Zobacz pełną wersję : 28mm 1.8g / 35mm 1.8g ED - imprezy - pod FX
Witam
Pojawiły się możliwości regularnego dorobienia paru $$ podczas imprez w klubach i tym samym urodziło się pytanie w głowie - 28 czy 35mm pod pełną klatkę. Obecnie posiadaną 50tkę puszczam w świat - średnio mi "leży" w codziennym pstrykaniu na D610, ani to wąsko ani szeroko (do klubów nocnych za wąsko) a do portretów mam 85tke która świetnie się w tej roli spisuje.
I tu zwracam się do osób z doświadczeniem w tego typu relacjach - która ogniskowa do klubów nocnych? Jest też możliwość aby w okresie wakacyjnym pójść pierwszy raz w życiu jako 2gi foto na ślub więc fajnie by było żeby stałka sprawdziła się w obu przypadkach - drugi raz taka szansa nie prędko się powtórzy więc też chciałbym żeby efekty były możliwie najlepsze.
Budżet - max 1900 - więc wchodzą tu już używki w dobrym stanie ;)
nikoniarz
02-05-2017, 13:09
Zdecydowanie 28. W razie potrzeby wycropujesz 35, a w drugą stronę niestety się nie da...
mam 28 1.8g do klubu tez od wielkiego dzwona 35 yn i powiem ci ze jak ludzi niema to 35 spoko, ale wystarczy ze trochę ludzi jest i tylko 28 a i to bywa za wąsko. Zdjęcia w klubach robie od 5 lat :) tylko pamiętaj ze większość 28 1.8g ma faliste rozłożenie GO
Faliste rozłożenie tzn. że jak to w przypadku zdjęć wygląda? Z tych co przeglądałem to GO wyglądała na "regularną"
to w klubie się zdziwisz jak ludzie będą w 1 rzędzie celujesz w środkowa czy inna oni są 1 linni a GO na osobie po lewo np jest ZA a na osobie po prawo przed i są nie ostre a oczywiście osoba w środku pięknie cudnie ostra :D kiedys sie dziwiłem ze tak jest a potem sporo czytałem ze większość 28 ma taka GO, wiesz w przypadku dalszych odległości to niema znaczenia ze wzgledu na wieksza GO, ale gdy do osób masz ok 1-1.5 metra albo i bliżej to można się zdziwić, ja to opanowałem ale na początku było dziwnie
http://dr5000.com/jak-brzytwa-z-automatu/
tu jest to fajnie wytlumaczone nawet na przykladzie tego wlasnie obiektywu
No to faktycznie można się mocno zdziwić jak taki rozkład GO się trafia, niezbyt to dobra informacja zwłaszcza, że 28-ka troche już kosztuje $ i szkoda by było na pierwszej imprezie zaliczyć taką wtope, gdzie ostrość jest praktycznie losowa przy "portretach" kilku znajomych wspólnie spędzających wieczór :P Raz, że fotograf w ciężkim szoku, dwa, że zleceniodawca niezadowolony no i ludzie, którzy też w pewien sposób liczyli na fajną fotke z imprezy się "zdziwią".
Dziś idę przymierzyć 35tke do puszki, jutro 28ke i zobaczymy co z tego wyjdzie bo cenowo - 35mm - 1650; 28mm - 2100; oba na gwarancji więc kwestia ff/bf do ogarnięcia przez serwis w razie wystąpienia no i na rozkład GO też uwagę zwrócę bo to jednak dość ważna sprawa.
Ładnie w rządku to sobie można manekiny ustawiać, a nie bawiące się osoby w klubie. Jak chcesz mieć wszystkich w miarę ostro z bliska to trzeba przymknąć do 2.8-4.
uwierz mi w rządku co 3 panna się ustawia z dzióbkami w klubach wiem co mowie :3
Święta prawda, dziewczyny lecą przed obiektyw jak szalone, dziubek i ze 2-3 koleżanki do kompletu :D
35ke sprawdziłem i powiem, że mega szkło :) bf/ff z moim body brak, obrazek mi się bardzo podoba i czym jestem zaskoczony to troche szerokością, mając 50tke myślałem, że te 15mm to nie aż taka duża różnica zwłaszcza w tym przedziale a okazuje się, że te 15mm to jednak sporo.
Nie rozmawiamy o gorących pannach z dziubkiem, tylko o ustawieniu grupy rozbawionych osób idealnie w płaszczyźnie ostrości w warunkach niestatycznych. Otwartym jasnym szkłem tego się zrobić nie da.
Podpieracie się przy tym poradnikiem z kanału YT ludzi, którzy nie ogarnęli podstaw.
Odłóżcie hormony na bok :-)