Zobacz pełną wersję : Koncertowe focenie na ISO 800 i 1600
Witam!
16-17 czerwca odbywają się Dni Jastrzębia i mam zamiar pofocić troszkę koncertów. Część będzie jeszcze za dnia, a część już jak się ściemni. I na tą ciemniejszą część mam zamiar zabrać Fuji Pro 800Z oraz Superię 1600. Na ISO 1600 jeszcze nigdy nie robiłem. Może ktoś mi powiedzieć coś na temat tego materiału z tą czułością? Jak ziarenko i w ogóle jak się sprawuje? Albo macie do zaproponowania jeszcze coś innego na koncertowe fotografowanie?
Próbował ktoś może Provię 400 pchniętą na 1600?
Superie daruj, chyba, ze lubisz wyprane kolory. Moim zdniem lepiej Fuji Pro 800Z pchnac na 1600.
Czyli lepiej wyjdzie pchnięta 800z niż Superia 1600? Szczerze z "popychaniem" filmu jeszcze się nie bawiłem... założyć 800-tkę, ustawić ISO na 1600 i później zwrócić uwagę przy wywoływaniu? To wszystko?
Tak to wszystko, lab oczywiscie musi miec mozliwosc wywolywania forsownego.
A co powiecie na temat materiału Kodak T-MAX P3200?
bukowy dziad
11-06-2007, 22:32
na moj gust to albo calkowitą prawdą jest to, ze tmax3200 jest fajny tylko przy zachowaniu super reizmu przy wywolaniu (czyli dedykowany wywolywacz tmax -oczywiscie cholernie drogi, aptekarskie przestrzeganie czasow i temperatury - nie wiem, bo nigdy tak nie robilem)...albo jest to material nadajacy sie jedynie do eksperymentow z ziarnem wielkim jak groch (tutaj podstawą jest przeswietlenie o dobre 1,5EV i krotkie wolanie w bardzo cieplym i mocno stezonym rodinalu). ew. jak ktos lubi naprawde straszne kontrasty bez szczegolow w jasnych i ciemnych (o ile uda sie w ogole ciemne uzyskac) partiach...
generalnie przy porownaniu tmaxa i delty 3200 w warunkach, do ktorych zostaly stworzone (czyl robienie w trudnych warunkach osweitleniowych na nominalnej czulosci) delta wypada zdecydowanie lepiej.
Jak B&W to oczywiście Fuji Neopan 1600 polecam.
Może chcesz się pobawić Provią 400 Flub X pchanym na 1600. Rolkę wywołam gratis :-)
Może chcesz się pobawić Provią 400 Flub X pchanym na 1600. Rolkę wywołam gratis :-)
O! Dziękuję serdecznie za propozycję :) Właśnie też się nad tym zastanawiałem, chociaż przyznaję, że nigdy jeszcze w forsowanie się nie bawiłem... Nie wiem za bardzo czego mogę się spodziewać z takiej popchniętej Provii... ale prawdopodobnie się skuszę i wywołam u Ciebie, jeśli się oferujesz :)
PZDR!
żaden problem, proponuje wersje X gdyż F znika z rynku więc w przyszłości jak się spodoba bedzie znany efekt.
pozdr
Adam
edytowałem ale nie wyszło:
Dwie bo taki mam najmniejszy koreks:-)