Zobacz pełną wersję : Precyzyjna korekta AF z obiektywami AF-D
Mam takie pytanie: czy można przeprowadzić precyzyjną korektę AF ze stałkami AF-D?.( Body D810).
Tak. Nawet z manualnymi obiektywami.
lukasz.antoniak
06-05-2017, 19:24
Zakladam ze chodzi Ci o mikroregulacje w korpusie. Odpowiedz brzmi twierdzaco. Sam mam ustawione -11 dla 20-35/2.8 D.
Dziękuję za odpowiedzi. Nurtuje mnie jeszcze jedna wątpliwość z tym związana. Często używam tych stalek AF-D do krajobrazu w manualnym ustawieniu ostrości "na kropkę". Mam dokładnie przetestowane i zanotowane kiedy przestać kręcić pierścieniem ostrości( tj. na początku zaświecenia kropki, pośrodku , czy przed samym zgaśnięciem) aby ostrość była najlepsza.
Czy po wykonaniu mikroregulacji w body coś się zmieni w moich ustawieniach " na kropkę".
Przecież po to jest ta regulacja żeby się zmieniło. A swoją drogą ciekawi mnie dlaczego męczysz się z tą kropką przy statycznych zdjęciach, a nie ostrzysz w LV.
Jakoś tak przez lata przyzwyczaiłem się do wizjera i tak zostało. A poza tym w pogodny dzień na LV to wiele nie widać.
Naucz się robić kilka zdjęć "przejeżdżając" głębią ostrości prze widziane w wizjerze miejsce, wtedy z 4-5 zdjęć wybierzesz odpowiednie, chwila ćwiczenia i nawet na słabych wizjerach można uzyskać dobre efekty.
W zasadzie tak robiłem testując posiadane stałki ( w manualu oczywiście).Sposób niezawodny.