PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyczny obrót zdjęcia

krzysiek_j
02-06-2007, 16:10
Witam serdecznie. Posiadam aparat Nikon D80. W ustawieniach aparatu mam zaznaczone: "Auto. obrót zdjęć - włączone". Mimo to zdjęcia nie są obracane. Czy ktoś ma podobny problem?

żółto-czarny
02-06-2007, 17:39
Nie są obracane na korpusie, czy na kompie? Bo jeśli na kompie to może być kwestia przeglądarki, której używasz.

krzysiek_j
02-06-2007, 20:43
Oczywiscie w korpusie.

bmarek
02-06-2007, 22:39
moze trywialne ale czy zatwierdzasz na ok w puszce???

mOSAd
03-06-2007, 04:10
Zmień ustawienie w najwyższym menu "Menu odtwarzania" pozycję "Obrót zdjęć pionowych" na ON. Jak wyświetlisz do niej pomoc (przycisk "?") to jest tu opis, że współdziała z ww opcją. "Auto obrót" to tylko zapis do pliku ze zdjęciem orientacji aparatu.

Seeker
05-06-2007, 00:26
Podsumowujac, jesli ustawisz w menu puszki zarowno zapis informacji o polozeniu aparatu w momencie fotografowania, jak i pozniejsze obracanie zdjec, to wtedy powinno dzialac poprawnie i zwroc jeszcze uwage na potwierdzenie wyboru w menu, bo niejeden sie juz na tym przejechal.

Oczywiscie poza tym musi ci cos brzeczec w korpusie, bo bez tego nijak fotki obracac ;)

vasco5
06-06-2007, 10:01
dokładnie jesli masz uszkodzony to brzęczące ziarenko to zdjecie nie bedzie obrocone...
pomachaj korpusem i sprawdz czy slychac jakby latala śrubka :)

cbr
21-08-2007, 12:30
to ma brzęczec czy nie ma?
bo juz nie rozumiem?

- pytam bo u mnie od nowosci cos tak lata jakby malutka sprezynka (srubeczka)?

:O

Zorki
21-08-2007, 15:01
to ma brzęczec czy nie ma?
bo juz nie rozumiem?

- pytam bo u mnie od nowosci cos tak lata jakby malutka sprezynka (srubeczka)?

:O

Ma brzęczeć. To właśnie lata kuleczka czujnika położenia.

cbr
22-08-2007, 16:17
- no tak myslalem, bo skads musi brac informacje czy aparat byl przechylony.. :)
ale nie dawalo mi spokoju to "cos" w srodku
ale krotko mowiac - teraz juz duze UFFF :) ulzylo mi

dzieki :)

mikkay
23-08-2007, 18:25
A można zrobić tak by: w korpusie nie obracało, a po zgraniu były już obrócone :)

Zink
24-08-2007, 12:06
W korpusie wyłączasz uwzględnianie obrotu przy przeglądaniu (w D50 jest to Rotate Tall, w D70s pewnie tak samo).
Nigdy zdjęcia po zgraniu nie są obrócone. Opcja obracania dodaje tylko do zdjęcia informację z jakim obrotem powino być wyświetlone, a czy program wyświetlający ją uwzględni to zależy tylko od niego (m.in. od jego ustawień). Jak chcesz mieć zdjęcia narawdę obórcone, to musisz w programie do przeglądania zrobić przetwarzanie wsadowe, żeby obrócił wszystkie według informacji w EXIFie (np. IrfanView ma taką możliwość).

moli516
19-02-2008, 13:16
Wlasnie ta sprezynka i ten odglos, ze ma latac .... wiecie jak ciezko bylo znalezsc ta wyrazenie w wyszukiwarce ... :p
nabylem wlasnie droga kupna D80 i po przyjsciu do domu uslyszalem ten dzwiek .... mysle no to ladne klocki .... a tymczasem tak ma byc.
witam na forum, moc wiedzy tu jest, zanim przekopie to troche potrwa :)

Tofifik
19-02-2008, 21:00
faktem jest ze u mnie kilka razy sie zdazylo ze poziomnica nie zadzlałała ale na 9k zdjec moze z 6 razy ;)

Jacek B.
27-03-2008, 21:10
nie Ty pierwszy miałeś stres...

marcin_kama
28-02-2011, 19:14
Witam wszystkich forumowiczów !! nie wiedziałem gdzie dokładnie wcisnąć moje pytanie. Mianowicie mam problem z nikonem D70 podczas robienia zdjęć w pomieszczeniu z lampą błyskową (wbudowaną) zdjęcia nie wychodzą nasycone (są jakieś blade wpadające w niebieski odcień nie ma w nich takiego ciepła) ustawiłem balans bieli na pre i zwiększyłem ekspozycje na +1 i jest troszkę lepiej ale i tak uważam że jeszcze to nie to. Macie może jakiś pomysł czym to może być spowodowane - czy mam coś źle ustawione? kolega robił zdjęcia canonem w tym samym pomieszczeniu i w temperaturze kolorów jest ogromna różnica (u mnie na minus) pozdrawiam

cheyenne
28-02-2011, 21:35
ręce opadają
ludzie dlaczego zaczynacie od lustrzanek
proponuję sięgnąć do instrukcji aparatu i sprawdzenie czemu służy PRE
a zacznij od tego poradnika by uzyskać właściwą kolorystykę zdjęć http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5147

Seeker
07-08-2011, 04:09
"faktem jest ze u mnie kilka razy sie zdazylo ze poziomnica nie zadzlałała ale na 9k zdjec moze z 6 razy"

Może się tak zdarzyć kiedy oś optyczna jest zbliżona do pionu.

"Witam wszystkich forumowiczów !! nie wiedziałem gdzie dokładnie wcisnąć moje pytanie."

To widać. Bardzo :). trzeba się naprawdę postarać, żeby gorzej trafić...

krzysztofkli
10-03-2012, 20:21
Witam.
A tak trochę z innej beczki: czy ktoś ma może namiary na jakiś portal na którym można wrzucać fotki bez względu na wielkość?

adrian9627
13-03-2012, 01:16
Witam.
A tak trochę z innej beczki: czy ktoś ma może namiary na jakiś portal na którym można wrzucać fotki bez względu na wielkość?

Dropbox.com

Bardzo fajna stronka do której można zintegrować ich program , miejsca jest naprawdę dużo a wielkość plików zależy tylko i wyłącznie od Ciebie... ; )

cigi
15-03-2012, 14:37
W moim D80 przy ustawieniu jakości zdjęć NEF+JPG FINE i włączonym autoobracaniu zdjęć (bez obrotu na wyświetlaczu aparatu) zdarza się, że po zgraniu zdjęć na dysk niektóre z robionych w pionie NEFów są wadliwe - przy otwarciu w jakimkolwiek programie pokazuje się tylko czarne tło. Tylko w Picasie coś już się pojawia, ale wygląda jakby było niedoświetlone o z 10EV, a raczej bardzo ciemno-zielone to, co było jasne, to co było białe jest jasnofioletowe, a reszta czarna.
Dotyczy to tyko zdjęć robionych dość szybko, jedno za drugim (nie tylko przy seryjnych), tylko w pionie i tylko NEFów - JPG są normalne. Nie jest to jakieś częste zjawisko, ale zepsuty raw z potrzebnego ujęcia denerwuje. Pomaga wyłączenie autoobrotu zdjęć. Dodam jeszcze tylko, że nie jest to problem z kartą pamięci - najczęściej używam SanDisc Extreme III 4GB, z wolniejszymi kartami problem jest taki sam, nie większy.

Czy tylko moja 80 ma taką przypadłość? Zauważyliście może coś podobnego u siebie?

galicjusz12
27-12-2012, 14:27
ja sie nie znam na tym. ale juz wiem skad wezme info bo tez czasami mam takie problemy