PDA

Zobacz pełną wersję : WACOM Intuos

mariusz-75
03-05-2017, 22:13
Który tablet wybrać WACOM Intuos Draw czy dopłacić parę dyszek do WACOM Intuos Photo ?

pawl_s
03-05-2017, 22:30
A Photo nie ma dodatkowo dotyku tylko? Podobno bardziej przeszkadza niż pomaga. Ja wziąłem Draw, nic mi nie dało, dalej nie umiem obrabiać zdjęć ;)

!AGresT
04-05-2017, 12:02
Ja wziąłem Draw, nic mi nie dało, dalej nie umiem obrabiać zdjęć ;)

:D :D :D

Umbra
04-05-2017, 13:01
Ja mam Intuos Draw i nie widzę potrzeby zmieniać go na cokolwiek.

cz4rnuch
04-05-2017, 21:56
A Photo nie ma dodatkowo dotyku tylko? Podobno bardziej przeszkadza niż pomaga. Ja wziąłem Draw, nic mi nie dało, dalej nie umiem obrabiać zdjęć ;) Trzeba było jednak wziąć photo (jak sama nazwa wskazuje) :) Photo obsługuje kilka gestów typu zoomowanie. Nic bez czego nie dałoby się przeżyć.

pawl_s
04-05-2017, 22:29
Trzeba było jednak wziąć photo (jak sama nazwa wskazuje) :) Photo obsługuje kilka gestów typu zoomowanie. Nic bez czego nie dałoby się przeżyć.

Jedni piszą, że gesty się przydają inni, że przeszkadzają w rysowaniu. Ja mam zoom pod guzikami z lewiej, tych z prawiej nie używam bo nie mam na nie pomysłu.

Wziąłem tańszy, bo bez dotyku przeżyję a miałem ofertę z dwoma programami Adobe Elements (photoshop i premiere). Ale mi najbardziej przeszkadza, że pokazują w tutorialach, sobie porysujesz i usuniesz zmarszczki czy inne przebarwienia skóry, a mi jakbym nie robił wychodzi "moro" na twarzy :D

Dobrze, że poszedłem na elektrotechnikę na PW a nie na ASP bo bym z głodu umarł.

mariusz-75 kupiłeś już coś?

jacek_wozniak
05-05-2017, 08:18
Wszystkie nowe serie tych małych intuosów mają ten sam hardware plus różnica dotyku na płytce, ale to rzeczywiście chyba częściej przeszkadza :)
Mają tą samą rozdzielczość i ilość punktów nacisku, wiec precyzja będzie identyczna na każdym modelu.
Cena zależy głównie od ilości programów, które są dołączane do zestawu.
Szkoda tylko, że czarny jest najdroższy :D

mariusz-75
05-05-2017, 14:24
Jednak kupiłem w wersji photo, bo czarny ;)

pawl_s
05-05-2017, 17:16
Jednak kupiłem w wersji photo, bo czarny ;)

Ręki mię opadli... Było mówić, że o kolor chodzi a nie wyjeżdżać z dotykiem czy bez :D

Gratuluję zakupu.

misio-jedi
07-05-2017, 11:37
Przypomina mi się koleżanka, która - zapytana jaki komputer posiada - odpowiedziała: "no, taki szary..."
A było to w latach '90-tych (kiedy wszystkie komputery były szare) :)

Merde
07-05-2017, 18:46
Wszystkie nowe serie tych małych intuosów mają ten sam hardware plus różnica dotyku na płytce, ale to rzeczywiście chyba częściej przeszkadza :)
Mam Intuos Art, a więc z funkcją multitouch. Nie stwierdziłem żeby to w czymś przeszkadzało... Ale w sumie wziąłem tą wersję ze względu na Corel Paintera.

jaroo1
07-05-2017, 20:34
Witam jaka jest różnica między intuos draw a Wacom Bamboo3 Pen&Touch oraz Tablet graficzny WACOM One i WACOM One small CTL-471-EU Bamboo .Fotografuję głównie przyrodę , macro czasem jakieś reportaże . Cy warto wydać kasę na droższy tablet czy kupić budżetowy . Doradzi mi ktoś. dzieki.

skosiarek
08-05-2017, 14:16
Mam Intuos Art, a więc z funkcją multitouch. Nie stwierdziłem żeby to w czymś przeszkadzało... Ale w sumie wziąłem tą wersję ze względu na Corel Paintera.

Ja swojego czasu kupiłem Intuos CTH-480M (S) Manga ze względu na najniższą wtedy cenę, bo nie zależało mi na dokładanych programach tylko na samym urządzeniu. Potwierdzam, że dotyk w niczym nie przeszkadza, ale w razie czego jest przełącznik, którym można funkcję Touch wyłączyć.

- - - - kolejny post - - - - - -

Witam jaka jest różnica między intuos draw a Wacom Bamboo3 Pen&Touch oraz Tablet graficzny WACOM One i WACOM One small CTL-471-EU Bamboo .Fotografuję głównie przyrodę , macro czasem jakieś reportaże . Cy warto wydać kasę na droższy tablet czy kupić budżetowy . Doradzi mi ktoś. dzieki.

Dawne Bamboo to teraz Intuos (nie mylić z Intuos Pro). Różnica między Intuos Draw, a Bamboo3 Pen&Touch, poza oczywiście wyglądem, jest taka, że Intuos Draw nie ma funkcji dotyku. Różnica między Wacom One (CLT-671-EU), a Wacom One small (CTL-471-EU) jest oczywiście w rozmiarze. Jeśli chodzi o zastosowanie do obróbki zdjęć to gdy byłem przed zakupem to wszyscy polecali rozmiar small i mieli rację.