PDA

Zobacz pełną wersję : Cesna

Jarecky83
17-05-2017, 09:09
Wybaczcie, jeśli pomyliłem wątek, ale myślę, że tutaj najwięcej specjalistów i mi pomogą;) Otóż, niebawem będę fotografował ślub i jedną z atrakcji dla gości ma być przelot Cesny i zrzucenie na weselników płatków róż:) Nigdy nie miałem okazji fotografować samolotów, tak więc podpowiedzcie czym to najlepiej ogarnąć? Podejrzewam, że wysokość przelotu nie będzie duża, tak więc chciałbym ująć i samolot oraz szerszy kadr. Fotografuje na 2 body (D3S oraz D700), a co do samolotu, próbować N85 1.8G, nadąży? Czy bezpieczniej 50tka 1.8G, ale tu już nie będzie zbliżenia na samolot;)

madebyzosiek
17-05-2017, 10:24
Wydaje mi się, że z 85 też nie będzie zbliżenia za dobrego... Pożycz jakieś 70-300, Tamrona VC USD, albo Nikkora VR...

Jarecky83
17-05-2017, 10:56
Chyba aż takie zbliżenie, żeby samolot zajmował cały kadr nie jest konieczne? Ale nie znam się, nie wiem na jakiej wysokości poleci, chyba nie dużej, żeby trafił tymi płatkami;)

madebyzosiek
17-05-2017, 11:07
No ja takiego czegoś też nie fotografowałem nigdy, ale na moje oko do samolotów na małych wysokościach 200 mm to minimum na FX ;)

Bushi
17-05-2017, 11:24
Napisałeś: "Podejrzewam, że wysokość przelotu nie będzie duża, tak więc chciałbym ująć i samolot oraz szerszy kadr". Więc faktycznie potrzebny jest... zoom. Szybko i wygodnie, niż bawić się w ciągu kilkudziesięciu sekund przelotu na dwie puszki. Nie musi byc niewiadomo jak jasny - zdjecia bedą w dzień na powietrzu, w dobrym świetle. Jakiś zoom, nawet ciemniejszy, ale o szerokim zakresie, aby objąć szeroki kadr i zaraz też skupić się na maszynie. Ważne, żeby obiektyw szybko ostrzył. Obok zbliżenia i szerokiego kadru moze być i kadr średni - popiersia a na niebie samolocik. Ale do tego zoom, żeby ogarnąć kilka róznych kadrów o róznych szerokosciach. Po kilku minutach zabawy z Cessną, zrzucaniem płatków itp zmienisz na spoko obiektyw na tym body na taki, który zwykle uzywasz i po problemie. Mozna wypożyczyć (może masz jakiś sklep z wypozyczaniem w pobliżu) lub od kogos na dzień pożyczyć.
Jesli ma zrzucać płatki, będzie leciał na mniejszej wysokości, ale z minimalną prędkością, żeby trafić. Kilkadziesiąt sekund powinno zatem być, żeby to zdjęciami ogarnąć.

Jarecky83
17-05-2017, 11:33
Znajoma ma Sigme 70-200 z tego co kojarze, dało by rade?;) jeśli bym pożyczył to na jednym body by było 70-200 a na drugim N28mm do ogarnięcia reakcji gości z bliska

madebyzosiek
17-05-2017, 11:49
Znajoma ma Sigme 70-200 z tego co kojarze, dało by rade?;) jeśli bym pożyczył to na jednym body by było 70-200 a na drugim N28mm do ogarnięcia reakcji gości z bliska

O, to może być dobra koncepcja :)

Bushi
17-05-2017, 11:56
70-200 na pewno lepsze, niz 85 i zoom daje szerszą elastyczność. Powinno dac się zrobić. Wyjdź na chwilę w teren, poćwicz na oddalonych obiektach, kominach czy jak się da ptakach itp., czyli nie idź "na żywca" - najpierw sprawdź, jak ta Sigma ostrzy z Twoim body, bo wiesz, że często Sigmy z Nikonem mają BF, FF, wymagają kalibracji z konkretnym body, a to nie wchodzi w grę. Lepiej sprawdzić wczesniej i popatrzeć na próbne zdjęcia, troszke przyzwyczaic się do zooma, czy nie szleje, czy dobrze ostrzy i jak szybko ostrzy, zeby nie było zaskoczenia i nieostrych zdjęć, czyli straconej bezpowrotnie okazji na fajne fotki.

Jarecky83
17-05-2017, 12:17
Umarł w butach, znajoma też potrzebuje więc szukam dalej;)

Jarecky83
18-05-2017, 10:43
A co może w ostateczności podpiąć 70-300? Jak to działa z FX?

Ligo
19-05-2017, 03:03
Nie wiem, może się mylę, ale cała akcja z racji prędkości samolotu będzie trwała kilka sekund i to bliżej dwóch-trzech. Nie będzie więc czasu na manewry z obiektywami. Ja bym się skupił jednak na młodych i założył coś szerokiego, około 24mm, po to aby objąć młodych z bliska i mieć w kadrze samolot z rozsypanym "ładunkiem". Oczywiście przymknięta przysłona i manualnie ostrość na młodych, żeby AF nie głupiał, no i zdjęcia serią w czasie tych kliku sekund. Optymalnie z racji deficytu czasu, drugi fotograf z dobrym tele.

Major87
19-05-2017, 03:36
Koniecznie pochwal się fotkami jak już będzie po imprezie - jestem bardzo ciekaw samego efektu jak i reakcji gości.

Jarecky83
19-05-2017, 08:07
Tak też chyba zrobię, skupię się na reakcji gości, ale żeby ująć też samolot w tle. Będę pracował na 2 body na szelkach więc na jednym N28mm, na drugim 50tka albo 85tka.

Ligo
20-05-2017, 03:08
Postawiłbym też flaszkę pilotowi, żeby nadlatywał pod słońce, po to abyś Ty miał ze słońcem.
A w ogóle pytałeś pilota, czy próbował takich sztuczek wcześniej? Bo zastanawiam się, w jaki sposób podmuch śmigła nie rozwieje tych płatków w cholerę?

Jarecky83
21-05-2017, 13:05
Już po sprawie, wczoraj była nieodpowiednia pogoda więc akcja z samolotem została odwołana...;(
Jednak sprawa dała do myślenia, że brakuje czegoś w szklarni w razie "wu";)

madebyzosiek
21-05-2017, 14:41
Szkoda, ale pogoda wczoraj faktycznie była do bani... Brakuje Ci jakiegoś tele... Może Nikkor 80-200 2.8 ED? Dość tani, uniwersalny. Ewentualnie Stałka 180 2.8. Przydadzą się też na plenery :)