PDA

Zobacz pełną wersję : Wybijcie mi d70's z głowy...

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 13:39
Witam!

Jestem "niedzielnym" fotografem :)

Po przeszło rocznej przygodzie z Fuji S9500 nadszedl czas na zakup pierwszej w zyciu lustrzanki.
Po przeanalizowaniu setek tysiecy stron testow, opinii, recenzji na pod uwage biore D70's +18-70 (2599zl), Samsunga GX-10kit (2799zl) oraz ekonomicznie Pentax K100Dkit.

Bardzo Was prosze o pomoc przy wyborze aparatu.

Jacek B.
02-06-2007, 13:43
jesli faktycznie neidzielna fotografia to D70s będzie najleprzym wyborem.

Cold
02-06-2007, 13:44
Nie zamierzam wybijać Ci z głowy tak rozsądnej decyzji jaką jest zakup D70s z kitowym 18-70 :D

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 13:47
ale dlaczego d70's bedzie dla mnie najlepszy?
prosze o obiektywne sugestie :)

Lu_natyk
02-06-2007, 13:56

Wiem że może będe upierdliwy ale przeszukaj forum...
Podobnych wątków jest wiele...

pozdrawiam
Lu_natyk
Zresztą posiadacz D70s... lecz z kilkoma sigmami

Jacek B.
02-06-2007, 13:57

cena...
ma kilka zalet ale też kilka wad mimi to za te pieniądze nic leprzego nie kupisz

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 14:09
Cenowo to chyba bedzie najlepszy Pentax k1oo skoro juz mowa o niedzielnym fotografie :)
D70s ponoc ma niezle szumy widoczne juz od iso 400?

Bjania
02-06-2007, 14:14
...najleprzym...

...leprzego...

Zlituj sie nad nami - prosze.

Igorsky
02-06-2007, 14:15
Witam!

Po przeszło rocznej przygodzie z Fuji S9500 nadszedl czas na zakup ......

Prosze o utworzenie nowego dzialu na forum pt: kupcie mi lustrzanke bo ja nie umiem sam

bez obrazy prezes, ale juz ktorys raz to czytam

crofan
02-06-2007, 14:15
Lepiej wez d50, no chyba ze chcesz siedziec w nefach to wtedy d70s bedzie lepszym wyborem.Pozdr

DXT
02-06-2007, 14:16
Rekreacyjnie jak sie foci to mozna sie zamknac w zestawie d40x i 18-200VR ale to przekracza zakladane wydatki - moze d40 KIT na poczatek?

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 14:17
a jaki jest sens pakowac sie teraz w d50, w dodadku uzywke?

myslalem rowzniez nad d40 na ktorego teraz jest zwrot 350zl, sprzedalbym kita i dolozyl np. do 18-135

Valwit
02-06-2007, 15:44
Jak już ma być D70s to weź oryginał. Te z apostrofem przed s to musi być jakas podróba. Między D50 a D40 jedyna ważna różnica to śrubokręt i bracketing. Tu sam musisz zdecydowac co brać. Ja bym wybrał D40 bo na śrubokręcie mi nie zależy a 3 klatkowy bracketing można zrobić też ręcznie. D70s to inna bajka, i jesli masz możliwość kupna to właśnie ten model bym wybrał

langus
02-06-2007, 15:53

Skoro piszesz że przewertoweałeś setki testów i porównań
i nie doszedłeś do właściwego wyboru
a przy tym zastanawiasz się czy zakup D70s jest dobry
to widzę że zmarnowałeś masę czasu nieuważnie czytając:twisted:
w takim razie jako niedzielnemu fotografowi bardzo polecam
S10 naprawdę świetny wybór
i nie nastręcza tylu dylematów:) :)
proponuję jeszcze użyć gugli:)
pozdrawiam

:)

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 15:59
ale Samsung ponoc bardziej zaawansowany jest technicznie niz ten kultowy d70s...

@langus -nie wiem czy chciales pomoc czy tylko ot tak sobie napisac?

langus
02-06-2007, 16:04
ale Samsung ponoc bardziej zaawansowany jest technicznie niz ten kultowy d70s...

Więc powodzenia życzę:)

a po przetestowaniu świetnego zakupu
z otwartymi ramionami zostaniesz przyjęty- kiedy
powrócisz ze spuszczoną głową...

No ale cóż taka natura człowieka - wie że gorące ale w łapy bierze nie słuchając ostrzeżeń:)

Naprawdę polecam przeszukanie forum- wszystko znajdziesz

Vim_Woodenhands
02-06-2007, 17:13
Po przeszło rocznej przygodzie z Fuji S9500 nadszedł czas na zakup pierwszej w życiu lustrzanki.
Myślę, że do "niedzielnego" pstrykania kupuj Nikona D40X z kitem - 100% wystarczy Ci na co najmniej rok, żeby nauczyć się fotografowania lustrzanką - to jednak jest różnica.
Kupisz w miarę nowoczesny sprzęt z szansami na rozwój. Wszystkie te Samsungi dziś są, jutro może ich nie być; sam tak wtopiłem z KM Dynax 5D - super sprzęt, tyle, że po pół roku sprzedali do Sony, które próbuje, ale słabo mu wychodzi.
Pentax jest w Polsce mało popularny i jak będziesz chciał rozbudować system, to będziesz sporo płacił. Natomiast do ND40X możesz za jakiś czas dokupić dłuższy zoom i będziesz miał super sprzęt, którego możliwości masz szansę wykorzystać.
Sam używam D80, ale znajoma kupiła D40X i jest bardzo zadowolona, a ja obiektywnie stwierdzam, że robi świetne fotki (ona - aparat je świetnie rejestruje).

langus
02-06-2007, 17:31
@langus -nie wiem czy chciales pomoc czy tylko ot tak sobie napisac?

Ja jestem przekonany do systemu
choć w stopce jest co innego
ale już niedługo...
Wracając do tematu to sam się przekonasz że wielu już próbowało zmieniać
systemy na wszystkie możliwie dostępne i wracali ze spuszczoną głową
Na dzień dzisiejszy jak sam powiedziałeś jesteś niedzielnym fotografem
więc nie przypuszczam zę potrzebne jest ci lustro FF
bo na dzień dzisiejszy jedynie to może przemawiać za innym systemem
choć nie do końca bo jest przeca Fuji
W żadnym systemie nie masz tak rozwiniętych możliwości dla klasy amatorskiej jeżeli chodzi o optykę
tj cena/jakość
dlatego napisałem ci w taki sposób by całkowicie rozwiać wątpliwości
naprawdę szczerze polecam D70s nawet gdyby miałby być w używce
byle z fajnym szkiełkiem
po czasie puszkę zmienisz podobnie jak aparat który miałeś do teraz
a szkiełko zostanie
tak więc bierz możliwie najlepsze szkło a puszka może być w używce
a co do d40 to ma tylko trzy pola af i nie działa af kiedy szkiełko nie ma własnego silnika
to bedzie cię po czasie wkurzać
tak więc polecam D70s do tego 18-70 lub 18-135 a po czasie 70-300VR
i masz problem z głowy na długo
pozdrawiam

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 18:08
@Vim_Woodenhands -nie wiem czy wiesz ale Samsung w ostatnim roku sprzedal najwiecej aparatow cyfrowych na swiecie, wiec watpie zaprzestal tej dzialalnosci :)

Sadze, ze jednak skusze sie na d70's z racji, ze juz schodzi z rynku i jest w b.dobrej cenie, no dobrym (w miare uniwersalnym) kitem.

Jacek Wrzesińsk
02-06-2007, 19:06
Ja jestem przekonany do systemu
choć w stopce jest co innego
ale już niedługo...
Wracając do tematu to sam się przekonasz że wielu już próbowało zmieniać
systemy na wszystkie możliwie dostępne i wracali ze spuszczoną głową
Na dzień dzisiejszy jak sam powiedziałeś jesteś niedzielnym fotografem
więc nie przypuszczam zę potrzebne jest ci lustro FF
bo na dzień dzisiejszy jedynie to może przemawiać za innym systemem
choć nie do końca bo jest przeca Fuji
W żadnym systemie nie masz tak rozwiniętych możliwości dla klasy amatorskiej jeżeli chodzi o optykę
tj cena/jakość
dlatego napisałem ci w taki sposób by całkowicie rozwiać wątpliwości
naprawdę szczerze polecam D70s nawet gdyby miałby być w używce
byle z fajnym szkiełkiem
po czasie puszkę zmienisz podobnie jak aparat który miałeś do teraz
a szkiełko zostanie
tak więc bierz możliwie najlepsze szkło a puszka może być w używce
a co do d40 to ma tylko trzy pola af i nie działa af kiedy szkiełko nie ma własnego silnika
to bedzie cię po czasie wkurzać
tak więc polecam D70s do tego 18-70 lub 18-135 a po czasie 70-300VR
i masz problem z głowy na długo
pozdrawiam
langus słusznie zauważył,puszkę i tak w końcu zmienisz a najważniejszy jest osprzęt czyli szkła!Im bogatszy system tym możliwości większe,więc się dobrze zastanów!Pozdr..

amirez
02-06-2007, 19:09
Tak sobie focę tym D50 i coraz bardziej mi się ta zabawa podoba. Aparacik ładny, fotki wychodzą różnie, ale to bardziej brak wiedzy niż ułomności aparatu. Przed zakupem podobnie jak TY - myślałem, kombinowałem, liczyłem kasę... Opinie "rodzinnego ministra finansów" były raczej zniechęcające /po cholerę ci drugi aparat cyfrowy - jak ja potrzebuję nową kieckę/. Ale postawiłem na swoim, chociaż początki były trudne.
Zajrzyj tutaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=217232#post217232
Teraz wiem, że Nikon to fajny aparat.
To pisałem ja - amirez - właściciel D50 ;)

Michu
02-06-2007, 19:38
Nie da się ukryć, że Samsung jest najbardziej zaawansowanym modelem z tych, które wymieniłeś. Ale skoro cykasz tylko "niedzielnie" to moim zdaniem K100+Dual kit jest najlepszym rozwiązaniem. Masz wszystko, czego potrzebujesz, przy założeniu, że nie będziesz kompletował dalej szklarni.

Valwit
02-06-2007, 19:39
@Vim_Woodenhands -nie wiem czy wiesz ale Samsung w ostatnim roku sprzedal najwiecej aparatow cyfrowych na swiecie, wiec watpie zaprzestal tej dzialalnosci :)

bo licza razem z komorkami.

Zbigniew
02-06-2007, 19:40
<sarkazm>
Ja sugeruję Canona 5D. Ma szumy widoczne od ISO3200 i dobrze prezentuje się w niedziele po kościele.
</sarkazm>

A tak na serio, jak to było w jednym z wątków, "use wyszukiwarka, Luke"

worph
02-06-2007, 20:17
Panie Prezesie zadając tak lakoniczne pytanie zastanawiam sie do czego panu taka lustrzanka? Jeżeli myśli pan że będzie pan robił lepsze zdjęcia będąc dalej niedzielnym fotografem to jest pan w błędzie. Myślę że ulega pan pewnej modzie i staraniom wielkich koncernów, próbujących sprzedać towar do masowego odbiorcy. Jeżeli kupi pan d70s lub inną lustrznkę podejrzewam że pana fotograficzne niedziele będą raczej wyglądać miernie. Będzie pan siedział nad rawami próbując je dopieścić do takiego stanu jak jpegi z fuji. Powinien pan najperw zapytać o mity dotyczące lustrzanek cyfrowych i rozważyć jeszcze raz zakup.

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 20:33
@worph -mozesz jasniej?

mam pieska i trojke ruchliwych dzieci, a fujik jest dla mnie za wolny jesli chodzi o lapanie ostrosci,

...co do mody to dlaczegoz za nia nie podazac?
...co do niedzielnego fotografowania to dopowiem, ze w miesiacu robie ok.400-600 zdjec,
...co do kompletowania szkiel to najchetmiej jedno uniwersalne.

worph
02-06-2007, 20:48
Sony r1 ? Niedzielny fotograf zrozumiałem inaczej niż 600 zdjęć miesięcznie. Jeżeli masz zamiar siedzieć i obrabiać żmudnie rawy to bierz d70s. Jestem zadowolony poza jpegami z niego.

langus
02-06-2007, 20:53
@worph -mozesz jasniej?

mam pieska i trojke ruchliwych dzieci, a fujik jest dla mnie za wolny jesli chodzi o lapanie ostrosci,

...co do niedzielnego fotografowania to dopowiem, ze w miesiacu robie ok.400-600 zdjec,

No Prezes:)

sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie
w/g twoich wymagań -to tylko zaawansowany kompakcik
masz tam uniwersalne szkło w granicach 27-400 około zoom opt X12
Jeżeli w miesiącu robisz 400-600 zdjęć to znudzi ci się wołanie NEF-a i pieszczenie go by wyglądał
jak jpeg z hybrydki przy ustawieniu full program ,a jak na papier to niepotrzebne są ci takie rozmiary
a jeżeli chodzi o modę to- klasa wyglada gość trzymający w ręku du....ny aparat i celuje
na obiekt wszystko widząc na WYŚWIETLACZU !!!!!
Polecam zaawansowane Coolpix-y świetna sprawa, wystarczająco szybki
i spełnia oczekiwania
Przecież wiesz czego chcesz-po co ci jeszcze potwierdzenie czego sam potrzebujesz od innych:twisted:

pozdrawiam

BugsBunny
02-06-2007, 20:55
@worph -mozesz jasniej?

to wychodzi na D40/D40x + 18-200VR, nie chce być inaczej

Vim_Woodenhands
02-06-2007, 20:56
To nic nie znaczy. Kupując lustrzankę tak naprawdę kupujesz system. Konica Minolta nie przestała istnieć - tylko dział lustrzanek sprzedali Sony. I Sony pewnie też nie przestanie istnieć, tylko nie masz pewności, czy nie zaprzestaną w pewnym momencie produkcji lustrzanek

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 21:19
To nic nie znaczy. Kupując lustrzankę tak naprawdę kupujesz system.

...a system Samsunga to system Pentaxa, a o ten to bylbym spokojny :)

@langus -co ty na ten kompakt sie tak uparles? Zaden kompakt nie dorowna pod wzgledem szybkosci lustrzance, a jak doskonale wiesz ja chce szybki aparat -> ka-pe-wu?

wld
02-06-2007, 21:27
Witam!

Po przeszło rocznej przygodzie z Fuji S9500 nadszedl czas na zakup pierwszej w zyciu lustrzanki.
Po przeanalizowaniu setek tysiecy stron testow, opinii, recenzji na pod uwage biore D70's +18-70 (2599zl), Samsunga GX-10kit (2799zl) oraz ekonomicznie Pentax K100Dkit.

Bardzo Was prosze o pomoc przy wyborze aparatu.

temat rzeka :) Jak poprzednicy proponuję dogłębniej przeanalizować setki tysięcy stron testów, opinii i recenzji ;)

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 21:34
@wid -im wiecej czytam tym coraz mniej wiem...

Jacek_Z
02-06-2007, 21:44
zdecydowanie d50.
d70s - będziesz musiał obrabiać nefy, bo za dużo jpg będzie niespodziewanie niedoświetlonych. Sądzę, że nie chcesz sobie tym głowy zawracać. D70(s) to body dla bardziej zaawansowanych.
gdyby był śrubokręt w 40 - to bym go polecił. A tak - nie.
z obiektywów polecam nikkora 18-200. masz sprzęt na lata. Z VR, o dużym zakresie zooma (jak kompakty), bardzo szybki w działaniu. Szkoda, że to szkiełko tyle kosztuje, bo bym je polecał wszystkim początkującym.

Vim_Woodenhands
02-06-2007, 21:46
...a system Samsunga to system Pentaxa, a o ten to bylbym spokojny :)
Który w Polsce jest relatywnie mało popularny, czytaj: relatywnie drogi.
Wiesz, to kwestia osobistych potrzeb i możliwości. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, a idealnego aparatu nie ma (jeszcze :-) ). Zawsze są za i przeciw.
Dla mnie punktem wyjścia do rozważań na temat konkretnego zakupu jest pytanie, do czego tej rzeczy potrzebuję. Dzięki Bogu jestem wolny od potrzeby posiadania czegoś żeby poczuć się kimś lepszym albo że mam wypasiony sprzęt. Zdecydowałem się na D80, ponieważ był najbliższy wymagań, które postawiłem przed nowym aparatem. Znajoma zdecydowała się na D40X, bo do jej potrzeb w zupełności wystarczy; czasem pożyczy ode mnie telezoom i jest zadowolona.

Prezes Klubu TECZA
02-06-2007, 21:54
ale nie ma nowych d50, a mi zalezy na nowsi, niesmiganej i z pelna gwarancja :)

Jacek_Z
02-06-2007, 22:24
d70s też nie ma - tak samo tylko teoretycznie.
wykaz aktualnie dostępnych : http://www.europe-nikon.com/family/pl_PL/categories/broad/75.html
choć i d2Hs też juz nie jest robiony.

Zbigniew
02-06-2007, 22:28

http://www.interfoto.com.pl/

Nikon D50(n) 1850 zł
Nikon D50 + Nikkor 18-55 DX(n) 2150 zł
Nikon D50 + Nikkor 18-55 DX + 55-200 DC(n) 2620 zł

Oczywiście nie zawsze mają to, co jest na stronie, ale nie wierzę, że nie można nigdzie kupić D50 czy D70s. Z D70 nowym może być problem ;)

Valwit
02-06-2007, 23:55
po co mu srubokret jesli ma zamiar uzywac jednego szkla, i cokolwiek mu polecic to bedzie to i tak af-s dzialajacy bez problemu d40(x)

rysiu, kupuj D40 lub D40x jesli ma byc pare pikseli wiecej i 18-200 do tego

maki
03-06-2007, 11:21
Zaden D70s, bierz d40 z kitem. ma ********** poprawiony soft (= świetne jpg prosto z aparatu), brak śrubokręta to problem dla ludzi którzy mają szkła po analogach. Do tego lepszy LCD, a to ważne. Kitowy 18-55 jest wystarczająco dobry na niedziele i nie tylko, a innych szkieł z silnikiem jest po pachy. Bardzo prosty wybór uważam, w szczególności przy Twoich preferencjach, a z pewnością nie zawidziesz się. Poczytaj:

http://kenrockwell.com/tech/2006-camera-guide.htm

http://kenrockwell.com/nikon/d40.htm

http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page22.asp

mpwt
03-06-2007, 12:08
Zaden D70s, bierz d40 z kitem. ma ********** poprawiony soft (= świetne jpg prosto z aparatu), brak śrubokręta to problem dla ludzi którzy mają szkła po analogach.

No z tym się nie zgodzę. Po analogach to ja mam Heliosy. Więc śrubokręt to mi nie jest i tak potrzebny. Ale możliwość podpięcia tanich a świetnych obiektywów jak Nikkor 50mm 1.8, Sigma 70-300 APO i innych to naprawdę duża zaleta D70s czy D50.

Już było parę opinii na forum, że ktoś kupił D40(x) twierdząc że śrubokręt niepotrzebny a potem był płacz...

pawcio692
03-06-2007, 12:19
Po pierwsze, to ze robi super jpgi juz z poziomu puszki, o niczym nie swiadczy, poza tym ze ma PSuja wbudowanego. A jesli chodzi o ten "niezly" obiektyw kitowy to nie byl bym taki do niego przekonany (na allegro chodzi nowka za 300 zl). Chociaz w sumie dla niedzielnego fotografa wystarczy i d40 z tym kitem. Ale co pozwole sobie zauwazyc to niedzielny fotograf powinien nabyc sobie zaawansowany kompakt. (mam dwoch znajomych, ktorzy tez uwazaja sie za niedzielnych i jeden kupil fuji s9500 chyba, a drugi canona 350d i trzy szkla, i ten z canonem placze bo sie nie zna na tym i nie potrafi wyciagnac takiej jakosci zdjec lustrzanka jak ten drugi zaawansowanym kompaktem)Takze na Twoim miejscu jeszcze raz bym sobie przeanalizowal pomysl kupjna lustra :) pozdrawiam

prz3mo
03-06-2007, 12:29
Po pierwsze, to ze robi super jpgi juz z poziomu puszki, o niczym nie swiadczy

Dla wielu osob, ktorzy kupuja pierwsze lustro i zaczynaja zabawe z lustrzankami (a do takiej grupy kierowany jest wlasnie D40 i D40x) ma znaczenie i to duze.

pawcio692
03-06-2007, 12:36
no tak, to w sumie prawda, ale mysle ze zgodzisz sie z tym ze dla niedzielnego fotografa lepszy bedzie kompakt z duzym zakresem ogniskowych (chyba ze uzytkownik nastawia sie na szpanowanie aparatem na miescie :P :) )

martin204
03-06-2007, 12:47

Witam
Mieszkam w Kielcach i w takim małym mieście jestem w stanie znaleźć przynajmniej 3-4 sklepy w których jest dostępny nowy D50 więc myślę że w innych miastach jest tak samo;
Pozdrawiam i polecam D50

MYSZ
03-06-2007, 13:05
Oj aż strach pomysleć jak po zakupie amatorskiego Nikona pokaże się kreska w wizjerze, coś będzie brzęczało w puszce przy potrząsaniu nią a jak się pokażą "syfki" na matrycy? Co wtedy? Fotografie w niedzielę? tylko D40 + 18-200VR , zapiąć w sklepie i nie zdejmować:)
I robić zdjęcia, albo hybryda i nie zawracać sobie głowy lustrem gdzie trzeba czasami coś ustawić:)

Seeker
03-06-2007, 13:05
Czy nie za czesto doradzamu komus patrzac przez pryzmat wlasnych potrzeb...?

Chce czlowiek lustrzanke (czytaj: szybki i pewny AF) - to niech ja sobie ma.
Chce byc niedzielnym pstrykaczem (ladny jpg) - prosze bardzo.
Uniwersalna optyka - nie ma sprawy.

Zestaw D40(X)/D50 + 18-200VR/18-55 i 55-200, spokojnie te potrzeby zaspokoi.

Potencjalny nabywca zostal poinformowany o wadach i zaletach. Jesli ktores oleje, a potem bedzie narzekal - mozna go odeslac ponownie do tego watku ;)

maki
03-06-2007, 13:23
Człowiek chce robić zdjęcia w niedzielę i do tego chce mieć dobre zdjęcia( = ostre i dobrze naświetlone). To, że niedzielny fotograf, to nic nie znaczy. Popatrzcie sobie na zdjęcia niedzielnych fotografów z kompaktów! Człowiek miał kompakt i mu to nie wystarcza, chyba jasno napisał. D40 mu to gwarantuje z nadwyżką, nie wciskajcie mu jakichs kompaktów za 1500zyla
Pozdr
Maki

pawcio692
03-06-2007, 13:30
ok nie ma sprawy, chcialem pomoc tylko zeby pozniej z placzem nie wracal, ze nie umie i nie chwyta, i zdjecia zle wychodza, ale rzeczywiscie macie racje :)

maki
03-06-2007, 13:41
easy, co tu ma nie wychodzić? Kompaktem też można kaszanki narobić. D40 można robić tak samo jak kompaktem, jedno pokrętło trza ustawić, a fotki wyskakują klasa. Co do PSuja, to ja nie mam nic przeciwko, nie każdy siedzi w PSie obrabiając raw`y, a jak się okazuje dobry soft w aparacie to nie taka prosta sprawa wcale. D40 ma dobry soft, o wiele lepszy niż d50, co łatwo sprawdzić na http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page22.asp chociażby.

prz3mo
03-06-2007, 13:42
Czy nie za czesto doradzamu komus patrzac przez pryzmat wlasnych potrzeb...?

Chce czlowiek lustrzanke (czytaj: szybki i pewny AF) - to niech ja sobie ma.
Chce byc niedzielnym pstrykaczem (ladny jpg) - prosze bardzo.
Uniwersalna optyka - nie ma sprawy.

Zestaw D40(X)/D50 + 18-200VR/18-55 i 55-200, spokojnie te potrzeby zaspokoi.

Podpisuje sie pod tym "ręcami i nogami".

Prezes Klubu TECZA
03-06-2007, 15:09
Dobra, zamowilem u fotobasi D40kit,
po odjeciu cash bask aparat wyjdzie mnie jakies 1650zl

teraz kolejne pytanie:
od razu zmieniac kita na 18-135, czy lepszum wyjsciem dla mnie bedzie dokupienie 55-200VR ?

Moze mi ktos powiedziec od ilu ten 55-200VR lapie ostrosc?

wlasiukk
03-06-2007, 15:10
Ja tylko mogę dodać, że mam taką przesiadkę za sobą i D40 to strzał w 10'kę

Puszkę zawsze zmienisz a szklarnię będziesz zbierał zamiast znaczków ;)

W moim d40 lubię to, że nie zmusza do kombinowania z ustawieniami, co najwyżej zachęca ;)

wlasiukk
03-06-2007, 15:11
55-200 VR którego mam od wczoraj łapie od 1 Metra około

polecam, ale będziesz musiał czasem zmienić szkło, przedmuchać matrycę i kupić nieco większą torbę ;)

prz3mo
03-06-2007, 15:11
od razu zmieniac kita na 18-135, czy lepszum wyjsciem dla mnie bedzie dokupienie 55-200VR ?

To drugie czyli do 18-55 dokup 55-200VR.
Witaj w klubie nikoniarzy :D

PiotrW
03-06-2007, 15:23
podłączę się ...do D40x lepiej brać 18-55 czy 18-70 ?

prz3mo
03-06-2007, 15:32
podłączę się ...do D40x lepiej brać 18-55 czy 18-70 ?

18-70 jest uwazany za lepszy optycznie, no i troche wiekszy zakres...

Testy:
http://www.optyczne.pl/77-Test_obiektyw%F3w-Nikkor.html

Zawsze coś... :)

PiotrW
03-06-2007, 15:33
wart róznicy w cenie jaka jest między jednym i drugim?

prz3mo
03-06-2007, 15:34
wart róznicy w cenie jaka jest między jednym i drugim?

Na to pytanie nikt Ci raczej jednoznaczej odpowiedzi nie udzieli.

PiotrW
03-06-2007, 15:40
a czy 18-70 ma swój silnik i w pełni będzie działał z D40x ?

prz3mo
03-06-2007, 15:45
a czy 18-70 ma swój silnik i w pełni będzie działał z D40x ?

Tak, jak najbardziej :)

DXT
04-06-2007, 14:34
Lepiej brac d40x ze specjalnie dla niego odchudzoną wersja 18-55 - chyba ze ktos nie uzywa AF assist lamp

mikkay
04-06-2007, 15:01
Nikon zwraca 340zł za zakup D40/D40x gdy się zakupi nowy w okresie od 01.06 do 31.08

PiotrW
04-06-2007, 16:08
Lepiej brac d40x ze specjalnie dla niego odchudzoną wersja 18-55 - chyba ze ktos nie uzywa AF assist lamp

czyli jednak 18-70 nie będzie w pełni współpracował z d40/40x ?

Cold
04-06-2007, 16:50
czyli jednak 18-70 nie będzie w pełni współpracował z d40/40x ?
A czemu niby ma nie współpracować?

PiotrW
04-06-2007, 16:54

tak zrozumiałem to co napisał DXT...

fruziai
04-06-2007, 17:00
zaufaj forumowiczom - kup D70s

zerknij tu:
http://www.interfoto.com.pl/
są używane i nowe

PiotrW
04-06-2007, 17:27
wiem , że to dobry sprzęt i jeszcze niedawno był głównym kandydatem do zakupu :)...ale teraz mam wątpliwości czy akurat dla niedzielnego pstrykacza jakim jestem,
naczytałem się m.in. na tym forum ile to czasu trzeba poświęcić na dopieszczanie rawów aby osiagnąć zamierzony cel ... do tego jeszcze parę innych ale dla mnie istotnych drobiazgów,
i tym sposobem wybór jest nieco dziwny bo albo d40/40x albo.....d80 :)
niezły rozrzut :)....no ale albo iść na minimum albo od razu na max moich możliwości :)
nie ma rozwiązań pośrednich ...

prz3mo
04-06-2007, 17:43
d80 :)

Idz kup D80 i po sprawie :) Bedziesz wniebowzięty - obiecuje :)

Vim_Woodenhands
04-06-2007, 18:19
Idz kup D80 i po sprawie :) Bedziesz wniebowzięty - obiecuje :)
Niekoniecznie...
Moja znajoma robiła zdjęcia Konicą Minoltą Z1; całkiem fajnie jej wychodziły. Postanowiła "zaszaleć" i kupiła sobie Dynax'a 5D - bardzo fajną lustrzankę, z dużymi możliwościami. I okazało się, że nie udaje się jej robić zdjęć! W końcu po roku "szarpania się" kupiła Fuji S cośtam i powoli leczy się z traumy fotograficznej...
Nie uważam, że kupno wypasionego sprzętu pozwoli robić fajne fotki, jeśli ktoś nie wie, jak wykorzystać możliwości aparatu. D40(X) super nadaje się dla kogoś, kto zaczyna zabawę z lustrzankami; daje bardzo ładne fotki w JPG, możliwość jednoczesnego fotografowania w RAW-ach i próby dopieszczania ich, podpowiedzi poszczególnych ustawień, itp. itd. Można później dokupić kolejny obiektyw, a w pewnym momencie, jeśli puszka stanie się ograniczeniem, wymienić na jakiś bardziej zaawansowany sprzęt.

prz3mo
04-06-2007, 18:28
Niekoniecznie...
Moja znajoma robiła zdjęcia Konicą Minoltą Z1; całkiem fajnie jej wychodziły. Postanowiła "zaszaleć" i kupiła sobie Dynax'a 5D - bardzo fajną lustrzankę, z dużymi możliwościami. I okazało się, że nie udaje się jej robić zdjęć! W końcu po roku "szarpania się" kupiła Fuji S cośtam i powoli leczy się z traumy fotograficznej...
Nie uważam, że kupno wypasionego sprzętu pozwoli robić fajne fotki, jeśli ktoś nie wie, jak wykorzystać możliwości aparatu. D40(X) super nadaje się dla kogoś, kto zaczyna zabawę z lustrzankami; daje bardzo ładne fotki w JPG, możliwość jednoczesnego fotografowania w RAW-ach i próby dopieszczania ich, podpowiedzi poszczególnych ustawień, itp. itd. Można później dokupić kolejny obiektyw, a w pewnym momencie, jeśli puszka stanie się ograniczeniem, wymienić na jakiś bardziej zaawansowany sprzęt.

Moj wpis był raczej propozycją by cos wreszcie kupił... Wiem po sobie, ze jak juz ma sie totalną rozterkę, to czasem warto pojsc na żywioł :)
Co do jpg, o ktorych wspomniałes... Poki co ja wiekszosc zdjec D80 robie w jpg i nie narzekam, moim zdaniem jpg z tej puszki rowniez wychodzą bardzo ładne. Wiec wcale nie jest tak, ze d40(x) jest dla poczatkujacego, a D80 juz dla bardziej zaawansowanego... Zreszta bede powtarzał z uporem maniaka - kazdą z tych puszek, czy to d50, 70, 40(x), 80 etc.. mozna robic piekne zdjecia jak i gnioty. Zalezy to juz tylko od nas :)

Nikuś
04-06-2007, 18:38
Nie chciało mi się czytac wszystkich odpowiedzi...

Moim zdaniem D70s bedzie również dobrym rozwiązaniem a wielu juz straciło duzo czasu na porownywanie z innymi aparatami... szumy przy innych tez sa .. dla niedzielnych fotografów jak my :) są prawie niezauwazalne a ostatecznym rozrachunku nieistotne. Porownanie tematu jak rzeka czyli przepalenia... wystepuja równie czesto w innych body ..czy canon czy nikon . Trzeba poznać aparat i cieszyć się z auto jak i manuala :)

Miałem rozterki wielkie : Nikon czy Canon? Duzo przemawia za Canonem.. znajomym chcącym zakupić aparacik polecam mimo wszystko Canona.. łatwiej polubić coś co się pierwszy raz ma w rękach.. dla estetów, którzy lubią "poukładany" ergonomicznie D70(s) , którego dotykac tez jest przyjemnością, a panny patrzą się z wiekszymzinteresowaniem, pytając : coto za piekny czerwony trójkącik"

Naprawde trzymałem w rekach inne body.. ale to za taką cene to mjut.

pozdrawiam lekko ziewając

Vim_Woodenhands
04-06-2007, 18:56
Co do jpg, o ktorych wspomniałes... Poki co ja wiekszosc zdjec D80 robie w jpg i nie narzekam, moim zdaniem jpg z tej puszki rowniez wychodzą bardzo ładne.
Też używam D80, też czasem robię w JPG i też jestem zadowolony :-) Tu się zgadzamy :-)

Wiec wcale nie jest tak, ze d40(x) jest dla poczatkujacego, a D80 juz dla bardziej zaawansowanego...
Tu się nie zgodzę; grupą docelową Nikona w wypadku D40 jest początkujący użytkownik, co wynika choćby z menu i całego systemu podpowiedzi, których w D80 nie ma; do D40(X) dodawana jest książka (skądinąd całkiem fajna), która w połączeniu z systemem podpowiedzi pozwala nauczyć się kreatywnego wykorzystania możliwości, jakie daje lustrzanka.

Zreszta bede powtarzał z uporem maniaka - kazdą z tych puszek, czy to d50, 70, 40(x), 80 etc.. mozna robic piekne zdjecia jak i gnioty. Zalezy to juz tylko od nas :)
Tu się podpisuję ręcami i nogami :-)

prz3mo
04-06-2007, 19:30
Tu się nie zgodzę; grupą docelową Nikona w wypadku D40 jest początkujący użytkownik, co wynika choćby z menu i całego systemu podpowiedzi, których w D80 nie ma; do D40(X) dodawana jest książka (skądinąd całkiem fajna), która w połączeniu z systemem podpowiedzi pozwala nauczyć się kreatywnego wykorzystania możliwości, jakie daje lustrzanka.

Moze inaczej. Troche rzeczywiscie zle napisalem. Rzeczywiscie D40(x) jest skierowany do bardziej poczatkujacego....
Mialem jednak na mysli to, ze poczatkujacy po niedługim czasie opanuje i poradzi sobie z D80 bez problemu :)

BTW Teraz zauwazyłem, ze jestes z Gorzowa :) Pozdrawiam :)

Vim_Woodenhands
04-06-2007, 20:12
BTW Teraz zauwazyłem, ze jestes z Gorzowa :) Pozdrawiam :)
Też pozdrawiam chwilowego krajana :-)

DXT
04-06-2007, 20:13
Wspolpracuje ale lekko przeslania swiatlo AF AL - niektorym to moze przeszkadzac.

prz3mo
04-06-2007, 20:14
Też pozdrawiam chwilowego krajana :-)

Dlaczego chwilowego? :)

Vim_Woodenhands
04-06-2007, 22:32
Dlaczego chwilowego? :)
Pewnie do końca wakacji będzie przeprowadzka :-)

Seeker
05-06-2007, 01:10
"grupą docelową Nikona w wypadku D40 jest początkujący użytkownik, co wynika choćby z menu i całego systemu podpowiedzi, których w D80 nie ma"

O matko, to w D40 jest tego jeszcze wiecej...?

"do D40(X) dodawana jest książka"

Faktem jest, ze dopiero "w czasach" D40 zostala napisana, ale czy dzialania byly w pelni zsynchronizowane, to juz nie wiem. W kazdym razie D80 byl juz wtedy "u ludzi".

Valwit
05-06-2007, 10:16
O matko, to w D40 jest tego jeszcze wiecej...?

niz w D80? tak. ba, nawet z obrazkami :)

Prezes Klubu TECZA
07-06-2007, 08:25
55-200 VR którego mam od wczoraj łapie od 1 Metra około

polecam, ale będziesz musiał czasem zmienić szkło, przedmuchać matrycę i kupić nieco większą torbę ;)

moglbys zamiescic jakies zdjecia z 55-200vr przy min. i max ogniskowej?

Jacek B.
07-06-2007, 08:39
<sarkazm>
Ja sugeruję Canona 5D. Ma szumy widoczne od ISO3200 i dobrze prezentuje się w niedziele po kościele.
</sarkazm>
nie tylko 5D, tańsze modele canona też dobrze radzą sobie z sumami

PiotrW
07-06-2007, 11:32
decyzja właściwie zapadła...
zdecydowałem się na zakup Nikona D40x + Nikkor 18-55 mm + Nikkor 55-200 mm VR + Podręcznik ;)...

niestety na dzień dzisiejszy zestaw ten jest praktycznie nieosiągalny...
pisałem do kilku sklepów, które mają go w swojej ofercie i odpowiedź wszędzie jest taka sama...
no ale poczekam... zestaw objęty jest promocją - zwrotem 340 pln więc może się coś zmieni w najbliższym czasie

prz3mo
07-06-2007, 11:35
decyzja właściwie zapadła...
zdecydowałem się na zakup Nikona D40x + Nikkor 18-55 mm + Nikkor 55-200 mm VR + Podręcznik ;)...

niestety na dzień dzisiejszy zestaw ten jest praktycznie nieosiągalny...
pisałem do kilku sklepów, które mają go w swojej ofercie i odpowiedź wszędzie jest taka sama...
no ale poczekam... zestaw objęty jest promocją - zwrotem 340 pln więc może się coś zmieni w najbliższym czasie

Ile taki zestaw Cie wyniesie?
Nie lepiej jednak D80 z jednym szkłem na początek ? :)

PiotrW
07-06-2007, 11:36
po zwrocie kasy od nikona ....ok. 3000 pln

prz3mo
07-06-2007, 11:38
po zwrocie kasy od nikona ....ok. 3000 pln

aaa, chyba ze tak :) To mysle, ze sie opłaca :) To kupuj panie i cykaj fotki :) W Fotojokerze nie maja?

PiotrW
07-06-2007, 11:49
aaa, chyba ze tak :) To mysle, ze sie opłaca :) To kupuj panie i cykaj fotki :) W Fotojokerze nie maja?

nie....wszyscy czekają na dostawy,
zestawy promocyjne muszą być z dystrybucji po 1.06 , a te co są już w hurtowniach muszą mieć naklejone odpowiednie oznaczenia

wlasiukk
07-06-2007, 12:01
przykłady 55-200 na
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28558
oraz
http://www.flickr.com/photos/7978506@N03/
(tylko te z dachami, reszta to 18-55, kwiatek to małpka sony )

mirroo
07-06-2007, 12:21
ciekawa i długa dyskusja. postanowiłem coś wtącić od siebie.
przesiadłem się z canona PS S2 na D70S. lustrzanka to zabawa i worek bez dna. kompakt to zamknięty system. tyle co miał przy zakupie, tyle ma po roku. kompakt jest dużo szybciej gotowy do zrobienia zdjęcia. w lustrzance zawsze jest nie ten obiektyw do tego co właśnie chcę fotografować. w/g mnie kupowanie lustrzanki do zdjęć niedzielnych jest ciut na wyrost. przewija się tu wątek obiektywu 55-200 czyli uniwersalnego. taki właśnie jest w kompakcie. na imieninach u cioci również kompakt jest lepszy - pstryk na "auto" i już.

prz3mo
07-06-2007, 12:29
przewija się tu wątek obiektywu 55-200 czyli uniwersalnego

Uniwersalny to raczej 18-200.... :)

PiotrW
07-06-2007, 12:32
to Twój wybór i nie widze powodu do krytyki :)
sam jeszcze 2 tygodnie temu miałem S2 i wiem co ten aparat potrafi , a jakie ma ograniczenia...

mirroo
07-06-2007, 14:08
TAK. MASZ RACJę :) jeśli czepiamy się słówek to tak. bardziej chodziło mi o obiektyw który raz zapięty, pewno szybko z body nie zejdzie.

a jeśli chodzi o PiotraW to ja nie krytykuję niczyich wyborów. mój post to moje przemyślenia n/t różnicy pomiędzy kompaktem a lustrzanką. nie ma wątpliwościże lustrzanka daje dużo większe możliwości rozwijania się i jeśli ktoś o tym właśnie myśli planując aparat to powinien kupować lustro. a jakie ? fachowcy w tym wątku napisali już chyba wszystko na ten temat.

Prezes Klubu TECZA
07-06-2007, 14:14
Rozmawialem wczoraj z panem z fotobasi i powiedzial mi, ze ten samsung gx10 jest klase wyzej od d70"s.
Kupujac GX-10 zamiast D70s zyskujemy:
1. anty-szejka
2. dobre i tanie obiektywy DA 18-55 oraz DA 50-200
3. uszczelnienie korpusu
4. lepszy WB
5. chyba lepszy dobór ekspozycji w trybach automatycznych
6. lepszy wizjer
7. lepsza baterie zasilajaca

Tak sie zastanawiam czy wogole Nikon jest w czyms lepszy od GX-10???

prz3mo
07-06-2007, 14:33
Prezes, porownanie D70s z GX-10 (czyli odpowiednikiem Pentaxa K-10D) jest nietrafione, bo ten Samsung to znacznie nowsza konstrukcja i troche bardziej zaawansowana. Co do do wyboru to pamietaj o jednym - kupujac lustro, wybierasz cały system i raczej tymi kategoriami to rozpatruj.

Prezes Klubu TECZA
07-06-2007, 14:37
juz tam caly system...
nawet jesli mialbym 2,3 szkla danego systemu to co za problem sprzedac je razem z body?

moze byc, ze za rok czasu przejde do Canona i kupie np. 30D + jakas fajna eLke

PiotrW
07-06-2007, 15:33
TAK. MASZ RACJę :) jeśli czepiamy się słówek to tak. bardziej chodziło mi o obiektyw który raz zapięty, pewno szybko z body nie zejdzie.

a jeśli chodzi o PiotraW to ja nie krytykuję niczyich wyborów. mój post to moje przemyślenia n/t różnicy pomiędzy kompaktem a lustrzanką. nie ma wątpliwościże lustrzanka daje dużo większe możliwości rozwijania się i jeśli ktoś o tym właśnie myśli planując aparat to powinien kupować lustro. a jakie ? fachowcy w tym wątku napisali już chyba wszystko na ten temat.

Twoje słowa o konstruktywnej krytyce odebrałem jako zaproszenie do dyskusji/krytyce dotyczącej Twojej opinii na temat przejścia z kompaktu na lustrzankę, nie zaś jako krytyke mojego wyboru :)....a, że nie widzę powodu dla jakiego miałbym Cię krytykować , stąd moje słowa...

co do użytkowania jednego obiektywu, to pewnie masz rację, że często tak się to kończy ale jak już dojrzejemy do poszerzenia naszych fotograficznych horyzontów mamy możliwość rozbdowy tego co już zgromadziliśmy...
pewnie , że to kosztuje ale tak jest z każdym hobby

Vim_Woodenhands
07-06-2007, 17:16
Kompakt jest dużo szybciej gotowy do zrobienia zdjęcia. w lustrzance zawsze jest nie ten obiektyw do tego co właśnie chcę fotografować. w/g mnie kupowanie lustrzanki do zdjęć niedzielnych jest ciut na wyrost. przewija się tu wątek obiektywu 55-200 czyli uniwersalnego. taki właśnie jest w kompakcie. na imieninach u cioci również kompakt jest lepszy - pstryk na "auto" i już.

Rzecz gustu i potrzeb. Sam niedawno namówiłem znajomą, żeby sprzedała lustrzankę (Dynax 5D) i kupiła sobie kompakta. Zaczyna odnajdywać radość w fotografowaniu.
Sam nie jestem zawodowym fotografem, fotografuję dla osobistej przyjemności, czasem zrobię jakieś zlecenie dla znajomych za "Bóg zapłać". Ale nie zamieniłbym lustrzanki na kompakta (wiem, bo miałem, i to niezły); możliwość rozbudowy, jakość zdjęć szczególnie na wyższych czułościach, szybkość - są nie do pobicia.
Mam dwa obiektywy "zachodzące na siebie" (18-135 i 70-300) oraz 50; zawsze mam założony właściwy obiektyw, bo wiem, co i jak chcę sfotografować.
Rzecz nie w tym, czym się fotografuje, ale jak i co. Więc pozdrawiam zadowolonych użytkowników kompaktów i lustrzanek.

manio
10-06-2007, 00:24
nie tylko 5D, tańsze modele canona też dobrze radzą sobie z sumami
.... ale nie tak dobrze prezentuja sie w niedziele po kosciele. Zalozyciel watku w koncu cos kupil czy nie?

Prezes Klubu TECZA
10-06-2007, 10:24
Witam!

Wczoraj odebralem sprzet od kuriera. W zwiazku, ze do ceny kita 1997zl dokupilem promocyjnie katre pamieci sandisk 1gb za 9zl to przesylke kurierska mialem za darmo (bo przekroczylem 2 tys).

Sprzet bardzo dobrze zapakowany, wszystko dziala jak nalezy, OPanda exif pokazuje 18zdjec -czyli tylko te, ktore ja zroilem, zatem sprzet otrzymalem noiuski, nie mialem jeszcze okazji przestowac go w plenerze ale moze po obiedzie namowie rodzine na maly wypad poza miasto.

update:
Wiekie dzieki dla www.fotobasia.pl

DXT
10-06-2007, 10:25
Na co w koncu padlo?

prz3mo
10-06-2007, 10:35
Chyba Prezes kupił D40 z 18-55, bo w takiej cenie jest ten zestaw w Fotobasi :)

Prezes Klubu TECZA
10-06-2007, 10:40
tak, kupilem D40 kit,
od razu co mie urzeklo to dobre wykonanie aparatu, male szumy i sliczne zdjecia (zywe kolory)

langus
10-06-2007, 10:55
Rozmawialem wczoraj z panem z fotobasi i powiedzial mi, ze ten samsung gx10 jest klase wyzej od d70"s.
Kupujac GX-10 zamiast D70s zyskujemy:
1. anty-szejka
2. dobre i tanie obiektywy DA 18-55 oraz DA 50-200
3. uszczelnienie korpusu
4. lepszy WB
5. chyba lepszy dobór ekspozycji w trybach automatycznych
6. lepszy wizjer
7. lepsza baterie zasilajaca

Tak sie zastanawiam czy wogole Nikon jest w czyms lepszy od GX-10???

No popatrz:twisted:
:-D :-D :-D :-D :-D :twisted:
a jednak sto parę postów na coś się zdało
:-D :-D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
gratuluję zakupu i pozdrawiam

Seeker
10-06-2007, 10:57
I bylo tak marudzic? ;)

Milego korzystania ze sprzetu

P.S.
Wypadaloby teraz zmienic stopke na:
"Prezes i fotograf Klubu TECZA"...

DXT
10-06-2007, 10:58
Zdarza sie - ja pojechalem po Monolte d5d/Canona 350d a wrocilem z Nikonem d50...Ten sprzet tak ma ze jak sie wezmie do lapy to juz sie nie chce oddac...

prz3mo
10-06-2007, 11:02
No wlasnie, ciekawe co ostatecznie przekonalo go do D40, a nie np. wspomnianego gx-10..

Seeker
10-06-2007, 11:08
Racja DXT. Sporo przed decyzja zakupu macalem D50 i kiedy wyszedl D80, od razu mi sie zdalnie spodobal ;) (znaczy te "minimalne" roznice byly dla mnie zaletami, a bardzo zblizone gabaryty i ksztalt sugerowaly podobny, odpowiadajacy mi chwyt, co sie swietnie sprawdzilo)

manio
10-06-2007, 11:21
Zdarza sie - ja pojechalem po Monolte d5d/Canona 350d a wrocilem z Nikonem d50...Ten sprzet tak ma ze jak sie wezmie do lapy to juz sie nie chce oddac...

Ty po patrz sie ja tak samo - pojechalem po C350 bo byla promocja w sklepie nie dla .....a wyszedlem z d50 ale z innego sklepu po drodze....

Prezes Klubu TECZA
10-06-2007, 14:04
Tesciowi tak spodobal sie moj D40, ze zamowil sobie w fotobasi D70s,
fajnie, bo bede mial prownanie tych dwoch aparatow :)

langus
10-06-2007, 17:10
Tesciowi tak spodobal sie moj D40, ze zamowil sobie w fotobasi D70s,
fajnie, bo bede mial prownanie tych dwoch aparatow :)

ha widzisz?
pokaż jeszcze swojego d40 tacie
to kupi sobie D2xs:-D
wtedy dopiero będziesz mógł porównywać:twisted:

to był żart nie obrażaj się:)
pozdrawiam

Seeker
10-06-2007, 20:44
Powiem ci Prezes w tajemnicy taka jedno rzecz, chociaz w tutejszym gronie jest ona dosc oczywista:
Nikos da sie lubic i my o tym wiemy ;)
Tylko nigdzie nie powtarzaj. cii...

Prezes Klubu TECZA
10-06-2007, 23:40
Przegladajc forum natknalem sie temat: "Pomocna dlon",
mam zatem prosbe do mieszkajacych blisko Zabrza, czy mialby ktos sprawdzenia tego D70s w fotobasi zanim wysla go do tescia?
oczywiscie pokrywam koszty tej fatygi :)