PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrywanie D5600

Adam4.2
30-05-2017, 09:27
Witam.
Mam pewien problem z rozkminieniem nagrywania. Poprzednia lustrzanka nie dość że Sony i zupełnie inna obsługa to jeszcze bez możliwości kręcenia filmów.
Ustawiam aparat w trybie nagrywania M i pomimo iż parametry ISO, przęsłony, i czasu się zmieniają w żaden sposób nie zmienia się ekspozycja. Nic ani drgnie cały czas to samo. Może ktoś mi to wyjaśnić; -).

eMGie
30-05-2017, 10:31
Nie wiem jak to jest w d5600, ale w d5300 trzeba najpierw w ustawieniach włączyć możliwość trybu manualnego do filmowania. Jak tego nie zrobisz to jest tylko automat, pomimo, że da się kręcić kółkiem i wartości zmieniają sie na ekranie.

Adam4.2
31-05-2017, 22:12
Dzięki.
Zgadza się znalazłem.
Pojawił się natomiast inny problem.
Czas się zmienia . ISO także. Przesłona jednak zmienia się jedynie samoczynnie przy zmianie ogniskowej i zawsze ma najniższą możliwą wartość. Ktoś coś poradzi.

dannywrocek
01-06-2017, 07:39
Dzięki.
Zgadza się znalazłem.
Pojawił się natomiast inny problem.
Czas się zmienia . ISO także. Przesłona jednak zmienia się jedynie samoczynnie przy zmianie ogniskowej i zawsze ma najniższą możliwą wartość. Ktoś coś poradzi.

Bo pewnie masz zoom ze zmiennym światłem i w zależności od ogniskowej, zmienia się przysłona.

sl011
01-06-2017, 08:40
O ile pamiętam, w tańszych lustrzankach Nikona nie ma możliwości zmiany przysłony po włączeniu Live-View. Możesz ją ustawić przed wejściem w ten tryb.

TOP67
01-06-2017, 10:10
Są dwa sposoby na ten problem.

Obiektyw z pierścieniem przysłony, bez elektroniki
Obiektyw z przysłoną elektromagnetyczną

eMGie
01-06-2017, 10:32
Zgadza się, przysłony nie da się zmienić w trakcie filmowania, trzeba to zrobić przed. Tylko nie pamiętam czy przed rozpoczęciem filmowania, czy wejściem w LV.

TOP67
01-06-2017, 10:34
Przy filmowaniu, przed wejściem w LV.
Przy robieniu zdjęć, można już w LV. Ale fizycznie przysłona domknie się z kolejnym klapnięciem lustra.

GonzoG
01-06-2017, 11:31
Dokładnie.
D5600 nie ma możliwości zmiany przesłony po włączeniu LV, ale tyczy się to obiektywów z mechanicznym ustawianiem przesłony.
W obiektywach typu "E" (np. Nikkor 16-80/2.8-4 E) przesłona jest ustawiana elektronicznie i przy takich można ją ustawiać.