Zobacz pełną wersję : koniec google NIK Collection :(
Pawel Pawlak
30-05-2017, 18:05
https://www.dpreview.com/news/9649959407/google-will-no-longer-develop-nik-collection
szkoda gadać...
z tym "koniec" to bym nie demonizował, bo zabrzmiało tak jakby nagle wtyczka miała przestać działać, a tym czasem:
"Google will stop providing updates for its Nik Collection suite of plug-in photo editing tools."
Wtyczki wciąż są dostępne do pobrania za friko i wciąż działają. Tylko tyle i aż tyle ;)
Eeee?
Już w momencie darmowego udostępnienia wtyczek, Google przyznało, że przestaje je wspierać, ponieważ przeznacza te zasoby na rozwijanie aplikacji mobilnych (Snapseed). Od tego czasu nie było żadnych updejtów do NIK. Zresztą ostatnią dużą zmianą było dodanie Analog Effex Pro 2.
Z komunikatu z marca 2016: "As we continue to focus our long-term investments in building incredible photo editing tools for mobile, including Google Photos and Snapseed, weâve decided to make the Nik Collection desktop suite available for free, so that now anyone can use it."
Borat1979
30-05-2017, 19:41
Typowe działanie gigantów IT jak Google czy Microsoft. Kupuje się całą firmę dla jednej usługi czy technologi, którą się adaptuje do swoich celów a resztę olewa.
Typowe działanie gigantów IT jak Google czy Microsoft. Kupuje się całą firmę dla jednej usługi czy technologi, którą się adaptuje do swoich celów a resztę olewa.
Ale i tak wcześniej udostępnili za darmo, więc nie marudź ;-)
Przecież ta informacja ma z dobre dwa, trzy lata.
madebyzosiek
31-05-2017, 07:27
Przecież ta informacja ma z dobre dwa, trzy lata.
Trzy to nie, bo ja jeszcze w styczniu 2016 kupiłem NIKa, ale mi oddali kaskę, a wtyczki jak działały, tak działają, pomimo aktualizacji LR i PS CC... Dużo krzyku o nic. Na razie wyszło korzystnie, bo są nie wspierane, ale darmowe...
Ciekawa sprawa bo sam kupiłem dwie licencje jakieś 3 lata temu po 100 dolców a niedługo później wszystko dali za darmo. Pamietam bo boli do dziś ;)
madebyzosiek
31-05-2017, 09:32
Ciekawa sprawa bo sam kupiłem dwie licencje jakieś 3 lata temu po 100 dolców a niedługo później wszystko dali za darmo. Pamietam bo boli do dziś ;)
No wierzę... Oddawali za licencje kupione do pół roku przed darmową wersją... Załapałem się, ale za nim mi nie oddali kasy, to wściekły byłem ;)
hostman22
31-05-2017, 20:54
captureNX, Aperture teraz NIK ... szkoda :(
Kurde, ludzie co się z Wami dzieje?
Czytać ze zrozumieniem nie potraficie?
Google już ponad rok temu udostępniło pełen pakiet NIK za darmo. Co więcej oddali kasę ludziom, którzy dopiero co kupili. Ogłosiło przy tym, że nie będzie rozwijało wersji na kompy, ponieważ koncentruje się na aplikacjach mobilnych. O tego czasu nie było żadnych aktualizacji, widać jak używacie wtyczek, że nawet tego nie zauważyliście. :-P
Niemniej jednak pakiet nadal można ściągnąć za darmo i używać do woli. Każdy jeden program z pakietu działa jako samodzielny program, nie tylko wtyczka do PSa czy LRa. Ja wtyczki odpalam bezpośrednio z FastStone. Zatem nawet jak Adobe się wypnie i nie zapewni kompatybilności to niewiele to zmieni.
Skąd ten weltszmerc, że olewa, że koniec, że nierentowne, że szkoda?
Ja pakiet kupiłem już od Google w 2013 i nie żałuję ani dolara, które wtedy wydałem. Programy robią robotę i skracają mi niepomiernie czas obróbki.
Jest petycja do podpisania:
https://www.change.org/p/google-inc-save-the-nik-collection
Pisałi o tym więcecej tutaj (http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/28761-chcesz-by-nik-collection-bylo-dalej-rozwijane-podpisz-te-petycje).
kardamon
05-06-2017, 12:28
Kurde, ludzie co się z Wami dzieje?
Czytać ze zrozumieniem nie potraficie?
Google już ponad rok temu udostępniło pełen pakiet NIK za darmo. Co więcej oddali kasę ludziom, którzy dopiero co kupili. Ogłosiło przy tym, że nie będzie rozwijało wersji na kompy, ponieważ koncentruje się na aplikacjach mobilnych. O tego czasu nie było żadnych aktualizacji, widać jak używacie wtyczek, że nawet tego nie zauważyliście. :-P
Niemniej jednak pakiet nadal można ściągnąć za darmo i używać do woli. Każdy jeden program z pakietu działa jako samodzielny program, nie tylko wtyczka do PSa czy LRa. Ja wtyczki odpalam bezpośrednio z FastStone. Zatem nawet jak Adobe się wypnie i nie zapewni kompatybilności to niewiele to zmieni.
Skąd ten weltszmerc, że olewa, że koniec, że nierentowne, że szkoda?
Ja pakiet kupiłem już od Google w 2013 i nie żałuję ani dolara, które wtedy wydałem. Programy robią robotę i skracają mi niepomiernie czas obróbki.
Mam pytanie, w jaki sposób uruchomić samodzielnie NIK Collection bez dodatkowych programów ? czy jednak potrzebny jest jakikolwiek inny program min. taki jak już wspomniany FastStone i jak uruchamiamy w takim programie NIK Collection ?
Mam pytanie, w jaki sposób uruchomić samodzielnie NIK Collection bez dodatkowych programów ? czy jednak potrzebny jest jakikolwiek inny program min. taki jak już wspomniany FastStone i jak uruchamiamy w takim programie NIK Collection ?
W folderze w którym masz NIK zainstalowane są .exe.
Zarówno 32bit jak i 64bit.
Też odpalam te wtyczki korzystając z ustawionych w faststone skrótów do będących w folderach instalacyjnych plików exe. W programie jest opcja "otwórz obraz w zewnętrznym programie..." czy jakoś tak.
Wadą niektórych wtyczek jako niezależnych aplikacji jest ułomne zapisywanie plików. Łatwo sobie zniszczyć oryginał. A w niektórych nie ma w ogóle możliwości zmiany nazwy przy zapisie. Trzeba więc zawsze pamiętać, by pracować na kopii. Poza tym trudno mieć zastrzeżenia, biorąc pod uwagę cenę. ;)
https://www.change.org/p/google-inc-save-the-nik-collection
8 JUN 2017 — 10.000! Blown away! What else could we say!
Ktoś jeszcze nie podpisał?
kolorowooka
09-06-2017, 13:15
Już dawno podpisane
... Każdy jeden program z pakietu działa jako samodzielny program, nie tylko wtyczka do PSa czy LRa. ...
W wtyczkach: Viveza 2 ; Define2 , Sharpener Pro 3 , nie zauważam takiej możliwości. Można wtyczkę odpalić, ale brak możliwości otwarcia zdjęcia (Plik/Otwórz zdjęcia...)
Nie wykluczam, że o czymś nie wiem
Ktoś jeszcze nie podpisał?
Ja nie podpisałem i nie podpiszę. Od ponad roku nie było aktualizacji, ale teraz robią aferę koperkową z ankietą. żal.pl
W wtyczkach: Viveza 2 ; Define2 , Sharpener Pro 3 , nie zauważam takiej możliwości. Można wtyczkę odpalić, ale brak możliwości otwarcia zdjęcia (Plik/Otwórz zdjęcia...)
Nie wykluczam, że o czymś nie wiem
Polecam współpracę z FastStone Image Viewer. W menu "Edycja -> Edytuj zewnętrznym programem -> Dodaj / Usuń programy..." klikasz "Dodaj" i szukasz pliku *.exe odpalającego pożądaną wtyczkę.
Robisz sobie listę. Pierwszy program z listy uruchamiasz za pomocą klawisza "E", a kolejne za pomocą kombinacji "Alt+1", "Alt+2" itd. Oczywiście można też myszką z menu "Edycja -> Edytuj zewnętrznym programem".
Kwestia jest taka, że nie wszystkie wtyczki obsługują polecenie "Zapisz jako...", zatem lepiej pracować na kopii, co też przyspiesza zapis.
Mój workflow wygląda tak:
1. Importuję RAWy do LRa, robię wstępną selekcję i obróbkę.
2. Eksportuję wybrane pliki jako JPEGi najwyższej możliwej jakości.
3. Przeglądem w FastStone i kopiuję do następnego katalogu, za pomocą klawisza C.
4. Wbijam w ten katalog z kopiami i odpalam pierwszego fotosa Alt+4 co skutkuje uruchomieniem Analog Effex Pro 2 i wczytanie do niego zdjęcia, w nim zapodaję własny preset, czasem go delikatnie koryguję suwakami.
5. Wracam do FastStone zaznaczam resztę zdjęć w katalogu i wciskam Alt+4, zatwierdzam wątpliwości FastStone.
6. Czekam cierpliwie, aż wszystko się wczyta do AEP 2 i klikając "następne" przeglądam i ewentualnie delikatnie suwakami modyfikuję fotosy we wtyczce NIK.
7. Na ostatnim zdjęciu wciskam, "Zapisz wszytko" i przełączam się do Chrome, bo mam starego kompa i trochę trwa zapis wszystkich zdjęć.
8. Zmniejszanie, wyostrzanie i ewentualne drobne lokalne poprawki robię w PSE8.
9. Wrzucam do netu i czekam na zachwyty. :mrgreen:
Ja nie podpisałem i nie podpiszę. Od ponad roku nie było aktualizacji ...
Od ponad roku jest za darmo.
Może nie zrozumiałeś, po co jest ta petycja.
"the work and projects may be destroyed with any new version of OS or applications like Lightroom"
FastStone'a też to może dotyczyć.
Polecam współpracę z FastStone Image Viewer. W menu "Edycja -> Edytuj zewnętrznym programem -> Dodaj / Usuń programy..." klikasz "Dodaj" i szukasz pliku *.exe odpalającego pożądaną wtyczkę.
Robisz sobie listę. Pierwszy program z listy uruchamiasz za pomocą klawisza "E", a kolejne za pomocą kombinacji "Alt+1", "Alt+2" itd. Oczywiście można też myszką z menu "Edycja -> Edytuj zewnętrznym programem".
Kwestia jest taka, że nie wszystkie wtyczki obsługują polecenie "Zapisz jako...", zatem lepiej pracować na kopii, co też przyspiesza zapis.
Mój workflow wygląda tak:
1. Importuję RAWy do LRa, robię wstępną selekcję i obróbkę.
2. Eksportuję wybrane pliki jako JPEGi najwyższej możliwej jakości.
3. Przeglądem w FastStone i kopiuję do następnego katalogu, za pomocą klawisza C.
4. Wbijam w ten katalog z kopiami i odpalam pierwszego fotosa Alt+4 co skutkuje uruchomieniem Analog Effex Pro 2 i wczytanie do niego zdjęcia, w nim zapodaję własny preset, czasem go delikatnie koryguję suwakami.
5. Wracam do FastStone zaznaczam resztę zdjęć w katalogu i wciskam Alt+4, zatwierdzam wątpliwości FastStone.
6. Czekam cierpliwie, aż wszystko się wczyta do AEP 2 i klikając "następne" przeglądam i ewentualnie delikatnie suwakami modyfikuję fotosy we wtyczce NIK.
7. Na ostatnim zdjęciu wciskam, "Zapisz wszytko" i przełączam się do Chrome, bo mam starego kompa i trochę trwa zapis wszystkich zdjęć.
8. Zmniejszanie, wyostrzanie i ewentualne drobne lokalne poprawki robię w PSE8.
9. Wrzucam do netu i czekam na zachwyty. :mrgreen:
Celem uzupełnienia, nie mam problemu z użyciem wspominanych wtyczek :Viveza 2 ; Define2 , Sharpener Pro 3 (jak i pozostałe). Robię to z poziomu programu Lightroom.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie wszystkie wtyczki, jak napisałeś, działają jako samodzielny program.
Mój workflow się różni. Mając RAW-a w LR po wstępnej obróbce, jeśli chcę użyć którejś z wtyczek po prostu klikam prawym myszy na zdjęciu, następnie Edit in i wybieram wtyczkę. Program LR w tym momencie tworzy plik (wybieram 16-bit Tifa i Color - AdobeRGB), który będzie obrabiany w danej wtyczce. Po użyciu wtyczki i wybraniu Zapisz, zdjęcie wraca automatycznie do LR.
Co do Twojej metody mam wątpliwości czy dobrym pomysłem jest obrabianie stratnych plików JPG (nawet z najmniejszą kompresją) w wtyczkach Nik.
Od ponad roku jest za darmo.
Zgadza się i od tego czasu nie było też żadnej aktualizacji. Co akurat Google zapowiedziało, może nie tak wprost jak obecnie, ale dało jasno do zrozumienia czemu z pakietu NIK robi freeware. Przytaczałem kilka postów wyżej komunikat z tamtego czasu. Ja pakiet kupiłem w 2013, jak Google w marcu 2016 dało za darmo, to ściągnąłem i zainstalowałem, obecnie można ściągnąć ten sam release co ponad rok temu. Wtedy trzeba było petycję robić.
FastStone'a też to może dotyczyć.
Może, ale wątpię, chyba, że autor wytnie całkiem moduł związany z uruchamianiem innego programu, ale nie ma obowiązku aktualizacji FastStone. To jeden z tych programów, które są tworzone przez ludzi, nie korpo, które tylko patrzy jak tu doić klientów. Bardziej bym się obawiał, że kolejna aktualizacja OSa, nawet w ramach tej samej wersji, może unieruchomić wtyczki, ale aktualizację zawsze można odinstalować.
Dla mnie obecna petycja to w delikatnej formie wołanie na puszczy, a w dosadnej, to ktoś sobie spam bazę powiększa, kosztem naiwniaków.
Co do Twojej metody mam wątpliwości czy dobrym pomysłem jest obrabianie stratnych plików JPG (nawet z najmniejszą kompresją) w wtyczkach Nik.
Te TIFFy, tworzone z poziomu LRa są gigantyczne, kilka razy większe niż moje RAWy, do tego nie kasują się po eksporcie plików. Strata zapewne jakaś jest, ale ja jej nie dostrzegam. Drukowałem z moich JPEGów 16 MPx potraktowanych NIKiem zdjęcia 90 x 60 cm i wyszły super. Zatem matematycznie masz rację, ale optycznie nie. :-P
Wtedy trzeba było petycję robić.
Oficjalna wiadomość o zamknięniu Nik'a wyszła od Google jakieś 2 miesiące temu.
Dość przepychanek. :)
Pozdrawiam
pss
Te TIFFy, tworzone z poziomu LRa są gigantyczne, kilka razy większe niż moje RAWy, do tego nie kasują się po eksporcie plików. Strata zapewne jakaś jest, ale ja jej nie dostrzegam. Drukowałem z moich JPEGów 16 MPx potraktowanych NIKiem zdjęcia 90 x 60 cm i wyszły super.
To prawda TIFFy mają dużą wagę, zwłaszcza 16-bitowe. Po obróbce i wyeksportowaniu gotowego pliku automatycznie sie nie kasują. Można to zrobić w LR usuwając ręcznie.
Zatem matematycznie masz rację, ale optycznie nie. :-P
Będę jednak odmiennego zdania:) Widzę optycznie różnicę, przykładowo obrabiając zdjęcie (zwłaszcza intensywniej - np. kilka filtrów w Nik) gdzie występuje niebieskie niebo. Przy obróbce 8-bitowego JPG-a, na niebie często wówczas pojawiają się widoczne gradienty (przejścia kolorów).
Będę jednak odmiennego zdania:) Widzę optycznie różnicę, przykładowo obrabiając zdjęcie (zwłaszcza intensywniej) gdzie występuje jednolite niebieskie niebo. Przy obróbce 8-bitowego JPG-a na niebie często wówczas występują widoczne gradienty (przejścia kolorów).
A tak, do dużych łagodnych gradientów JPEG nie wystarcza, ale u mnie to są pojedyncze zdjęcia w skali roku, wtedy mogę pracować na TIFFie. Do wszystkiego innego wystarcza JPEG, staram się nie karmić za bardzo mojego wewnętrznego Aspergera. :)