PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przygotować baner reklamowy?

spiritus
30-05-2017, 17:06
Siema

Zostałem poproszony o zrobienie baneru reklamowego. 65/50 cm. Będę miał do dyspozycji na 2-3 dni komputer kolegi z corelem lub swój z photoshopem. W którym z tych programów będzie lepiej takie coś wykonać aby miało takie w miarę poprawne odwzorowanie kolorów? Nie musi być w pełni idealne :D Trzymać się starego dobrego powiedzenia "corel prawdę ci powie" i go sobie przypomnieć? Robiłem dość dużo rzeczy w nim w technikum i muszę sobie ten program przypomnieć.
Jakieś szczególne ustawienia wejściowe i przy zapisie? Plik początkowy rozumiem, że ustawić w takich wymiarach jak podałem powyżej? Ustawienia DPI jakie?

Nigdy wcześniej nie robiłem nic z przygotowaniem do druku i dlatego pytam :)

ksh
30-05-2017, 17:17
Sporo dowiesz się od tego co do będzie drukował, no i monitor prawdę ci powie :)
Ja robię w Ps na monitorze sRGB kalibrowanym i standardowo CMYK 300dpi, nawet z kiepskich drukarni wychodzi ok.

spiritus
30-05-2017, 17:19
No ja niestety monitora nie mam :/
Tylko laptopy.

Ostry600
30-05-2017, 17:45
Robiłem kilka banerów 200x100cm dla firm (tzw. roll up). Takie rzeczy można zrobić dobrze tylko w grafice wektorowej czyli kłania się Corel oczywiście. Wtedy możesz dowolnie to skalować. Fotki wrzucane pomiędzy grafikę wektorową pozostają jako bit mapa więc muczą mieć odpowiednią wielkość. Jeżeli będzie to drukowane przemysłowo (a będzie) to musi być w profilu CMYK. Jak masz jakieś konkretne problemy techniczne to mogę spróbować pomóc :)

spiritus
30-05-2017, 17:50
Robiłem kilka banerów 200x100cm dla firm (tzw. roll up). Takie rzeczy można zrobić dobrze tylko w grafice wektorowej czyli kłania się Corel oczywiście. Wtedy możesz dowolnie to skalować. Fotki wrzucane pomiędzy grafikę wektorową pozostają jako bit mapa więc muczą mieć odpowiednią wielkość. Jeżeli będzie to drukowane przemysłowo (a będzie) to musi być w profilu CMYK. Jak masz jakieś konkretne problemy techniczne to mogę spróbować pomóc :)

Jak to na wsi mówią: tak żem myślał :D

Skalowanie nie będzie miało jakiegoś konkretnego wpływu bo jeżeli w PS-ie wyjdę z gotowym wymiarowo plikiem to mogę wrzucać gotowe zdjęcia. Właśnie odnośnie zdjęć... chciałbym umieścić tam zdjęcia kilku produktów. D300 rozmiarowo podoła zadaniu na powiedzmy 1/4 obszaru?

ksh
30-05-2017, 18:40
Podoła spokojnie i zrobisz w Ps, te wymiary co podałeś nie są wymagające, raz robiłem banner z reklamą domu do sprzedania i zdjęcia dostałem z canona 40D i wyszło wszystko ok :)

Ostry600
30-05-2017, 18:48
12mpx to jakieś 22x35cm więc masz prawie połowę pokrycia z jednej foty. Jak to fajnie zaprojektujesz to spokojnie da radę.
Jak zrobisz plik graficzny na rastrach to owszem - będzie ok dla wyjściowego formaty ale może będziecie później chcieli to powielić w mniejszej lub większej wersji. Co wtedy?? Robota od nowa?
Zdarzało mi się takie banery zmniejszać potem na plakaty a nawet ulotki. Druga sprawa jest tym o czym pisał koesh. Dowiedz się czego wymaga drukarnia bo ludzie którzy realizują moje projekty nie chcą nawet słyszeć o plikach innych niż .cdr

spiritus
30-05-2017, 19:40
Tylko jak zacznę ogarniać w PS-ie to z samego początku muszę barwy ustawić jako CMYK a nie RGB?

Odnośnie drukarni to ogarnia koleś do którego wysyłam gotowy baner.