Zobacz pełną wersję : Masowa konwersja nef do jpeg
Cześć,
jakim programem można przekonwertować kilkaset zdjęć nef (D750) do jpg/jpeg?
Przyznam się, nie szukałem na forum, ponieważ potrzebuje na tą chwilę szybko to zrobić.
Dzięki.
Ok, stary dobry IrfanView :). Przepraszam za zbędny temat, IrfanView nie chciał mi otwierać nefów, ponieważ zainstalowałem plugins 32bit na wersji 64. Po instalacji odpowiedniej wersji wszystko śmiga, jak trzeba.
Do zamknięcia- a nawet do usunięcia.
spiritus
21-05-2017, 15:18
Nic się zamykać nie będzie... zostanie dla potomnych :D
Jak coś to można ściągnąć lightrooma cc w wersji trial i nim takie cuda też zrobić. Przy okazji jak nie wyjdzie jakiś zdjęcie to można poprawić.
Najprościej to programem Nikona - ViewNX
ViewNx dodatkowo zmieni nazwę na datę i czas i co tam chce się jeszcze, a na dodatek doda ścieżkę GPS pięknie tagując pliki.
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
22-05-2017, 08:42
ViewNX2, NX-i, NX-D, ACR, PS...
Jeśli chodzi o mnie, to IrfanView obsługuje mi się super, ale to pewnie z przyzwyczajenia. Od dawna go używam do przeglądania zdjęć, wsadowej konwersji itp. Szybki, mały. ViewNX 2 dopiero zainstalowałem. Chyba zostanę przy irfanView. Czy ktoś się orientuje, jak to jest z wyświetlaniem przez programy plików RAW/NEF? Czy każdy ma jakieś swoje widzimisię i wyświetla po swojemu? Obecnie nie mam monitora jeszcze skalibrowanego, więc specjalnie nie próbuję tego porównywać, ale może istnieje odpowiedź i nie warto się bawić w takie sprawdzanie? Czyli - czy IrfanView dobrze mi wyświetla pliki nef z d750?
Gdzieś czytałem taki wątek o przeglądarkach obrazów względem właśnie wyświetlania rawów, ale jakoś nie mogę go znaleźć.
Czy ktoś się orientuje, jak to jest z wyświetlaniem przez programy plików RAW/NEF? Czy każdy ma jakieś swoje widzimisię i wyświetla po swojemu? Obecnie nie mam monitora jeszcze skalibrowanego, więc specjalnie nie próbuję tego porównywać, ale może istnieje odpowiedź i nie warto się bawić w takie sprawdzanie? Czyli - czy IrfanView dobrze mi wyświetla pliki nef z d750?
Gdzieś czytałem taki wątek o przeglądarkach obrazów względem właśnie wyświetlania rawów, ale jakoś nie mogę go znaleźć.
Raw nie jest obrazem rgb , który się ogląda. Żeby go obejrzeć, trzeba go wywołać. Stąd porównania Rawa do negatywu. Jak sobie wywołasz, tak będziesz miał. Tu też moim zdaniem trafna jest analogia do analogu, gdzie wiele zależało od materiałów i procesu wywołania. Rezultat zależał od widzimisię wywołującego oraz od dostępnych materiałów i narzędzi. I nikt się nie dziwił, że na papierze kodaka zdjęcia wyglądały inaczej niż na fuji. Tu jest analogicznie.
Należy tylko dodać, że programy Nikona w trakcie "wywołania" automatycznie uwzględniają ustawienia Picture Control w aparacie więc obraz jest od razu taki jak JPG na podglądzie w aparacie. W innych programach obrazek będzie zazwyczaj trochę wyprany z kolorów, a kolory zależą od użytej "wywoływarki".
Programy Nikona umożliwiają też seryjne przetwarzanie (na pewno Capture NX-D umożliwia). Ich zaletą jest to, że bez kombinowania faktycznie uzyskujesz jpegi prawie takie jak z aparatu. Można znaleźć drobne różnice między jpegami z komputera w porównaniu z tymi z aparatu. Ale różnice są niewielkie, dla większości w 99% niezauważalne.