Zobacz pełną wersję : D7200 +af-s 18-105
Witam.
Po półtora roku bezproblemowego używania ww. zestawu dziś po podłączeniu obiektywu do aparatu (na co dzień aparat pracuje z teleskopem) po zrobieniu 1 zdjęcia pojawił ERR, wyłączyłem aparat i włączyłem i tym razem po 6 zdjęciach pojawił error, ale zdjęcia można było cały czas robić i się zapisywały, tym razem wyłączyłem aparat i wyciągnąłem baterię po ponownym włożeniu baterii i uruchomieniu, error już się nie pokazuje ale zdjęcia wychodzą czarne lub ciemne, wciśnięcie przycisku podglądu ostrości powoduje domknięcie przesłony do minimalnej wartości (22/36)
madebyzosiek
29-05-2017, 18:19
Sformatuj kartę pamięci :)
Wygląda na problem z mechanizmem przysłony. Nie działa zatrzask blokujący.
Czy jak ustawisz pełny otwór, to wtedy błędu nie ma?
tak na pełnym otworze też występuje problem.
ten zatrzask to jest a aparacie czy obiektywie?
- - - - kolejny post - - - - - -
tak na pełnym otworze też występuje problem.
ten zatrzask to jest a aparacie czy obiektywie?
To część mechanizmu przysłony. Ale przy pełnej dziurze powinno być OK.
Próbowałeś z innym obiektywem?
no właśnie nie bardzo jak mam sprawdzić z innym obiektywem z elektorniką
Podejdź do sklepu. Obiektywy zwykle pozwalają przetestować. Poproś o najtańszy obiektyw, np 35/1.8
więc tak.
w sklepie sprawdzili mój aparat z ich obiektywami i problem też wystąpił (na 35/1,8 wywalił Error)
nowy soft, reset ustawień, nie dały skutku więc na gwarancji wysłali aparat do serwisu
dziś w statusie naprawy pojawiło się takie coś
Wymiana mechanizmu naciagu lustra / migawki. Wymiana migawki. Aktualizacja oprogramowania aparatu - Firmware.
hej. po prawie roku znów podobna awaria, tym razem aparat nie domyka przysłony (cały czas jest pełny otwór, ale w exifach i na górnym wyświetlaczu wartosci się zmieniają od ustawień), dodatkowo nie działa LV, co ciekawe jak bez obiektywu, wcisnę przycisk podglądu GO to coś tam się rusza ale nie sam popychacz, ruszy jak go musnę palcem, mam też tamrona 150-600g2 który ma elektomagnetyczne sterowanie tym i z nim wszystko współpracuje jak należy(poza podglądem GO ale chyba tak jest z tym typem sterowania przysłoną).
Niestety gwarancja skończyłą się w październiku UB. roku, a i nie chciałbym znów wysyłać aparatu do Czech na miesiąc
To ślij do studio5s albo kup 16-80/2.8-4.0
Sigmy Art też korzystają z tego popychacza? bo nowe tamrony nie
Sigmy Art też korzystają z tego popychacza? bo nowe tamrony nie
Część. Nowsze nie mają, starsze mają.