Zobacz pełną wersję : Nikon d5500 - sigma 150-600 czy tamaron 150-600
nietykalny_tq
17-05-2017, 23:16
Witam
Pytanie jak w tytule.
Posiadam D5500 i chce tele do tego zakupić
waham się miedzy:
Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD Nikon
Sigma C 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM Nikon
Pewnie już takie pytanie było, lecz szukam i szukam i nic....
Chodzi o porównanie i doradzenie który wybrać.
czytałem wiele opinie i większość jest podobnych.
Mało mam doświadczenia w tej dziedzinie i zawsze lepiej zapytać ludzi co mają o tym pojecie.
Więc proszę o jakaś podpowiedź, radę.
Pozdrawiam i czekam na wasz odzew
madebyzosiek
18-05-2017, 04:56
Ja może nie o szkłach, choć wydaje mi się, że one są na podobnym poziomie. Wiesz jak zabawnie będzie wyglądał D5500 z taką lufą? Trochę bardziej jak dekielek, niż aparat... No i ciężar tych szkieł może być średnio stabilny na bagnecie przykręconym do plastiku... Do czego taki zakres? Pytam bez ironii, po prostu tak mały, plastikowy aparat, z takim klecem, nie będzie ani wygodny w trzymaniu, ani do końca bezpieczny...
miałem Tamrona G1, mam Sigmę C.
Do Tamrona nie wróciłbym nawet gdyby dawali mi go za darmo. W Sigmie imho wszystko jest lepsze- jakość wykonania, bardziej kompaktowe rozmiary, af, stabilizacja, obrazek (ostrość i "look").
Używam z DF`em.
Tak jak emet_b pisze również wybrałbym Sigmę.
Niemniej madebyzosiek słusznie zauważył, że użytkowanie D5500 wraz z tak dużym obiektywem może być naprawdę mało komfortowe najdelikatniej rzecz ujmując.
nietykalny_tq
18-05-2017, 07:41
Chce łapać przyrodę, czyli ptactwo, zwierzęta, trochę do zdjęć sportowych.
zeberek1
18-05-2017, 09:02
Jesli oprzesz szklo na statywie lub chociaż na monopodzie to spoko dasz rade. Ja podpinsłem do D5300 Sigme Sport 150-600 (2,85kg...) i ze statywu nie ma zadnego problemu. Owszem aparat jest mniejszy i nie bedzie takiej wygody jak np z D3 ale to juz inna kwestia.
nie demonizujcie pracy takim zestawem, wszystko kwestia samozaparcia i zajawki w zabawie taką lufą.
Bardziej bałbym się celowania czymś takim-ja powyżej 450-500mm mam już problem, żeby odnaleźć się kadrem w przestrzeni :)
Ależ oczywiście nikt nie powiedział, że się nie da spiąć D5500 z tak długim i ciężkim szkłem ale wygoda średnia no i faktycznie bałbym się o mocowanie bagnetu w aparacie. Jeśli chodzi o statyw to da się jak najbardziej ale wygoda operowania takim zestawem na głowicy np. kulowej jest w zasadzie żadna. Moim zdaniem pod takie szkło nadaje się tylko głowica kardanowa ale to znowu kolejny bardzo duży wydatek.
Kupić takie szkło można, najwyżej nietykalny_tq bardzo szybko wymieni swoje body na D7xxx ;)
Nikt nie demonizuje. Pokazujemy tylko ewentualne wady takiego rozwiązania i problemy jakie mogą się z tym wiązać. Samozaparcie może być bardzo ważne w tym przypadku, jeśli tego zabraknie to będzie tylko frustracja i obiektyw będzie się kurzył głęboko w szafie albo pójdzie do ludzi
zeberek1
18-05-2017, 09:40
O glowicach kulowych to zapomnijmy przy takim szkle. Ja stawiałem to na Manfrotto 808RC4 i bylo spoko. A glowice gimbal Manfrotto 393 kupilem za 450zł. To taka fortuna?
Głowica 3D oczywiście nie jest droga. Natomiast dla mnie M393 to erzac gimbala - tani (800 zł nowy) ale niestety nie tak wygodny jak "prawdziwa" głowica kardanowa. To jest oczywiście moje zdanie i nie mam się zamiaru spierać. Każdy używa tego co dla niego jest dobre i wygodne a jeśli dodatkowo nie kosztuje fortuny to nic tylko się cieszyć :)
Z tym mocowaniem T150-600 czy S150-600 do D5300 to trochę chyba przesadzacie i niepotrzebnie stresujecie kolegę. Przecież nikt rozsądny nie trzyma takiego zestawu za body tylko za mocowanie statywowe na obiektywie a prawą ręką trzyma spust . Do statywu też nikt rozsądny nie zamocuje tego na body, bo nawet na D5 nic dobrego z takiego mocowania nie wyjdzie. Osobiście zestaw D7100+T150/600 jeżeli robię coś bez statywu, to trzymam za złożony monopod mocowany do obiektywu, służy wtedy jako wygodny wyściełany pianką uchwyt, a cały zestaw jest stabilniejszy.
Przy ogniskowych powyżej 300 mm zazwyczaj używam monopodu z głowicą monopodową 2D (przy wędrówce, podchodzie itp.) lub statywu jeżeli to możliwe.
Odnośnie głowic: odradzam głowice kulowe, bardzo dobrze sprawuje się głowica 3D oraz gimbal. Gimbal jest jednak cięższy i znacznie droższy więc na początek dobra będzie głowica 3D z możliwie długą rączką prowadzącą.
Chce łapać przyrodę, czyli ptactwo, zwierzęta, trochę do zdjęć sportowych.
Pomyśl jescze na nikkorem 200-500.
Ma on dla Ciebie dwie istotne zalety:
1. najwydajniejsza stabilizacja - dużo rzeczy będziesz mógł fotografować "z ręki", przyda się, gdy robisz zdjęcia na widownii stadionu, gdzie ze statywem mogą Cię nie wpuścić
2. skuteczny AF w "trudnych warunkach oświetleniowych", nie jest to może tak bardzo istotne przy aparatach z troszkę wyższej półki, ale Ty, jak rozumiem, chcesz używać D5500 np. biegając po lesie za dzięciołem
Zainteresować powinien Cię ten artykuł - klik (https://photographylife.com/nikon-200-500mm-vs-tamron-150-600mm-vs-sigma-150-600mm-c/), ciekawe są też komentarze pod nim.
Rozumiem, że jest istotna różnica w cenie. W UK N200-500 w tej chwili jest objęty cashbackiem (https://nikonpromotions.co.uk/spring-2017/index_uk.php?utm_source=website&utm_medium=promo&utm_campaign=travelmacrocashback), w Polsce niestety nie.
Piszę to jako zadowolony użytkownik Sigmy 150-600 S, który w momencie kupowania obiektywu od razu zamówił monopod, głowicę do monopodu i gimbala, póżniej doszła jeszcze stopka. :)
nietykalny_tq
18-05-2017, 23:31
Z waszych wypowiedzi wnioskuję że chyba źle dobieram szkło do swojego body...
Chcę się zmieścić do 4,5 tysiąca z zakupem obiektywu.
A może jednak to szkło plus do tego coś dokupić dla wzmocnienia?
Body nie wymienię zbyt szybko bo to dostałem więc trochę z nim pochodzę, nabiorę wprawy, poćwiczę i może na pełną klatkę przeskoczę.
Ale to jeszcze chyba daleka przyszłość.
Więc drodzy koledzy i koleżanki, jak możecie to doradźcie co by było najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku.
Mój głos na:
Sigma 150-600 C , usb dock, tani aluminiowy monopod i głowica typu tilt do monopodu.
Kombinujesz dobrze. :)
również pisałem w pierwszym swoim poście - Sigma 150-600 C
Z tym mocowaniem T150-600 czy S150-600 do D5300 to trochę chyba przesadzacie i niepotrzebnie stresujecie kolegę. Przecież nikt rozsądny nie trzyma takiego zestawu za body tylko za mocowanie statywowe na obiektywie a prawą ręką trzyma spust . Do statywu też nikt rozsądny nie zamocuje tego na body, bo nawet na D5 nic dobrego z takiego mocowania nie wyjdzie. ...
Dokładnie. Waga d5300 480g, d5 1415g, zaś obiektyw 2860g. Zestaw, w którym ten obiektyw będzie podpięty do ktoregokolwiek body, będzie trzymany za obiektyw, nie za aparat. A nacisk 480g jakoś ten bagnet wytrzyma. ;)
Kilka osób się bało, ale kompletnie nie rozumiem, czego?
Jedno jest faktem - większy aparat, o lepszej ergonomii, pozwoli na większą wygodę w obsłudze takiego zestawu.
nietykalny_tq
19-05-2017, 09:14
Czyli moje body da rade, kwestia tylko żeby uważać żeby nie trzymać za body bo lufa zbyt ciężka. Dzieki za pomoc :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Zapewne zakupię jakiś zestaw do tego body , choć jest tego tyle że ciężko coś wybrać. Czy masz może jakieś sprawdzone produkty?
Tzn czy możesz coś polecić (niekoniecznie z górnej półki) :)
zeberek1
19-05-2017, 09:59
Jest raptem Tami w 2 wersjach i Sigma tak samo wiec strasznego wyboru akurat nie ma.
Jest jeszcze nowa Sigma 100-400, o której nikt nie pamięta, bo to barzo świeży temat.
Tyle, że cena nowej sigmy jest niewiele niższa (~400 zł) od C150-600 a jakość zdjęć w zasadzie taka sama. Na plus 100-400 rozmiar i waga - na pewno jako szkło spacerowe lepiej się sprawdzi.
Czyli moje body da rade, kwestia tylko żeby uważać żeby nie trzymać za body bo lufa zbyt ciężka. Dzieki za pomoc :)
Sam to wyczujesz. Jak chwycisz za obiektyw, to będzie około 3,5kg ciężaru. Jak za body, to zrobi się taka dźwignia, która będzie chciała wyrwać aparat z rąk, albo metalowy bagnet z korpusu. Już przy 70-200/2.8 lepiej trzymać za obiektyw.
nietykalny_tq
12-06-2017, 23:36
witam
Jestem od 2 tygodni już posiadaczem szkła 150-600 ....
I teraz wszystko by było super gdybym wiedział jaki zestaw pod to dokupić. czyli statyw i jaką głowicę i na czym to umocować
Czytałem sporo, ale każdy ma swoje zdanie i opnie.
Nie ukrywam że byłbym szczęśliwy gdyby ktoś doradził jaki zestaw złożyć do tego szkła...
Naturalnie nie chciałbym zestawu z górnej półki, najzwyczajniej w świecie nie będzie mnie na niego stać... (coś w rozsądnej cenie)
Foty które do tej pory robiłem to "łysego" ale bez dobrego oparcia tego szkła to słabo to wychodzi ;/
Naturalnie prócz łysego chciałbym robić też zdjęcia zwierzaków i trochę sportowych (chciałbym zrobić foto z piłki) :)
Pomocy drodzy nikoniarze