Zobacz pełną wersję : ERR i R11, R12 Nikon D750
Renata17
21-05-2017, 20:06
Nikon D750, roczne używanie, przyciskam spust migawki podnosi lustro i ERR. Lustro nie opada, LV nie działa. Ustawiam MLP, przycisk migawki lustro opada. Aparat działa jakiś czas. Następnie znowu to samo, ale już nie działa ustawienie na MLP. Wyświetla ERR, potem w rogu najpierw R11, potem R12. Miał ktoś podobnie? Chyba mi padł nowy Nikon. Co to za szajs jakiś, Olympusem 5 lat robiłam i nic się nie działo.
Swojego czasu mój D700 był w serwisie wielokrotnie.:roll:
mackaron
23-05-2017, 07:32
Kupilas nowego na gwarancji czy od niemca co plakal jak sprzedawal?;)
Jeśli roczny i z polskiej dystrybucji, to zapewne na gwarancji.
Jeśli z szarego importu, to może łapie się na akcję serwisową?
Zgłaszam się. Miałem podobnie. Mam dwie sztuki D750, obie od nowości u mnie, kupione w polskiej dystrybucji. Przebiegi w obu korpusach względnie małe, tj. poniżej 40 tyś. Sztuka pierwsza, ponad dwa lata u mnie (więc już po gwarancji), objęta akcją serwisową (flara i druga przypadłość ujawniona później - nie pamiętam co to było). Żadna przypadłość nie dotknęła mnie w praktyce, oddałem go do serwisu w zeszłym roku, bo robię śluby i chciałem mieć spokojne sumienie, że mimo wszystko coś nie rypnie. Aparat po powrocie z serwisu działał tak samo dobrze jak wcześniej. W miniony weekend robiłem sesję zdjęciową i przy pierwszym wykonywanym zdjęciu wystąpiły objawy jak powyżej, tj. lustro nie opadło, a na wyświetlaczu pojawił się ERR. Po ponownym naciśnięciu spustu lustro opadło i dalsza część sesji przebiegła bez problemów. Odłożyłem aparat do torby i następnego dnia podczas kolejnej sesji to samo. Pierwsze zdjęcie - zawieszenie lustra i ERR, po naciśnięciu spustu powrót do normy i dalsza praca bez przygód. O ile pamiętam te pierwsze zdjęcia były robione na dość krótkich czasach, tj. 1/2000 albo krócej.
Sztuka druga ponad rok u mnie, nie była objęta akcją serwisową. Po przypadku sztuki pierwszej wziąłem dziś rano drugi aparat, ustawiłem czas na 1/2000, nacisnąłem spust i .......dokładnie to samo.
No i zrobiło mi się trochę ciepło, bo zagęszczenie zleceń ślubnych się zbliża a tu taki klops. Najśmieszniejsze, że w gruncie rzeczy nie wiem, czy to cały czas było i po prostu okoliczności były takie, że nie zauważyłem usterki. Zawsze przed ślubem "przestrzeliwuję" aparaty, ale że robię to w domu to ustawiam czasy dłuższe, a ponoć występuje to przy czasach krótkich. Nie wiem czy się tym przejmować, czy jest to oznaka jakiejś usterki, która będzie postępowała i zakończy się np. padnięciem migawki.... A może ten typ tak ma? Pierwsze zdjęcie zrobić na długim czasie a potem nie przejmować się dalej pracować?
Już gdzieś komuś o tym pisałem. To wyglada jak znany problem z d750. Pierwsze zdjęcie na krótkim czasie powoduje taki efekt. Wydawało mi się jednak, że któraś akcja serwisowa eliminowała tę przypadłość. W moim aparacie próbowałem ją wymusić i nie udało mi się. A mam z pierwszej serii (albo raczej kupiony w roku wypuszczenia na rynek).
Za to w d200 z To12-28/4 mam często podobny problem ;)
Znalazłem, nie wiem jak wkleić link w Tapatalku:"d750 - error przy włączaniu"
Renata17
24-05-2017, 16:13
Zgłaszam się. Miałem podobnie. Mam dwie sztuki D750, obie od nowości u mnie, kupione w polskiej dystrybucji. Przebiegi w obu korpusach względnie małe, tj. poniżej 40 tyś. Sztuka pierwsza, ponad dwa lata u mnie (więc już po gwarancji), objęta akcją serwisową (flara i druga przypadłość ujawniona później - nie pamiętam co to było). Żadna przypadłość nie dotknęła mnie w praktyce, oddałem go do serwisu w zeszłym roku, bo robię śluby i chciałem mieć spokojne sumienie, że mimo wszystko coś nie rypnie. Aparat po powrocie z serwisu działał tak samo dobrze jak wcześniej. W miniony weekend robiłem sesję zdjęciową i przy pierwszym wykonywanym zdjęciu wystąpiły objawy jak powyżej, tj. lustro nie opadło, a na wyświetlaczu pojawił się ERR. Po ponownym naciśnięciu spustu lustro opadło i dalsza część sesji przebiegła bez problemów. Odłożyłem aparat do torby i następnego dnia podczas kolejnej sesji to samo. Pierwsze zdjęcie - zawieszenie lustra i ERR, po naciśnięciu spustu powrót do normy i dalsza praca bez przygód. O ile pamiętam te pierwsze zdjęcia były robione na dość krótkich czasach, tj. 1/2000 albo krócej.
Sztuka druga ponad rok u mnie, nie była objęta akcją serwisową. Po przypadku sztuki pierwszej wziąłem dziś rano drugi aparat, ustawiłem czas na 1/2000, nacisnąłem spust i .......dokładnie to samo.
No i zrobiło mi się trochę ciepło, bo zagęszczenie zleceń ślubnych się zbliża a tu taki klops. Najśmieszniejsze, że w gruncie rzeczy nie wiem, czy to cały czas było i po prostu okoliczności były takie, że nie zauważyłem usterki. Zawsze przed ślubem "przestrzeliwuję" aparaty, ale że robię to w domu to ustawiam czasy dłuższe, a ponoć występuje to przy czasach krótkich. Nie wiem czy się tym przejmować, czy jest to oznaka jakiejś usterki, która będzie postępowała i zakończy się np. padnięciem migawki.... A może ten typ tak ma? Pierwsze zdjęcie zrobić na długim czasie a potem nie przejmować się dalej pracować?
U mnie chyba padła całość, przestał reagować na podnoszenie lampy, nie działało nic!
Też miałem taką zwiechę. Na spacerze w Łazienkach w zimę przy -20C ze dwa lata temu. Wyjąłem baterię i pomogło. Potem aparat poszedł na akcję i jak dotąd spokój.
U mnie pojawil sie err pare dni temu, na 1/4000, ponowne nacisniesie spustu migawki i mozna robic zdjecia dalej. aparat z pl dystrybucji, nie objety akcja serwisowa. problem pojawil sie jakis czas po podpieciu 105dc, podlacze inny obiektyw na pare dni i sprawdze czy moze miec jakis zwiazek. jesli to samo to pozostaje serwis, aparat jeszcze na gwarancji. jakie macie doswiadczenia z pl serwisem na lopuszanskiej?daja rade czy moze sporowac wyslac do serwisu zagranice?
mackaron
25-05-2017, 11:42
wymiana migawki... moj sie tez nie kwalifikowal na akcje serwisowa ...
wymiana migawki... moj sie tez nie kwalifikowal na akcje serwisowa ...
tak wlasnie bedzie, przy innym obiektywie tez wystepuje err. Wysylales na lopuszanska?dlugo im to zajelo?z gory dziekuje za odpowiedz:)