Zobacz pełną wersję : AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
https://nikonrumors.com/2017/05/31/nikon-announces-the-af-s-nikkor-28mm-f1-4e-ed-lens.aspx/
Rodzina szkieł z serii E powiększa się stopniowo.
Gdzieś czytałem że będzie w tym roku jeszcze 50 1.4E.
28mm uwielbiam. Fajnie że Nikon zrobił to szkło. Może konkurencja na T i S również wypuści swoje wersje.
https://nikonrumors.com/2017/05/31/nikon-announces-the-af-s-nikkor-28mm-f1-4e-ed-lens.aspx/
Rodzina szkieł z serii E powiększa się stopniowo.
Gdzieś czytałem że będzie w tym roku jeszcze 50 1.4E.
28mm uwielbiam. Fajnie że Nikon zrobił to szkło. Może konkurencja na T i S również wypuści swoje wersje.
No fajnie, ale ta cena ...
Jarecky83
31-05-2017, 08:28
Fakt, gdy przeczytałem cenę mój entuzjazm też opadł;)
Jest i po polsku
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-28mm-f-1-4e-ed
Cena to jedyny mankament.
Za to szkło kupię 24/50 Art i jeszcze Samyanga 135
madebyzosiek
31-05-2017, 11:11
Cena jest kosmiczna... Nawet nie wiedziałem, że Sigma 24 Art była taka tania... ;)
nie wiem co ten obiektyw musiałby umieć, żeby dać za niego blisko 10k zł.
zeberek1
31-05-2017, 11:21
Za marke sie płaci... Oby tylko optycznie nie byl jak 35 1.4... Chociaż ja go i tak nie kupię.
madebyzosiek
31-05-2017, 11:25
nie wiem co ten obiektyw musiałby umieć, żeby dać za niego blisko 10k zł.
Jakby mi parzył rano kawę, a wieczorem lał zimne piwko, to kto wie ;) Szkła szerokie są fajne, ale na prawdę 24 Art za 3k jest tak dobra pod każdym względem, że nie wiem dla kogo ten Nikkor...
nabywców na pewno znajdzie (fotograficzni hipsterzy i puryści), ale szkło raczej niszowe.
~10000zł za to szkło?! Rozumiem, że cały proces od projektu do finalnego produktu kosztuje masę pieniędzy, ale jak Nikon taką polityką chce się odbić od dosyć kiepskich statystyk sprzedażowych, nie mówiąc już o konkurowaniu z Sigmą czy Tamronem? Kilka lat temu produkty Nikona kosztowały znacznie więcej, bo oferowały znacznie lepszą jakość, obecnie w wielu przypadkach są to różnicę raczej kosmetyczne, a cena znacznie wyższa niż konkurencji. Rozumiem, że Sigma/Tamron nie ma 28mm f1.4, ale pewnie niedługo wyjdzie i będzie kosztować 1/3 tego Nikkora, a można mieć prawie pewność że optycznie jakość będzie bardzo zbliżona.
Może jest lepszy od Zeissa? ;)
lukasz.antoniak
31-05-2017, 17:37
Proponuje sprawdzic tez ceny 28/1.4 D :). To jest dopiero ciekawe :).
28/1.4D jest praktycznie nie do zdobycia, a i kiedyś kosztował tyle, co Polonez :)
badtorro
31-05-2017, 23:19
~10000zł za to szkło?! Rozumiem, że cały proces od projektu do finalnego produktu kosztuje masę pieniędzy, ale jak Nikon taką polityką chce się odbić od dosyć kiepskich statystyk sprzedażowych, nie mówiąc już o konkurowaniu z Sigmą czy Tamronem? Kilka lat temu produkty Nikona kosztowały znacznie więcej, bo oferowały znacznie lepszą jakość, obecnie w wielu przypadkach są to różnicę raczej kosmetyczne, a cena znacznie wyższa niż konkurencji. Rozumiem, że Sigma/Tamron nie ma 28mm f1.4, ale pewnie niedługo wyjdzie i będzie kosztować 1/3 tego Nikkora, a można mieć prawie pewność że optycznie jakość będzie bardzo zbliżona.
znacznie tańsza? a możesz wskazać jakiś konkret?
bo ja znajduję wyłącznie zeiss otus za 4500$ oraz leica summilux-m za 6500$, więc nie bardzo wiem co masz na myśli z tą znacznie tańszą konkurencją
madebyzosiek
31-05-2017, 23:22
znacznie tańsza? a możesz wskazać jakiś konkret?
bo ja znajduję wyłącznie zeiss otus za 4500$ oraz leica summilux-m za 6500$, więc nie bardzo wiem co masz na myśli z tą znacznie tańszą konkurencją
Dla mnie Sigma 24 Art jest trzy razy tańszą konkurencją ;)
Za marke sie płaci... Oby tylko optycznie nie byl jak 35 1.4... Chociaż ja go i tak nie kupię.
Co jest nie tak z tą nikonowską 35tką?
Może chodzi o to, że optykę ma ok, a cenę wybitnie wysoką, a raczej oczekuje się normalnej ceny za wybitną optykę ;)
zeberek1
01-06-2017, 08:12
Optyka jest w nim ok na 1.4 za taką kasę?...
badtorro
01-06-2017, 08:27
Dla mnie Sigma 24 Art jest trzy razy tańszą konkurencją ;)
wiem co masz na myśli i poniekąd zgadzam się z tobą, jednak jeśli mówimy konkretnie o ogniskowej 28mm i f1.4 to sigmy takiej nie ma.
ja oczywiście też nie kupiłbym tego obiektywu ani za wyższe, ani za takie ani za dużo niższe pieniądze.
nie kupiłbym nawet 28mm f1.8. nie potrzebuję tej ogniskowej w osobnym, stałoogniskowym obiektywie. bardziej się skłaniam ku 20mm lub 24mm właśnie
madebyzosiek
01-06-2017, 08:35
wiem co masz na myśli i poniekąd zgadzam się z tobą, jednak jeśli mówimy konkretnie o ogniskowej 28mm i f1.4 to sigmy takiej nie ma.
ja oczywiście też nie kupiłbym tego obiektywu ani za wyższe, ani za takie ani za dużo niższe pieniądze.
nie kupiłbym nawet 28mm f1.8. nie potrzebuję tej ogniskowej w osobnym, stałoogniskowym obiektywie. bardziej się skłaniam ku 20mm lub 24mm właśnie
No dla mnie też 28 jest takie jakieś... Wolę 24, a w tym zakresie Sigma Art jest genialna. O ile 35 Art ma kapryśny AF, którego trzeba opanować, o tyle 24 jest doskonała, celna, no i przede wszystkim bardzo ostra na 1.4. Bohater tego wątku powinien kosztować 4000 maksymalnie (za magię napisu Nikkor). Za 10k to raczej szkło na półkę podczas targów foto ;)
Optyka jest w nim ok na 1.4 za taką kasę?...
Mówisz o 35 rozumiem wg mnie tak nie zauważyłem jakiś strasznych nieprawidłowości.
kurczeblade
01-06-2017, 10:06
No ale Canon tak samo zrobił. Firmy analizują rynek i widzą że się namnożyło fotografów, zobaczcie ile się mnoży fotografów ślubnych w pl- z roku na rok coraz więcej. Podobnie działa dilerka :) i w sumie cała sprzedaż, na początku dostajesz za free próbki, później za połowę ceny, promocje, i na końcu jak się pomnoży klientela i jest duży popyt to cena w górę :-) mówicie że Nikon ma się źle, a co chwilę ceny w górę i nowe produkty. Mnie to odpowiada, teraz jeśli ktoś będzie chciał pracować jako fotograf i mieć odpowiedni do tego sprzęt, nie wystarczy już mu na cały sprzęt z dotacji z urzędu pracy. Dostanie 18kola i kupi jedno body i pół profesjonalnego obiektywu. Jeśli ktoś pracuje to będzie go stać na taki obiektyw. Dla amatorów pozostanie tańszy też dobry sprzęt, na ich kieszeń i potrzeby. Mnie się podoba ten podział. Firmy wcześniej rozpiescili z cenami, i możliwościami sprzętu. Mozna było się wyposażyć w amatorski sprzęt, za dość rozsądne kwoty i latać po jakiś ślubach, reportażach i innych, zostało to zauważone i teraz mamy podział sprzętu i nowości które ograniczają. Koniec złotych czasów, teraz jak ktoś będzie chciał trzepać hajzy na fotografii, i mieć chociaż w odrobinę pro i nowy sprzęt będzie musiał się wyposażyć, w niezla gotówkę, wartości dobrego samochodu. Albo kombinować z używanym sprzętem, ale jak wiadomo czas leci, technologia pchnie do przodu i nowości kuszą... Ps: zabista ogniskowa w połączeniu ze światłem, bardzo ciekaw jestem tego szkła.
badtorro
01-06-2017, 11:32
z jednym się zgadzam - jeśli spojrzeć na ceny innych szkieł systemowych, np sony, to canon i nikon wypadają bardzo tanio
sony jest na ogół gorsze optycznie, gorsza jakość wykonania, gorszy serwis, a ceny z kosmosu
kurczeblade
01-06-2017, 12:07
Ale niesystemowe też idą w górę. Nie zdziwię się jak taka Sigma 35 - 2 wersja, będzie na dzień dobry kosztować 5-6 klocków. Chyba te nowe Sigmy 85-135 tyle kosztują już ... Będzie podział, systemowe jasne stałki 8-10 koła, Sigmy Tamrony 5-6 koła.
Cóż, mnie się wydaje, że zamiast rozwijać dział optyki, stawiają na dział marketingu ;) Dla mnie jako amatora takie obiektywy to raczej ciekawostka, tak jak leica monochrome i tym podobne. Jak optycznie i mechanicznie okaże się świetna to chociaż będzie można pomarzyć, ale obawiam się, że aż taka dobra nie będzie. Na szczęście jest Sigma i Samyang dla amatorów :)
madebyzosiek
01-06-2017, 12:32
Ja nie wiem, czy Sigmy Art powinno się klasyfikować jako amatorskie... ;)
Nie chciałem ujmować Sigmie, ale według tej polityki jak kosztuje mniej niż 7kzł to dla amatora ;) Ja chyba należę do biednych amatorów, więc na mnie Nikon nie zarobi, nawet Sigmie się pewnie nie uda :)
Na Amazonie już jest dostępny:
https://www.amazon.com/dp/B071PFFSKM/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1496214285&sr=8-17&keywords=Nikon+28mm+f/1.4&linkCode=ll1&tag=nikorumo-20&linkId=f78fe32dfb00dae413953fc55abaa7b5
Sample: http://www.optyczne.pl/11203-news-Nikkor_AF-S_28_mm_f_1.4E_ED_-_zdjęcia_przykładowe.html
http://www.optyczne.pl//index.php?test=obiektywu&test_ob=424
Tamron i Sigma zapomniały o tej ogniskowej a szkoda.
Czy ktoś z Was stał się posiadaczem tego szkiełka?
Mikis525
29-11-2018, 09:20
Ja się stałem, więc odkopuję :)
Test na Zf https://phillipreeve.net/blog/review-nikon-af-s-28mm-1-4-e/
Cud, miód i orzeszki ten obiektyw :)
Specjalność zakładu
91758
a pod Z następcy nie ma.
Porównanie Sigma 28mm 1.4 Art | Nikon AF-S 28mm 1.4E | Nikon AF 28mm 1.4D | Laowa 28mm 1.2 Argus | Thypoch Simera 28mm 1.4 | Voigtländer VM 28mm 1.5 Nokton https://phillipreeve.net/blog/comparison-fast-28mm-f-1-2-f-1-4-f-1-5-fullframe-lenses/
Rety, jakie ładne te sampelki :) Ale patrząc na aberracje podejrzewam, że tabelki zabijają takie obiektywy w przedbiegach w porównaniu np. z Artami
Mi to ze starszego AF 28 mm f/1.4D podobają się bardziej
https://phillipreeve.net/blog/review-nikon-af-28mm-1-4-d-the-wide-angle-noct-nikkor/