PDA

Zobacz pełną wersję : D5300 + Samyang 10mm i potwierdzanie ostrości

Vexator
28-04-2017, 09:12
Hej,
dopiero co zakupiłem Samyanga 10mm (http://www.optyczne.pl/328.1-Test_obiektywu-Samyang_10_mm_f_2.8_ED_AS_NCS_CS.html). Nie dość, że jest to mój pierwszy tak szeroki obiektyw, to na dodatek pierwszy* bez AF**.
Chcę go używać między innymi do fotografowania wnętrz.

Umieszczona na nim podziałka z podaną odległością jest do 1m, więc praktycznie bezużyteczna we wnętrzach.

Z pomocą przychodzi potwierdzanie ostrości w postaci kropki w wizjerze. Niestety, po wykonaniu zdjęcia, okazuje się, że jednak zdjęcie jest nieostre. Pole mam na środku kadru, fotografowana rzecz ma dużo kontrastów, więc aparat nie powinien mieć z tym problemów.
Próbowałem innego podejścia - przy ustawionej ostrości na ~2-3m głębia ostrości powinna być od 84-97cm do ∞, więc obiekt, który jest 3m ode mnie, tak czy siak powinien być ostry.

Jak mogę sprawdzić, czy to ja robię coś źle (najbardziej prawdopodobne), z obiektywem jest coś nie tak, czy może to aparat z jakiegoś powodu nie ogarnia ostrości?
Jak zrobić ostre zdjęcie bez ustawiania jej w Live View?

* pierwszy od czasów zenita
** oczywiście MF też robiłem zdjęcia, ale przy dużo większych odległościach od obiektu i dużo węższym (70-300) obiektywem.

dannywrocek
28-04-2017, 09:29
Próbowałeś w LV? Powinno był łatwiej ustawić ostrość, zwłaszcza po powiększeniu wycinku kadru. Niestety seria D5X00 nie rozpieszcza jeśli chodzi o ostrzenie manualne :/ Zresztą seria D7X00 też jakoś nie błyszczy w tym względzie (przynajmniej ja jakoś nigdy nie umiałem; pod tym względem analogi są o wiele lepsze z matówką z klinem i/lub rastrem)

Vexator
28-04-2017, 09:35
jak ostrzę w LV, przy powiększeniu, to oczywiście jest ostre (szczególnie jeśli ostrzę przy f/22 a zdjęcie robię z f/2.8), niemniej nie jest to opcja wygodna i zmusza do ładowania baterii częściej (na ogół mam wyłączony ekran)

poste
28-04-2017, 09:53
Próbowałem innego podejścia - przy ustawionej ostrości na ~2-3m głębia ostrości powinna być od 84-97cm do ∞, więc obiekt, który jest 3m ode mnie, tak czy siak powinien być ostry.

Jednak nie jest? Ustawiasz ostrość na 3m i na tych 3m nie jest ostro?
F22 to moim zdaniem przesada (dyfrakcja) ale przy f5.6-f9 powinno być dobrze.

Vexator
28-04-2017, 09:58
Ustawiasz ostrość na 3m i na tych 3m nie jest ostro?
na podziałce od 1m do ∞ nie ma kresek i to tylko około 1cm, więc trudno powiedzieć czy ustawiam 2-3m, czy 10m.

TOP67
28-04-2017, 11:31
Przysłona max 8, chyba że potrzebna jest większa GO. Ostrzyć w LV na powiększeniu. Nie ma innej metody.

bic44
01-05-2017, 11:08
Myślę, że ważne aby się nie zrażać i z czasem nauczysz się używania tego szkła i jego skali. Piszę o nauczeniu, ponieważ po doświadczeniach z 8mm i 14mm od tego producenta wydaje mi się, że skale ostrości są raczej orientacyjne. Dla 8mm pierścień można by skleić na stałe na 0.5m, dla 14mm w większości sytuacji zdjęciowych sprawę załatwia zakres ~0.5-0.7m* i praca od pełnego otworu, do f8-11. Poćwicz, poznaj jak dokładnie rozkłada się optymalna GO dla typowych dla Ciebie sytuacji zdjęciowych i ciesz się efektami. Jeśli potwierdzenie kropką działa źle, to je ignoruj (posiadany aparat nie ma opcji mikrokalibracji, więc nie wprowadzisz samodzielnie korekty). Chociaż przy ciasnych wnętrzach i tak zapewne będziesz fotografować korzystając z dobrodziejstw uchylanego ekranika.

*10mm nie miałem, z tego co piszą będą to ciut wyższe wartości. Nie zdziwiłbym się, gdy dla poszczególnych egzemplarzy były też pewne przysunięcia skali, więc trzeba przetestować w życiu.

madebyzosiek
01-05-2017, 11:14
Jeżeli fotografujesz wnętrza, to raczej nie na 2.8... Ustaw sobie F8, skalę między 1 m a nieskończonością i masz ostrość wszędzie. Jeżeli już koniecznie musisz mieć 2.8, go niestety ciemny wizjer D5300 nie jest pomocny... Zostaje tylko LV z powiększeniem, o czym już pisali inni ;)