest rzeczą ludzką, grunt to błąd zrozumieć i się do niego przyznać, co teraz robię . Pozdrawiam .

Majek
03-06-2017, 23:05
A to lotnisko do czegoś się przydaje poza raz w roku airshow ?
No to już zakrawa o ignorancję. O Porcie Lotniczym Radom nie słyszałeś? ;-)
A tak na serio, to na co dzień urzęduje tam 42. Baza Lotnictwa Szkolnego. To po pierwsze. Po drugie jest port lotniczy, który próbuje nabrać wiatru w żagle, za co trzymam kciuki, bo zbyt dużo kasy zostało w to wpompowane, żeby to miało teraz się zesr... ten, nie udać... ;-)

Aaa, Airshow jest co dwa lata, nie co roku. Stąd bieżący problem. Bo miało nie być, choć powinien być, bo tak wychodzi z kalendarza... Takie to trochę głupie... ;-)

Tak abstrahując, jeżeli chodzi o miesięcznice, to w sumie niech sobie ci ludzie chodzą, jeżeli czują taką potrzebę. Ale może z łaski swojej tak, żeby nie paraliżować raz w miesiącu połowy centrum Warszawy i nie angażować sił porządkowych, które utrzymywane są m.in. z moich podatków i które widziałbym wykonujące w tym czasie jakieś bardziej pożyteczne czynności...

ksh
03-06-2017, 23:14
FelTom w miesięcznicach ptzeszkadza mi to, że obciążają naszą kieszeń. Każda miesięcznica jest obstawiana przez policję, sporą liczbę funkcjonariuszy. Co do związku z Opolem, jak się dowiedziałem od lepiej zorientowanych kolegów w tym temacie, nie ma go faktycznie(może poza postawą Panów z rządu twierdzących , że i tak zorganizują i będzie lepiej, niż jak inni organizowali, bo przecież wszystko robimy lepiej). Błądzić jest rzeczą ludzką, grunt to błąd zrozumieć i się do niego przyznać, co teraz robię . Pozdrawiam . Ale zdajesz sobie sprawę że ignorowanie miesięcznic powodowałoby że wysłano by kilku deptaków w tą okolice, a tak dzięki takiemu hejtowi buduje się na tym politykę, podział społeczeństwa i nienawiść, podobnie jest w przypadku różnych np kolorowych marszów gdzie trzeba ochraniać i wydawać kupę kasy, niestety manipulowanie przez polityków daje efekty.

Co do airshow to też kwestia kto w tym bierze udział i czy ponosi z tym związane koszty, fajnie by było oglądać gości z całego świata ale to kosztuje zapewne, nie znam się.

spiritus
04-06-2017, 02:46
Dobry :)

Zielone forum dostało kilka raportów odnośnie polityki w tym dziale. Nie widzę jak na razie przesłanek do usuwania postów ale prosi się o nie naciąganie regulaminu i nie wspominania o sprawach związanych z polityką.

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli
Spiryt

nowart
04-06-2017, 09:03
FelTom w miesięcznicach ptzeszkadza mi to, że obciążają naszą kieszeń. Każda miesięcznica jest obstawiana przez policję, sporą liczbę funkcjonariuszy. Co do związku z Opolem, jak się dowiedziałem od lepiej zorientowanych kolegów w tym temacie, nie ma go faktycznie(może poza postawą Panów z rządu twierdzących , że i tak zorganizują i będzie lepiej, niż jak inni organizowali, bo przecież wszystko robimy lepiej). Błądzić jest rzeczą ludzką, grunt to błąd zrozumieć i się do niego przyznać, co teraz robię . Pozdrawiam .

Naprawdę chciałbyś porozmawiać o kosztach generowanych przez opozycję "totalną" wypływających z naszych kieszeni? Gdyby nie agresja i nienawiść przez nich rozpowszechniana to wszelkimi miesięcznicami (które wg mnie też nie są nader trafną formą wyrażania żałoby) pies z kulawą nogą by się nie interesował. Bardziej trzeba tam pilnować agresywnych towarzyszy z UBywateli RP.
Może chciałbyś podyskutować choćby o ostatniej szopce zorganizowanej i w pełni opłaconej przez PO, noszącej tytuł "marsz wolności"? Naprwdę chciałbyś wiedzieć ile tylko ten marsz kosztował i z czyich kieszeni najzamożniejsza partia w kraju bierze na te hucpy?

klepyn
04-06-2017, 10:03
Naprawdę chciałbyś porozmawiać o kosztach generowanych przez opozycję "totalną" wypływających z naszych kieszeni? Gdyby nie agresja i nienawiść przez nich rozpowszechniana to wszelkimi miesięcznicami (które wg mnie też nie są nader trafną formą wyrażania żałoby) pies z kulawą nogą by się nie interesował. Bardziej trzeba tam pilnować agresywnych towarzyszy z UBywateli RP.
Może chciałbyś podyskutować choćby o ostatniej szopce zorganizowanej i w pełni opłaconej przez PO, noszącej tytuł "marsz wolności"? Naprwdę chciałbyś wiedzieć ile tylko ten marsz kosztował i z czyich kieszeni najzamożniejsza partia w kraju bierze na te hucpy?
A kolega to chyba już sobie dorobił, po kilku moich zdaniach , że jestem jakimś wielkim przeciwnikiem PiS ? Otóż nie. Jestem tylko zdegustowany ich marnotrawstwem, którego, jak obiecywali miało nie być. To ,że opozycja też marnowała na takie pierdoły pieniądze też mi się nie podoba o czym tu nie napisałem, gdyż odpowiadałem jasno na pytanie kolegi FelToma: co mi przeszkadzają miesięcznice? A Ty niepotrzebnie mi repostujesz , że przecież inni też organizowali/organizują swoje marsze itp. Więc jeśli poprzedni rząd i aktualna opozycja marnowali pieniądze , to obecny rząd też może i należy to przemilczeć w pokorze ? Moim zdaniem nie.

Borat1979
04-06-2017, 10:04
Jaki widzisz związek z tematem i w czym Tobie przeszkadzają miesięcznice?
Bo płacimy ze te bezsensowne szopki.

Rafix84
04-06-2017, 11:30
Jeszcze trochę i miesięcznica będzie obowiązkowa jak kiedyś pewne święto majowe:)

nikoniarz
04-06-2017, 11:34
Ale macie tematy :D Nie szkoda czasu?

Kurtz
04-06-2017, 13:39
Dobry :)

Zielone forum dostało kilka raportów odnośnie polityki w tym dziale. Nie widzę jak na razie przesłanek do usuwania postów ale prosi się o nie naciąganie regulaminu i nie wspominania o sprawach związanych z polityką.

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli
Spiryt

Naprawdę ? To może łaskawie przeczytajcie jeszcze raz wcześniejsze wypowiedzi, bo widzę tu rażącą niekonsekwencję.

ksh
04-06-2017, 14:28
Ale macie tematy :D Nie szkoda czasu?

To jest odreagowanie po premierze nikkora 10-20mm, którego nie da się podpiąć do starych body ;)

nikoniarz
04-06-2017, 14:31
To jest odreagowanie po premierze nikkora 10-20mm, którego nie da się podpiąć do starych body ;)

Przecież są dużo lepsze sposoby... Poza tym- niech sobie ludzie kupią nowe body, ponoć są najlepsze :mrgreen:

Pawel92
04-06-2017, 15:07
Przecież są dużo lepsze sposoby... Poza tym- niech sobie ludzie kupią nowe body, ponoć są najlepsze :mrgreen:
D750? ;-)

klepyn
04-06-2017, 15:31
Masz mnie [emoji3] Żona w domu też ma już dość i chyba kupi mi jakieś nowsze body [emoji6]

ksh
04-06-2017, 16:42
Możemy zawsze zrobić marsz w obronie starych aparatów nikona , za miesiąc żeby na aparatach i obiektywach gumy się nie odklejały i nie puchły, potem za kolejny miesiąc żeby nie było podwyżek sprzętu jak wchodzi cashback :)

madebyzosiek
04-06-2017, 20:33
Możemy zawsze zrobić marsz w obronie starych aparatów nikona , za miesiąc żeby na aparatach i obiektywach gumy się nie odklejały i nie puchły, potem za kolejny miesiąc żeby nie było podwyżek sprzętu jak wchodzi cashback :)
:) Żeby nie chlapały olejem na matrycę, nie miały flar i errorów ;) A... Bym zapomniał! Nigdy więcej żadnego BF/FF! :)