PDA

Zobacz pełną wersję : N24-70 Pomóżcie bo zgłupiałem :)

wosik
10-05-2017, 22:57
Witajcie, temat pewnie już był poruszany ale może wcale niekoniecznie w tej formie w jakiej ja zechciałem go poruszyć.

Muszę kupić coś pokroju N24-70, ogólnie to mocno się na nie nastawiłem, pomyślałem, że zbiorę po kolei świętą trójcę i zacząłem od 70-200 VRI. Przyszedł czas na 24-70, zrozumiałem, że stałki są świetne ale do reporterki muszę mieć zooma bo będzie wygodniej. Do tej pory leciałem na Sigmie 20f1.8, mam 50mm no i dalej wspomniane 70-200, było spoko ale teraz wolę trochę bardziej wąsko ale z większymi możliwościami. Mam też Tokinę 20-35 więc od biedy jak będę potrzebował super szeroko to wezmę dziadka i też ogarnie.

Skąd w takim razie ten temat? A no stąd, że jak już się napaliłem to mi powiedzieli, że to szkło jest bardzo awaryjne i bardzo delikatne. Kłóci mi się to z tym co widzę na co dzień w pracy, serwis Nikona powiedział, że oczywiście jak się coś rozkalibruje to nikt mi tego nie złoży i tylko wymiana bloku optycznego wchodzi w grę. No ok.

Chciałbym usłyszeć opinię osób które pracują tym szkłem latami i co z nim jest nie tak, liczę na komentarze całego przekroju fotografów robiących śluby, przyrodę, sport, sport ekstremalny, reporterkę jak i tych którzy po prostu go mają i chcą się podzielić opinią a pstrykają do szuflady.

Nie boli mnie wydać kilka tysięcy na używkę ze sprawdzonego źródła, ale czy to szkło faktycznie nie wytrzyma biegania w newswear? A jeśli jest tak faktycznie to czego szukać, chciałbym aby jakość była zadowalająca nawet jeśli ma być kosztem światła ale ostrość musi być bardzo dobra.

Wielkie dzięki ! ;)

TOP67
11-05-2017, 08:21
To bardzo dobre szkło i warto go mieć. Faktycznie naprawiam go bardzo dużo, ale wynika to też z jego popularności. Większość usterek polega na zacięciu zooma i nie ma wpływu na jakość optyczną. Stosunkowo prosto się go naprawia i jest duży wybór części. Te najważniejsze nie są bardzo drogie. W odróżnieniu od plastikowych bajerów, które nie mają wpływu na działanie obiektywu. A jak jest problem z blokiem optycznym, to tylko serwis Nikona nie potrafi go naprawić.

Jeśli masz działalność, to warto kupić obiektyw odnawiany w fabryce. Też używka, ale z gwarancją i dobrze skalibrowany.

Jurek Ż
11-05-2017, 10:20
N 24-70 od kilku lat żadnych problemów. Wiele przeszedł i nigdy mnie nie zawiódł. Jakiś czas temu wymieniłem gumę, ale to zwykła kosmetyka i koszt 40 zł.

dareknik
11-05-2017, 11:16
Mam go od 9 lat i wygląda jak nowy. Jestem amatorem. Co prawda nie jest to N 17-55/2.8 z budowy, ale daje radę.

DaroD300S
11-05-2017, 13:34
Niestety niewiele dobrego mogę powiedzieć o swoim. Kupiłem używkę. Nie znam przeszłości i pewnie stąd problemy. Dwa razy u pana Tomka z pierścieniem zoom, niedawno w Srudio5S na kalibrację toru optycznego. Demonem ostrości to on też nie jest. Af z D700 raczej dobry. Odradzam używki z niepewnego źródła.

wosik
11-05-2017, 15:50
Czyli póki co wniosek jest prosty, brać jeśli dobre źródło.

O co chodzi z tymi refabrykowanymi? Chodzi o outlet Nikon Store? Przyznam, że wolałbym znaleźć sprzedawcę za dobre (czyt. niekoniecznie małe) pieniądze który zgodzi się ze mną na mój koszt podjechać do serwisu Nikona na szybki test.

Fachowiec z Nikona stwierdził, że nie ma nikogo kto by umiał ustawić układ optyczny poza jakimś jednym serwisem głównym w Niemczech i Japonią. Nie wiem ile w tym prawdy a z kolei opinie niektórych mnie przeraziły, że szkło za takie pieniądze może być aż tak wadliwe.

Gumy rozumiem, zużywają się, rozumiem też, że coś może się wyrobić, zużyć i zepsuć, ale dla mnie szkło musi być wytrzymałe czyli po rzuceniu torby z 20cm nie będę musiał wymieniać bloku optycznego w serwisie a właśnie o takich przypadkach słyszałem...czy to próba robienia wody z mózgu?

TOP67
11-05-2017, 17:31
Refabrykowane, czyli naprawiane w Japonii. Ponieważ to topowe szkło Nikona, to serwisy mają zakaz grzebania w bloku optycznym (inne naprawy robią na miejscu). Naprawa polega na wymianie sztuka za sztukę. A ten uszkodzony jedzie do fabryki na naprawę. Zapewne część szkieł im zostaje (może wymieniane na gwarancji) i te potem sprzedają na nikon store. Ponieważ dają gwarancję i fakturę, to jest dobra opcja dla prowadzących DG. Po odliczeni podatków wychodzi tyle co na allegro, a jest gwarancja.

wosik
12-05-2017, 14:11
Faktycznie jest to jakaś opcja, odnawiany obiektyw kosztuje 6349zł a ma gwarancję. Dużo, ale da się to przeżyć no i na pewno jest w porządku.

Chyba w takim razie się zdecyduję na ten obiektyw a koniec końców zamiast czytać testy i opinie zacznę cieszyć się z zakupu ;)

AMILO
15-05-2017, 09:25
Polecam z całą stanowczością, brać i cieszyć się zakupem! Szkoda czasu. Ja zakupu nigdy nie żałowałem, trzeba tylko zdrową sztukę nabyć i już :D
Ps.
Zajrzyj na PW, może coś takiego?

Myszowor
15-05-2017, 10:33
Ostatnie plotki mówią o niedługiej dostępności Sigmy Art 24-70 i Tamrona w wersji G2 więc można się wstrzymać jeśli czas nie gra roli.

wosik
16-05-2017, 17:44
Dzwoniłem do Sigmy, cena ma być dwa razy wyższa niż ostatniego ich dziecka. Wiadomo, że ta seria ART cieszy się uznaniem i to nie małym ale ta Sigma ma to samo co reszta tych obiektywów i co mi się nie podoba. Być może to pierdoła ale zarówno w Nikonowskim standardzie jak i canonowskim, układ soczewek podczas ogniskowania przemieszcza się pod osłoną tulipanu co bez mała ma wpływ na ewentualne uszkodzenia również. Poza tym chciałem jednak aby cała szklarnia stała na Nikonie

nikoniarz
16-05-2017, 17:47
Dla niektórych osób sprawą dyskwalifikującą Sigmę jest kierunek pierścienia zoom- odwrotny niż w Tamronie czy Tokinie...

TOP67
16-05-2017, 19:09
Dla niektórych osób sprawą dyskwalifikującą Sigmę jest kierunek pierścienia zoom- odwrotny niż w Tamronie czy Tokinie...

A dla innych wysuwający się tubus. W Nikkorze też się wysuwa, ale jak jest założony tulipan, to cały obiektyw nie zmienia długości. W Sigmie tulipan jest zamocowany do wysuwanego tubusu. Zwiększa to jego podatność na uszkodzenia.

nikoniarz
16-05-2017, 19:17
A dla innych wysuwający się tubus. W Nikkorze też się wysuwa, ale jak jest założony tulipan, to cały obiektyw nie zmienia długości. W Sigmie tulipan jest zamocowany do wysuwanego tubusu. Zwiększa to jego podatność na uszkodzenia.

Jak słusznie zauważyłeś- w każdym 24-70 się wysuwa. Nikkor nie zmienia długości, aczkolwiek może to być minusem, gdyż on "zawsze" jest długi.

AMILO
17-05-2017, 01:10
Jak napisał TOP67, tulipan zamocowany jest na obudowie. Więc całość nie zmienia rozmiaru podczas pracy, pod warunkiem, że mamy założony tulipan:)
Bez tulipana najkrótszy jest na ogniskowej 50mm. Poniżej/powyżej tej ogniskowej nieznacznie się wydłuża. W niczym to nie przeszkadza. nikoniarz:
Jego długość jest zaletą a nie wadą. Odpowiednia długość w stosunku do masy korpusu jest naturalnym stabilizatorem obrazu. Daje dobre wyważenie i poprawia komfort użytkowania.

nikoniarz
17-05-2017, 05:33
Dla mnie jest minusem przy pakowaniu w plecak...

Myszowor
17-05-2017, 09:49
Co kto lubi, tu masz stary zoom Nikona a tu nowe szkło ze stabilizacją, cena będzie podobna.

AMILO
18-05-2017, 22:41
Dla mnie jest minusem przy pakowaniu w plecak...

wygląda na to, że najwyższy czas zmienić plecak :razz: bez urazy...