PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum R+600 Dual Power

wojtek_c
01-05-2017, 21:14
Witajcie. Posiadam lampę Quantuum R+600 Dual Power z battery pack'iem. To starszy model lampy Quantuum DP600. Mój battery pack leżał rok nieużywany i teraz po naładowaniu pada po zrobieniu dosłownie kilku zdjęć.
- czy ktoś wie, czy można jeszcze dostać battery pack do tego modelu?
- jeśli nie, to może ktoś wie, czy ten z modelu DP600 będzie działał ze starszą lampą?
- a jeśli nie - widziałem kiedyś przenośne akumulatory z gniazdem zapalniczki, do której można podłączyć starego battery pack'a. Czy ktoś wie, gdzie można kupić takie akumulatory? Nie umiałem znaleźć na allegro niestety :-(

Z góry dzięki...

GonzoG
02-05-2017, 10:21
BP niestety są niekompatybilne, ale baterie są identyczne. Nie mniej odradzam kupno takiej baterii. Jej wartość to jakieś 30-40 zl a cena to 250.
Zamiast baterii możesz użyć aku żelowych, możesz tez zrobić własny aku bazujący np na R6 NiMH. W oryginalnej baterii nie ma żadnej elektroniki poza zabezpieczeniem termicznym przy ładowaniu w BP.

Do obudowy po oryginalnym aku wejdzie do 20 szt R6. Przy everactive 2600 z blaszkami daje to jakieś 180 zl i pojemność 5200mAh, a nie 3300.
Można tez wrzucić aku Li-ion, ale tu trzeba specjalnej ładowarki.

wojtek_c
03-05-2017, 08:17
Zamiast baterii możesz użyć aku żelowych, możesz tez zrobić własny aku bazujący np na R6 NiMH. W oryginalnej baterii nie ma żadnej elektroniki poza zabezpieczeniem termicznym przy ładowaniu w BP.
Do obudowy po oryginalnym aku wejdzie do 20 szt R6. Przy everactive 2600 z blaszkami daje to jakieś 180 zl i pojemność 5200mAh, a nie 3300.

Bardzo ci dziękuję za odpowiedź! Niestety, jestem technicznym tłumokiem i nie bardzo wiem jak zrobić to o czym piszesz.... Tzn. jak połączyć te akumulatorki blaszkami i potem z całością. Nie znasz może jakiejś internetowej instrukcji jak to zrobic?....