PDA

Zobacz pełną wersję : D7200 jakie wybrać karty pamięci

sqr_sqr
03-05-2017, 12:28
Witam mam kilka pytań odnośnie kart pamięci do D7200. Jaki rodzaj kart wybrać SDHC czy SDXC, czy prędkość zapisu 90 MB/s będzie wystarczająca, jakie wybrać pojemności. Dużo osób poleca Sandisk i ja także chciałbym tą firmę wybrać tylko nie wiem jaki model. Z praktyki posiadaczy D7200 jak ustawić zapis kart , na jednej zapis Raw a na drugiej Jpg. Aparat będzie używany raczej amatorsko lecz z wykorzystaniem w miarę możliwości jego funkcji i żeby nie było konieczności za jakiś czas zmiany kart na inne. Zdjęcia będą Raw + Jpg, czasem jakieś wideo, raczej serii w Raw nie będzie, ale przy okazji to jakie minimum jest wymagane od karty do tego?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Bushi
03-05-2017, 13:23
Jestem amatorem, na D7200 robię tylko zdjęcia (zwykle nie robię żadnych filmów, a jeśli, to sporadycznie); zdjęcia robię na ustawieniach aparatu najwyższej jakości i wielkości RAW + jpg, różne, w tym czasem seryjne, sportowe (tu bez RAW).
Kart o jakich parametrach używać zależy od tego, co chcesz tym aparatem robić, czy tylko zdjęcia, czy też filmy, z jaką rozdzielczością itp. Musisz poświęcić trochę czasu i poznać, jakie parametry karty co znaczą - formaty karty, maksymalne prędkości odczytu, speed klasy itp. i dopasować do swoich potrzeb. Dlatego trudno zdecydować za Ciebie - najpierw popatrz w googlach na rodzaje i parametry kart i zdecyduj. Nieraz nie ma co "jechać Mercedesem po zakupy" - lepiej kupić tańszą markową kartę, bo w zupełności wystarczy do potrzeb. Jeśli chodzi o pojemność - ja używam 16 lub 32 Gb. Karty mogą zawieść, więc moja filozofia jest taka, że zamiast kupować jedną kartę o pojemności 64 GB wolę dwie po 32 GB lub nawet cztery po 16. Również systematycznie zgrywam z nich na komputer i jednocześnie dysk zewnętrzny. Format - dla mnie SDHC jest w zupełności wystarczający i nawet przez myśl mi nie przeszło kupować SDXC - dla mnie to przerost formy nad treścią.
Maksymalna prędkość odczytu, czyli klasa UHS - oznaczenie ma postać cyfry rzymskiej, ja używam UHS I (oznacza maksymalną prędkość odczytu do 104 MB/s), taka jest dla Nikona D7200 zalecana i takiej używam.
Speed Class, czyli cyfry zamknięte w literce "C" jest to gwarantowana minimalna prędkość transferu. Producenci oznaczają klasami: 2, 4, 6, 10 (od najwolniejszej). Karty pamięci dzielimy więc na cztery podstawowe klasy: 2, 4, 6 i 10 (10- najszybsza). Określają one minimalną prędkość zapisu danego modelu karty.
W instrukcji jest zapisane, jakich kart i jakich firm można używać (które są sprawdzone). Jak używam SanDisk, bo jak dotąd nie zawiodły mnie (nie zmieniam dobrego na "lepsze"). Klasa "10" - tej używam, nie muszę się zastanawiać, bo jest szybka.
Ustawienia aparatu - ja drugą kartę zwykle mam taką samą, jak pierwszą i ustawiam, jako kopię.
W tej chwili w aparacie mam dwie jednakowe karty: ScanDisk Ultra, UHS I, 80 MB/s, C10, 32 GB.
Tak jak piszę - robię głównie zdjęcia, jestem amatorem, tak na to patrzę, Być może koledzy - profesjonaliści z Forum dadzą Ci inne, szersze, bardziej użyteczne wskazówki.

GonzoG
03-05-2017, 13:51
Prędkość 90 MB/s musi być wystarczająca. Szybszych UHS-I nie ma.
SDHC, a SDXC to oznacza wielkość karty (SDHC: 4-32 GB, SDXC: 64GB-2TB).

A co wybrać -
SanDisk Extreme Pro
Toshiba Exeria Type 1
SanDisk Extreme
Toshiba Exeria Type 2
Lexar Professional 633x

Zapis na 2 karty jest wolniejszy niż na 1. Dodatkowo RAW+JPEG jest sporo wolniejszy niż zapis samych RAWów, tak więc najlepiej jest wybrać zapis samych RAWów.
Poza tym, jak robisz w RAW i chcesz je później obrabiać, to JPEG w aparacie jest przydatny tylko i wyłącznie gdy zdjęcia potrzebujesz od razu gdzieś wysłać. W przeciwnym wypadku zapis JPEG jest kompletnie zbędny.

PiKa
03-05-2017, 14:19
Ja robie raw+jpg, zapis raw na 1 karte, jpg w rozdzielczości M (średnia z tego co pamiętam) na 2. Nie robiłem pomiarów, ale wątpię, czy prędkość zapisu jest widocznie wolniejsza niż samego raw na 1 kartę.

Jpg przydaje mi się po to, żeby w razie czego szybko przejrzeć na komputerze zdjęcia, można też od razu wysłać jpg do kogoś, poza tym wszystkie jpgi zostawiam na dysku (nie zajmują wiele miejsca) a rawy przebieram i zostawiam tylko interesujące. No i backup jest jakby karta z rawami się popsuła.

Mnie wystarcza 2x 32 gb. Proponuje najszybsze karty jakie możesz dostać (zarówno zapis jak i odczyt).

nikoniarz
03-05-2017, 14:24
Nie robiłem pomiarów, ale wątpię, czy prędkość zapisu jest widocznie wolniejsza niż samego raw na 1 kartę.

Zapis jest wolniejszy, bo najpierw zapisywana jest jedna karta, a później druga...

PiKa
03-05-2017, 14:26
Zapis jest wolniejszy, bo najpierw zapisywana jest jedna karta, a później druga...
Skąd wiesz, czy nie zapisuje obydwu na raz?

Nawet jakby zapisywał po kolei (albo i równolegle), to pozostaje pytanie, o ile to w praktyce spowalnia zapis.

nikoniarz
03-05-2017, 14:38
Skąd wiesz, czy nie zapisuje obydwu na raz?

Nawet jakby zapisywał po kolei (albo i równolegle), to pozostaje pytanie, o ile to w praktyce spowalnia zapis.

Sprawdź sobie jeśli nie wierzysz. Było wałkowane wielokrotnie w paru wątkach.

PiKa
03-05-2017, 14:43
Poszukałem trochę i znalazłem coś takiego http://www.photographybay.com/2015/05/28/nikon-d7200-memory-card-speed-test/

W.g. tego rzeczywiście jest duża różnica między raw+jpg a samym raw. Dla najszybszej karty, w raw+jpg mozna zapisać 13 zdjęć do zapełnienia bufora, oraz 23 jeśli jest tylko raw. Po zapełnieniu prędkość wynosi 1.9 fps i 2.9 fps odpowienio.

Z drugiej strony, najwolniejsza karta ma taką samą prędkość w raw+jpg co w jpg. Nie wiem jak to rozumieć - to jakieś sprzeczne dane.

nikoniarz
03-05-2017, 14:44
Zapis 2x RAW (oryginał na 1, kopia na 2) to dwukrotne wydłużenie czasu zapisu.

PiKa
03-05-2017, 14:51
Sprawdź sobie jeśli nie wierzysz. Było wałkowane wielokrotnie w paru wątkach.
Juz wierzę ;) Możliwe, że sam pisałem w tych innych wątkach ;)

Poszukałem trochę i znalazłem coś takiego http://www.photographybay.com/2015/05/28/nikon-d7200-memory-card-speed-test/

W.g. tego rzeczywiście jest duża różnica między raw+jpg a samym raw. Dla najszybszej karty, w raw+jpg mozna zapisać 13 zdjęć do zapełnienia bufora, oraz 23 jeśli jest tylko raw. Po zapełnieniu prędkość wynosi 1.9 fps i 2.9 fps odpowienio.

Z drugiej strony, najwolniejsza karta ma taką samą prędkość w raw+jpg co w jpg. Nie wiem jak to rozumieć - to jakieś sprzeczne dane.

Już wiem - prawdopodobnie nie zdążą zrzucić na kartę zdjęć, dlatego prawie tyle samo zdjęć robi do zapełnienia bufora.

Zapis 2x RAW (oryginał na 1, kopia na 2) to dwukrotne wydłużenie czasu zapisu.
W.g. powyższych danych, spowalnia o około 33% (z 3 fps do 2 fps).

nikoniarz
03-05-2017, 14:53
W.g. powyższych danych, spowalnia o około 33% (z 3 fps do 2 fps).

Ja piszę o czym innym- nie ile spadają fpsy po zapchaniu bufora, a ile następuje zrzut pełnego bufora.

Edit:
W sumie to nawet nie chodzi o zrzut z pełnego bufora tylko ogólnie o czas opróżnienia bufora. Dla 2xNEF jest on 2x dłuższy, co powoduje przypuszczenia, że zapis jest po kolei na każdą karte.

PiKa
03-05-2017, 14:58
Ja piszę o czym innym- nie ile spadają fpsy po zapchaniu bufora, a ile następuje zrzut pełnego bufora.
Może jest tak jak piszesz, ale po pierwsze, czy masz na to jakieś podparcie (z danych o fps wynikałoby co innego), a po drugie, czy to jak prędko zapisywane są dane jest takie ważne dla użytkowników? Ich (a przynajmniej mnie) bardziej interesuje ile zdjęć na sekundę zrobią...

nikoniarz
03-05-2017, 15:06
Może jest tak jak piszesz, ale po pierwsze, czy masz na to jakieś podparcie (z danych o fps wynikałoby co innego)
Z jakich danych fps? W instrukcji nie ma nic o czasach zapisu 2xNEF. Poparcie każdy sobie może sam zrobić testując i mierząc czas. W linku który podałeś nie ma nic o 2xNEF. A NEF + JPG daje krótszy czas zapisu z prostego względu- JPG "waży" mniej, więc jest zrzucany szybciej

a po drugie, czy to jak prędko zapisywane są dane jest takie ważne dla użytkowników? Ich (a przynajmniej mnie) bardziej interesuje ile zdjęć na sekundę zrobią...
A to już inna para kaloszy. Dla tych dla którzy często zapychają bufor zapewne ma to znaczenie bo powoduje opóźnienia w zapisywaniu kolejnych zdjęć. Nie mnie oceniać czy dla kogoś to istotne czy nie. Jednych interesują same fpsy bo np. nie używają długich serii, a drugich może interesować coś innego... Dla mnie np. bufor ma małe znaczenie bo korzystam w serii maksymalnie z 10-12 klatek (9fps) więc bufora nie zapycham. Wolałbym mieć bufor na 15 klatek i 15 fps, niż bufor na 100 klatek i 6 fps...

GonzoG
03-05-2017, 16:04
To
akurat reklama kart Transcend.... Widać to od razu, z resztą bardzo nie udolne fabrykowanie wyników testu. Transcend niby najszybszy, a aparat robi mniej zdjęć do zapełnienia bufora i to znacząco.

PiKa
04-05-2017, 00:23
Z jakich danych fps? W instrukcji nie ma nic o czasach zapisu 2xNEF. Poparcie każdy sobie może sam zrobić testując i mierząc czas. W linku który podałeś nie ma nic o 2xNEF. A NEF + JPG daje krótszy czas zapisu z prostego względu- JPG "waży" mniej, więc jest zrzucany szybciej

Ja pisałem o raw+jpg, nie zauważyłem że piszesz o raw+raw. Autor wątku pisał o tej pierwszej opcji.

A to już inna para kaloszy. Dla tych dla którzy często zapychają bufor zapewne ma to znaczenie bo powoduje opóźnienia w zapisywaniu kolejnych zdjęć. Nie mnie oceniać czy dla kogoś to istotne czy nie. Jednych interesują same fpsy bo np. nie używają długich serii, a drugich może interesować coś innego... Dla mnie np. bufor ma małe znaczenie bo korzystam w serii maksymalnie z 10-12 klatek (9fps) więc bufora nie zapycham. Wolałbym mieć bufor na 15 klatek i 15 fps, niż bufor na 100 klatek i 6 fps...

W obu przypadkach można to sprowadzić do fps - przed zapelnieniem i po zapełnienieniu bufora.
Prędkość przed zapelnieniem bufora jest ograniczona przez aparat i nie zależy od prędkości zrzucania na kartę.

To
akurat reklama kart Transcend.... Widać to od razu, z resztą bardzo nie udolne fabrykowanie wyników testu. Transcend niby najszybszy, a aparat robi mniej zdjęć do zapełnienia bufora i to znacząco.
Jeśli mówisz o tych "max fps" 5.2 vs np. 4.9, to też to zauważyłem, ale zrzuciłem na niedokladnosc pomiaru. Fps przed zapelnieniem bufora nie powinno zależeć od karty i w każdym przypadku powinno wynosić okolo 5 fps. Trzeba patrzec na "max burst" i "burst rate".

GonzoG
04-05-2017, 01:19
W obu przypadkach można to sprowadzić do fps - przed zapelnieniem i po zapełnienieniu bufora.
Prędkość przed zapelnieniem bufora jest ograniczona przez aparat i nie zależy od prędkości zrzucania na kartę.
Tak, ale to ile zdjęć zrobi się do zapełnienia bufora zależy już mocno od karty.

Jeśli mówisz o tych "max fps" 5.2 vs np. 4.9, to też to zauważyłem, ale zrzuciłem na niedokladnosc pomiaru. Fps przed zapelnieniem bufora nie powinno zależeć od karty i w każdym przypadku powinno wynosić okolo 5 fps. Trzeba patrzec na "max burst" i "burst rate".
Dokładnie. Ilość zdjęć zrobionych do zapełnienia bufora dobrze pokazuje prędkość karty.
A te "max fps" to napisali sobie tam, aby mieć ładny wynik dla reklamowanej karty. Kiedyś robiłem test kart w D7k robiąc zdjęcia stopera. Do zapełnienia bufora nie było żadnych różnic w fps, jedynie ustawienia aparatu wpływały na wynik.

PiKa
04-05-2017, 08:17
Dokładnie. Ilość zdjęć zrobionych do zapełnienia bufora dobrze pokazuje prędkość karty.

W przypadku szybkich kart, może tak. Dla wolnych kart nie będzie różnicy. Łatwiej chyba policzyć po zapełnieniu bufora, tak jak robiłeś ze stoperem.

nikoniarz
04-05-2017, 08:32
Ja pisałem o raw+jpg, nie zauważyłem że piszesz o raw+raw. Autor wątku pisał o tej pierwszej opcji.

Ale fakt jest faktem- zapis na dwie wydłuża czas, w co wątpiłeś...

PiKa
04-05-2017, 16:37
Rzeczywiście. Pozostaje pytanie, czy takie wydłużenie czasu jest istotne dla autora

Andrzej67
24-05-2019, 19:55
Witam.
Podepnę się do wątku. Też stoję przed wyborem karty do D7200 i zastanawiam się, bo jestem laikiem, czy jest jakaś istotna różnica między kartami [Extreme] SD a mikro SD i adapter.
W sklepie powiedziano mi, że może być różnica prędkości w transferze danych z aparatu na komputer. Może ktoś z Was coś więcej podpowie.

poste
24-05-2019, 20:23
Czy w instrukcji obsługi aparatu masz coś o microSD i adapterach? :twisted:
Kup po prostu dobre SDXC i ciesz się bo tanio, i że nie wsadzili do tego modelu XQD :)

Miodek2
25-05-2019, 14:33
Witam.
Podepnę się do wątku. Też stoję przed wyborem karty do D7200 i zastanawiam się, bo jestem laikiem, czy jest jakaś istotna różnica między kartami [Extreme] SD a mikro SD i adapter.
W sklepie powiedziano mi, że może być różnica prędkości w transferze danych z aparatu na komputer. Może ktoś z Was coś więcej podpowie.

Po pierwsze jeśli maja taką samą specyfikację to powinny byc takie same. Problem jest inny, rozłup sobie karte SD i rozłup sobie karte micro sd, od razu widać ze układy sa róznej wielkości (przynajmniej w tych kartach ktore ja otworzyłem), mają rózny stopień upakowania a co za tym idzie zapewne karta duża mniej się grzeje przez co jest mniej podatna na awarie. Karty w telefonie micro już 3 zmieniłem bo padły, w aparacie mam karty dwie już od 2014 roku...i działają.

nikoniarz
25-05-2019, 21:38
Karty w telefonie micro już 3 zmieniłem bo padły, w aparacie mam karty dwie już od 2014 roku...i działają.https://forum.nikoniarze.pl/clear.gif (https://forum.nikoniarze.pl/newreply.php?do=newreply&p=4052322)
A mnie nie padły ani micro, ani nie micro... I działają JUŻ od 2014.

madebyzosiek
26-05-2019, 06:44
https://forum.nikoniarze.pl/clear.gif (https://forum.nikoniarze.pl/newreply.php?do=newreply&p=4052322)
A mnie nie padły ani micro, ani nie micro... I działają JUŻ od 2014.Mi duże SD też jeszcze nigdy nie padło, ale micro w telefonach już dwa razy, raz Sony, raz SanDisk, obie 64 GB... Szlag człowieka może trafić. Robię co jakiś czas kopie danych z micro...

Andrzej67
29-05-2019, 07:46
Kilka osób napisało, że micro im padło, natomiast nikt nie pisze o tym że komuś padło duże SD. Wnioskuję, żeby jednak postawić na wielkość która w tym przypadku ma chyba znaczenia.

raziel79
05-06-2019, 15:35
Adapter nie ma żadnego wpływu na prędkość transferu. Teoretycznie karty Micro SD nie powinny również posiadać gorszych parametrów od swoich "dorosłych" odpowiedników. Napisałem teoretycznie, bo jak zawsze wszystko zależy od partii wyrobu. Karty z różnych partii produkcyjnych mogą różnić się zarówno prędkościami we/wy jak i efektywną pojemnością dostępna dla użytkownika.

Jeśli chcesz kupić dwie karty to kup najszybsze dostępne w Twoim budżecie (oczywiście prędkość zapisu jest kluczowa). Najlepiej żeby obie były tej samej pojemności, tego samego producenta. W necie masz masę testów kart SD, w sklepach internetowych wśród opinii możesz znaleźć pomiaty wykonane przez nabywców.

Ja osobiście zakupiłem dwie takie:
https://www.morele.net/karta-pamieci-kingston-sd-64gb-canvas-react-100-80mb-s-u3-uhs-i-v30-a1-sdr-64gb-4004503/

Trochę i nich poczytałem, parametry wyglądają dobrze, pojemność jest OK a cena super. Według użytkowników nie spowalniaja pracy aparatu przy zapisie serii w RAW.

- - - - kolejny post - - - - - -

I jeszcze spójrz tu:
https://www.kingston.com/pl/flash/sd_cards/sdr

poste
05-06-2019, 16:09
Teoria teorią, a w praktyce microSD to proszenie się o kłopoty, przykładów było wiele, także tu na forum.
Nie ma znaczenia, czy karty są tego samego producenta, czy mają tę samą wielkość i inne parametry. Zwykle robi się zapis RAW+JPG lub druga karta na przepełnienie.
Powiedzmy, że przy 2xRAW miała by jakieś znaczenie prędkość zapisu obydwu kart, ale jak ktoś tego potrzebuje, to raczej nie pyta o microSD.

Ps. Te nowe Kingstony wyglądają ciekawie, choć pewnie z przyzwyczajenia kupiłbym Sandiska ;) Znalazłeś jakiś test ich szybkości?

raziel79
05-06-2019, 16:40
Oczywiście dane producenta są wyssane z palca, ale mieszczą się w normach jeżeli chodzi o zapis.

https://www.storagereview.com/kingston_canvas_react_sd_microsd_card_review

- - - - kolejny post - - - - - -

https://www.cameramemoryspeed.com/reviews/sd-cards/kingston-canvas-react-v30-64gb-sdxc-memory-card/

ksh
05-06-2019, 16:49
Te nowe to tylko naklejki inne, to są te karty
https://www.cameramemoryspeed.com/images/kingston-90-80-u3-64gb-sdxc-card.jpg
używam od czterech lat i jestem zadowolony.

jajacek199
05-06-2019, 17:58
A mnie taki Kingston 32GB padł po roku , wymienili bez problemu na nową wersję .

raziel79
05-06-2019, 19:16
Słuchajcie, bez wątpienia, jak wszędzie zdarzają się buble. Nie da się zachować 100% jakości w masowej produkcji. Nawet jeśli sam producent karty dołoży wszelkich starań aby jakość była wysoka, to jeszcze jest dostawcą komponentów, który może nawalić. Mnie nigdy żadna karta nie padła. Mojej siostrze natomiast jeden SanDisk 2 miesiące temu w telefonie, potem Adata również w telefonie. Z tym że Adata po 6 latach ciągłej pracy. Ciągłej w sensie takim, że była cały czas w telefonie. Jak ze wszystkim, tak i z tym jest loteria. Mnie osobiście awaria karty zabolalaby bardziej niż awaria telewizora. Robię regularny backup danych, ale nie oszukujmy się, jaka mam pewność, że dysk SSD w laptopie mi nie padnie?
Aliexpress zawalony jest odrzutami z produkcji... Niektórzy Polscy dostawcy również tam się zaopatrują. :-)

poste
05-06-2019, 19:47
Nie porównuj dużych SD z microSD, nawet tego samego producenta.

ksh
05-06-2019, 20:08
MicroSD, a tym bardziej nanoSD przy dużych transferach są mocno narażone na wysokie temperatury, do tego stosuje się odmiany pamięci, których komórki mają więcej stanów napięć co w połączeniu z dużą temperaturą powoduje błędy i czym większy plik tym większa szansa na uszkodzenie.
Często nie wiemy o tym że karta pada bo np znikły nam 3-4 rawy albo zmniejszyła się pojemność karty nieznacznie.
SD powyżej 100MB/s jest już problemem dlatego nowa rewizja takich kart wymaga też slotu w urządzeniu, które odprowadzi ciepło i nie zagrozi temu urządzeniu, inna sprawa na co nam szybsze karty w urządzeniach gdzie zapis często nawet nie sięga połowy typowej karty ~90MB/s.
Czyli podsumowując, jeśli musi być micro/nano to brać wolniejsze i będzie bezpieczniej.