Zobacz pełną wersję : Problem z Nikon D7200 plus Nikkor 50/1.8 G
przemo260981
30-04-2017, 09:14
Szanowni Forumowicze. Potrzebuje Waszej pomocy lub rady. Zakupiłem wczoraj body Nikon D7200 i pojawił się problem, po podłączeniu Nikkor 50mm 1.8 G na wyświetlaczu pojawia się F--,nie da się zrobić zdjęcia jedynie działa po zmianie na tryb A, a wtedy pojawia się F0 i po pstryknięciu zdjęcie jest czarne lub ledwie cokolwiek widać. Aparat natomiast działa poprawnie z kitem 18-55mm, a z kolei obiektyw Nikkor 50/1.8 G działa normalnie z moim starym D3100. W czym problem ? Wina po stronie aparatu czy obiektywu czy może problem z wzajemną współpracą? Może ktoś coś może pomóc, doradzić ? czy pozostaje serwis ? Będę wdzięczny za pomoc i informację. Pozdrawiam serdecznie.
madebyzosiek
30-04-2017, 10:27
Przekręć pierścień przysłony na pozycję największej cyferki. Sterowanie przysłoną jest możliwe z pierścienia, ale trzeba to ustawić w menu aparatu, jednak kółkiem jest wygodniej, więc lepiej na domyślnym ustawieniu zablokować pierścień... Oj, instrukcja się kłania ;)
... Sterowanie przysłoną jest możliwe z pierścienia, ...
madebyzosiek Tyle że kolega pisze o Nikkor 50/1.8 G nie D ;) :)
madebyzosiek
30-04-2017, 10:51
A faktycznie... Weź płatek kosmetyczny, namocz w spirytusie i przetrzyj styki w obiektywie ;) A jak nie pomoże, to jakiś problem ze szkłem...
przemo260981
30-04-2017, 11:02
Tak jak napisałem na początku, obiektyw działa prawidłowo z moim starym D3100... a aparat działa prawidłowo z podpiętym kitem 18-55. Czyszczone też już było zarówno body jak i szkło...
Nieraz są to najprostsze sprawy - czy przy zmianie/zakładaniu obiektywu wyłączasz aparat i dopiero potem go włączasz?
Zobacz też w ustawieniach aparatu, czy w ustawieniach obiektywu nie masz czegoś nieprawidłowego, np. wpisany obiektyw bez procesora (CPU).
Nie ma to wpływu, ale "dla higieny" zobacz, czy tryb obiektywu jeśli chodzi o AF jest ustawiony tak samo, jak w aparacie (M/A).
przemo260981
30-04-2017, 11:18
Aparat i obiektyw jest ustawiony na M/A, na ekranie wyświetla się F - - a po zmianie na tryb fotografowania M lub A pojawia się F0
madebyzosiek
30-04-2017, 11:29
A to body to nowe jest? Może Ci nie zaskakuje obiektyw do końca na bagnecie?
przemo260981
30-04-2017, 11:33
tak body jest nowe, wczoraj kupione, jak dokręcam obiektyw to słychać wyraźne kliknięcie.
Z błędami F0 i F-- już na tym Forum coś było, np.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253276
Wygląda na to, że te błędy dotyczą współpracy różnych body Nikonów z obiektywami typu G, patrz np. tu:
https://www.reddit.com/r/Nikon/comments/2co9rh/f0_and_f_lens_errors/
lub:
https://www.dpreview.com/forums/post/32380804
Natomiast nie mam wystarczającej wiedzy, by Ci coś doradzić. Sorry, nie mogę pomóc, mogę tylko współczuć. Może z Forum odezwie się ktoś o wiedzy większej ode mnie i coś podpowie.
przemo260981
30-04-2017, 11:45
Bushi bardzo dziękuje za chęć pomocy :)
Jak masz możliwość to zabierz D7200 do jakiegoś sklepu gdzie będą mieli inną 50-tkę i sprawdź jak z nią współpracuje, a może masz jakiegoś znajomego z takim samym szkłem... :)
Nie ma sprawy, Przemo.
Spójrz jeszcze na stronkę nikon support:
https://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleNo=000001426&configured=1&lang=en_US
Napisali tam m.in.:
"The F-- error message is indicating the camera and lens are not communicating. Either the lens is not designed with electronic contacts, or maybe the lens is not connected fully and clicked in to place. Make sure if the lens is a CPU lens, that it is completely connected onto the cameras bayonet lens mount. Also, be careful not to press the lens release button as this may cause the error. Rotate the lens to lock in place".
Czyli ten komunikat wyraźnie wskazuje na brak współpracy body z obiektywem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wiesz, co mi jeszcze przyszło do głowy? W Warszawie jest prywatny, bardzo chwalony serwis pod adresem:
http://studio5s.pl/
Prowadzi go, jak się wydaje, fachowiec z prawdziwego zdarzenia. I z kontaktów z nim wynika, że to bardzo życzliwy człowiek. Może napisz do nich/niego maila, opisz co i jak, może coś doradzi. Nic nie ryzykujesz, a może coś podpowie? Jak nie to trudno.
przemo260981
30-04-2017, 12:10
Tak właśnie czytałem że taka może być przyczyna, ale co jest dziwne że aparat pracuje z innym obiektywem bez problemu a obiektyw pracuje prawidłowo z innym aparatem. Nie mam więc zielonego pojęcia jak szukać rozwiązań. Co do serwisu to niestety nie mieszkam w Polsce ale dziękuje za wszelkie wskazówki i informacje.
Tak, widzę Przemo, Stuttgart - piękne miasto.
Myślałem tylko, żebyś do nich napisał maila, może Ci coś doradzą "na odległość", wcale nie z myślą, żebyś zaraz coś do nich oddawał.
Pozdrawiam,
Paweł.
madebyzosiek
30-04-2017, 12:22
Napisz do kolegi Studio5s może coś pomoże. Na mój gust styki w obiektywie do wyczyszcznia...
przemo260981
30-04-2017, 12:28
Napiszę do tego Pana, może mi coś doradzi, co do styków to już były czyszczone a obiektyw teraz podpiąłem po raz kolejny pod D3100 i działa prawidłowo...
Jeśli mieszkasz w Stuttgart to tym bardziej nie ma problemu, żeby znaleźć życzliwy sklep fotograficzny w którym podepniesz inny obiektyw. Może się wtedy uda trochę zbliżyć do rozwiązania problemu.
Tak właśnie czytałem że taka może być przyczyna, ale co jest dziwne że aparat pracuje z innym obiektywem bez problemu a obiektyw pracuje prawidłowo z innym aparatem. Nie mam więc zielonego pojęcia jak szukać rozwiązań. Co do serwisu to niestety nie mieszkam w Polsce ale dziękuje za wszelkie wskazówki i informacje.
Sprawdź tak jak pisałem, czy pracuje z inną podobną pięćdziesiątką... może to tylko problem z konkretnym obiektywem :)
przemo260981
30-04-2017, 13:35
Frogi takiego rozwiązania też spróbuje, ale jak na złość długi weekend i tutaj wszystko zamknięte... :) a tutaj taka ładna pogoda że nic tylko latać z aparatem i testować :) a tak na marginesie widzę że jesteś z okolic Tarnowa, ja pochodzę z Brzeska... ;)