PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę - czy warto iść dalej w stronę fotografii?

tweetypl
18-05-2017, 10:02
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym poprosić Was o ocenę kilku moich fotek. Lustrzankę mam od ok. 8 miesięcy, na razie pstrykam sobie zupełnie hobbystycznie ale coraz bardziej temat mnie wciąga i zastanawiam się czy warto inwestować w sprzęt i podążać dalej w tym kierunku.
Póki co większość fotek strzelam bardziej na czuja i z pomocą automatyki aparatu. Jedynie w przypadku używania stałki korzystam z preselekcji przysłony i staram się robić zdjęcia bardziej świadomie. Dużą trudność sprawia mi też obróbka, cały czas się tego uczę i sam doskonale widzę, że zdjęcia z początku pstrykania są obrobione wyraźnie gorzej niż teraz.

Sprzęt jakim popełniłem wszystkie te fotki to D3300 i obiektywy Nikkor 18-105 (KIT) lub Nikkor 35/1.8. Żadnego więcej akcesorium póki co nie posiadam - ani filtrów, ani lampy ani statywu. Wszystko strzelone z ręki. Jeżeli chodzi o soft którego używam to wszystko jest darmowe (DXO 9, ew. GIMP) bo nie jestem jeszcze pewien czy warto inwestować w coś bardziej profesjonalnego.

Liczę na konstruktywną krytykę :)

Link do galerii:

https://flic.kr/s/aHskEybpZG

emet_b
18-05-2017, 10:05
oglądałem od dołu, czyli mam nadzieję, że od najstarszych-jeśli tak, to jest dobrze-widać progres.

Aeon88
19-05-2017, 10:36
Usuń ten wątek zanim Cię zniechęcą. Bez oglądania zdjęć - warto!

pioterkow
19-05-2017, 15:33
Gran Canaria 123 bardzo mi sie podoba. Lubie takie klimaty. WIdac przestrzeń :)
Pozdrawiam. Piotr

dannywrocek
19-05-2017, 15:38
Nie pytaj,tylko fotografuj i ucz się :-)

kurczeblade
19-05-2017, 15:55
Tutaj Cię zjedzą. Jakkolwiek byś robił te zdjęcia i jeśli sprawia Ci to satysfakcje to warto :-)

Kojocisko
19-05-2017, 16:28
IMO bardzo porządne zdjęcia.

robin102
19-05-2017, 16:35
Parę silnych zdjęć, ale to tak bywa, że początkującym się bardziej udaje ;) ;) ;)

sl011
19-05-2017, 20:34
coraz bardziej temat mnie wciąga i zastanawiam się czy warto inwestować w sprzęt i podążać dalej w tym kierunku.
Jak Cię wciąga, to podążaj. Widać, że masz pomysły i chcesz się doskonalić.
Inwestycje warto czynić, ale tylko wtedy, kiedy masz konkretną potrzebę. Na razie dobrze radzisz sobie z tym, co masz. A skoro, jak piszesz, głównie używasz automatu, pewnie masz jeszcze wiele do odkrycia w tym, co masz.

jurkarol
19-05-2017, 21:37
wciągnelo mnie oglądanie tych zdjęć. jest sporo naprawdę dobrych

jurkarol
19-05-2017, 22:44
a zestaw obiektywow w sam raz, choc 35mm lepszy to pokrywa się z zoomem. ja się pozbylem 35 1.8g na rzecz szerszej stałki

gremed
20-05-2017, 02:14
A jeśli zaptałbyś, czy warto się uczyć jeździć na rowerze pokazując przy tym siniaki od upadków? To ma sens? Jakiej odpowiedzi byś oczekiwał skoro to TY (a nie inni) chcesz jeździć? W galerii nie ma "siniaków", są całkiem przyzwoite zdjęcia.
Jeśli Cię to bawi, masz czas, jakieś tam fundusze to w czym problem?