Zobacz pełną wersję : Jak obniżyć bilirubinę całkowitą?
spiritus
30-04-2017, 09:02
Witam
Do pracy jakiej się staram dostać potrzebowałem zrobić badania krwi. Wszystko jest w idealnej normie tylko ta bilirubina... Wynik mam 1.9 a potrzebuję zejść do 1.2. Badanie powtarzam za 10 dni. Jak na chwilę obecną odrzuciłem wszystko co smażone, tłuste i z % (jak ja majówkę bez tego przeżyje? :/). Czy ktoś ma jakieś sprawdzone metody? Słyszałem, że kawą można wynik oszukać... to prawda?
Ogólnie pierwsze badanie miałem robione kilka dni po ostrym wysiłku fizycznym, tydzień po przeziębieniu i dzień po wypiciu piwa (tak... debilem jestem i zapomniałem, że dzień później krew do badania oddaję :D).
Teraz już jestem zdrowy i nie biorę się za coś fizycznie ciężkiego. Ewentualnie jutro w góry się przejść jedynie (co zrobić jeżeli to uwielbiam i mam okazję jechać? :P).
Zacznij szukać innej pracy :mrgreen:
Kurna musiałem szukać co to to bo nawet nie wiedziałem ;)
spiritus
30-04-2017, 09:08
Zacznij szukać innej pracy :mrgreen:
Niet.... za dobrze płacą a już nawet po egzaminach i większości badań jestem... została jedynie ta krew :/
Ostry600
30-04-2017, 11:35
To jest najczęstszy problem na badaniach do służb. Też walczyłem z bili przed każdym badaniami. Zwłaszcza jak się lubi wypić:)
1. Totalnie żadnego alkoholu!!!
2. Zero wysiłku fizycznego.
3. Co najmniej 3 butelki wody niegazowana 1,5l dziennie (ostre plukanie)
4. Lekkostrawna dieta.
Ja robiłem sobie badania prywatnie co kilka dni i dopiero jak spadła do górnej granicy normy pojechałem na komisję. Pamiętaj też o odstawieniu długów na miesiąc przed badaniem bo robią testy z moczu.
Nie jedź w góry. Jeżeli zbijasz bilirubinę masz leżeć na kanapie i pić tony wody. ŻADNEGO WYSIŁKU!!!
spiritus
30-04-2017, 11:52
Ostry600 a w jakim czasie udało Ci się obniżyć i z jakiej ilości na tą wymaganą?
Piję 3l wody... ledwo mogę takie ilości ale wpycham na siłę :D
Dieta jak pisałem 0 smażonego... tylko gotowane. Małe ilości co 3h. Do tego owoce (jabłka i cytrusy).
Cały czas na kanapie? Matko jedyna... ta ja gruby wtedy będę :/
Nie w góry? Ehhh... nawet mały spacerek po Bieszczadach? W góry mam okazję jechać właśnie jutro (9 dni przed badaniem).
stachmuszel
30-04-2017, 12:06
...Pamiętaj też o odstawieniu długów na miesiąc przed badaniem bo robią testy z moczu.
...
O co chodzi z tymi długami?
spiritus
30-04-2017, 12:12
Ooo właśnie... też miałem pytać :D
Dzięki ;)
Ostry600
30-04-2017, 12:21
Tak. Z taką ilością wody też miałem problem. Najważniejsze żebyś nie pomylił jej z wódą:)
Nie pamiętam już ile to u mnie trwało ale ja miałem znacznie więcej wyjsciowo:)
Co do wycieczki sam musisz zdecydować. 9 dni powinno wystarczyć na zabicie do poziomu normy ale ja bym nie jechał.
- - - - kolejny post - - - - - -
No widzicie. Jestem poza domem i pisze z fona. Chodziło oczywiście o dragi ( np. takie zielone). Wiem że nikt tu ma forum nie stosuje takowych ale piszę na wszelki wypadek bo robią pełny test na wszystkie możliwe używki:)
spiritus
30-04-2017, 12:23
Aa to pod względem używek czysty jestem :D
Nie ma szans abyś sobie przypomniał ile to miałeś do zejścia? Ja mam 0.7 (dziwna liczba...i jak tu nie pić jak nawet to przypomina? :D). Znajomy musi zejść z 2.5 :D
kurako92
30-04-2017, 12:26
A gdzie to spirol startujesz:)?
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
spiritus
30-04-2017, 12:28
A gdzie to spirol startujesz:)?
Tajemnica :)
kurako92
30-04-2017, 12:29
No proszę, to pewnie NASA się o ciebie bije, dużo pij i lez a góry sobie odpuść bo nie ma pogody i się jeszcze przeziębisz
Niet.... za dobrze płacą a już nawet po egzaminach i większości badań jestem... została jedynie ta krew :/
co to za praca, że takie badania robią i egzaminy?
spiritus
01-05-2017, 10:14
A co powiecie o stosowaniu ostropestu plamistego?
"Normalizuje parametry AST, ALT, GGT oraz obniża poziom bilirubiny we krwi, hamuje zwyrodnienia tłuszczowe wątroby.
Zapobiega marskości wątroby, obniża stężenie cholesterolu we krwi, przeciwdziała wytrącaniu się blaszek miażdżycowych, hamuje podział komórek rakowych, przez co skutecznie zmniejsza ryzyko pojawienia się raka wątroby."
jurkarol
01-05-2017, 18:12
sylimarol zawiera. do tego hepatil
robin102
16-05-2017, 11:09
Bilurbine obniża bardzo skutecznie luminal najlatwiej dostepny w uspokajajacych tabletkach o nazwie belergot, 3-4 na noc przez 3 dni i bedzie git, a do tego 3 tabletki esentiale forte w trakcie jedzenia lekkostrawnej kolacji.
spiritus
16-05-2017, 11:18
Dobra... już nie aktualne. Dałem radę przy wodzie (tej zwykłej nie z %) i ostropeście :)
Dzięki wszystkim za rady :)
No widzicie. Jestem poza domem i pisze z fona. Chodziło oczywiście o dragi ( np. takie zielone).
A propos:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/1493452270_o3vpvg_600-1.jpg
źródło (http://img1.demotywatoryfb.pl//uploads/201704/1493452270_o3vpvg_600.jpg)
robin102
16-05-2017, 13:52
Tak w ogóle to podwyższona bilirubina nie jest ot tak sobie z księżyca. Zazwyczaj to marker wskazujący, że coś nie teges z wątrobą lub drogami żółciowymi. Nie ma się co straszyć, bo też hiperbilurbigemia bywa dziedziczną cechą, ale warto zrobić USG wątroby z efektem doplera i szczegółowe badania markerów z krwi, no i przeciwciał na jakiegoś wirusa też by wypadało.
spiritus
16-05-2017, 13:58
Miałem robić ALAT i ASPAT (czy jakoś tak to się pisze) ale byłem kłuty kilka dni wcześniej i kobitka z labo nie chciała mnie już kłuć znowu argumentując, że między ukłuciami powinien być minimum tydzień przerwy więc to olałem i zaryzykowałem na tych swoich badaniach... no i się udało :)
Kolega ma np bili na 2.5, mało pije, zdrowy tryb życia itp i udało mu się w dwa tyg zbić na 1.5 ale jak miał później też te główne badania to znów mu wyszło 2.5. On ma tego Gilberta co jak czytałem charakteryzuje się jedynie zażółceniem twarzy po wysiłku (on tak ma właśnie).