PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWKI nr 142

siemalysy
09-05-2017, 20:42
Witam Was ciepło w ten chłodny wiosenny wieczór :-)

Pewnie nie mogliście się juz doczekać :-) Zaczynamy 142 edycję zabawy w RAWki :-) Będzie to szczególna edycja o czym napiszę na końcu ;-)

Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"

REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031

Termin nadsyłania prac mija 16.05.2017 o godzinie 22:00 (wtorek)

Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy (3 dni), lub dogrywka (1 dzień)

Autorem rawa jest: davidoz

Plik dng (Canon EOS ) do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/6rxyn2n5q0v05w2/IMG_6799.dng?dl=0

Plik TIFF do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/dcsb0ozxswlmpej/IMG_6799.tif?dl=0

Tym razem pliku NEF nie będzie.

Obrobione pliki wysyłamy na maila [email protected]

W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.

Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.

"Zastrzeżenia do obróbki - żadnych poza standardowymi."

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://images85.fotosik.pl/158/564c8fdcf521a080.jpg)

"Krótka historia tego zdjęcia:
"pierwsze próby z medytacją córki przyjaciół"
Pozdrawiam" ~davidoz

Miłej zabawy :-D

Przeczytaliście wszystko? To teraz postaram się rozwinąć zdanie, w którym napisałem, że będzie to szczególna edycja :-)
Będzie tak za sprawą davidoza, któremu dziekuję w imieniu wszystkich uczestników za ten fajny gest :-) Poniżej zamieszczam to co do mnie napisał:

"Jako, że jestem bardzo szczęśliwy z powodu wygranej, postanowiłem
ufundować dodatkową nagrodę dla zwycięzcy tej edycji.

Nagrodą będzie zdjęcie wydrukowane na metalu przez serwis mpix.com

Szczegóły: http://www.mpix.com/products/homedecor/modern-metal-prints

Rozmiar wydruku: 4x4", 4x6" lub 5x7" zależnie od preferencji
zwycięzcy."

Pozostałe informacje napiszę w podsumowaniu głosowania.

Tak więc moi drodzy, zasysamy plik, odpalamy wywoływarki, zakasamy rękawy i bierzemy się do pracy :-) Liczę na Waszą pomysłowość i wierzę
w to, że znów zobaczę świetne Wasze prace :-)

Czarna_Offca
09-05-2017, 20:49
uu la la la ^^ :D

dannywrocek
09-05-2017, 21:02
O cie Florek ...

bic44
09-05-2017, 21:50
Cr2 można było, przy dng wyskakuje, że xmp będzie zapisany bezpośrednio w pliku. Wysyłać więc jpg+dng?

siemalysy
09-05-2017, 21:56
Cr2 można było, przy dng wyskakuje, że xmp będzie zapisany bezpośrednio w pliku. Wysyłać więc jpg+dng?
Taki tylko plik dostałem od autora. Można wysłać jpg+dng. O ile jest to możliwe z uwagi na wielkość pliku dng.

bic44
09-05-2017, 22:24
Poszło (wystarczyło zapakować).

siemalysy
09-05-2017, 22:25
bic44 super :-) Dzięki ?

davidoz
10-05-2017, 07:11
Najmocniej przepraszam za spowodowanie problemu z plikiem. Mam zwyczaj robić bardzo ostrą selekcję swoich zdjęć i trzymam generalnie tylko najlepsze pliki dng + wywołane odbitki w tiff zapisane na płytach BR. Mam nadzieję, że da się to jakoś rozwiązać bez nakładania dodatkowych uciążliwości na kierownictwo i osoby biorące udział w zabawie.

To moje pierwsze zdjęcie tutaj - mam nadzieję, że nie ostatnie i następnym razem się bardziej postaram.

Pozdrawiam

badtorro
10-05-2017, 10:25
Wysłałem sam plik jpg.
czy powinienem wysłać również dng?

siemalysy
10-05-2017, 10:45
Siema. badtorro dzięki za pracę. Ustalmy, że wysyłajcie tylko pliki jpg. Jeżeli ktoś ma ochotę i możliwość, może spakować i wysłać dng i jpg. Ale takiego wymogu nie ma. W sytuacji kiedy pojawią się jakieś wątpliwości poproszę o plik dng. Wierzę, że tak nie będzie :-) davidoz wszystko jest ok. Plik jest ok. Prace na skrzynkę trafiają i to jest ważne. Nie zawracaj sobie głowy, bo to żadne zamieszanie. Życzę Wam miłego dnia, owocnych wyników przy zabawie z obróbką. Ja wracam do pracy ;-)

kolejny post
----------------------------
Hej :-) Na ten moment mamy na skrzynce tylko dwie prace :-( Liczę na Was i wierzę, że to szybko się zmieni bo jak zwykle MAO :-P

dannywrocek
10-05-2017, 21:38
:( Moja wywoływarka RAWów nie widzi tego zdjęcia :(

siemalysy
10-05-2017, 21:51
:( Moja wywoływarka RAWów nie widzi tego zdjęcia :(

A w czym wywołujesz?

dannywrocek
10-05-2017, 22:10
DxO 9. FastonImage widzi to zdjęcie, więc ew. spróbóje tym programem jeszcze.

siemalysy
10-05-2017, 23:08
DxO 9. FastonImage widzi to zdjęcie, więc ew. spróbóje tym programem jeszcze.

Zainstalowałem ten program i rzeczywiście nie widzi plików dng :-(

frogi
10-05-2017, 23:22
dannywrocek mogę Ci go przekonwertować do tifa np i wysłać na pocztę, jak chcesz :)

siemalysy
10-05-2017, 23:23
dannywrocek mogę Ci go przekonwertować do tifa np i wysłać na pocztę, jak chcesz :)

Jeżeli tiff pomoże to też mogę to zrobić i wstawić na pierwszej stronie.

frogi
10-05-2017, 23:26
Jeżeli tiff pomoże to też mogę to zrobić i wstawić na pierwszej stronie.
Przypuszczam że pomoże, DxO 9 tify pewnie czyta :) Tylko trochę to będzie ważyć - jakieś 70 MB :mrgreen:

siemalysy
10-05-2017, 23:30
Już to sprawdzę. Dzięki frogi za jakiś trop i w sumie pomoc :-)

Ostry600
10-05-2017, 23:58
Lr na szczęście ogarnia plik więc zacząłem się bawić i...łatwo nie jest. Nie mam pomysłu na to, strasznie mi przeszkadza tło. Na twarzy ostre cienie i włosów kupa....jest wyzwanie jednym słowem.

siemalysy
11-05-2017, 00:21
Ostry600 wierzę w Ciebie ?

Dobra czas się zwijać. Za kilka godzin pobudka ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Na pierwszej stronie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=281650) dodałem link do pliku TIFF. Ułatwi to niektórym z nas wzięcie udziału w zabawie :-)

Krótkie podsumowanie: Mamy 3 prace na skrzynce. Czasu jeszcze sporo zostało więc bierzemy się za robotę ;-)

Trzymajcie się ;-)
Dobranoc

dannywrocek
11-05-2017, 07:32
Dzięń dobry :) Wzruszenie odbiera mi głos, dziekuję za te wszystkie deklaracje pomocy :)

siemalysy
11-05-2017, 07:46
Dzięń dobry :) Wzruszenie odbiera mi głos, dziekuję za te wszystkie deklaracje pomocy :)
Oj tam, oj tam ? Trzeba sobie pomagać.

Miłego dnia wszystkim ?

Ostry600
11-05-2017, 15:45
Panie Kierowniku - moja praca już do Pana puka :)

siemalysy
11-05-2017, 17:49
Panie Kierowniku - moja praca już do Pana puka :)

Dzięki. Praca już się rozgościła na skrzyneczce ;-)

siemalysy
11-05-2017, 23:02
Hej ;-) Dzień kończymy z czterema pracami na skrzynce. Motyla noga, mało ich :-( Wierzę w Was :-) Pozdrawiam :-)

frogi
11-05-2017, 23:15
Hej ;-) Dzień kończymy z czterema pracami na skrzynce. Motyla noga, mało ich :-( Wierzę w Was :-) Pozdrawiam :-)
Oszczędzacie na pisaniu w tej edycji... wahadełko w drugą stronę? ;) :)

siemalysy
11-05-2017, 23:18
Na ten moment tak to wygląda ;-)

badtorro
11-05-2017, 23:55
trzeba przyznać, że jakość techniczna pliku jest imponująca. można kombinować i kombinować. szumów brak

davidoz
12-05-2017, 02:49
trzeba przyznać, że jakość techniczna pliku jest imponująca. można kombinować i kombinować. szumów brak

Potraktuję to jako komplement :) Żaden ze mnie fotograf, ale swoją przygodę zacząłem dość późno już jako student, którego nie było stać wtedy na przyzwoitą cyfrówkę, a z drugiej strony ceny klisz i ich wywołania też zdążyły wzrosnąć. Oszczędność w foceniu została mi do dzisiaj. Czasem nawet żałuję niektórych zdjęć, których nie zrobiłem, a teraz może bym je uratował.

To akurat zdjęcie było w obróbce dla mnie wyzwaniem, ale dlatego, że miało być bez zmiany wielkości wydrukowane w wielkości zbliżonej do natywnej rozdzielczości drukarek (jakieś 18x12 cali). Oczywiście duża część obróbki była wtedy zrobiona w PS (na przykład włosy).

Gorzej, bo z głupiego technicznego powodu chyba straciłem wynik mojej pracy. W podsumowaniu wspomnę o tym, co było moją osobistą zmorą, bo odbitek próbnych wydrukowałem chyba z pięc.

Ostry600
12-05-2017, 06:43

Faktycznie. Też zauważyłem że wszelkie próby katowania plik znosi bardzo dzielnie. Aż zacząłem się zastanawiać czy na pewno wybrałem właściwy system...:)

tbogdanowicz
12-05-2017, 06:55
Cześć Wam,

plik obejrzałem i spróbuję coś z nim zrobić w weekend, ale nie będzie łatwo.

badtorro
12-05-2017, 10:02
Faktycznie. Też zauważyłem że wszelkie próby katowania plik znosi bardzo dzielnie. Aż zacząłem się zastanawiać czy na pewno wybrałem właściwy system...:)

Miałem podobne myśli xD aż się zaczynam zastanawiać o co kaman..
Może kolega @davidoz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=77735) skleił z 15 klatek z braketingu, wysłał jakieś podejrzane dng i rżnie gołąbka ;-) a potem tylko popcorn i się przyglądać jak nikoniarze się pocą pod wrażeniem dr... ;-)

A może mój aparat jest już tak przestarzały, że różnica w iso/dr jest taka ogromna? ...

davidoz
12-05-2017, 10:25
Aż zacząłem się zastanawiać czy na pewno wybrałem właściwy system...:)

Nie ma właściwego systemu :) Ja używam Canona 450D i Nikona D90 na przemian. Bez zbędnego rozpisywania się mogę wypunktować kilka wad i zalet:
- Canon ma mniejsze szumy, ale Nikon lepszy procesor i korektę jeśli ktoś używa zdjęć JPG bezpośrednio z aparatu
- "śrubokręt" AF w Nikonie - podstawowy powód, dla którego go kupiłem - zdecydowanie większa dostępna szklarnia (w rozsądnych cenach), gdzie nie trzeba manualnie ustawić ostrości
- podgląd parametrów - Canon na tylnym wyświetlaczu ma ich więcej, ale ustawianie Nikona na dedykowanym LCD bardzo mi się podoba - zwłaszcza kiedy robi się zdjęcia nocne i człowiek nie chce się oślepić
- Canon, nawet wyłączony, bardzo szybko wyczerpuje baterie.
- Więcej opcji w Nikonie, ale ich mnogość i liczba przycisków (plus dwa kółka) sprawia, że jego ustawienia zajmuje więcej czasu. W priorytecie czasu/przesłony nigdy nie wiem, które kółko co zmienia.
- Dźwięk migawki w Nikonie :) Canon od nowości brzmi, jakby był zatarty.
- Rozmiar obu z gripami jest bardzo zbliżony, ale ergonomia Nikona bardziej mi pasuje do moich wielkich łap.

W tym momencie jestem na etapie kompletowania zestawu fajnych stałoogniskowych szkieł do Nikona z myślą o fotografii, gdzie nie będę się musiał spieszyć. Canon zostaje z dwoma zmiennoogniskowymi szkłami (Tamron 17-50 f2.8 i Canon 70-200 f4 L) do całej reszty.

...wysłał jakieś podejrzane dng i rżnie gołąbka ;-)

Kolejna różnica między "C", a "N" do mojej odpowiedzi do @Osty600. Minimalne ISO w moim canonie to 100 i jest KOMPLETNIE bezszumowe. Zwłaszcza przy ostrym świetle tak, jak była zrobiona ta RAWka. Ale przy przejściu do 200-400 różnica jest ogromna. 600 to już zaczyna być naprawdę spory problem. Nikon ma minimalne ISO 200 i już daje szumy, ale można je podciągnąć do 800 i nadal nie ma tragedii.

OjTam
12-05-2017, 17:14
Plik dng (Canon EOS ) do ściągnięcia

Hy, szpieg wroga. Rozstrzelać. :p

Kierownik, bez obrazy, ja odpadam. Serdecznie nie znoszę zdjęć ludzi masak... obrabiać.

siemalysy
12-05-2017, 17:24
tbogdanowicz liczę na Ciebie :-)

Hy, szpieg wroga. Rozstrzelać. :p

Żaden szpieg. Ma tez Nikona :-P

Kierownik, bez obrazy, ja odpadam. Serdecznie nie znoszę zdjęć ludzi masak... obrabiać.
OjTam bez stresu, ale wierzę w Ciebie :-) Może jak spróbujesz to coś uda Ci się wymodzić :-P

OjTam
12-05-2017, 18:06
Żaden szpieg. Ma tez Nikona :-P

Znaczy podwójny agent? Jeszcze gorzej. Rozstrzelać 2x.

OjTam bez stresu, ale wierzę w Ciebie :-) Może jak spróbujesz to coś uda Ci się wymodzić :-P

Może jakiś nagły atak weny się zdarzy, ale nie liczyłbym na to.
Hm... Chyba znów mi powiadomienia siadły...

siemalysy
12-05-2017, 18:07
OjTam dasz rade :-P

tbogdanowicz
12-05-2017, 18:09
Oj będzie ciężko. Chwilowo nie mam nawet dostępu do komputera na którym mógłbym obrabiać zdjęcia. Mam nadzieję że jutro mi się oda do niego dostać. Na razie zaaresztowała go żona :-(.

OjTam
12-05-2017, 18:11
Prośbę mam. Może mnie ktoś zawołać?

siemalysy
12-05-2017, 18:11
OjTam opowiadaj co tam u Ciebie?

OjTam
12-05-2017, 18:12
Kurde. Mam powiadomienie, ale nie chmurkę... Interesujące...

Jeszcze raz można prosić?

siemalysy
12-05-2017, 18:13
Może musisz wyczyścić pliki cokie? Czy jak to się tam zwie.

OjTam
12-05-2017, 18:20
Wiesz, mam wrażenie że to przez aktualizacje Opery coś się zmaściło.
Możesz jeszcze raz?

siemalysy
12-05-2017, 18:21
OjTam pamiętaj, że o wenę trzeba walczyć :-P

OjTam
12-05-2017, 18:23
Nie jestem pewien, czy dałbym rady tyle wypić. :p

Była chmurka. Całe pół sekundy... Hym.

siemalysy
12-05-2017, 18:25
Nie mam pojęcia o co z tym chodzi. Nie zawsze zwracam uwagę na te chmurki...

OjTam
12-05-2017, 18:36
Czasem przydatne. :p
A czasem wkurzające. Jak się Offcy nudzi.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/04icon_rotfl-1.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gif)

Ok. Możesz ostatni raz? Zobaczymy.

siemalysy
12-05-2017, 18:46
OjTam pewnie, że mogę ?

OjTam
12-05-2017, 18:50
I kicha. 0 powiadomień. Cóż...

Czarna_Offca
12-05-2017, 18:57
OjTam oj tam :D

OjTam
12-05-2017, 19:08
Zepsuje Ci zabawę Wełniasta. Nie mam chmurek. :p

Czarna_Offca
12-05-2017, 19:08
buuuuu :(((( to poczekam aż będziesz miał :D

OjTam
12-05-2017, 19:12
Pytanie tylko kiedy...:p

Czarna_Offca
12-05-2017, 19:15
na pewno kiedyś się "naprawisz" :P

frogi
12-05-2017, 19:30
OjTam Zmień przeglądarkę ;) :)

OjTam
12-05-2017, 19:55
frogi Na jaką? Miałem Chrome, miałem FF... Żadna się do Opery nie umywa...

siemalysy
12-05-2017, 19:58
Ja do Opery nigdy nie mogłem się przekonać.

OjTam
12-05-2017, 20:00
Co kto lubi. Mnie jakoś inne nie podchodzą.
A w nowej jest VPN gratis. I AdBlock wbudowany. ;)

frogi
12-05-2017, 20:02
Generalnie to jako głównej przeglądarki to używam ff, czasami chrome i safari, opere sporadycznie jak ie :)

OjTam
12-05-2017, 20:03
Mnie się sporadycznie Chrome zdarza używać. I ani wy mnie ani ja was nie przekonam(-cie) do zmiany. :p

frogi
12-05-2017, 20:12
Mnie się sporadycznie Chrome zdarza używać. I ani wy mnie ani ja was nie przekonam(-cie) do zmiany. :p
Ani mnie w głowie przekonywać kogokolwiek do zmian :) , mam taką manię że jak coś nie działa na jednej to sprawdzam czy chodzi gdzieś indziej. Na ff siedzę tak jakoś z przyzwyczajenia :)

Ostry600
12-05-2017, 20:30
Nie ma właściwego systemu :) Ja używam Canona 450D i Nikona D90 na przemian. Bez zbędnego rozpisywania się mogę wypunktować kilka wad i zalet:
- Canon ma mniejsze szumy, ale Nikon lepszy procesor i korektę jeśli ktoś używa zdjęć JPG bezpośrednio z aparatu
- "śrubokręt" AF w Nikonie - podstawowy powód, dla którego go kupiłem - zdecydowanie większa dostępna szklarnia (w rozsądnych cenach), gdzie nie trzeba manualnie ustawić ostrości
- podgląd parametrów - Canon na tylnym wyświetlaczu ma ich więcej, ale ustawianie Nikona na dedykowanym LCD bardzo mi się podoba - zwłaszcza kiedy robi się zdjęcia nocne i człowiek nie chce się oślepić
- Canon, nawet wyłączony, bardzo szybko wyczerpuje baterie.
- Więcej opcji w Nikonie, ale ich mnogość i liczba przycisków (plus dwa kółka) sprawia, że jego ustawienia zajmuje więcej czasu. W priorytecie czasu/przesłony nigdy nie wiem, które kółko co zmienia.
- Dźwięk migawki w Nikonie :) Canon od nowości brzmi, jakby był zatarty.
- Rozmiar obu z gripami jest bardzo zbliżony, ale ergonomia Nikona bardziej mi pasuje do moich wielkich łap.

W tym momencie jestem na etapie kompletowania zestawu fajnych stałoogniskowych szkieł do Nikona z myślą o fotografii, gdzie nie będę się musiał spieszyć. Canon zostaje z dwoma zmiennoogniskowymi szkłami (Tamron 17-50 f2.8 i Canon 70-200 f4 L) do całej reszty.

Kolejna różnica między "C", a "N" do mojej odpowiedzi do @Osty600. Minimalne ISO w moim canonie to 100 i jest KOMPLETNIE bezszumowe. Zwłaszcza przy ostrym świetle tak, jak była zrobiona ta RAWka. Ale przy przejściu do 200-400 różnica jest ogromna. 600 to już zaczyna być naprawdę spory problem. Nikon ma minimalne ISO 200 i już daje szumy, ale można je podciągnąć do 800 i nadal nie ma tragedii.

Dzięki davidoz za obszerne porównanie. Ja używam D600 jak pewnie widziałeś (pełna klatka, 24M CMOS) i oczywiście ISO 100 jest tu dostępne. Zdjęcia na takim oczywiście również są bez szumu a w pracy zdarza mi się dochodzić do 2000. To uznaję za granicę przyzwoitości :) bo foty (reportaże ze szkoleń stomatologicznych) wymagają szczegółowości. Jestem z tej puchy bardzo zadowolony - uważam ją za najlepszy kompromis między ilością zbędnych dupereli a jakością obrazka na wysokim ISO (bo to dla mnie ważne najbardziej). W twojej focie co innego mnie zadziwiło a mianowicie możliwość jej prawie nieograniczonego przycinania :) Po mocnym cięciu nadal jest dobrze. Albo tam masz 50M matrycę albo posklejałeś fotę z 10ciu :):) Aaaa. Wiem co jest grane - masz lepsze bo Hamerykańskie :):):)

tbogdanowicz
12-05-2017, 20:35
Zepsuje Ci zabawę Wełniasta. Nie mam chmurek. :p

A co to są te "chmurki"????

OjTam
12-05-2017, 20:44
Ten dynks co w PD rogu wyskakuje jak ktoś woła.

tbogdanowicz
12-05-2017, 20:48
Posiedziałem i popróbowałem trochę i stwierdzam że dla mnie temat jest trudny.

Dziecko którego nie znam, nie wiem jak bardzo autor, modelka i rodzice są emocjonalnie związani z tym zdjęciem...

Jutro wrócę do niego i pokombinuję znowu. Jak mawiał mój znajomy Szwed, pięknie tworzący zdania po polsku: "Nigdy jest lekko" :-).

Ten dynks co w PD rogu wyskakuje jak ktoś woła.

A możesz mnie zawołać???
Mi to coś po chwili znika i tylko u góry widzę w powiadomieniach że ktoś coś do mnie/o mnie pisał.

OjTam
12-05-2017, 20:58
tbogdanowicz wołam.

tbogdanowicz
12-05-2017, 21:07
Pojawił się szary prostokąt.
Ale załóżmy że to puchata chmurka. Mam dzisiaj pozytywne nastawienie do świata :-). Idę na spacer. Jak zmarznę, to mi może przejdzie :-).

OjTam
12-05-2017, 21:10
tbogdanowicz Komiksów nigdy nie czytałeś? Tam też chmurki są prostokątne. :p

tbogdanowicz
12-05-2017, 21:45
tbogdanowicz Komiksów nigdy nie czytałeś? Tam też chmurki są prostokątne. :p

Tak wiem. Nawet wczoraj czytałem Thorgala :-).

Ale jakoś mam dzisiaj takie puchate skojarzenia.

Wróciłem ze spaceru i nawet lekko zmarzłem, ale mi nie przeszło ;-).

OjTam
12-05-2017, 21:56
Podejrzewam, że skoro zmarzłeś, to jeszcze bardziej puch Ci po głowie chodzi. :mrgreen:

siemalysy
12-05-2017, 22:38
Dzień się kończy, na skrzynce nic nie przybywa :-( Obawiam się o frekwencję w tej edycji :-(

tbogdanowicz
12-05-2017, 22:48
Spokojnie. Albo dam co mam, albo zrobię coś lepszego.
Na razie jutro rano, razem z lepszą połowa wybieram się na zakupy. Jest dobrze, bo w ramach przekonywania mnie, zrobiła kruche ciasto, które dojrzewa w zamrażarce. Jutro z córką robimy bezę i zrobimy na nim szarlotkę. Syn będzie pilnował zegara przy pieczeniu. Podział obowiązków musi być :-).
Jemy wspólnie.

siemalysy
12-05-2017, 22:56
Spokojnie. Albo dam co mam, albo zrobię coś lepszego.

...

Trochę "panikuje" bo pierwszy raz tak to wygląda, ale jestem dobrej myśli ;-) Sam za chwilę odpalam Lr i biorę się za robotę :-) Miałem bardzo intensywny tydzień w pracy, wracałem mocno wypompowany i za rawka się nie brałem.

Na razie jutro rano, razem z lepszą połowa wybieram się na zakupy. Jest dobrze, bo w ramach przekonywania mnie, zrobiła kruche ciasto, które dojrzewa w zamrażarce. Jutro z córką robimy bezę i zrobimy na nim szarlotkę. Syn będzie pilnował zegara przy pieczeniu. Podział obowiązków musi być :-).

Jemy wspólnie.

Szarlotka, moje ulubione ciasto :-P Chyba jutro żonę namówię żeby mi zrobiła :-P

Ostry600
13-05-2017, 00:05
Mam propozycję siemalysy. Zaskocz żonę i ty jej zrób. Masz tu przepis - mój ulubiony - choś to bardziej jabłecznik niż klasyczna szarlotka z jabłkową pultą :)http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/587-zydowski-jablecznik
Spokojnie. Wiem. Pomysł genialny. Nie musisz dziękować :) :) :)

OjTam
13-05-2017, 00:09
Intrygująca nazwa tego jabłecznika. Ciekawe czy koszerny...

Ostry600
13-05-2017, 00:27
Nazwa trochę nie dzisiejsza - fakt - ale cytując klasyka "broni się smakiem"

OjTam
13-05-2017, 00:29
No ok. Ale dalej jestem ciekaw czy koszerny. :p

A skoro już przy kulinariach jesteśmy, to walne sucharem.
Wiecie od czego się książki kucharskie w Szkocji zaczynają?

Od "pożycz..."
:D

siemalysy
13-05-2017, 00:34
Ostry600 dzięki za genialny pomysł :-) Ale ja jak nie muszę to staram się nie wtrącać żonie do kuchni :-)

Ostry600
13-05-2017, 00:37

Od "pożycz..."

hahahahahahahahahah

Ostry600 dzięki za genialny pomysł :-) Ale ja jak nie muszę to staram się nie wtrącać żonie do kuchni :-)

Już się nie wykręcaj leniu :)

siemalysy
13-05-2017, 00:53
Się nie wykręcam :-)

Ostry600
13-05-2017, 00:56
No dobra - zazdroszczę ci i się trochę droczę.

siemalysy
13-05-2017, 01:00
Spokojna rozczochrana :-P Dobrze gotująca żona to skarb :-P

OjTam
13-05-2017, 01:14
Minęła 1 prze państwa. Pora podusię przytulić.
Branoc. :p

siemalysy
13-05-2017, 01:17
Dobrze gadasz ?

Ostry600
13-05-2017, 07:15

Moja żona jest bardzo dobrze kupująca. Też uważam ja za skarb:)

tbogdanowicz
13-05-2017, 07:46
Znam ta wersję ciasta.
Zacząłem się zastanawiać, jakie ciasto z jabłkami mi najbardziej smakuje i ..., nie wybrałem żadnego :-). Jeszcze nie było takiego, które by mi nie smakowało (chyba że ktoś coś zepsuje, np przesłodzi, lub niedopiecze).

tbogdanowicz
13-05-2017, 08:17

Moja gotuje rewelacyjnie. Lubię czasem zrobić jakąś potrawę i zdarza mi się zrobić obiad, ale ogólnie to wycofałem się z kuchni, by się nie ośmieszać :-).

tbogdanowicz
13-05-2017, 08:59
Moja żona jest bardzo dobrze kupująca. Też uważam ja za skarb:)

Teraz dopiero dotarło do mnie co napisałeś. Bardzo mnie rozbawiłeś.
Ale skoro może kupować to znaczy że ma za co. To bardzo pozytywna rzecz.

Przypomniał mi się dowcip:
Kobieta przed ślubem to skarb.
Kobieta po ślubie to skarbonka.

Hmmm..., wstałem i sam do siebie piszę :-).

frogi
13-05-2017, 09:08
...

Rozdwojenie jaźni, zdarza się... ;) :mrgreen:

spiritus
13-05-2017, 09:27

Więc trzeba ją zakopać 3 metry pod ziemią za stodołą :D

Pochwalony z rana :)

tbogdanowicz
13-05-2017, 09:55
Więc trzeba ją zakopać 3 metry pod ziemią za stodołą :D

Pochwalony z rana :)

Pochwalony.

Gdybym ja to wiedział wcześniej, to może, może..., tylko miałbym pewien problem z tą stodołą, bo ja jestem z miasta...

Siedzę przy RAW'ku, nieRAW'ku i to co mi wychodzi zdecydowanie mi się nie podoba :-(.
Idę się przewietrzyć i może będzie lepiej. Choć pewności nie mam bo idziemy kupić buty żonie i córce, czyli zarówno moim skarbom jak i skarbonkom :-). Ciekawe jak to się skończy... Syn już powiedział że nie idzie, a ja muszę tfu, chcę :-).

kolorowooka
13-05-2017, 10:03

Od "pożycz..."
He, he, he :D jestem w Szkocji już ponad dekadę, a nie dotarłam jeszcze do takiej książki kucharskiej ;)

spiritus
13-05-2017, 10:08
Pochwalony.

Gdybym ja to wiedział wcześniej, to może, może..., tylko miałbym pewien problem z tą stodołą, bo ja jestem z miasta...

Siedzę przy RAW'ku, nieRAW'ku i to co mi wychodzi zdecydowanie mi się nie podoba :-(.
Idę się przewietrzyć i może będzie lepiej. Choć pewności nie mam bo idziemy kupić buty żonie i córce, czyli zarówno moim skarbom jak i skarbonkom :-). Ciekawe jak to się skończy... Syn już powiedział że nie idzie, a ja muszę tfu, chcę :-).

Aa widzisz... w lesie też mozna było zakopać... ale głębiej :D

Nasz forumowy kolega idzie na zakupy... uhonorujmy to minutą ciszy

siemalysy
13-05-2017, 11:50
Siema :-)

Też dziś z żoną wybieram się na zakupy, ale typowa spożywka. Pójdzie szybko i bezboleśnie :-P

tbogdanowicz
13-05-2017, 13:09
Ufff.
Szybko poszło. Żona kupiła buty w pierwszym sklepie, córka w drugim.
Syn w ostatniej chili poszedł z nami więc zabrałem go na lody. Wszyscy wrócili zadowoleni :-).

Siadam do zdjęcia, które ma już u mnie 3 wersje :-).

siemalysy
13-05-2017, 13:24
Dzisiejszej nocy zrobiłem jedną wersję. Jak wieczorem się obroni to jest gotowa do wysłania ;-)

OjTam
13-05-2017, 14:25
He, he, he :D jestem w Szkocji już ponad dekadę, a nie dotarłam jeszcze do takiej książki kucharskiej ;)

Widać nie dotarłaś do prawdziwego Szkota. Takiego z dziada pradziada. Albo o tym nie wiesz. :p

siemalysy
13-05-2017, 22:15
Coś wymodziłem znowu :-) W takim układzie też zgłaszam się do zabawy :-) Być może znów będzie okrągły wynik :-P

Ps. Na tą chwilę nic nie drgnęło. No może trochę ;-) Doszła jedna sztuka - moja ;-) Sobota się kończy, a na skrzynce mało oszałamiająca liczba pięciu sztuk :-(

Moi mili bierzcie się za ten pliczek, odpalajcie Wasze wywoływarki. Spędzicie przy tym miło czas, uwierzcie mi ;-) Można przecież w trakcie obróbki założyć słuchawki, odpalić dobrą muzę, a wtedy wena przyjdzie sama :-)

Miłego wieczoru :-)

ksh
13-05-2017, 22:19
Ja poczekam na jakieś inne rawki, kompletnie nie lubię takich zdjęć bo to tylko drobne poprawki i szkoda niszczyć dzieciaka ;)

Ostry600
13-05-2017, 22:30
Teraz dopiero dotarło do mnie co napisałeś. Bardzo mnie rozbawiłeś.
Ale skoro może kupować to znaczy że ma za co. To bardzo pozytywna rzecz.

Przypomniał mi się dowcip:
Kobieta po ślubie to skarbonka.

Moja żona robi świetną kaczkę z Lidla raz w miesiącu. Ja co niedzielę (czyli już niedługo) robię świetny omlet na śniadanie. Coś tam gotujemy :)
Lubię czytać Twoje wpisy tbogdanowicz. Nawet jak piszesz sam do siebie :)

tbogdanowicz
14-05-2017, 06:52
Moja żona robi świetną kaczkę z Lidla raz w miesiącu. Ja co niedzielę (czyli już niedługo) robię świetny omlet na śniadanie. Coś tam gotujemy :)
Lubię czytać Twoje wpisy tbogdanowicz. Nawet jak piszesz sam do siebie :)

Ale mi się dobrze dzień zaczął :-). Chwalą mnie od rana :-).

Zwykle wstaję pierwszy i zaczynam robić śniadanie. Czasem nawet zdążę skończyć zanim żona wstanie.
Dzisiaj mamy kanapki z jajkami na twardo, do których pokroiłem na oddzielnych talerzach szczypiorek, pomidory, ogórki i rzodkiewkę. Uwielbiam świeże warzywa do kanapek. Niestety nadal są takie sobie, bo kupowane. Jedynie szczypiorek mam ze skrzynki, która stoi na parapecie. Mam mnóstwo pomidorów koktajlowych w skrzynkach (29 krzaczków, bo jeden się złamał), które zamiast stać na balkonie stoją na parapetach i na podłodze jednego pokoju. Są piękne kwiaty, ale boję się je zostawić na noc na balkonie by nie zmarzły. Może wreszcie będzie cieplej...

Ja rano działam na autopilocie a omlet wymaga za dużo myślenia. Zazwyczaj zanim się obudzę to kanapki już są zrobione. Później przychodzę... A nie tego co później to już nie napiszę :-).

Omlety często żona robi dzieciom. Szczególnie w zimie, gdy chce by zjadły coś ciepłego przed wyjściem do szkoły. Zwykle mam wychodzić do pracy, gdy po domu zaczyna się rozchodzić ich zapach...
Znowu śniadanie już zrobiłem a Teraz myślę o omlecie :-).

A ta kaczka to faszerowana czymś czy inaczej?

Coś wymodziłem znowu :-) W takim układzie też zgłaszam się do zabawy :-) Być może znów będzie okrągły wynik :-P

Ps. Na tą chwilę nic nie drgnęło. No może trochę ;-) Doszła jedna sztuka - moja ;-) Sobota się kończy, a na skrzynce mało oszałamiająca liczba pięciu sztuk :-(

Moi mili bierzcie się za ten pliczek, odpalajcie Wasze wywoływarki. Spędzicie przy tym miło czas, uwierzcie mi ;-) Można przecież w trakcie obróbki założyć słuchawki, odpalić dobrą muzę, a wtedy wena przyjdzie sama :-)

Miłego wieczoru :-)

Ooo..., to zaraz wysyłam swoją wersję. Jest szansa na miejsce w pierwszej dziesiątce!!!

siemalysy
14-05-2017, 07:18
@tbogdabowicz kanapki z rzodkiewką, ogórkiem i jajkiem. Pycha ? Żona często na kolację robi w tym okresie. Ja śniadań nie jadam w tygodniu, a w weekend czesto lubię zjeść jajecznicę. Często robię ją sobie sam ?

-------
Co do zabawy to śmiało wysyłaj. Szansę na pierwszą dziesiątkę są bardzo duże ;-)

tbogdanowicz
14-05-2017, 08:19
Wysłałem. Nawet odpowiedź dostałem :-).
Tylko obawiam się że teraz będzie więcej chętnych na pierwszą dziesiątkę i znowu znajdę się poza nią :-(.

Edyta:
Ale przynajmniej Pan Kierownik będzie zadowolony :-).

siemalysy
14-05-2017, 09:30
Wysłałem. Nawet odpowiedź dostałem :-).
Tylko obawiam się że teraz będzie więcej chętnych na pierwszą dziesiątkę i znowu znajdę się poza nią :-(.

Edyta:
Ale przynajmniej Pan Kierownik będzie zadowolony :-).

Jestem zadowolony :-) Brawo Ty :-) Kto następny? ;-)

Ostry600
14-05-2017, 22:17
tbogdanowicz mimo tego, że już dawno po śniadaniu śliną cieknącą zalałem laptopa :) Pięknie to u ciebie wygląda i pachnie.
Kaczka to nie taka jak myślisz w całości tylko jakieś gotowe fragmenty (piersi może). Z takiej w całości to nie ma jedzenia w ogóle a tak są eleganckie kawałeczki z ponacinana w kratkę skórą. Żona smaży to jakiś specjalnie określony czas a potem robi jakąś taką karmelizowaną......nie wiem w sumie co ale dobre :)

siemalysy
14-05-2017, 22:34
Dziś w odstępie 12 godzin i 9 minut na skrzynkę dotarły 2 prace ;-) Jeszcze brakuje nam 4 sztuk żebyśmy mogli oddawać głosy na 3 prace ;-) W Was cała nadzieja ;-)

Ostry600
14-05-2017, 22:40
Spokojnie. Bedom pewnie i cztyry głosy :)

siemalysy
14-05-2017, 23:08
Spokojnie. Bedom pewnie i cztyry głosy :)

Oby Twoje słowa okazały się prorocze :-)

Ja poczekam na jakieś inne rawki...

Nie zamierzam ukrywać, że liczę na to :-)

Czarna_Offca
15-05-2017, 10:10
może też się wezmę za RAWka :D

darosh86
15-05-2017, 19:39
No wreszcie udało się znaleźć chwilę i pomodzić przy zdjęciu. Nie było łatwo ale poszło na skrzynkę ;)

siemalysy
15-05-2017, 20:31
Dzięki Wam za prace, które dziś zawitały na skrzynkę :-) Jeszcze nam brakuje troszkę do możliwości oddania trzech głosów.

Ostry600
15-05-2017, 20:38
Spokojnie. Jeszcze cała doba+ :)

siemalysy
15-05-2017, 21:08
Zgada się ;-) Jeszcze 24:52 :-)

grzehuu
15-05-2017, 21:34
o em dzi
jeszcze sekund brakuje w napiętym odliczaniu ;P

Czarna_Offca
15-05-2017, 22:59
jutro się pobawię RAWkiem :)

spiritus
16-05-2017, 10:57
Jedenasta i jeszcze śpio leniwce... u Was też burze i deszcze? :P

Ostry600
16-05-2017, 11:21
No proszę. Kto zawitał :) Toż to sam Kierownik Senior nas odwiedził :)
U mnie burze solidne były wczoraj - przegnałem do ciebie :)

spiritus
16-05-2017, 11:23
Ooo i po burzy... grzmotło trzy razy i spokój. Tak mi się kurcze marzy jakaś porządna burza z fajnym chmurkami. Nic tylko siąść na werandzie i podziwiać ;)

frogi
16-05-2017, 13:34
No to poleciało na serwerek... ;) :)

spiritus
16-05-2017, 14:22
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/article0_aqpqesn-1.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/article-0_aqpqesn.jpg)

kolorowooka
16-05-2017, 14:56
Przyszedł Spiritus i już Mao na tapecie ;)
Mój rawek już wysłany, tylko nie wiem dlaczego LR nie zapisał mi pliku XMP - pobierałam dng....

spiritus
16-05-2017, 15:01
Mój rawek już wysłany, tylko nie wiem dlaczego LR nie zapisał mi pliku XMP - pobierałam dng....

Ogłasza się co następuje:
Jeżeli się woła z .dng to .xmp się nie tworzy jako osobny plik. Zapisują się te dane w pliku .dng. Jeżeli chcesz możesz wysłać ten plik .dng ale wymogu nie ma ;)

Czarna_Offca
16-05-2017, 19:32
rawek poszedł :D

No Łysolku z Brazzers teraz czekam na Twój chaos i destrukcje :D

siemalysy
16-05-2017, 19:40
spiritus dzięki za podtrzymanie zabawy i pomoc w trakcie mojej jednodniowej nieobecności ;-) Czarna_Offca dzięki. Cholernie ciężko będzie mi się zrewanżować. Wczorajszy plan nie wypalił. Dziś natomiast nie miałem możliwości żeby się tym zająć. Ale jeszcze nie rzuciłem rękawic. Zostało mi trochę czasu.

Czarna_Offca
16-05-2017, 19:45
Łysolku wierzę w Ciebie bardzo mocno ;)

Rozwal coś w domu i sfoć :D

frogi
16-05-2017, 20:21
.... Ale jeszcze nie rzuciłem rękawic. Zostało mi trochę czasu. siemalysy A rozbij jakąś świetlówkę na łysinie... będzie od razu destrukcja a potem Żona zrobi Ci chaos... ;) :lol:
Byleś zdążył wysłać pracę przed przyjazdem karetki ;) :)

siemalysy
16-05-2017, 20:25
siemalysy A rozbij jakąś świetlówkę na łysinie... będzie od razu destrukcja a potem Żona zrobi Ci chaos... ;) :lol:
Byleś zdążył wysłać pracę przed przyjazdem karetki ;) :)

Łysinę poświęcić? Ciężka sprawa...

Czarna_Offca
16-05-2017, 20:26
ale to zawsze jakiś pomysł jest :D

Ostry600
16-05-2017, 20:39
Łysinę poświęcić? Ciężka sprawa...
Najpierw trzeba ją mieć na prawdę a nie tylko w avatarku :)

siemalysy
16-05-2017, 21:23
Ostry600 podsunąłeś mi pomysł. Chaos podczas golenia na łysą pałę :-P Tylko zdąży, czy nie zdąży :-P

Czarna_Offca
16-05-2017, 21:26
ale destrukcji czerwonej przy tym nie będzie????

tbogdanowicz
16-05-2017, 22:00
Już 22:00.

spiritus
16-05-2017, 22:01
Łysy się ociąga... będę musiał z nim poważną rozmowę przeprowadzić ;D

tbogdanowicz
16-05-2017, 22:04
Łysy się ociąga... będę musiał z nim poważną rozmowę przeprowadzić ;D

Może jeszcze walczy ze zdjęciem do tematycznych :-).

spiritus
16-05-2017, 22:09
Może jeszcze walczy ze zdjęciem do tematycznych :-).

Z tego co mi wiadomo to już wysłał :)

grzehuu
16-05-2017, 22:11
może dlatego że ktoś na ostatnia chwile wysłał rawka i się męczy aby to do kupy złożyć ;)

nie będę mówił kto ;P

spiritus
16-05-2017, 22:12
może dlatego że ktoś na ostatnia chwile wysłał rawka i się męczy aby to do kupy złożyć ;)

nie będę mówił kto ;P

Sprawdziłem... tak było. :D

Czarna_Offca
16-05-2017, 22:16
aż Łysolkowi współczuję...

grzehuu
16-05-2017, 22:20
ale sprostał zadaniu
widzę że można już głosować

zdolny chłopak i zgolony :>

siemalysy
16-05-2017, 22:25
Hejka :-) Kończymy dyskusję w tym wątku i zapraszam do głosowania 142 edycji rawków (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=281813&p=3849244#post3849244) :-) Opóźnienie wynikło małe. Dzięki za cierpliwość.