PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze z HSS

Slon
09-05-2017, 19:43
Może ktoś zgłębiał temat i potrafi podpowiedzieć. Czy są jakieś wyzwalacze obsługujące HSS z możliwością sterowania mocy błysku (sabiny lub lampy producenta wyzwalaczy) z poziomu wyzwalacza?
Su800 nie podoba mi się, bo to nie radiówka. Nie chcę kupować nowego kompletu lamp (np. yongnuo), dlatego zależy mi na współpracy z sabinami.

madebyzosiek
09-05-2017, 19:54
Yongnuo 622TX chyba to potrafi... Ale głowy nie daję ;)

wwiktor1
09-05-2017, 20:43
tak jak pisze madebyzosiek ale bez chyba. YN-622TX wraz z odbiornikami YN-622n możesz ustawić nawet 1/8000s. mam tak zestaw, sprawdziłem, działa

Krzychoo_
09-05-2017, 21:49
Mam YN-622TX i w trybie FP mogę przejść na tryb sterowania mocą lampy M i to działa, sprawdzałem. Czyli ustawiasz czas migawki np. 1/500 i moc dla lampy 1/4. Jeżeli o to ci chodziło.

jacek_wozniak
10-05-2017, 09:51
Najbardziej popularne wyzwalacze pozwalające na zdalną kontrolę z poziomu samego nadajnika bez dodatkowej lampy to:
- Youngnuo 622TX i odbiorniki 622
- Pixel king Pro (ma stopkę na lampę)
- Quadralite Navigator X (ma stopkę na lampę)
- Pocket Wizard Flex TT5 z dodatkowym AC3 do kontrolowania mocy i grup
- Phottix Odin
- Cactus V6 Transceiver (ma stopkę na lampę)

Tylko dwa wymienione oferują możliwość montażu dodatkowej lampy na nadajniku jeśli jest potrzeba, reszta steruje tylko odbiornikami i lampy na nie nie nałożysz, bo nie mają stopki dodatkowej.
Cactus stał się ostatnio podobno pierwszym systemem niezależnym od producenta, który niby może przenieść TTL dla każdej marki lamp i aparatów... były jakieś artykuły o tym w necie niedawno.

Slon
10-05-2017, 11:10
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Jacek był najlepiej przygotowany :D
Czy orientujesz się na jakiej zasadzie pracuje lampa wpięta w nadajnik (dowolny z listy) na body? Czy jest to pełny TTL, tak jakby pracowała bezpośrednio na body?

GonzoG
10-05-2017, 11:35
Tego chyba nikt dokładnie nie wie, no i zależy to od wyzwalaczy:
- YN622 i PocetWizard symulują działanie CLS (można używać lampy z CLS master jako sterownika, gdy założona na nadajniku)
- Pixel King Pro na 100% traktuje wszystkie lampy zdalne jak jedną. Nie ma problemu gdy lampy oświetlają jedno miejsce, ale jak każda oświetla co innego, to potrafią być problemy. Dodatkowo są problemy przy błyskaniu z odbicia, a przynajmniej z SB-910 i Metzami 48, 50, 52, 58 AF-2.

Co do reszty - nie wiem.

Ogólnie założenie jest takie, aby lampy zdalne dostawały wszystkie informacje z aparatu, jak by były na body, ale to właśnie uniemożliwia rozpoznawanie wielu lamp i ich oddzielny pomiar przez TTL.
Natomiast przy większości wyzwalaczy lampa dostaje pełne sterowanie mocą i zoomem palnika (automatyczne i manuale).
Niektóre wyzwalacze (jak PK Pro) przekazują też informację o włączeniu wspomagania AF w lampach.

jacek_wozniak
10-05-2017, 14:59
o tym jak działa stopka musisz już poczytać w specyfikacji konkretnych nadajników, bo tak jak wspomniał GonzzG, zależy to od producenta