PDA

Zobacz pełną wersję : Polar B+W MRC Starłem jakąś warstwę??

emet_b
02-06-2007, 22:45
Gdy go wyciągałem z pudła niechcący dotknąłem wewnętrznej strony paluchem, więc ściereczka do czyszczenia optyki w garść i do czyszczenia przystąp! I tu zonk... za każdym pociągnięciem ścierką robiły się coraz większe mazy. Doczyściłem dopiero na mokro płynem, który dostałem do obiektywu, a trwało to z 15 minut.Zauważyłem, że lepiej się go czyści ruchami kołowymi niż równoległymi. Dodam, że po zewnętrznej stronie tego filtru nie ma takiego problemu. Wie ktoś co to takiego?? Może starłem jakaś warstwę??

Vadim
03-06-2007, 07:53
Powłoki MRC...:)
Gwarantują świetną jakość i trwałość, ale jednocześnie doprowadzają do szału przy czyszczeniu.

Pozdrawiam

emet_b
03-06-2007, 09:13
Myślałem, że taką powłokę można zetrzeć raz, innymi słowy unicestwić ją, a te mazy się powtarzają...
Można je zetrzeć całkowicie??? Ma to duży wpływ na jakość obrazu??

czajnik
03-06-2007, 09:39
Powłoki MRC...:)
Gwarantują świetną jakość i trwałość, ale jednocześnie doprowadzają do szału przy czyszczeniu.

Pozdrawiam

Jak mogą gwarantować swietną trwałość jeśli ścierają się od czyszczenia?

Vadim
03-06-2007, 13:39
Jak mogą gwarantować swietną trwałość jeśli ścierają się od czyszczenia?

Co się ściera od czyszczenia, czajnik?

Pozdrawiam

emet_b
03-06-2007, 19:48
Nikt nic więcej nie ma do dodania??

Prorok78
03-06-2007, 21:47
O kirie eleison.....:):) Ludzie - koledze chodzilo o to ze powloki MRC 'doprowadzaja do szalu przy czyszczeniu' tzn zabrudzone jest ciezko wyczyscic-nie martw sie kolego - nic nie starles (no moze poza odciskiem palca) :) I na milosc boska czyszczenie takiegofiltra nie polega na 'starciu powloki' bo 'sciera sie ja tylko raz':):):) Po prostu francowacie trudno ja doczyscic i tyle :)

emet_b
03-06-2007, 22:06
Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Zwięzła i na temat:-D
Dzięki

MarviN
03-06-2007, 22:34
Popieram co do felernego czyszczenia tego szkiełka. Najlepiej nie czyścić :) Bo później trzeba nieźle pucować i polerować, żeby nie było smug...

ALF
04-06-2007, 23:42
powłoki, zwłaszcza te nowoczesne (WPC, MRC, SH-PMC itp) są doś trwałe i raczej trudno je unicestwić przy zwykłym czyszczeniu, ale ogólnie filtry b+w czyści się kiepsko bo mają tendencję do przyciągania wszelakich tłustych substancji...w sytuacji gdy pokazują się mazy:

gruchą i pędzelkiem odkurzasz,
następnie myjesz izopropanolem (ostatecznie c2h5oh min 95%)
i na koniec, polerujesz spraną flanelką
wszelkie czynności wykonujesz od środka filtra, ruchami okrężnymi

Marasm
28-06-2007, 22:26
Też mam taki polar i też krew mnie zalała, kiedy myslałem, że ciach prach i zetrę jakiś mały brudzik. Z każdym ruchem ściereczką do optyki było coraz gorzej i gorzej. Potwierdzam tę paskudną przypadłość. I też się bałem, że może starłem jakąś warstwę a on tyle skubany kosztował. Obecnie moim najnowszym odkryciem jest malutka szmatka - dodatek do okularów Polaroida. Bez żadnych alkoholi i płynów udało się skubańca całkiem ładnie doczyścić.

fIlek
30-06-2007, 02:56
Były takie ściereczki Bonito - dystrybuował je poprzedni dystrybutor Nikona ś.p. Camera. Nie wiem jak teraz, ale one na sucho czyszczą takie syfy piknie :)

ALF
07-07-2007, 22:36
mam też ściereczkę z napisem Canon :) działa bdb, ale flanelka jest najlepsza :D