PDA

Zobacz pełną wersję : popsułem przez głupotę, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II - pomocy:)

marcin_gd
26-05-2017, 23:13
cześć

popsułem obiektyw AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II - przestał działać auto focus, reszta ok.
Sposób popsucia - wstyd się przyznać, ale pomiędzy aparat D5100 a wspomniany obiektyw, zamontowałem telekonwerter Soligor N/AFD AF Pro Tele-Converter 2X - Nikon AF Digital

obiektyw męczył się żeby złapać ostrość ale od czasu do czasu sie to udawało. "zabawa" trwała może z 5 minut i nagle AF przestał w ogóle działać

wtedy dopiero zapoznałem się z instrukcją od obiektywu - jest w niej informacja że obiektyw NIE NADAJE się do pracy z żadnymi telekonwerterami.

Manualne ustawianie focusa działa, zoom działa, jakaś komunikacja obiektyw - aparat jest (aparat rozpoznaje stan przełącznika M/A - M obiektywu), ale działania silniczka ani żadnych innych elementów nie słychać. Po podłączeniu kitowego obiektywu z autofocusem wszystko jest ok - czyli sam aparat jest w porządku.

pytania do forumowiczów - co mogło sie popsuć przez moją głupotę, ile będzie kosztować naprawa, czy będzie opłacalna?
naczytałem się sporo pozytywnych opini o serwisie Pana Bieńka w Warszawie wiec rozważam wysłanie tam obiektywu do naprawy.
Mieszkam natomiast w Gdańsku, więc ewentualnie ktoś może poleci jakiś serwis w Trójmieście?

pozdrowienia znad morza:) i proszę o pomoc:)

dzięki

Marcin

TOP67
27-05-2017, 12:32
Czy VR też nie działa?

Podpięcie pod TC nie powinno uszkodzić elektroniki. Obiektyw nie nadaje się do pracy z nimi ze względu na swoją jasność. AF w większości aparatów działa do f5.6, a w najnowszych do f8. Tymczasem z TC x2 robi się f11. Nic dziwnego, że nie mógł w nic trafić. Możliwe, że po prostu elektronika się przegrzała.

marcin_gd
28-05-2017, 19:42
Dzieki za odpowiedz ale... jak sprawdzic czy dziala vr? Na wyswietlaczu nie pojawia sie komunikat przy przelaczaniu przycisku vr.

Marcin

TOP67
28-05-2017, 19:45
To powinno być widać, a także słychać.

marcin_gd
15-06-2017, 13:04
To powinno być widać, a także słychać.

VR nie działa, AF nie działa. wstępna diagnoza serwisu - padła elektronika, są 2 opcje: naprawa elektroniki koszt 250 PLN, jesli się nie uda wymiana elektroniki kosz 500-600.

Obiektyw przed uszkodzeniem był w świetnym stanie, żadnych uszkodzeń mechanicznych, nigdy nie uderzony, upuszczony, w sumie rzadko używany, i do tego zawsze w "czystym" środowisku (nigdy na plaży, deszczu, itp)

czy w gorszej opcji, czyli za 6 stówek, warto naprawiać?

TOP67
15-06-2017, 15:27
Jeśli to wersja VR II (z blokadą zoom), to warto. Używane kosztują ok 1500 zł. Pierwsza wersja jest co prawda identyczna optycznie, ale chodzi po 1000 zł. W sumie też warto.

marcin_gd
23-06-2017, 21:55
Jeśli to wersja VR II (z blokadą zoom), to warto. Używane kosztują ok 1500 zł. Pierwsza wersja jest co prawda identyczna optycznie, ale chodzi po 1000 zł. W sumie też warto.

mam VR II.

w takim razie naprawiam nawet przy wyższym koszcie- w znanym i polecanym warszawskim serwisie.
chociaż oczywiście mam nadzieję że jednak koszt naprawy będzie bliższy 250 niż 600 :)

ok, dzięki za porade!