PDA

Zobacz pełną wersję : Polskie prawo, zakup sprzętu na fakturę.

Xformat
27-04-2017, 15:55
Nie wiem czy był już podobny wątek, ale mam taki przypadek i chciałbym się zastanowić co dalej zrobić.
Prawie trzy tygodnie temu kupiłem sprzęt foto, przez popularny serwis. Sprzęt w cenie trochę niższej niż sklepowa, opisana prawie jak nowy i powystawowy. Zapłaciłem, poprosiłem od razu o fv (usługi reklamowe, foto i video) i następnego dnia dostałem przesyłkę. Po kilku testach tego samego dnia okazało się że sprzęt jest niesprawny a wada jest istotna z punktu widzenia przeznaczenia rzeczy. I jeszcze tego samego dnia poinformowałem sprzedawcę a następnego odesłałem sprzęt. I tu się robią schody.. Nie jestem konsumentem, ale chciałem skorzystać z prawa do rękojmi, zachowałem wszystkie terminy które w tym momencie są wymagane, domagając się zwrotu kwoty. Sprzedawca sprzęt wysłał do serwisu polskiego (od razu okazało się że był już naprawiony), a ci nie mogąc sobie poradzić (pewnie po raz drugi z tym samym problemem), odesłali go do centrali europejskiej.
Na dzień dzisiejszy, nie mam kasy, nie mam przedmiotu i nie mam żadnej informacji ile można czekać.
Kodeks cywilny mówi o nieuciążliwości terminu dla nabywcy, ale nic o konkretach. Domagam się zwrotu i pójdę sobie do innego sklepu, tyle że sprzedawca pokazuje mi środkowy palec śmiejąc się prosto w pysk. Takie mamy prawo?

ksh
27-04-2017, 16:11
Jeśli kupiłeś w firmie, masz fakturę, a sprzęt jest uszkodzony/wadliwy/zepsuty i nie było to ujęte w opisie przedmiotu to normalnie przysługuje ci prawo odstąpienia i zwrotu, jeśli zgodziłeś się na naprawę to już musisz się z tym pogodzić i cierpliwie czekać.

Xformat
27-04-2017, 16:45
Nie godziłem się na naprawę, sprzedawca oświadczył że wysyła do naprawy i nie reagował na informacje o rękojmi i odstąpieniu od umowy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli kupiłeś w firmie, masz fakturę, a sprzęt jest uszkodzony/wadliwy/zepsuty i nie było to ujęte w opisie przedmiotu to normalnie przysługuje ci prawo odstąpienia i zwrotu
I tu się chyba niestety mylisz, zobacz na aktualne prawo w tym zakresie: http://prawnik-piaseczno.pl/gwarancja-i-rekojmia-za-wady-fizyczne-rzeczy-sprzedanej-w-relacjach-pomiedzy-przedsiebiorcami/

manat
30-04-2017, 13:19
Jeśli kupiłeś jako firma, nie masz prawa do zwrotu i rękojmi.

ksh
30-04-2017, 15:03
No tak jeśli brałeś na firmę to tak jak napisał manat.

MC_
30-04-2017, 18:26
Bzdura. Rekojmia przysluguje przy sprzedazy b2b o ile jej sie nie wylaczy.

Xformat
03-05-2017, 09:55
No tak jeśli brałeś na firmę to tak jak napisał manat.

No błagam...
Gwarancja i rękojmia za wady fizyczne rzeczy sprzedanej w relacjach pomiędzy przedsiębiorcami.
W aktualnie obowiązującym stanie prawnym, na gruncie przepisów wprowadzonych ustawą o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 roku, a obowiązujących od 25 grudnia 2014 roku, obowiązuje podział na dwa zasadnicze (obok odpowiedzialności kontraktowej/odszkodowawczej na zasadach ogólnych) reżimy odpowiedzialności sprzedawcy. Są nimi:

rękojmia za wady (prawne i fizyczne) – będąca odpowiedzialnością ustawową;
gwarancja – będąca odpowiedzialnością umowną.
Powyższe instytucje są obecnie w całości uregulowane w kodeksie cywilnym, zaś ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej utraciła z dniem 25 grudnia 2014 roku moc obowiązującą. Wobec tego zarówno do dokonanej po wejściu w życie nowych przepisów, sprzedaży na rzecz konsumenta jak i sprzedaży dokonanej na rzecz przedsiębiorcy, mają zastosowanie te same instytucję, przy czym w zależności od podmiotu kupującego, instytucje te doznają pewnych modyfikacji.
Rękojmia (obowiązkowa odpowiedzialność ustawowa sprzedawcy):

Jeżeli chodzi o sprzedaż dokonaną pomiędzy przedsiębiorcami, to zgodnie z treścią art. 568 k.c. sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada została stwierdzona przed upływem dwóch lat (nieruchomości – pięciu lat) od wydania rzeczy. Jest to odpowiedzialność powstająca z mocy prawa, w przypadku wystąpienia wady fizycznej, tj. niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. Jako przykłady niezgodności z umową art. 5561 k.c. wymienia:
brak właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
brak właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
nie nadawanie się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, jeżeli sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.
została nieprawidłowo zamontowana lub nieprawidłowo uruchomiona, jeżeli czynności tych wykonał sprzedawca lub jeżeli zostały one wykonane zgodnie z jego instrukcją.

- - - - kolejny post - - - - - -

Problemem jest właściwie to że... no właśnie, płacisz, dostajesz bubel za niemałe pieniądze i potem nagle się robi problem. Sprzedawca nie wymieni, nie zwraca wpłaty tylko wysyła do producenta. I teraz... miesiąc, 6 czy może rok?