PDA

Zobacz pełną wersję : Praca na dwa body d750+d700 - różnica w kolorach

martinezX
13-05-2017, 21:28
Witam,
Borykam się z taki problemem: od tego roku pracuję na d700 + d750. Problem mam taki, że przy obrabianiu zdjęć kopiuję ustawienia w lightroomie jednego zdjęcia (z d750) do drugiego (d700) teoretycznie powinno być to samo w tych samych warunkach, a tu zonk - na d700 zdjęcia są mega czerwone na ustawieniach skopiowanych z d750.... Wcześniej pracowałem na 2xd700 i nie było tego problemu - zdjęcia po skopiowaniu ustawień były w tej samej tonacji. Macie może jakąś radę na ten problem.

GonzoG
13-05-2017, 21:49
Nie powinny być i nie będą takie same.
To 2 różne aparaty, każdy ma inną matrycę, każdy ma inny profil wywołania kolorów. Dodatkowo dla każdego trzeba inaczej dobrać WB, bo dla aparatu jest to wartość przybliżona.

Jak chcesz mieć w miarę zbliżone efekty, to musisz zrobić sobie profile kolorystyczne w oparciu o wzornik (ColorChecker, SpyderCheckr, itp). Nie da to identycznych efektów, ale różnice w większości przypadków będzie można pominąć.

martinezX
13-05-2017, 22:18
No nic, myślałem, że będzie prościej. Dzięki bardzo za informację. Pozdrawiam

ksh
13-05-2017, 22:21
Ale to jest bardzo proste i ułatwi ci pracę.

Xavier80
13-05-2017, 22:39
Witam,
Borykam się z taki problemem: od tego roku pracuję na d700 + d750. Problem mam taki, że przy obrabianiu zdjęć kopiuję ustawienia w lightroomie jednego zdjęcia (z d750) do drugiego (d700) teoretycznie powinno być to samo w tych samych warunkach, a tu zonk - na d700 zdjęcia są mega czerwone na ustawieniach skopiowanych z d750.... Wcześniej pracowałem na 2xd700 i nie było tego problemu - zdjęcia po skopiowaniu ustawień były w tej samej tonacji. Macie może jakąś radę na ten problem.

Rada na ten problem jest bardzo prosta, wróć do 2xd700 albo zainwestuj w 2xd750 :)

nikoniarz
13-05-2017, 22:40
Rada na ten problem jest bardzo prosta, wróć do 2xd700 albo zainwestuj w 2xd750 :)

Albo obrabiaj zdjęcia z obu puszek osobno...

kurczeblade
14-05-2017, 11:52
Albo wal jpg i nic nie obrabiaj :-)

martinezX
14-05-2017, 12:34
Póki co tworzę dwa presety pod poszczególne body i jakoś idzie żyć :) Ale coraz mocniej zastanawiam się na profilowaniem puszek.

Albo wal jpg i nic nie obrabiaj :-)
To jest myśl !!! :D Stary dzięki

kurczeblade
14-05-2017, 13:02
;)

Ja mam D750 i D600 - obrazki/kolory bardzo przybliżone, nie ma problemu z różnicami. Ale jak chcesz mieć podobnie z D750 to też masz D4, z tego co słuchy chodzą też D800/10, D5.
Jak robisz reportaże w różnym oświetleniu, to color chekery można wsadzić sobie w między buty :) Istotne jest żeby pracując jednocześnie na dwa body mieć podobną kolorystykę na wyjściu :)

notdot
14-05-2017, 13:17
Jak robisz reportaże w różnym oświetleniu, to color chekery można wsadzić sobie w między buty

Możesz wyjaśnić, bo nie do końca rozumiem.
Myślałem, że po pierwsze każde body ustawiamy osobno color checkerem
Po drugie na każdą zmianę warunków oświetlenia też robimy osobną kalibrację?
Myślałem, że to nie jest takie jednorazowe, że zrobię kalibrację checkerem choćby w domu a potem pstrykam w kościele czy gdzieś tam?
Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę, ale jeśli robię zdjęcia w różnym oświetleniu to pierwsze zdjęcie robię tablicy testowej?
Więc czemu "można sobie wsadzić w buty"?

ksh
14-05-2017, 14:09
Powinno się robić w warunkach zastanych i faktycznie jakiś mix oświetlenia to problem ale nadal mamy profile koloru juz takie same dla obu puszek i można z niego korzystać.
Od biedy przecież można sobie zrobić profil do obu puszek w ładny dzień i posłuży nam do wszystkiego, w takim przypadku profil zadba o identyczną kolorystykę, a reszta już będzie w wywoływaniu nie zależna od puszki.

kurczeblade
14-05-2017, 14:24
Wiele razy podchodziłem do tematu colorchekera, ale to jest fajne, jeśli będziesz sobie cykal profile w danym momencie z danym oświetleniem, ale w moim przypadku, oświetlenie zmienia się setki razy, do tego dochodzą sytuację że raz używa się lamp, a raz nie. Nie ma czasu na takie zabawy, a jak jest to nie chce się chodzić z takimi klamotami :-) Poza tym, mam dwa body które dają i podobne kolory i podobnie się obrabia Rawy.

ksh
14-05-2017, 14:39
Ale przecież nie chodzi o idealny profil i latanie ze wzornikiem między księdzem i parą młodą :)
Tylko o zrobienie profili dla dwóch różnych puszek, a to jakie potem masz oświetlenie to już i tak robota w wywoływaniu, chodzi o to żeby profil zadbał o podobieństwo kolorków w obu puszkach i tak jak napisałem, nawet posługując się profilem przygotowanym w całkiem innych warunkach ale identycznych dla obu puszek uzyskasz to co pytający potrzebuje, czyli będzie mógł wywoływać podobnie zdjęcia z obu puszek.

notdot
14-05-2017, 16:41
ok, dzięki panowie ale

... ale w moim przypadku, oświetlenie zmienia się setki razy, do tego dochodzą sytuację że raz używa się lamp, a raz nie. Nie ma czasu na takie zabawy...

czyli w sumie powinno się robić tak jak pisałem? ale nie ma się na to czasu?

ksh
14-05-2017, 17:48
Jeśli zrobisz sobie profile w ładny dzień z wzornikiem to profile koloru będą podobne i trudne do rozróżnienia, nimi możesz się posługiwać nawet jeśli pstrykasz w kościele gdzie masz mieszankę świateł, nie dotykamy w profilu przecież tematu balansu bieli, pomiaru światła, trzymasz się profilu koloru zrobionego raz żeby mieć w z obu puszek praktycznie identyczny efekt i jednym kliknięciem dla każdego katalogu zdjęć, reszta obróbki należy do ciebie.

notdot
14-05-2017, 20:00
No właśnie o to pytałem. Czy mogę raz zrobić profil, czy muszę na każdą okazję robić osobny. Inny na słoneczny dzień, inne na kościół z ledowym oświetleniem, itp.

ksh
14-05-2017, 20:15
Osobno robisz żeby było idealnie i mieć profile do danego oświetlenia ale to raczej studio i stałe warunki, żeby sobie ułatwić pracę z dwoma różnymi puchami wystarczy raz jeden profil byle w identycznych warunkach, będzie ci to pomocne w wyrównaniu kolorów jakie wypluwają aparaty i potem już sobie pracujesz nad zdjęciami z resztą.

GonzoG
14-05-2017, 22:50
Możesz wyjaśnić, bo nie do końca rozumiem.
Myślałem, że po pierwsze każde body ustawiamy osobno color checkerem
Po drugie na każdą zmianę warunków oświetlenia też robimy osobną kalibrację?
Myślałem, że to nie jest takie jednorazowe, że zrobię kalibrację checkerem choćby w domu a potem pstrykam w kościele czy gdzieś tam?
Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę, ale jeśli robię zdjęcia w różnym oświetleniu to pierwsze zdjęcie robię tablicy testowej?
Więc czemu "można sobie wsadzić w buty"?
Nie da się, bo kurczeblade potrzebuje przynajmniej pół godziny na zrobienie zdjęcia wzornika. Poza tym chyba jeszcze nie do końca wie jak takich profili później używać.

kurczeblade
15-05-2017, 13:04
Nie da się, bo kurczeblade potrzebuje przynajmniej pół godziny na zrobienie zdjęcia wzornika. Poza tym chyba jeszcze nie do końca wie jak takich profili później używać.

To Ci dobre :)

notdot
15-05-2017, 16:34
GonzoG Po pierwsze niepotrzebne te uszczypliwości
Po drugie pytam, bo się różnych opinii naczytałem
Po trzecie skoroś taki cwany to wyjaśnij. Przyjmij (popularną na zachodzie) regułę: wytłumacz mi jak bym był małym dzieckiem ;-)

Osobno robisz żeby było idealnie i mieć profile do danego oświetlenia ale to raczej studio i stałe warunki, żeby sobie ułatwić pracę z dwoma różnymi puchami wystarczy raz jeden profil byle w identycznych warunkach, będzie ci to pomocne w wyrównaniu kolorów jakie wypluwają aparaty i potem już sobie pracujesz nad zdjęciami z resztą.
Ale jeśli studio to faktycznie mam stałe warunki oświetleniowe. Stałe albo znane mi. Więc faktycznie raz ustawiam, dla każdej puszki osobno. Ale jak chodzę po różnych np. kościołach, to nie lepiej pstryknąć (każdą puszką osobno) checkera na samym początku pracy? I nie obchodzi mie wtedy czy ksiądz zainwestował w ledy, czy są stare żarówki, czy halogeny czy kościół ma ściany w kolorach normalnych czy tych bardziej dziwnych. I wtedy robię profilowanie pod dane warunki "oświetleniowo-lokalowe". Potem w LR (czy innym programie) wczytuję profil i wiem, że mam poprawnie oddawane kolory.
Zgadza się czy znów coś pokręciłem w swej logice?

jalk
15-05-2017, 17:42
To może ja na chłopski rozum :) Dwa body, dwa szkła. Robisz zdjęcia wzornika w kilku źródłach światła np w słońcu, w cieniu, w świetle błyskowym, przy świetlówce energooszczędnej, przy żarówce ledowej, przy jarzeniówce (jeszcze sobie można te źródła światła pomieszać jak masz ochotę:) i masz załatwione jakieś 95 % sytuacji zdjęciowych i niezły punkt wyjścia do dalszej obróbki. Oczywiście purysta powie że trzeba za każdym razem ale to jest w zupełności wystarczające. A jak słucham mądrości co po niektórych fachowców od ślubów to mnie krew zalewa :)))

dandan
15-05-2017, 19:52
Wystarczy zrobić jeden profil dla każdego z aparatów w świetle dziennym, by zbliżyć je kolorystycznie. Reportaż to nie produktówka.

FelTom
15-05-2017, 21:51
Szlak by trafił tapatalka, który nie pyta o zapisanie wersji roboczej.

Chłopaki - światło dzienne... To takie abstrakcyjne pojęcie, jak... Pogoda. Nie określa absolutnie nic.

Światło słoneczne jest bardzo zmienne. Zmienia się w zależności od pory dnia, pory roku, położenia geograficznego, a przede wszystkim - warunków atmosferycznych. O tyle o ile pora roku czy położenie geograficzne nie zmienia się tak łatwo, to w ciągu dnia ślubu pora dnia zmienia się diametralnie, zaś warunki atmosferyczne mogą także.

I tak, zmienia się nie tylko temp barwowa: http://centrumoswietlenia.pl/oswietlenie-miejsca-pracy/655-jaka-temperature-barwowa-ma-swieca-a-jaka-slonce.html
Ale także widmo światła: https://www.google.pl/url?q=http://www.repozytorium.put.poznan.pl/Content/307163/Joanna_Ewa_Ratajczak_Widmowo-termiczne_aspekty_symulacji_promieniowania_slonecz nego.pdf&sa=U&ved=0ahUKEwj7puqas_LTAhWFE5oKHYAbDSkQFggPMAE&sig2=KajUzQRNlw0Z2-POIDG_jQ&usg=AFQjCNHVmEwpfiw7goq8Ajz837JMe14EUQ

Jeśli dołożymy do tego takie zmienne jak: witraże w kościele (większy wpływ im jaśniej na zewnątrz), różne źródła światła, dołożenie światła błyskowego do każdej z tych sytuacji (mnoży ilość x2), zdjęcia w parku/lesie, gdzie zielona dominanta zależy ilości światła padającego na liście i od odległości liści (jako barwiącego dyfuzora) od fotografowanych osób...

Tych wszystkich bardzo różnych kombinacji nie da rady obskoczyć kilkoma presetami.

dandan
15-05-2017, 22:02
Profil dla normalnego dziennego światła (nie ma znaczenia czy w słońcu przy przez chmury, ważne, że wszystkie próbki z puszek w tych samych warunkach) i ustawianie WB zależnie od sytuacji, to wystarczy by materiał reportażowy z różnych matryc wyglądał spójnie.

ksh
15-05-2017, 22:08
Dokładnie tak, światło dzienne traktujemy jako hmm... uniwersalne tak samo jak te profile, które zrobimy, a czy witraże będę czy ksiądz z latarką to nie ma znaczenia bo nie dyskutujemy przecież o obrabianiu tylko o zrobieniu z dwóch puszek podobnych efektów po zastosowania profili koloru, tak jak wspomniano to nie studio i perfekcyjne podejście do odwzorowania tylko zlikwidowanie różnic między puchami.

notdot
15-05-2017, 22:45
To może ja na chłopski rozum :) Dwa body, dwa szkła. Robisz zdjęcia wzornika w kilku źródłach światła np w słońcu, w cieniu, w świetle błyskowym, przy świetlówce energooszczędnej, przy żarówce ledowej, przy jarzeniówce (jeszcze sobie można te źródła światła pomieszać jak masz ochotę:) i masz załatwione jakieś 95 % sytuacji zdjęciowych i niezły punkt wyjścia do dalszej obróbki. Oczywiście purysta powie że trzeba za każdym razem ale to jest w zupełności wystarczające. A jak słucham mądrości co po niektórych fachowców od ślubów to mnie krew zalewa :)))

O właśnie, dzięki. Owszem to niektórzy "fachowcy" mi namieszali, stąd moja dociekliwość.
Ale skoro piszesz, żeby pstryknąć wzornik przy różnych światłach, również tych pomieszanych, to co stoi na przeszkodzie, żeby zrobić wzornik dokładnie tam gdzie będę robił reportaż? Będę miał dokładnie to światło, to body, te szkła, których użyje w repo. Stad zamiast mieć 95% jak piszesz, to będę miał 100%

Wystarczy zrobić jeden profil dla każdego z aparatów w świetle dziennym, by zbliżyć je kolorystycznie. Reportaż to nie produktówka.

Co znaczy "zbliżyć". Ja nie chcę nic zbliżać.
Ja chcę mieć profil odpowiadający temu co robiłem np. w kościele przy ledowym oświetleniu, które ma się nijak do światła dziennego

Tych wszystkich bardzo różnych kombinacji nie da rady obskoczyć kilkoma presetami.
Czyli, najlepiej zrobić profilowanie w sytuacji w której aktualnie chcę robić zdjęcia?

...bo nie dyskutujemy przecież o obrabianiu tylko o zrobieniu z dwóch puszek podobnych efektów po zastosowania profili koloru
No ale jak chcesz mieć zdjęcia z dwóch puszek wyglądające tak samo, to je obrabiasz, tak?
Więc po to robisz profile, żeby sobie to ułatwić.
Ja tak to rozumiem, robię profil aparatu w danych warunkach oświetleniowych i wiem, że kolory biały, zielony, sraczkowaty (nie ważne który) będą takie jak powinny być podczas obróbki (czytaj: wywoływania zdjęcia w LR). Zero przekłamań.
Potem biorę drugą puszkę i jeśli jest też skalibrowana w tych samych warunkach oświetleniowych, to też w LR otrzymam finalnie te same nieprzekłamane kolory.
Nie ważne, że dwie puszki ten kolory inaczej zapisały do nefa, czy zrobiły z nimi inną jeszcze magię, to mnie w sumie nie obchodzi.
Dzięki profilowaniu, wiem, że żółta sukienka w ledowym, niebieskawym oświetleniu w kościele będzie na zdjęciu (na jpg który oddam na płytce/pendrive) wyglądał na żółtą a nie zieloną (żółty + niebieski).
I nie ważne z którego body będzie pochodziło to zdjęcie. Tak samo ta żółta sukienka w naturalnym oświetleniu słonecznym też będzie taka sama, żółta.
Potem masz wesele, w sali z pomarańczowym sufitem i halogenowym oświetleniem, dzięki profilowaniu wiesz, że sukienka na zdjęciu nadal będzie żółta, a nie fioletowa, zielona czy pomarańczowa.

madebyzosiek
15-05-2017, 22:51
Chodzi pewnie o to, że jak masz profil dla jednego i drugiego aparatu w świetle dziennym, to cały proces "zrównania" kolorów ogranicza się do balansu bieli, niezależnie od światła w jakim później pracujesz. To ma sens, bo pstrykanie wzornika w każdych warunkach wcale niczego nie ułatwia i nie przyspiesza ;)

notdot
15-05-2017, 23:02
Chodzi pewnie o to, że jak masz profil dla jednego i drugiego aparatu w świetle dziennym, to cały proces "zrównania" kolorów ogranicza się do balansu bieli, niezależnie od światła w jakim później pracujesz. To ma sens, bo pstrykanie wzornika w każdych warunkach wcale niczego nie ułatwia i nie przyspiesza ;)

Hmmm, a czy balans bieli w mieszanym oświetleniu jest łatwo ustawić? Ustawiasz (sama nazwa na to wskazuje) biel, ale czy czerwienie, zielenie, żółcie, itd też masz dobrze odwzorowane?
Cały czas też piszecie o "zrównaniu", "zbliżeniu" dwóch puszek do siebie. A ja się pytam po co do siebie je zbliżać? Zbliżcie je do wzorca absolutnego (jeśli mogę się tak wyrazić).
To co ma być zielone niech będzie prawdziwie zielone, niezależnie z której puszki, w jakich warunkach oświetleniowych
Przy czym, zielone ma być zielone (wzorcowe, jak na lekcji fizyki, fala o długości iluś tam nanometrów) a nie zielone takie samo jak w drugiej puszce.

ksh
15-05-2017, 23:07
notdot, jeśli robiłbyś profile przy każdej okazji w każdej sytuacji to tak wtedy dążysz do perfekcji i minimalizowania różnic ale jeśli jeden aparat szaleje z czerwienią, a drugi z żółtym i to w tych samych warunkach to masz taki profil uniwersalny i te różnice zmniejszasz i pozostaje ci tylko wywołanie już normalne z balansem bieli itd.
Pytanie było odnośnie jak ułatwić sobie życie z w obrabianiu różnych zdjęć jakie wypluwa D700 i D750, najprostsze i pochłaniające najmniej czasu jest wałkowane od kilku postów zrobienie profili uniwersalnych, które nie będą perfekcyjne ale rozwiążą problem i zmniejszą pracę nad zdjęciami.

Profil kolorów jest po to by źle odwzorowane kolory w puszce ściągnąć do jakiegoś wzorca, a to czy ten zielony osoba wywołująca chce mieć taki czy siaki to już jego sprawa, ważne by surowy plik mieć podobny z obu puszek, problemu mieszanego światła nie rozwiążesz wzornikiem i nie o to tu chodzi, praca pozostaje nadal spora nad zdjęciami ale nie musisz tego robić na dwa sposoby i dwa razy z paczkami zdjęć z aparatu X i Y.

notdot
16-05-2017, 06:21
a to czy ten zielony osoba wywołująca chce mieć taki czy siaki to już jego sprawa, .
ok, dzięki za odpowiedź, już rozumiem, chociaż myślałem, że dzięki wzornikowi zielony to nie jest "taki czy siaki" tylko dokładnie taki jak na wzorniku
ileś tam nanometrów czy jakieś tam liczby hex RGB

jalk
16-05-2017, 08:03
Dlatego dobrze jest zachować umiar. Jeden profil to za duże uproszczenie, ale z kilku można sobie spokojnie coś wybrać jako bazę do dalszej obróbki. Przeginania w drugą stronę też nie polecam :)

dandan
16-05-2017, 08:42
ok, dzięki za odpowiedź, już rozumiem, chociaż myślałem, że dzięki wzornikowi zielony to nie jest "taki czy siaki" tylko dokładnie taki jak na wzorniku
ileś tam nanometrów czy jakieś tam liczby hex RGB

W mieszanym oświetleniu będzie mieszany ;-)

ksh
16-05-2017, 12:06
ileś tam nanometrów czy jakieś tam liczby hex RGB Tak ale musisz zrobić profil w danym oświetleniu, wtedy osiągniesz poprawne odwzorowanie ale nam chodzi o zrównanie dwóch puszek i żeby pytający nie męczył się z podwójną robotą.

notdot
16-05-2017, 19:45
Tak ale musisz zrobić profil w danym oświetleniu, wtedy osiągniesz poprawne odwzorowanie ale nam chodzi o zrównanie dwóch puszek i żeby pytający nie męczył się z podwójną robotą.
Ok rozumiem, już
Zamiast porównywać dwie puszki do wzorca to je porównujecie (zbliżacie) do siebie
Niech wam będzie ;-)

Aeon88
17-05-2017, 10:41
No ale robienie profilu do wzorca obu puszek pozwoli na ich wyrównanie (na tyle na ile się da), w dodatku do wzorca, czyli do takich kolorów jakie powinny być. Nie wyrównuje się jednej puszki do drugiej, to nie jest profesjonalne podejście. Monitory też kalibrują ludzie jeden do drugiego? Chyba nie...

martinezX
17-05-2017, 15:56
Ale heca! Zdobyłem Colorchecker zrobiłem profile obu puszek i... zonk, dalej jest big problem. Ze zdjęcia wzornika pipetą ustawiłem w jednym i drugim body balans bieli z szarego okienka colorcheckera i faktycznie tak samo zdjęcia wyglądają tylko róźnica w temperaturze jest 600 kelwinów + różnica w tint 18 :))) szaleństwo!! ktoś wie może czy idzie to zsynchronizować żeby te wartości były takie same z podobnym obrazkiem dla obu nikonów?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/90915cb0fb016e16-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/90915cb0fb016e16)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/ace590c16a1767f9-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/ace590c16a1767f9)

ksh
17-05-2017, 16:07
Napisz do Nikona, może zrobią to dla ciebie :)
A tak serio, pomyśl jeszcze raz dlaczego tak jest i dlaczego używasz do tego wzornika :)

martinezX
17-05-2017, 16:18
Wzornik swoją drogą dał mi profile do aparatów - super! tutaj chciałem pokazać że przy tych samych warunkach, aby uzyskać taki sam obrazek muszę ustalić dwie zupełnie inne wartości dla poprawnego WB. Nie jestem super techniczny i nie wiem dlaczego tak się dzieje wg mojej głowy powinny być takie same wartości wb - może się mylę:) chyba że coś spaprałem tworząc te profile tylko tam chyba ciężko coś zrobić nie tak...

notdot
17-05-2017, 18:01
No ale robienie profilu do wzorca obu puszek pozwoli na ich wyrównanie (na tyle na ile się da), w dodatku do wzorca, czyli do takich kolorów jakie powinny być. Nie wyrównuje się jednej puszki do drugiej, to nie jest profesjonalne podejście. Monitory też kalibrują ludzie jeden do drugiego? Chyba nie...No to właśnie mi cały czas o to chodzi i o tym piszę, a oni uparcie, że "zbliżyć się" na 95% chcą itd itp :D

ksh
17-05-2017, 18:23
notdot, piszemy o tym samym tylko różnie to interpretujemy :)

To że wzornik działa jak trzeba pokazałem w tym temacie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278138&p=3813950&viewfull=1#post3813950) , a jesli do tego będzie dobre jednolite światło to będzie idealnie.
To że WB jest inny z różnych puszek to tez nie dziwi bo wpływ na to ma wiele rzeczy.
Patrząc na twoje zdjęcia wzornika zastanawiają te kolorowe odbicia w różnych miejscach niebieskie i czerwone, jakieś odbicia światła ?

martinezX
17-05-2017, 18:42
Zdjęcia wzornika robiłem w pełnym słońcu, w pobliżu nie było raczej nic co by mogło mieć znaczący wpływ na te zafarby. Nie wiem czy ten plastik tak nie odbija światła.

Aeon88
17-05-2017, 20:21
martinez... Jak dawałeś identyczny WB na obu puszkach to zdjęcia były różne, co normalne bo to różne puszki (matryce). Teraz jak klikasz w wzornik to masz zdjęcia identyczne, ale wartości WB sa różne. No tak, są różne, bo jak by były takie same to obrazki by się różniły. Więc żeby obrazki były jednakowe WB na obu musi byc inny, prawda?

Zrób profile i działaj.

martinezX
18-05-2017, 12:25
To mnie teraz oświeciłeś. Myślałem, że WB wszędzie powinno być takie same żeby generować taki sam obrazek....

DaroD300S
12-06-2017, 08:13
Takie tam praktyczne. Wzornik czasami wyciągnę z torby i go sfotografuję... ale tylko po to aby się upewnić, że i tak to ni nie da. Po pierwsze dobry, skalibrowany monitor, po drugie wprawne oko. Zdjęcia mają się podobać klientowi, a nie być wierne wzornikowi. Wzornik umieszcza się w polu widzenia aparatu przy zdjęciach dzieł sztuki.

ksh
12-06-2017, 09:28
Ale to dotyczy pracy na dwóch aparatach wypluwających różne kolorki i kwestia zmniejszenia czasu pracy żeby sprowadzić dwie paczki zdjęć do średniej, którą uzyskasz w prosty sposób np wzornikiem.

rpromin
15-06-2017, 09:03
Nie jestem moze ekspertem, ale moim zdaniem zdjecia kolor checkera z obu puszek sa troche inaczej naswietlone (gorne jest nieco jasniejsze), jesli sa inaczej naswietlone to juz tutaj zaczyna sie problem, juz na etapie ustawiania balansu bieli masz przekłamanie bo bialy kwadracik pokazuje co innego. Proponowalbym powtorzyc cwiczenie ale zaczynajac od identycznej ekspozycji na obu zdjeciach i kolor checker powinien byc rownomiernie i dobrze oswietlony. Najlepiej swiatlomierzem sprawdzic ekspozycje i na manualu wykonac zdjecia jedna i druga puszka.

Jacek_Z
15-06-2017, 11:20
Równe parametry na obu body - czas, ISO, przysłona, nawet WB nie muszą dać identycznych wyników bo matryce mogą mieć w praktyce różną czułość, a jeśli do obu body mamy podpięte inne obiektywy, to one też mogą wprowadzać inną odchyłkę (inna przysłona mimo ustawienia tej samej cyferki).
Należy spróbować zdjęcia o tej samej jasności. W praktyce więc może się okazać, że np. czas ekspozycji będzie musiał być o 1/3 EV różny na obu puszkach.

rpromin
15-06-2017, 14:03
OK zgadzam sie, ale nadal jasnosc obu zdjec powinna byc identyczna (maksymalnie zblizona) i to powinien byc punkt wyjscia do zrobienia profili dla obu puszek

coldphate
19-06-2017, 09:19
Generalnie mam ten sam problem.

Ale podejście zgoła odmienne.

Kolor zależy od tylu czynników, że aby go "technicznie" wyrównać, można by było dostać nerwicy.

Z mojej już praktycznie wieloletnie obserwacji wynika, że WB w d700 trzeba ustawić na niższe wartości (to już musisz sam dopracować) Zmienić nasycenie pomarańczowego, zmienić barwę czerwonego i pomarańczowo, oraz barwę zielonego i finito. Żaden klient, a po pewnym czasie i tym sam, nie odróżni kolorów.

Najlepszym rozwiązaniem jest jednak kupienie drugiej puszki, o podobnej matrycy.