PDA

Zobacz pełną wersję : L12 problem z ustawieniem czułości

MMRK
03-06-2007, 00:26
Witam, Nikon L12 jest powszechnie wychwalany na różnych stronach internetowych za wysoką czułość iso. Niestety, nie wiem jak ją zmienić. W instrukcji obsługi jedyna informacja podana jest przy okazji tłumaczenia zasady działania lampy błyskowej. Tymczasem robione przeze mnie zdjęcia nawet w dobrych warunkach oświetleniowych są nieprzeciętnie rozmazane. Jak mogę przestawić czułość ISO na wyższą?

borregaard
03-06-2007, 07:27
Witam
Ustaw tryb aparatu(taki mały suwaczek w prawym dolnym rogu body,ma trzy położenia,wybierz lewe...),włącz "menu fotografowania"(przycisk "menu"),tryb obrazu-ustaw jaki Ci opowiada(ja ustawiam wysoki).ISO jest automatyczne,nie możesz przestawić.Aparat sam dobiera w zależności od warunków.Lampę, na początek ,ustaw na Auto.
Pzdr
Andrzej

MMRK
03-06-2007, 10:32
Czyli nie ma żadnej możliwości zmiany czułości? Problem jest dość duży: robiłem zdjęcia na balu na sali gimnastycznej, wszystkie stałe elementy sali są nierozmazane, natomiast osoby tańczące poloneza już tak. W tej sytuacji zdjęcia lepiej robił mój stary kodak z 2MP warty teraz ze 120 zł. Jeśli rzeczywiście nie da się nic zrobić, przyznam, że zawiodłem się na Nikonach :(

borregaard
03-06-2007, 11:40
Zaręczam ,że ten maluch robi b.przyzwote fotki.Na początek to.....poznaj go.Nie ma tam niczego skomplikowanego,a właśnie taki ma być z założenia.Poeksperymentuj.Nikt na tacy Ci tego nie poda.Ani Kodak ani Nikon nie robią same zdjęć....:wink:
Pzdr
Andrzej

MMRK
03-06-2007, 16:32
Jakiego trybu należałoby więc użyć w mojej sytuacji? Osoby, którym robię zdjęcie, są dość daleko, więc lampa odpada.

borregaard
03-06-2007, 20:08
Przykro mi,ale żaden tryb nie zapewni w tej sytuacji zadowalających wyników.To nie ten model,nie do takich celów .Z kilku ,max, metrów będzie poprawnie w automacie.W trybie przyjęcia,wnętrza,z VR elementy stałe będą wyglądały nieżle,chociaż zaszumione,bo ISO "skacze" ,w typowym dla imprez oświetleniu ,do ok.1000,natomiast czas może być w okolicach 1/8...to daje to na co się skarżyłeś.To dobry aparacik ,w tych warunkach,do 3-4m w trybie auto(pierwszy na suwaku,z lewej ).Trzeba pamiętać,że lampa to nie SB...800 np.....Do ISO 400 można przeboleć,dalej jest ....słabiutko.Ale to tylko id.....t camera...Czego się spodziewać za 600zł.Natomiast bardzo poprawnie foci w warunkach dobrego oświetlenia.
Pzdr
Andrzej

MMRK
03-06-2007, 23:28
Dziękuję za pomoc, tryb przyjęcia/wnętrza to właśnie to, czego potrzebowałem. Szumy są gdzieniegdzie widoczne, ale nie przeszkadzają. Zrobiłem na próbę parę zdjęć na auto, w nocy na ulicy przy świetle z latarń. Efekt jest zadziwiający. Idealnie widać cyfry na rejestracji samochodu, których nie dało się dojrzeć gołym okiem! Filmy również wychodzą b.dobrze, jakość porównywalna nawet ze starszymi kamerami analogowymi. Na podstawie moich dzisiejszych doświadczeń pozostaję wiernym fanem Nikona!

borregaard
04-06-2007, 08:04
Dziękuję za pomoc, tryb przyjęcia/wnętrza to właśnie to, czego potrzebowałem. Szumy są gdzieniegdzie widoczne, ale nie przeszkadzają. Zrobiłem na próbę parę zdjęć na auto, w nocy na ulicy przy świetle z latarń. Efekt jest zadziwiający. Idealnie widać cyfry na rejestracji samochodu, których nie dało się dojrzeć gołym okiem! Filmy również wychodzą b.dobrze, jakość porównywalna nawet ze starszymi kamerami analogowymi. Na podstawie moich dzisiejszych doświadczeń pozostaję wiernym fanem Nikona!
:-D
No to extra.Niech Ci się dobrze foci...Popracuj również z innymi programami.Ja też byłem pozytywnie zaskoczony niezłą jakością filmików...
Pzdr
Andrzej