Zobacz pełną wersję : Użytkowanie d5300
Poznaje powoli aparat i mam pytania.
1. Dlaczego np mam ustawione ISO 3200 a góry w kółku mam inne ISO tzn np. 12800?. To jest ISO które on proponuje? Na wyświetlaczu na dole przynajmniej widzę swoje ustawione ISO ale w wizjerze widzę tylko te np 12800, tak jakbym takie miał ustawione. W wizjerze nie widzę swojego 3200 tak jak widziałem w Canonie i mnie to lekko irytuje. Ponadto, we wizjerze obok 12800 świeci się cały czas 'ISO AUT' tak jakbym miał ustawiony automatyczny wybór ISO a jest ustawiony stały 3200.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/aee48bd63769cfcamed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/aee48bd63769cfca)
2. Irytuje mnie też 'tryb pole AF'. Jak ustawie jednopolowy czy też 9 pól, czy też 39 pół we wizjerze zawsze widzę to samo, czyli świecący sie jeden czerwony punkt w środku i ramka czerwona w koło. Czyli korzystający tylko z wizjera nie wiem czy mam AF centralnie w środku czy na całej matrycy. Dopiero na wyświetlaczu widzę co jest ustawione. Czemu tak jest? Patrząc tylko przez wizjer nie widzę co on ostrzy. Tylko na automatycznym AF widzę gdzie mijgają pola ostrości.
nikoniarz
09-05-2017, 20:47
1. ISO-A to ISO automatyczne. ISO poniżej to "bazowe" ustawione przez Ciebie. Wygląda, że masz aktywne ISO-A i automat podbił wartość...
2. Aktywne pole zobaczysz dopiero po zrobieniu zdjęcia.
1. Ok, w ustawieniach w menu ISO miałem w jednym miejscu na Automacie a drugim na 3200....po co są dwa miejsca do ustawienia ISO? Po co pokazuje 3200 na dole wyświetlacza skoro jest Automat. Dziwne to.
2. Tzn, że dopiero jak oglądam zdjęcie na kompie to widzę dokładnie gdzie była ostrość? Bardzo to ryzykowne. Jak częściej macie ustawiony ten tryb? na 39 pól czy centralnie na jeden?
3. Jak przykładam oko do wizjera, wystwietlacz mi się dalej świeci i go kontem oka widzę. Nie ma czujnika wyłączającego wyświetlacz?
4. Jak ustawie pokrętło na trybu pracy na 'P' aparat sam dobiera przysłonę i czas, ale jak ruszę tam kółkiem to zmienia przesłonę i przy "P" pojawia się '*', więc kólkiem zaczynam zmieniać przysłonę tak jak to robię w trybie 'A" Dlaczego tak jest? Przecież w trybie 'P' użytkownik nie pownien mieć opcji zmieny przysłony? Dlaczego tryb "P" robi się trybem " A" ?
nikoniarz
09-05-2017, 21:59
1. Ok, w ustawieniach w menu ISO miałem w jednym miejscu na Automacie a drugim na 3200....po co są dwa miejsca do ustawienia ISO? Po co pokazuje 3200 na dole wyświetlacza skoro jest Automat. Dziwne to.
Nie jest dziwne. To ISO "bazowe" przy którym uruchomiłeś Auto-ISO. Powinno być opisane w instrukcji.
2. Tzn, że dopiero jak oglądam zdjęcie na kompie to widzę dokładnie gdzie była ostrość? Bardzo to ryzykowne. Jak częściej macie ustawiony ten tryb? na 39 pól czy centralnie na jeden?
Na kompie bądź wyświetlaczu w tel. A co mam ustawione- 1 lub 9, 21 bardzo sporadycznie, 51 nigdy.
3. Jak przykładam oko do wizjera, wystwietlacz mi się dalej świeci i go kontem oka widzę. Nie ma czujnika wyłączającego wyświetlacz?
Nie ma. Naciśnij do połowy spust to zgaśnie.
4. Jak ustawie pokrętło na trybu pracy na 'P' aparat sam dobiera przysłonę i czas, ale jak ruszę tam kółkiem to zmienia przesłonę i przy "P" pojawia się '*', więc kólkiem zaczynam zmieniać przysłonę tak jak to robię w trybie 'A" Dlaczego tak jest? Przecież w trybie 'P' użytkownik nie pownien mieć opcji zmieny przysłony? Dlaczego tryb "P" robi się trybem " A" ?
Instrukcja obsługi opisuje ten tryb dość szczegółowo. W trybie P zmieniasz wszystko równocześnie.
Właśnie przeczytałem całą instrukcje dziś i wiele rzeczy nie jest wyjaśnionych. Co do 'P' jest tylko tyle:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/565653f1e5c8849amed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/565653f1e5c8849a)
siemalysy
09-05-2017, 22:55
Właśnie przeczytałem całą instrukcje dziś i wiele rzeczy nie jest wyjaśnionych. Co do 'P' jest tylko tyle:
Osobiście polecam na początku tryb A i tryb S. Jeżeli robisz zdjęci i chcesz uzyskać daną GO, używasz trybu A to zmieniasz przysłonę, a resztę parametrów aparat dobierze za Ciebie. Natomiast jak chcesz robić dynamiczne sceny możesz użyć tryb S i ustawić krótki czas otwarcia migawki, a przysłonę i resztę parametrów aparat dobierze sam. Warto na początek ustawić Auto ISO. Łatwiej będzie Ci zrozumieć jak te 3 parametry ze soba współpracują i jak się zmieniają. Ja osobiście nie używałem trybu P. Ale jeżeli chcesz sie więcej dowiedzieć niż jest w instrukcji, którą dostałeś w pudełku to kliknij w poniższy link. Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na Twoje pytania:
Instrukcja Nikon D5300 (http://download.nikonimglib.com/archive2/oFVRj00lFB7X02YT01h13tzNnF39/D5300VRRM_(Pl)02.pdf)
- - - - kolejny post - - - - - -
Tryby P, S, A i M zaczynają się od 82 strony.
Tryb P też nie używam bo jak dla mnie jest wkurzający, aparat decyduje sam o czasie i przysłonie tworząc program, który zmieniamy kręcąc pokrętłem ale zależność pozostaje między nimi.
Tak jak poprzednicy, polecam tryb A dla kontroli przysłony i efektu jaki chcemy uzyskać na zdjęciu, a tryb S żeby mieć kontrolę nad czasem, a co za tym idzie unikać poruszonych zdjęć, pomocne w obu przypadkach jest Auto ISO i w menu ustalamy jego maksimum, dlatego jest info rożnych ISO na ekranie.
1. Dzięki za link do instrukcji i wszystkie porady. Doceniam. PS. To zupełnie inna instrukcja. To co ja ma w zestawie to tylko 50 stron. Jaja sobie robią?
2. OK, Czyli robić fotkę na A lub S a ISO w automacie? Czyli np dać ISO w automacie ale nie więcej niż 3200?
3. Pole AF na 1 lub 9 pól, max 21? Używacie kiedykolwiek autoamatyczny wybór pola w trybie A lub S?
4. A jaki tryb AF najeczęśćiej używacie? Automatyczny? pojedynczy? Ciągły?
5. Pomiar ekspozycji? Matrycowy? Centralnie ważony? Punktowy
PS. Nikon a Canon to dwa różne światy, wszystko jest jakoś inaczej.
nikoniarz
10-05-2017, 09:42
1. Pobierz pełną w PDF.
2. Jak Ci wygodnie. A ISO takie które pozwala osiągną odpowiedni czas przy danej przysłonie.
3. Takie pole które w danym przypadku zaoferuje Ci najwyższą celność.
4. W zależności od sytuacji.
5. W zależności od sytuacji.
Niestety punkty 3-5 to przede wszystkim doświadczenie kiedy czego użyć.
To zupełnie inna instrukcja. To co ja ma w zestawie to tylko 50 stron. Jaja sobie robią?
Na tej półce cenowej to norma u Nikona. Papierowa broszurka + pełna instrukcja na płycie lub online.
2. OK, Czyli robić fotkę na A lub S a ISO w automacie?
Najprościej chyba zacząć od A.
Na początku najlepiej wyłącz auto iso, ustawiaj czułość ręcznie.
Używacie kiedykolwiek autoamatyczny wybór pola w trybie A lub S?
Ja zawsze używam ręcznego wyboru.
4. A jaki tryb AF najeczęśćiej używacie? Automatyczny? pojedynczy? Ciągły?
Zależnie od sytuacji AF-S lub AF-C 1-punkt lub AF-C 3D.
5. Pomiar ekspozycji? Matrycowy? Centralnie ważony? Punktowy
W zależności od potrzeb.
Ja używam najczęściej matrycowy + kompensacja ekspozycji w zależności od sceny.
PS. Nikon a Canon to dwa różne światy, wszystko jest jakoś inaczej.
Wyobrażasz sobie, co by było gdyby wszystkie systemy były jednakowe? ;)
Tryb P używałem kilkanaście lat temu z powodzeniem na analogu, jednak teraz raczej polecam przyzwyczajenie się do trybu A. Generalnie AF-S i jeden punkt daje największą kontrolę nad głębią ostrości, jeśli stosujesz przekadrowywanie. Na początek proponuję popracować dłużej z jednym ustawieniem, np. wspomniany tryb A, 1 punkt AF-S, generalnie ustawiasz tam, gdzie ma być ostro i pomiar matrycowy (zwłaszcza na początek). Ale wszystko zależy od tego jakie zdjęcia robisz. Zmienisz ustawienia jak zacznie czegoś brakować. Automatyczne ISO 3200 powinno być ok, choć wolałbym osobiście niższe.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/aee48bd63769cfcamed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/aee48bd63769cfca)
Ten ekran z informacjami, które Tobie wyświetla, szczegółowo opisuje instrukcja obsługi.
Masz ustawiony tryb P.
Odnośnie ISO, trzeba dokładniej przeczytać instrukcję. W różnych aparatach niuanse mogą być różne.
U Ciebie wyświetlacz pokazuje ustawione ISO 3200, natomiast zakres AutoISO na 12800.
Czyli na tę chwilę, zdjęcia będą przy ISO 3200. Jak zmienisz ISO na autoiso (zamiast 3200 będzie Auto / autoiso), wówczas aparat sam je dobierze, korzystając z możliwości ustawienia ISO do nawet 12800.
Teraz korzystając z trybów automatycznych - zielonego i P, oraz półautomatycznych - A i S, pytanie brzmi - jak inteligentnie aparat dobierze ISO, a jak pozostałe, lub drugi parametr?
12800 to dość duża, odważna wartość ISO jak na ten aparat, jak na format DX w ogóle też.
Jeśli kogoś to interesuje, opiszę, jak tę sprawę (iso / autoiso) mam rozwiązaną u siebie w Samsungu NX500. Jeśli nie, akapit można opuścić.
Pod jednym przyciskiem mam ustawione ISO - zmianę ISO. Od auto, do tyle ile fabryka dała. ;) Pod innym mam ustawiony zakres autoISO. Tu zmieniam tę maksymalną wartość, która u Ciebie jest nastawiona na 12800. Pracuję w M, na autoiso.
Przy dobrych warunkach oświetleniowych, mam autoiso 1600. Ustawiam czas i migawkę tak, żeby do poprawnego naświetlenia było potrzebne ISO 100-200. Nawet 200 byłoby bardziej wskazane. Autoiso aparatu zmienia ISO samoczynnie - lekka zmiana kadru czy warunków oswietleniowych spowoduje, że aparat skoryguje ISO o niewielką wartość.
Gdy warunki są gorsze, zmieniam zakres autoiso na 3200 lub 6400. O zmianie ISO, o ISO w ogóle, praktycznie nie myślę. Zerkam tylko co jakiś czas, czy jest w rozsądnych granicach 100-200.
Tryby aparatu PASM, są generalnie takie same w każdym aparacie, niezależnie od producenta. Tryb P to odpowiednik trybu zielonego, jedyny w pełni automatyczny w aparatach profesjonalnych. W zielonym aparat sam dobiera czas i przysłonę, w P możemy wybrać jedną z kilku takich propozycji.
W jednym wątku dotyczącym zaawansowanego kompaktu, bodajrze Sony RX 100, jeden forumowicz bardzo fajnie opisał zalety trybu P. On głównie tego trybu używa. Innych osób używających głównie P nie kojarzę.
Zresztą, o wszystkich trybach można przeczytać w dowolnej książce o fotografii.
To samo dotyczy pomiarów światła.
Proszę więc o sugestie do takich fotek. Bardzo często robię takie ujęcia ( tu jeszcze mój poczciwy Canon 1000d:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/ff98e38339e18b7emed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/ff98e38339e18b7e)
-fotka bez lampy w pomieszczeniu (choć tu chyba była lampa wbudowana)
-stoję jakieś 2 metry od osób, osoby są po dwóch stronach kadru
Tu akurat zrobiłem 5 ujęć i tylko na jednym osoby po dwóch stronach kadru są ostre. Zwykle łapie mi albo jedna stronę albo drugą.
1. Jak ustawić żeby obie strony były ostre? Jaki AF? Ile pół AF? Jaki pomiar ekspozycji?
2. Tu akurat korytarz w głębi jest rozmazany i to fajnie wyszło, a da się zrobić taką fotkę żeby osoby były ostre i ten banner daleko z tyłu też? Fotka z ręki, w pomieszczeniu, bez lampy.
3. Jaką w ogóle tutaj przesłonę byście dali na fotkę bez lampy i z lampą wbudowaną
-fotka bez lampy w pomieszczeniu (choć tu chyba była lampa wbudowana)
-stoję jakieś 2 metry od osób, osoby są po dwóch stronach kadru
Tu akurat zrobiłem 5 ujęć i tylko na jednym osoby po dwóch stronach kadru są ostre. Zwykle łapie mi albo jedna stronę albo drugą.
1. Jak ustawić żeby obie strony były ostre? Jaki AF? Ile pół AF? Jaki pomiar ekspozycji?
2. Tu akurat korytarz w głębi jest rozmazany i to fajnie wyszło, a da się zrobić taką fotkę żeby osoby były ostre i ten banner daleko z tyłu też? Fotka z ręki, w pomieszczeniu, bez lampy.
3. Jaką w ogóle tutaj przesłonę byście dali na fotkę bez lampy i z lampą wbudowaną
Ad 1. To nie wina AF, a braku wiedzy. Nie ma możliwości ustawić ostrości w kilku miejscach (odległościach od aparatu). Ostrość jest ustawiana tylko i wyłącznie w dokładnie określonej odległości.
Na takie zdjęcia są 3 sposoby:
I. ustawiasz się tak, aby osoby były w płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu.
II. ustawiasz przesłonę tak, aby uzyskać odpowiednią głębię ostrości.
III. bierzesz komórkę albo jakiś kompakt z małą matrycą.
Ad 2. Tak - pkt II i III. punktu wyżej.
Ad 3. Odpowiednią. Wszystko zależy od warunków i oczekiwanego efektu.
nikoniarz
10-05-2017, 11:30
Autorze- brak Ci podstaw które są ogólnodostępne, i to za darmo. Póki nie zrozumiesz tych podstaw to niestety Twoje zdjęcia będą jedynie przypadkiem...
kaliope
primo - przeczytaj dokładnie a nie pobieżnie instrukcję ( o ile w ogóle ją przeczytałeś)
secundo - jeśli coś jest niejasno opisane w instrukcji, poszukaj w sieci - masz tam pełno tutoriali, przykładów a nawet encyklopedycznych opisów podstaw fotografii
tertio - masz narzędzie w ręku, którego nie potrafisz wykorzystać, aby ogarnąć temat nie zadawaj tych wszystkich podstawowych pytań tutaj tylko znajdź czas i pstrykaj, baw się ustawieniami, sprawdź organoleptycznie. To jest najlepsza nauka
Niestety wbrew powszechnie panującej opinii o tym, że fotografia to nic trudnego, jest zupełnie odwrotnie. Niestety żyjemy w czasach smartphonów i dziś fotografia przez gros ludzi jest kojarzona tylko z kaczym dziubkiem na "insta" pstrykniętym komóreczką.
Musisz ogarnąć używanie trybu A i zrozumieć pojęcie głębi ostrości, do tego ustawienia AF tak żeby ten kwadracik w wizjerze jako pojedynczy można było ustawić np osobie na twarzy/oku i samemu decydować gdzie ma być wyostrzone, wtedy szybko ogarniesz że ustawienie się ma znaczenie przy "łapaniu" w zasięg głębi ostrości tego co chcemy żeby było ostre, możesz po testować sobie też robiąc zdjęcia budynkom pod różnymi kątami i z rożnymi przysłonami żeby to zrozumieć.
Dopóki nie zdobędziesz doświadczenia, może Ci się przydać kalkulator głębi ostrości (http://dofsimulator.net/pl/) i porządna książka. ;)
Kojocisko
10-05-2017, 14:30
Ja zaproponuję:
O autofokusie: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/autofocus
O trybach: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac
Pomiar światła: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-pomiaru-swiatla
Kompensacja ekspozycji: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/kompensacja-ekspozycji
Moim zdaniem znajdziesz pod powyższymi linkami 90% odpowiedzi na swoje pytania. Powodzenia!
Ad 1. To nie wina AF, a braku wiedzy. Nie ma możliwości ustawić ostrości w kilku miejscach (odległościach od aparatu). Ostrość jest ustawiana tylko i wyłącznie w dokładnie określonej odległości.
Na takie zdjęcia są 3 sposoby:
I. ustawiasz się tak, aby osoby były w płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu.
II. ustawiasz przesłonę tak, aby uzyskać odpowiednią głębię ostrości.
III. bierzesz komórkę albo jakiś kompakt z małą matrycą.
Ad 2. Tak - pkt II i III. punktu wyżej.
Ad 3. Odpowiednią. Wszystko zależy od warunków i oczekiwanego efektu.
IV. Można zrobić dwa zdjęcia na statywie. W jednym ustawić ostrość na dzieci, w drugim na interesujący z tyłu detal. Zmontować w gimpie dwie warstwy z maską.
Odnośnie pytania autora o przysłonę - 4.0 do 5.6. Może jeszcze trochę bardziej przymknąć, jeśli ilość światła na to pozwala.
Przeglądam fotki na kompie i mam pytanie, jak mogę sprawdzić jakie dokładnie miałem ustawienia na danej fotce? Wgrałem sobie View NX2 ale jakoś nie widzę takiej opcji.
kolorowooka
14-05-2017, 11:53
Musisz otworzyć zdjęcie, a wtedy prawy górny róg, przycisk z literką "i" a obok histogram
W każdym programie odczytującym EXIF (o ile te dane nie zostały usunięte ze zdjęć).
W ViewNX włącza się to którymś guzikiem albo rozwija z prawej strony część "Metadata"
ok, dzięki mam
1. Aparat już mam jakieś 2 miesiące...i powiem, wam, że cieszę się, że go kupiłem. W powónaniu do canona 1000d jakiego miałem wczesniej to niebo a ziemia. Foty przepięknie pyka.
2. Choć teraz wiem co mnie wkurza najbardziej. Wybór pola autafokusa. W canonie miałem go w oddzielnym przycisku na obudowie i mogłem go szybko zmieniać nie odrywając oka od muszli. Bardzo często musze zrobić fotkę bardzo szybko i nie ma czasu na odrywanie się i grzebanie w ustawianiach w na wyświetlaczu. To uważam za wieeeeeeeelki minus.
3. Kolejna sprawa, stary canon znacznie szybciej ładował wbudowaną lampę, czemu tu jest wolniej w dużo droższym i nowszym aparacie? W canonie zaraz po wyskoczeniu lampy mogłem robić fotę , tu czekam jakieś 2 sekundy.
4. I jeszcze jeden minus. Wszędzie w testach piszą jaka to wspaniała bateria.....i tu niestety stary jak świat 1000d z baterią która ładowałem już tysiące razy rozkłada nikona na łopatki. W Canonie bateria trzyma...i trzyma. Tutaj bateria leci w dół dużo szybciej.
Pole Af wybierasz po prostu kółkiem kursora. Nie musisz odrywać oka od wizjera.
A z tą baterią to dziwne. Może masz coś włączone, np wi-fi. Albo używasz częściej lampy lub wyświetlacza.
Chodzi mi przejście z Trybu AF jednopolowego na automatyczny, kursorem tego nie zrobie
1. Aparat już mam jakieś 2 miesiące...i powiem, wam, że cieszę się, że go kupiłem. W powónaniu do canona 1000d jakiego miałem wczesniej to niebo a ziemia. Foty przepięknie pyka.
2. Choć teraz wiem co mnie wkurza najbardziej. Wybór pola autafokusa. W canonie miałem go w oddzielnym przycisku na obudowie i mogłem go szybko zmieniać nie odrywając oka od muszli. Bardzo często musze zrobić fotkę bardzo szybko i nie ma czasu na odrywanie się i grzebanie w ustawianiach w na wyświetlaczu. To uważam za wieeeeeeeelki minus.
3. Kolejna sprawa, stary canon znacznie szybciej ładował wbudowaną lampę, czemu tu jest wolniej w dużo droższym i nowszym aparacie? W canonie zaraz po wyskoczeniu lampy mogłem robić fotę , tu czekam jakieś 2 sekundy.
4. I jeszcze jeden minus. Wszędzie w testach piszą jaka to wspaniała bateria.....i tu niestety stary jak świat 1000d z baterią która ładowałem już tysiące razy rozkłada nikona na łopatki. W Canonie bateria trzyma...i trzyma. Tutaj bateria leci w dół dużo szybciej.
I między innymi, dlatego wybrałem canona, nie wspominając o AFie, przycisku iso, wizjerze itp, fakt, mam gorszą matrycę :)
A jakiego wybrałeś canona zamiast D5300 ?
A jakiego wybrałeś canona zamiast D5300 ?
Mi akurat podpasował 100d, zapewne niedługo wymienię na 200d,
miałem kiedyś Nikona 3100 i 5100 i wiem, że już nie kupię tych puszek, jak już to 7100.
Widzisz, a ja miałem D7000 i D7100, a teraz cieszy mnie D5100 :)
Widzisz, jednak każdy musi pod siebie wybrać ;)
Dlatego jak ktoś pyta to mu można doradzić, znam osobę co ma Canona 7D mk2 i narzeka że lustrzanki są gorsze niż nowoczesne fony i chce teraz kupić Sony A7II bo uważa że wtedy będzie miał świetne zdjęcia.
Znam też osobę co ma nikona D80, a jego syn canona 30D i są bardzo zadowoleni, nawet im do głowy nie przychodzi wydawac kasę na aparat tzn syn już się rozgląda za nowym canonem bo 30D wyeksploatował, osoba trzymająca lata canona ma wielki problem by przyzwyczaić się do innej ergonomii, ja mam to samo po wielu latach nikonowskiej guzikologii i menu trzymając canona.
Ja lubię zmieniać sprzęt, porównywać, testować, bawi mnie to bardziej niż samo robienie zdjęć bo muszę robić je na bieżąco do swojej pracy, dlatego przykładam sporo do technikaliów i canon jest ostatni na liście tego na co bym chciał wydać pieniądze, nikon, bezlustra samsunga, lustra pentax, bezlustra fuji itd maja więcej do zaoferowania za te samie pieniążki :)
Dlatego jak ktoś pyta to mu można doradzić, znam osobę co ma Canona 7D mk2 i narzeka że lustrzanki są gorsze niż nowoczesne fony i chce teraz kupić Sony A7II bo uważa że wtedy będzie miał świetne zdjęcia.
Znam też osobę co ma nikona D80, a jego syn canona 30D i są bardzo zadowoleni, nawet im do głowy nie przychodzi wydawac kasę na aparat tzn syn już się rozgląda za nowym canonem bo 30D wyeksploatował, osoba trzymająca lata canona ma wielki problem by przyzwyczaić się do innej ergonomii, ja mam to samo po wielu latach nikonowskiej guzikologii i menu trzymając canona.
Ja lubię zmieniać sprzęt, porównywać, testować, bawi mnie to bardziej niż samo robienie zdjęć bo muszę robić je na bieżąco do swojej pracy, dlatego przykładam sporo do technikaliów i canon jest ostatni na liście tego na co bym chciał wydać pieniądze, nikon, bezlustra samsunga, lustra pentax, bezlustra fuji itd maja więcej do zaoferowania za te samie pieniążki :)
Canon ostatni ?
To porównaj ceny obiektywów np. 25, 50, 10-18, 55-250 oczywiście stm z podanymi markami przez Ciebie :)
Przerabiałem te "bezlustra", "lustra" oczywiście entry, jak nie masz kasy na szkła, to wybacz.
O korpusie nie będziem dyskutowali, bo widzę nie warto :)
Akurat 55-250 STM była okazja na pomarudzenie i nawet wyśmianie że to taki sam badziew jaki wciskają w sklepach czyli tamron 70-300 jako wypełniacz zestawów, z tego co widzę nikkor 55-200VRII jest lepszy, 1.8/50mm STM, którego trzeba przymykać do f/2.8 żeby miało sens robienie zdjęć, 10-18 STM miałem i wypadał biednie z tego co pamiętam mimo że ciemny to trzeba było przymykać.
Fajnie że canon ma wybór i to tanio ale to oferta dla ludzi bez wymagań, którzy chętnie kupują zestawy na allegro z chińskim statywem, torbą, filtrami itd.
Nikon jest droższy ale otrzymuje się lepsze 50mm, lepsze 55-200 lub nowe 70-300, jest nowy 10-20 i posamplach wygląda dobrze, cena może się też kiedyś unormuje, brakuje 24mm, którego można pozazdrościć canonowcom.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/6be354195eced70719721ead112d616c-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170701/6be354195eced70719721ead112d616c.jpg)
Rzeczywiście nie warto dyskutować o korpusie XD
Matryca 100d pamięta czasy początków filmowania w lustrzankach... ;p
koberek
Samsung 10/3.5, Samsung 16-50pz, Samsung 45/1.8 3D. Każdy po około 400-500zł. Każdy jeden z rewelacyjną jakością obrazu. Ostatni dodatkowo z 3D. Każdy lekki i niewielkich rozmiarów.
Jak widzę radość w Canonie z powodu STM...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/33d22bafc305337aaea436dcf92f0589-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170701/33d22bafc305337aaea436dcf92f0589.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/c3ddb218b3a643b76b130277456e8464-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170701/c3ddb218b3a643b76b130277456e8464.jpg)
Że o porównaniu do Sigmy nie wspomnę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/ed3319fdc54855c7e596a38121c92345-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170701/ed3319fdc54855c7e596a38121c92345.jpg)
Z czego tu się cieszyć w STM? Świetny chłyt marketingowy. Mistrzowski jak zawsze u Canona. A jakość? Jak zawsze gorzej od konkurencji, słabo.
Za to napis STM rewelacja. Już czekam na wersję 2 HSTM - hiper STM. Wersję 3 UHSTM - ultra hiper STM.
W tej półce modeli najlepsze i najbardziej opłacalne są Pentaksy i Nikony. Do tego budżetowe Sigma i Tamron 17-50/2.8, albo bezkompromisowe 18-35 i 50-100 /1.8.
Canony? Fajny pomysł marketingowy STM. Fajnie, że zrobili coś. Mogli się jednak trochę bardziej przyłożyć.
Podobnie jak koesh. Canon jest ostatni na liście zakupów. Ostatni też w kategorii opłacalność.
Ps 16-50pz Samsunga świetnie sprawdza się w filmowaniu.
https://m.youtube.com/watch?v=zhUzjSffIBU
STM podobno do tego były zrobione. Filmowanie działa tak znośnie?
Wróciłem z wakacji w CRO i porobiłem wiele fotek. Jestem mega zadowolony. Mam pytanie do ustawiania przesłony na zdjęciu widokowym. Bawiłem się przesłoną na poniższym widoku i najbardziej mi się podoba fotka na 2.8. Automat w funkcji widok chciał chyba f9 jeśli dobrze pamiętam. Mam wrażenie, że na 2.8 fotka jest ostrzejsza, choć gdzieś czytałem żeby bardziej przymykać jeśli chce ostrzejszą fotkę w plenerze. Jak to jest?
F2.8: https://images82.fotosik.pl/737/3ec5b3fd403088cc.jpg
F9: https://images82.fotosik.pl/737/c806c78e05b8c57e.jpg
F22: https://images84.fotosik.pl/736/837c239808be2ba8.jpg
To sa kompletnie INNE zdjecia !!!
Tu nie ma nic do porownywania !!!
Zdjęcia na 2.8 i 9.0 wykonane są przy różnych ogniskowych. Te z 2.8 przy dłuższej, większe zbliżenie, stąd wszystko wydaje się większe, dokładniejsze, ostrzejsze.
1. Ok, więc przy założeniu, że oba zdjęcia byłyby wykonany przy takiej samej ogniskowej, która przysłona da nam ostrzejsze zdjęcie w tych warunkach? 2.8 czy 9? C
2. Robiąc widoczek na lekkim zumie fotka będzie zawsze wyraźniejsza?
3. Fotki robiłem na ISO100, ale z ciekawości sprawdziłem ISO na automacie w funkcji widok i chciał aż 400 w tak piękną pogodę, dlaczego?
1. A gdzie dokładnie ostrzysz na tych zdjęciach, zależnie od ogniskowej można pokusić się o ustawienie od f/5.6 do max f/8 żeby nie degradować zdjęcia.
2. Nie ma to znaczenia, zoom to kwestia co chcesz mieć na zdjęciu.
3. Bo automat przymykał mocno przysłonę, naucz się nie stosować automatu, będzie łatwiej.
f22 to sobie udpuść dyfrakcja Cię zje.
1. A gdzie dokładnie ostrzysz na tych zdjęciach, zależnie od ogniskowej można pokusić się o ustawienie od f/5.6 do max f/8 żeby nie degradować zdjęcia.
Czyli na w takich warunkach ustawiłbyś od 5.6 do max 8, co jest dla mnie zrozumiałe, tylko właśnie dlaczego moja fotka na 2.8 wyszła taka ostra?
Mówie o fotce widokowej na której chcę by wszystko było ostre, bez koncentrowania się na jakimś obiekcie. Takie ujęcie jak wyżej załączyłem. Żeby góry, morze i domy były ostre.
2. Nie ma to znaczenia, zoom to kwestia co chcesz mieć na zdjęciu.
a kolega FelTOm wyżej pisze: "Te z 2.8 przy dłuższej ogniskowej, większe zbliżenie, stąd wszystko wydaje się większe, dokładniejsze, ostrzejsze." Czyli zoom ma znaczenie na widoczkach czy nie?
Musisz zrozumieć co to jest głębia ostrości, ostrość to nie jest jeden punkt wybrany jak to wydawać się może w aparacie, a zoom to przecież kwestia co chcesz mieć na zdjęciu, gdzie się znajdujesz i co chcesz fotografować bo np między zdjęciem całej zatoki, a np łódki na morzu jest różnica i wtedy używasz zoom, jeśli obiektyw jest ok to wtedy zdjęcie tej łódki będzie lepsze po przybliżeniu niż wycinanie go z całego szerokiego kadru.
http://dofsimulator.net/pl/?x=EC0BwUFqgAAIJEwkAAADgAA
http://dofsimulator.net/pl/?x=EZABwUw1AAAIJEwkAAADgAA
Czy mogę prosić o doradzenie jaki obiektyw, stałkę, kupić do d5300? Używam Sigma 17-50, 1:2.8 a chciałbym coś dużo jaśniejszego, żeby robić fotki w pomieszczeniu bez lampy. Bawiłem się ostatnio Sigma 16mm 1:1.4 na Sony a6500 i całkiem ładnie to wychodziło. Ale tego obiktywu chyba nie ma pod Nikona, a po drugie jest dość drogi, a ja jestem amatorem. Także nie chcę szaleć z ceną. Chyba, że wszystko w okolicy 1000zł to dziadostwo. Inna sprawa to wolałbym chyba bardzej przydatny obiektyw pod względem ogniskowej, żeby bliższe kadry robić, może coś koło 24mm czy to bez sensu? Po prostu chyba nie potrzebuje aż tak szerokiego kąta jak 16mm.
madebyzosiek
11-11-2018, 12:22
W tej kwocie do D5300 szału nie ma. 35 1.8G DX, ale on raczej na 1.8 może być mało ostry przy Sigmie 17-50 2.8, więc jak go przymkniesz, to stwierdzisz, że wychodzi na jedno z S17-50. Może dozbieraj i kup Sigmę 30 1.4 Art. Świetny, ostry, z ładnym obrazkiem.
35 1.8G DX jak trafi, to jest całkiem ostra na f1.8. Trzeba pamiętać o mniejszej głębi ostrości, ale według mnie nie odstaje od S17-50.
24 mm to fajna ogniskowa na DX jak dla mnie, tyle, że szkła dość drogie.
Kup lampę błyskową, błysk w sufit i masz kwestię fotografowania w pomieszczeniach załatwioną z S17-50.
Kup lampę błyskową, błysk w sufit i masz kwestię fotografowania w pomieszczeniach załatwioną z S17-50.
A jaką lampę dla amatora, czyli bez szaleństw, polecicie do d5300? Nowa słabsza czy lepszy model w używce? Warto używkę czy już będzie do kosza się nadawało?
madebyzosiek
11-11-2018, 13:16
A jaką lampę dla amatora, czyli bez szaleństw, polecicie do d5300? Nowa słabsza czy lepszy model w używce? Warto używkę czy już będzie do kosza się nadawało?To zależy... Budżet na lampę też 1000? Jeżeli chcesz nową, to SB700 jest ok, ale wolałbym poszukać SB800 używanej, bo wielość jest podobna, a moc i pewność bez porównania.
Ja znajomej porzyczałem swoje duże lampy do D5100 i potem do D7100, zawsze marudziła że to duże, więc jej kupiłem Viltrox JY-610N II i-TTL i już pstryka ponad rok, a cenowo hehe... 90zł :)
https://www.youtube.com/watch?v=jj03ZICFlfc
z małych lepszych jest jeszcze fajna Godox/Quadralite Stroboss 36.
Z normalnych wymiarów i mocne gdzie działa wszystko ttl, hss, cls, master/slave to Triopo TR-982II, wersja III ma 2.4GHz i sterowniki do tego.
Jak widzisz jest sporo możliwości. Nowe chińskie lampy są całkiem ok przy takim amatorskim używaniu, popatrz jeszcze na Yongnuo.
Mogę z czystym sumieniem polecić lampę YN-685. U mnie skutecznie przesunęła zakup nowszego body, a mam D90. Do tego wyzwalacz YN-622 Nikon TX i można się pobawić.
Witam z powrotem po dłuższej przerwie. Do mojego D5300 kupiłem w końcu Sigmę 17-50mm 2.8 EX i użytkują ją 4 lata. Nie wiem ile zrobiłem zdjęć ale na pewno dziesiątki tysięcy. Niestety Sigma wylądowała na serwisie we wakacje, zaciął się pierścień fokusa, co jest jak mi powiedziano standardem w tych obiektywach. Naprawa banalna, ale serwis mnie zmartwił. Powiedzieli, żebym powoli się szykował na dużo poważniejszą awarię, mianowicie ta taśma elastyczna z elektroniką (chyba flex się to nazywa?) co cały czas pracuje przy ruszaniu fokusa już ma oznaki mikropęknięć i za jakiś czas nie będzie łączył i obiektyw nie będzie ostrzył. Pan powiedział, że to też standardowa przypadłość tej Sigmy. Naprawa nieopłacalna.
Powiedział, że jeśli kupię znów taką Sigmę to będzie to samo. Więc powoli się nastawiam na kupno nowego obietkywu. Powiedział, że obietkywy Nikona nie mają takiego problemu. Więc co kupić? Jakiego Nikona proponujecie? Cena pewnie z kosmosu? Ta Sigma coś koło 1400zł kosztowała. Chciałbym też mieć jakiś jasny obietkyw bo robię dużo zdjęć bez lampy w pomieszczeniach. Proszę o rady.
Kup po raz kolejny tę samą Sigmę. Będziesz miał kolejne 4 lata używania.
Kup po raz kolejny tę samą Sigmę. Będziesz miał kolejne 4 lata używania.
No ale jak mam wydawać 1500zł co 4 lata to może jakiś bezawaryjny Nikon na lata? Który będzię odpowiednikiem tej Sigmy?
Za 4 lata i tak zmienisz aparat ;)
Nikkor 16-80/2.8-4 można teraz znaleźć w dość rozsądnych cenach (jak na ten obiektyw).
Za 4 lata i tak zmienisz aparat ;)
Nikkor 16-80/2.8-4 można teraz znaleźć w dość rozsądnych cenach (jak na ten obiektyw).
A on robi równie dobre zdjęcia w ciemniejszym plenerze jak ta Sigma ze stałym światłem?
Myślałem że sztuczna inteligencja nie robi zdjęć, tylko fotograf ;)
Z tego co widziałem, to w N16-80 przysłona zmienia się od f2.8 przy 16 mm do f3.5 przy 50 mm. To dość podobnie do Sigmy. Z jasnych zoomów masz też Sigmę 18-35/1.8, ale straszny klocek i bez stabilizacji. Do zdjęć we wnętrzach warto zaprzyjaźnić się z lampą błyskową, oczywiście zewnętrzną.
W ogóle to przecież naprawili chyba tę Sigmę, po co martwisz się na zapas. Może dalej będzie działała? ;) Tak w ogóle to polecam kupić sobie używany Nikkor 18-55/3.5-5.6 AF-P (ważne to P!). Można upolować za jakieś ~150, max 200 zł. Warto, bo będziesz miała nieduży, lekki, całkiem ostry i szybki obiektyw na spacery i tam gdzie wielkość Sigmy trochę wadzi. Może się zaprzyjaźnisz i parę tysi zostanie w kieszeni?:grin:
beckyzop
12-10-2022, 13:19
Na początek polecam A mode i S mode. Jeśli robisz zdjęcia i chcesz dostać dane GO, korzystasz z trybu A, zmieniasz przysłonę, a aparat dobiera za Ciebie resztę parametrów.
beckyzop
13-10-2022, 09:23
Kilkanaście lat temu z powodzeniem korzystałem z trybu P na analogu, ale teraz radzę raczej przyzwyczaić się do trybu A. Ogólnie rzecz biorąc, AF-S i jeden punkt zapewniają największą kontrolę nad głębią ostrości podczas kadrowania. techzpod (https://techzpod.com/) download mobdro (https://get-mobdrovip.com)