Zobacz pełną wersję : Abonament RTV
Nie wiem czy już zatwierdzili projekt ustawy ale chyba dla osób które mają podpisane umowy z operatorem cyfrowym a nie płaciły abonamenty rtv przyszła pora na zmianę ;-) No własnie jask to będzie wyglądać? Słyszałem że aby uniknąć dotkliwej kary można 6 mc wstecz zapłacić no i oczywiście kontynuować opłacanie abonamentu. Z drugiej strony to ja bym z chęcią oddał wszystko co dotyczy TVP aby tylko nie płacić tego haraczu.
Zibi1970
31-05-2017, 09:29
6 m-c wstecz + 27 zł m-c to już wystarczająca kara za nie oglądanie TVP i słuchanie radia. Niestety nie ma możliwości aby pakietów TVP nie było w ofercie cyfrowych czy kablowych nadawców. Muszą je udostępniać więc obywatel musi płacić. Jedyne wyjście to rezygnacja z kablówki lub cyfry i w sytuacji gdy poczta wyśle wezwanie do zapłaty to odpisać że zrezygnowałeś z oglądania programów a TV sprzedałeś.
To czy w ofercie operatorów jest TVP, czy też nie, nie ma żadnego znaczenia. Abonament płaci się za posiadanie odbiornika, nawet jak się go nie używa. Jedyna wyjście, to tak jak napisałeś, sprzedać odbiornik.
a termin "kablówka" jest w ustawie jakos doprecyzowany? Ja mam internet z TV od dostawcy netu. To jest kablówka ? hmmm Mam dekioder podpiety do netu i wszystko smiga. Zatem musiałbym zrezygnować z TV by uniknąc haraczu ?
No to pozostaje mi opłata tylko za TV no bo w sumie nie mam odbiornika radiowego w domu.
Z tego co mówiono abonament ma być z pit/cit i kara tylko dla tych co nadal nie będą opłacać, ktoś jak zacznie płacić będzie miał czyste konto bez kary.
Co do samego abonamentu, cieszmy się że nie będzie kosztował tyle co w Niemczech i innych krajach, to nie jest opłata za dany kanał tv przypominam.
cezary-k
31-05-2017, 10:16
... to nie jest opłata za dany kanał tv przypominam....
Ale to jest opłata na dany kanał.
Jest jedno Ale o czym tylu w necie pisze...
TP S.A. to Spółka Akcyjna a my mamy umowy podpisane różnie : z Polsatem Cyfrowym, NC+, UPC, więc aby firma firmie przekazała dane osobowe musi być aneks do umowy że się zgadzasz albo bezpośrednio musiałbyś mieć umowę z TP S.A. a nasza władza chce to zrobić bez tego i to będzie afera !!!
Pytanie tylko jak chcą to prawnie zalegalizować, bo może się okazać że będzie fala pozwów.
Druga sprawa to Ci korzystający z TV naziemnej mając TV w domu (notabane abonament jest za jego posiadanie) unikną tej "kary i haraczu" a Ci z podpisanym umowami komercyjnymi mają mieć bezprawnie przesłane swoje dane do Poczty Polskiej ?
No to jest jakaś kpina !
Jest tu jakiś mądry, zacny mecenas, prawnik na sali kto ogarnia te tematy ?
Zibi1970
31-05-2017, 11:39
Przecież działania partii rządzącej co rusz udowadniają że mają serdecznie w D. obowiązujące przepisy w każdym aspekcie prawa więc twoje dane osobowe są na tyle mało ważne że można je udostępniać (wypowiedź Szydło). Odnośnie TVP SA czy nie SA to nie ma znaczenia. Płacić mamy za to że w domu stoi TV, a na co wydadzą pieniądze z tego podatku to już nie nasza sprawa.
Kiedy zarejestrować odbiornik i kiedy zapłacić za 6 mc do tyłu? Ot jest jakiś jasnowidz?
...Słyszałem że aby uniknąć dotkliwej kary można 6 mc wstecz zapłacić no i oczywiście kontynuować opłacanie abonamentu. ...
Ja z kolei słyszałem tak jak koesh:
... ktoś jak zacznie płacić będzie miał czyste konto bez kary. ...
Może być tylko ewentualnie różnica (tego nie wiem) jak ktoś miał zarejestrowany odbiornik i nie płacił, w stosunku do osoby, która nie miała zarejestrowanego odbiornika TV (lub wyrejestrowany).
Place TV license w UK (nie ma opcji nie placenia, sciagaja haracz nawet gdy sie ma tel.).
Mam tez dekoder polsatu, sam nie wiem co to bedzie. Placic trzeciej skladki mi sie nie usmiecha.
Wiesz to jest jak z 500 plus, dostają na drugie dziecko obywatele z dochodami kosmicznymi a nie obywatel z 1 dzieckiem zarabiający 2,5k PLN
Tu jest podobnie, obejmą tym durnym przepisem tych co mieli wykupione u dostawców płatnej TV a nie tych co lecą po naziemnej. Ten co ma naziemną i korzysta z TVP1 załóżmy nie będzie płacić a ten co wziął płatną by mieć Discovery, i chce aby mu zabrali TVP1 itp. będzie płacił kolejny podatek w podatku !!!
Więc albo robimy legislacyjnie wszystko równo albo kiwamy jednych kosztem drugich.
W GB chyba takich dylematów nie ma !
Nie wiem czemu się wszyscy czepiają TVP. Nikogo nie interesuje czy ktoś ogląda czy nie :) Opata jest za posiadanie odbiornika RTV, taki podatek od luksusu... :)
Mam tez dekoder polsatu, sam nie wiem co to bedzie. Placic trzeciej skladki mi sie nie usmiecha.
Uważaj, żeby Cie jeszcze nie złupili za łamanie prawa :)
... Opata jest za posiadanie odbiornika RTV, taki podatek od luksusu... :)...
Tylko czemu nazywają to abonamentem, a nie podatkiem:) (dokładnie zdaje się opłata abonamentowa). Za posiadanie czegoś można płacić abonament ?
Abonament - opłacone prawo do korzystania z określonego świadczenia, zazwyczaj wykupione przedterminowo przez abonenta na pewien okres.
Płacić mamy za to że w domu stoi TV, a na co wydadzą pieniądze z tego podatku to już nie nasza sprawa.
powszechnie wiadomo że wydadzą na sianie propagandy w lokalnych ośrodkach w fullHD.
A tak nawiasem mówiąc to uważam sprawę z tym haraczem za skandal i dziś złozyłem zapytanie u mojego dostawcy o rezygnację z TV i pozostawienie netu jedynie. Wiadomości czytam w gazecie/necie, filmy oglądam w kinie, seriale w płatnych serwisach internetowych. W sumie TV jest zbędny.
Z tego co przewidywały zapisy starej ustawy i potwierdzali też to prawnicy to sam fakt posiadania internetu czy smartphon działa iw przepisach identycznie jak radio w samochodzie czy tv w domu, więc zapewne nowe zapisy będą to też brały pod uwagę.
Wszyscy co się wypowiadali na ten temat podawali informacje że jeśli ktoś w określonym terminie zacznie opłacać nie będzie miał żadnej kary i ewentualne wcześniejsze zaległości będą anulowane, kara spotka tylko tych co oleją nowe przepisy i nadal nie będą płacić mimo udowodnienia posiadanych wyżej urządzeń.
Ludziom o słabszej pamięci chciałbym tylko przypomnieć rudego Pinokio, który namawiał do zaprzestania opłacania abonamentu RTV, po czym nasyłał listonoszy. Mój kolega z pracy był na tyle naiwny, że mu uwierzył. Za swoją łatwowierność musiał słono zapłacić.
Nie oszukujmy się. TV publiczna to poziom rynsztoka, nie tylko za tej kadencji, ale i poprzednich. Pozostałe stacje TVN i Polsat także. Jeżeli ktoś czerpie z nich informacje, to musi być skrajnie naiwny. Poziom pozostałych programów oferowany przez tych dostawców też był/jest na żenującym poziomie.
W dzisiejszych czasach telewizja naprawdę jest kompletnie niepotrzebna, a już na pewno taka, jaką powszechnie nam się serwuje.
Druga, albo i pierwsza sprawa. Wszyscy rządzący niezależnie od opcji, zawsze mieli tylko jeden cel: Jak najwięcej powyciągać z naszych kieszeni.
Szkoda jednego, na dużym ekranie fajnie ogląda się zdjęcia i filmy nakręcone samemu.
Mam nadzieję, że monitory to ominie. No i pytanie o dostęp do internetu, czy to też podejdzie? Jeśli tak, to pozamiatane.
Tak też podejdzie monitor, tablet, radio w samochodzie albo nawigacja z tv, identycznie robią jak jest w Niemczech.
Nie wiem jak wygląda sytuacja w Polsce, ale w Norwegii kilka lat temu czytałem artykuł pokazujący jak uniknąc płacenia abonamentu jeśli faktycznie nie ogląda się telewizji. Chodziło o to że odbiornikiem nazywane jest urządzenie z tunerem czyli potocznie telewizor. Tak więc mozna było wysłać TV do serwisu gdzie wspomniany tuner został plombowany w sposób uniemozliwiający korzystanie z niego. Serwis wymontowywał również gniazdo antenowe. Po takim zabiegu trzeba było wysłać oficjalne pismo do urzędu informujące o przeróbce TV. Oczywiście serwisy wystawiały specjalne zaświadczenia. I tyle.
PS. W Norwegii ten tzw abonament/podatek również jest obowiązkowy. Już w momencie kupna telewizora miły sprzedawca notuje adres delikwenta, po czym informuje odpowiedni urząd i od tego momentu dwa razy do roku przychodzi rachunek do zapłaty;-)
Trzeba kupić chromecasta, podłączyć pod TV, wykupić netflixa lub showmaxa i to też jest rozwiązanie. Płacić on demand za treści na żądanie, to co chcesz oglądać a nie TVP z tubą propagandową przeplataną reklamami....
Ale mając wykupiony dekoder (usługa TV z internetem) + monitor (wyświetlacz, projektor) już tworzy się odbiornik, który umożliwia natychmiastowy odbiór telewizji. Samo usunięcie tunera tv z telewizora nic Ci nie da. Politycy będą nas doić w dupę ile wlezie, a jak nie będziesz miał kasy, to przyjdzie polityczny komornik i zaiwani co będziesz miał. A jak nie będziesz miał, to od sąsiada zabierze. Kuźwa, 43 lata i co roku trzeba się uczyć życia na nowo!
Ps. Żeby człowiek jeszcze sam mieszkał, to pal go licho - tv na olx i rezygnacja z kablówki. Ale przecież kobieta musi coś robić .... bez TV ani rusz.
Ale wy stawiacie sprawę że nikt nie płaci tego u nas, a płaci i to bardzo dużo ludzi, normą w EU jest płacenie i duża ściągalność, są też kary za uchylanie się itd.
Za dużo ludzi u nas uwierzyło politycznym gadającym głowom, może naiwność, może głupota, a może zwyczajnie oszczędzanie, nie wiem ale normalność w realiach unijnych to płacenie takiego podatku.
Wiązanie tego z partią polityczną jest słabym pomysłem tak samo jak to że ta kasa nie idzie tylko na pensje dla propagandzistów partyjnych w TVP.
To nie chodzi o sam cel niepłacenia tylko "wyłam" z przekazaniem danych osobowych od operatora Poczcie Polskiej.
Dlaczego nie realizują pomysłu rozliczania w PIT/CIT. No to wymyślili żeby zabrać się za kablówki, i platformy satelitarne.
A co z z TV naziemną, serwisami VOD, itp ?
No gdzie jest w tym logika ?
Reasumując chyba trzeba zarejestrować odbiornik zapłacić 6 cm wstecz i płacić co miesiąc haracz. Nie uśmiecha mi się zapłacić kary ok 1300 zł.
Ale kare zapłacisz dopiero po tym jak będziesz się uchylał od płacenia po wejściu w życie przepisów i przekroczeniu wyznaczonego terminu na rejestracje.
ppfalcon
31-05-2017, 15:40
A kiedy dokładnie są te terminy?
Nie mam tv w domu, nie mam radia. Mam internet od UPC. Też będę musiał płacić?
Zapewne też ale sugeruje się tym co jest w EU, a Polskie realia mogą być odmienne :)
Terminy... a są już ogłoszone nowe przepisy odnośnie tego abonamentu/podatku ?
A jak to jest jak ja mam nc+ z hbo a rodzice mieszkający w tym samym domu maja swój nc+ z podstawowymi programami. Kto płaci skoro mieszkamy razem?
po wejściu w życie przepisów i przekroczeniu wyznaczonego terminu na rejestracje.
Z tego co się orientuję ustawa już jest podpisana.
Rząd przyjął nowelizacje ustawy i trafiła w tym tygodniu do sejmu, nie wiem czy było głosowanie ale jak będzie podpisana to można spodziewać się że będzie więcej info, może jakieś marsze w obronie itp ;)
Marsz Nikoniarzy, no tego nie było ;-)
Zibi1970
31-05-2017, 17:16
Ustawę musi przyjąć sejm co jest formalnością, potem senat co jest formalnością i podpisać prezydent co jest ... formalnością. Ma wejść w życie w ciągu kilku m-cy.
Też zgłaszam się na barykady.
Płaciłem prawie całe życie abonament RTV. Na poczcie odbiornik TV był zarejestrowany na moją mamę. Mama zmarła, a ja dalej płaciłem. Do czasu. W pracy okazało się, że na dziesięć osób zatrudnionych w dziale tylko ja płaciłem abonament. Frajer! Pomyślałem sobie, że dalej nie mogę dać się nabijać w butelkę przez Państwo, które nie jest w stanie rozwiązać problemu z abonamentem. Poszedłem na pocztę, przedstawiłem akt zgonu i wyrejestrowałem TV.
I po kilku latach Państwo znowu wprowadza bubel prawny. Część społeczeństwa ma płacić, a część (TV naziemna) nie.
Nie dyskutuje tu o słuszności abonamentu. Uważam, że taki powinien być, ale sprawiedliwy, powszechny i równy dla wszystkich. I nie mówię tu o teraźniejszości bo jak widzę te pieniążki wzmocnią propagandę, ale o przyszłości i normalności. która kiedyś nadejdzie.
Mieszacie dwie różne sprawy plus plotki.
To co jest w tej chwili procedowane, to uszczelnienie poboru opłat na obecnych zasadach. Czyli płaci się od lokalu, nie od telewizora (za wyjątkiem firm). Dane z kablówek mają tylko wskazać lokale, w których jest telewizor, na zasadzie "skoro płacisz, to masz TV". Przy okazji dowalą kary itp. Nie zmienia to zasad abonamentu, więc nie wymaga zgody UE.
A zmiana zasad pobierania abonamentu, np. z prądem czy w PIT, to zupełnie inna ustawa.
Tak ale nowelizacja ustawy ma zawierać też abolicję co tu akurat mądrze ktoś pomyślał że wniesie więcej do ściągalności niż ściganie za zaległości, jednak trzeba poczekać co wymyślą faktycznie bo to przecież polityka, a tam zdrowy rozsądek czy zwykły rachunek opłacalności nie działa.
Przepraszam, mam pytanie, komu można zgłosić ten wątek jako stricte polityczny i jako taki łamiący regulamin forum?
Gdyby ktokolwiek miał wątpliwości, to mogę zacytować odpowiednie posty, które są jawnie polityczne.
Jako autor wielu postów, które zostały usunięte za "politykę" widzę tu pewien brak konsekwencji.
Pozdrawiam.
Carlos_lo
31-05-2017, 23:39
mam nadzieje, ze fomag nie wprowadzi abonamentu za korzystanie z forum;) w sumie mila spolecznosc i niezle sie rozwinela, to ze sa poglady to wiadomo, tylko przypominam, ze zakaz rozmowy o polityce i religii jest w srodowiskach masonskich i ubeckich;) kazdy robi swoje, ale po cichu
Sent from my iPhone using Tapatalk
Przepraszam, mam pytanie, komu można zgłosić ten wątek jako stricte polityczny i jako taki łamiący regulamin forum?
Gdyby ktokolwiek miał wątpliwości, to mogę zacytować odpowiednie posty, które są jawnie polityczne.
Jako autor wielu postów, które zostały usunięte za "politykę" widzę tu pewien brak konsekwencji.
Pozdrawiam.
W Cafe można dyskutować o polityce.
No nie wiem. Nawet w wątku humor, w dziale Cafe był zakaz żartów politycznych i żartów z polityków. A humor jako mniej poważny, prędzej powinien być dopuszczony niż normalna dyskusja polityczna.
Chyba, że mamy równolegle standardy np Demokrację można łamać tylko na marszach Komitetu Obrony "Demokracji". ;)
Rany to teraz będziecie wyszukiwać wątki z aspektami politycznymi i je usuwać?
Boryszuk
01-06-2017, 08:20
Nie można bo zawsze kończy się to na przepychankach. Już zaczyna się robić niesmacznie.
Rafał_Sz
01-06-2017, 08:36
Nie można.
Ten watek właśnie nabiera trzeciej prędkości kosmicznej. ;)
To usuń posty politycznych dyskutantów. Wg mnie wątek ciekawy a ze ktoś nie mając argumentów zwala wszystko na partie polityczne i inne to jego problem.
madebyzosiek
01-06-2017, 08:40
Nie można bo zawsze kończy się to na przepychankach. Już zaczyna się robić niesmacznie.
Tu wypada przyznać rację... Wątek o abonamencie TV nie ma w sobie niczego złego. W zakresie sympatii politycznych - każdy ma prawo do własnych i każdy kulturalny człowiek potrafi to uszanować. Jeżeli to zrozumiecie, to nie trzeba będzie niczego kasować. Dyskusja na każdy temat, również upolityczniony, może przebiegać w dobrej atmosferze. Pamiętajcie, że to zależy tylko od Was - dyskutujących. Pozdrawiam serdecznie :)
Polityka, polityką. Tu chodzi o postawę obywatelską.
Politycy, w większości miernoty, które nigdy w życiu niczym konkretnym się nie zajmowali, często też z gównianym wykształceniem, zazwyczaj teoretycy, łoją zwykłego obywatela jak się da. Robią to, bo zwyczajnie nie mają respektu przed obywatelem.
Zatem będą się pojawiać kolejne obciążenia czy to abonamentu czy też "chwilowego" vatu wprowadzonego na chwilę prawie 10 lat temu...... Każdy kto dorwie się do koryta robi dokładnie to samo.
Tyle w kwestii polityki, do której Tu nie będę już wracał.
Osobiście uważam, że na tym Forum nie powinniśmy babrać się tym g....(polityką). Szkoda Tego miejsca
PS.
Ja chyba babcię zamelduję u siebie. :)
Ludziom o słabszej pamięci chciałbym tylko przypomnieć rudego Pinokio, który namawiał do zaprzestania opłacania abonamentu RTV, po czym nasyłał listonoszy. Mój kolega z pracy był na tyle naiwny, że mu uwierzył. Za swoją łatwowierność musiał słono zapłacić.
Nie oszukujmy się. TV publiczna to poziom rynsztoka, nie tylko za tej kadencji, ale i poprzednich. Pozostałe stacje TVN i Polsat także. Jeżeli ktoś czerpie z nich informacje, to musi być skrajnie naiwny. Poziom pozostałych programów oferowany przez tych dostawców też był/jest na żenującym poziomie.
Sam napisałbym to znacznie dosadniej choć kontekst zbliżony. Wielki szum o dwa dobre piwa miesięcznie. Coś, co powinno się płacić od lat ale większość nie płaciła bo pozwalał na to system. Teraz, kiedy chce się to uszczelnić - pomijając metody - wielkie larum i kolejne wycieranie sobie pysków demokracją i wszelkimi prawymi postawami obywatelskimi.
Teraz wielki krzyk się podniósł jakaż to niemożebna propaganda. No tak, skoro naiwnym lemingom z każdego niemal kanału tv przez lata serwowano jednostajną, propagandową papkę było wszystko ok, przekaz był homogeniczny i klarowny. Teraz przekaz z jednej strony się zmienił, media państwowe są w rękach odmiennej opcji i lemingi zgłupiały.
Błagam, zamknijcie ten wątek czym prędzej bo nie jestem w stanie zbyt długo ukryć swojej - delikatnie ujmując - niechęci do cwaniaczków z poprzedniej ekipy. Zaczyna mnie nosić, gdy i tutaj widzę przebłyski świadomości obrońców utraconej demokracji, zaraz zerwę się z łańcucha i niechybnie skończę z banem mówiąc co mam do powiedzenia... :)
Chyba zamknięcie tematu będzie najbardziej rozsądne :)
Coś, co powinno się płacić od lat ale większość nie płaciła bo pozwalał na to system. Teraz, kiedy chce się to uszczelnić - pomijając metody - wielkie larum i kolejne wycieranie sobie pysków demokracją i wszelkimi prawymi postawami obywatelskimi.
No widzisz tak jest ze wszystkim. Niektórzy handlarze też kombinowali kombinują aby tylko nie płacić podatków od sprzedaży a jak im się dobierze do skóry również larum podnoszą. To że kupiłem sobie telewizor i z tego tytułu mam płacić abonament jest hmmm skandalem :-) Nie chce oglądać HBO to mi go wyłączyli. Chcę oglądać kanały premium C+ to mi je włączyli i za nie płacę. Niech sie zabierają z tą swoją telewizją w jasną cholerę płakal nie będe.
artur0372
01-06-2017, 14:52
...Coś, co powinno się płacić od lat...
Dlaczego powinno się płacić?
Tu wypada przyznać rację... Wątek o abonamencie TV nie ma w sobie niczego złego.
Bzdura. Wątek o abonamencie TV musi być polityczny, bo sam abonament TV jest w 100% tematem politycznym. Nie ekonomicznym, nie fotograficznym, nie związanym z forum, a politycznym. W momencie kiedy ktokolwiek wyszedł poza aspekty techniczne abonamentu to wszedł w politykę.
Dyskusja na każdy temat, również upolityczniony, może przebiegać w dobrej atmosferze. Pamiętajcie, że to zależy tylko od Was - dyskutujących. Pozdrawiam serdecznie :)
A przepraszam co to ma do rzeczy? Jak kiedyś kulturalnie o polityce rozmawialiśmy, bez wycieczek osobistych to wątek wyleciał, bo modowi się nie podobało co pisaliśmy.
Oczywiście różne standardy nie są nowością na tym forum, ale w związku z zerową reakcją moderatorów w tym wątku, chyba trzeba zacząć to zgłaszać w takim razie.
Osobiście uważam, że na tym Forum nie powinniśmy babrać się tym g....(polityką). Szkoda Tego miejsca
Sugeruję zapoznać się z definicją polityki.
Rafał_Sz
01-06-2017, 16:14
W związku z kierunkiem w jakim zmierza dyskusja oraz lawiną raportów, wątek, ja zły, zamykam.