PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Sony zamontowana na Nikonie

anegra
27-04-2017, 15:28
Witam wszystkich!
Na Nikonie D5100 chcę używać lampy Sony HVL F42 AM dopóki nie nabędę systemowej. Kupiłam przejściówkę umożliwiającą zamontowanie na gorącej stopce Nikona lampę na "sankach" tylko kompletnie nie wiem, jak poustawiać aparat i lampę, żeby ze sobą współgrały. Czy w ogóle jest to możliwe?

Z góry dzięki za odpowiedź. Nie znalazłam w necie takiego przypadku jak mój.

anegra

r_m
27-04-2017, 17:03
Aparat w tryb M, lampa w tryb M, na aparacie czas nie krótszy niż czas synchronizacji z lampą błyskową (instrukcja pomoże), ustawiasz przysłonę i ISO według potrzeb, na lampie ustawiasz odpowiednią moc błysku, metodą prób i błędów.

anegra
27-04-2017, 18:19
Aparat w tryb M, lampa w tryb M, na aparacie czas nie krótszy niż czas synchronizacji z lampą błyskową (instrukcja pomoże), ustawiasz przysłonę i ISO według potrzeb, na lampie ustawiasz odpowiednią moc błysku, metodą prób i błędów.

Chyba nie do końca coś mi styka, bo ciągle "wyskakuje" wbudowana lampa...

dannywrocek
27-04-2017, 20:20
Chyba nie do końca coś mi styka, bo ciągle "wyskakuje" wbudowana lampa...
Wstaw tu jakieś zdkjęcie tego zestawu. A jesteś pewien, że ta przejściówka to na pewno ze stopki Nikona na stopkę Sony? Aparat masz w trybie Auto?

hostman22
27-04-2017, 21:55
tak by poszło jakby F42am miała bolec na stopce, a nie ma :mrgreen:

ksh
27-04-2017, 22:15
Chyba nie do końca coś mi styka, bo ciągle "wyskakuje" wbudowana lampa... Ale w aparacie masz tryb M ?

hostman22
27-04-2017, 22:33
to nic nie da sony ma inną stopkę - jak chcesz, aby to zadziałało..?

ksh
27-04-2017, 22:46
Jak nie zadziała, kostka (http://www.systembank.pl/img/2943_1d.jpg) na aparat i lampa będzie działać w trybie M, tak w pierwszym poście jest zresztą napisane że ma kostkę, kwestia ustawienia trybów manualnych w obu urządzeniach i już.

kazzi
28-04-2017, 10:59
Jak "wyskakuje" wbudowana lampka błyskowa, to pewnie w menu jest ustawiony tryb automatyczny. Podpowiem Ci, ze na str. 50 instrukcji znajdziesz opis funkcji lampy błyskowej.
Musisz wybrać symbol przekreślonego piorunka i to zatwierdzić. Lampka wbudowana przestanie się uruchamiać i być może wtedy zaczną funkcjonować styki na zewnętrznym gnieździe.

GonzoG
28-04-2017, 16:14
Żaden tryb z przekreśloną lampą, żaden automat, żaden półautomat.
Jedyny tryb to manual - tu lampa nigdy sama się nie otworzy.