Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 jaki zoom
pabis1979
30-05-2017, 22:28
Witam
Mój pierwszy wątek,ale pewnie nie ostatni... Krótkie pytanie: czy do mojego 3200 podejdzie ten obiektyw z linku: http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/18-200mm-f35-63-di-iii-vc/
Chodzi o to czy cała elektronika będzie śmigać?
Dzięki za odpowiedzi
To jest obiektyw do bezluster, na stronie tamrona masz wyszukiwarkę obiektywów, podajesz nikon i model D3200.
pabis1979
30-05-2017, 22:43
Ok, dzięki.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
pabis1979
30-05-2017, 22:45
Ok, dzięki.
Czyli to już będzie w pełni kompatybilne:
http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/18-200mm-f35-63-di-ii-vc/#camera=Nikon/D3200
To, że obiektyw będzie kompatybilny nie znaczy, że będzie dobry, niestety. Generalnie cechą takich obiektywów (18-200/300) jest słaba jakość optyczna, na szerszych ogniskowych będą miały dużą dystorsję, czyli trudno będzie sfotografować linie proste, np. horyzont (body Nikona nie skoryguje takiej wady, nie wiem, czy obrabiasz zdjęcia w LR). Na długim końcu take szkła, nie dość, że są ciemne to jeszcze mydlane, po prostu nie uzyskasz ostrego zdjęcia. Są może szkła ciut lepsze, gdzie wady można jakoś tam zaakceptować dla zakresu, ale myślę, że ten Tamron do nich nie należy, niestety.
Tanim obiektywem, w podobnym zakresie, dobrym na spacery i niezłym jest np. nowy Nkkor 55-200 VR II (są ze 3 wersje tego szkła, podobne zewnętrznie, ale inne jakościowo, kiepska jest zwłaszcza pierwsza wersja). Także Nikkor AF-P 70-300 VR jest wart polecenia. Na chwilę obecną te szkiełka są niewiele droższe (albo wręcz tańsze) od tego Tamrona.
pabis1979
31-05-2017, 06:58
Bardzo dziękuję za ciekawą odpowiedź. Tak,szukam szkieł na spacery itp. Wybrałem tamron patrząc na opinie o nim. Za tą cenę cudów nie oczekuje...Ale jeżeli te nikony są faktycznie w podobnej cenie a ciut lepsze to poszukam. Dopiero zaczynam i nie mogę sobie pozwolić na kilka tysi wydatku.... Już nawet patrzyłem na coś z obiektywów m42, ale już wiem,że może być problem ze strojeniem....
Do takich spacerowych fotek polecam Nkkora 55-200 VR II, to dość użyteczne ogniskowe.
70 mm na DX to wąsko, 300 mm wymaga ciut większej wprawy. Obydwa obiektywy ostrzą od ok.1m, do kwiatków, motylków itp. w dobrym świetle są całkiem fajne.
Pytanie czy potrzebujesz czegoś o takich ogniskowych, wielu początkujących upiera się często przy chęci posiadania wielkiego zooma ale do czego go używać zwłaszcza jak ciemny i mydlany ?
Nie lepiej zrobić zakup ekonomiczny i przyzwoity jak nikkor 18-105VR lub do posiadanego już np 18-55 dokupić tamrona 70-300 USD bo używane za 1000zł można znaleźć, a jak się znudzi to za te same pieniądze sprzedać ?
Wygląda, że Tamron 70-300 USD przy cashbacku Nikona nie jest już królem w tym zakresie ogniskowych ;) Biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości. A nowy N55-200VRII jakością optyczną z pewnością nie odstaje od 70-300 AF-P, zerknij na DXO. Z trzeciej strony 55 mm na spacerze jest bardziej użyteczne niż 70. No i waga 55-200, 300 g, plus chowany tubus dodaje "kompaktowości". Oczywiście z drugiej strony ten podwójnie wysuwany tubus na pierwszy rzut oka wygląda licho, no ale mały wymiar skądś się bierze.
Ps. Jest jeszcze Nikkor 55-300 DX, ale nie wiem jak w tej chwili wychodzi cenowo, optycznie przeciętny i chyba słabszy od tych nowszych konstrukcji.
highseas
31-05-2017, 11:06
Jako uniwersalny spacer-zoom polecam spojrzeć na Nikkora 18-105. To jedno z lepszych szkieł w tej klasie. Cenowo zbliżone do tego Tamrona, optycznie lepsze. Można je też łatwo dostać z drugiej ręki, bo jest często sprzedawane jako obiektyw kitowy.
pabis1979
31-05-2017, 13:20
Szukam czegoś co czasem ściągnie coś z dalszej odległości.Mam tego kitowego 18-55. Ten np tamron to tylko pytanie, Może być inny. Dzięki za porady i że można na Was liczyć
Ale tamrona podepniesz do aparatów, które nie obsługują AF-P i też plus że do pełnej klatki :)
Ale tamrona podepniesz do aparatów, które nie obsługują AF-P i też plus że do pełnej klatki :)
Trafna uwaga, kolega ma d3200, z obiektywami AF-P nie będzie autofocusa. N55-200 VRII będzie ok. Nowy do kupienia z polskiej dystrybucji za ~800zł, od Chińczyka ~500.
A jak się ma szybkość af tego 55-200VRII do 55-300VR, który jest powolny, a tym bardziej do wspomnianego tamrona, który jest szybki ?
Według mnie AF jest porównywalny z N70-300VR AF-S. Silniczek taki lekko popiskujący, ale używa się komfortowo, bez jakiegoś myszkowania, itd. W każdym razie nie mam wrażenia jakiejś ociężałości.