Zobacz pełną wersję : Dylemat w wyborze - fashion, portret, beauty
Witam serdecznie, borykam się z problemem wyboru obiektywu. Robię sporo zdjęć typu fashion, portret, beauty. Pracuje na niskich przysłonach, bardzo lubie bokeh (rozmycie tła) , do teh pory pracowałem na ogniskowych 35 i 50, czas na coś nowego, który wybrać i z jakim będę miał lepszy efekt rozmycia, wszystko do d750 (tak wiem, malo pikseli dal mnie wystarczy).
-Nikon 70-200mm F2.8 ED AF-S VR II Nikkor
- Nikon 85 1.4
- Nikon 105 1.4
a może coś z nowego sortu sigma 135 1.8.
Ps.Czesto używam lampy studyjnej plus filtr 3nd. zdjecia calej sylwetki najwiecej.
Dzięki za pomoc i rady z góry dziękuje i czekam na rozwój tematu.
Jaka odległość do modelki i ile kasy masz na obiektyw? Najlepsze rozmycie to Nikkor 200/2 :D
Taką namiastką Nikkora 200 może być Nikkor 105 1.4 więc jeśli budżet pozwala, to niesamowite szkło. Bardzo fajny obrazek i nie myślę tutaj o ostrości, ktróra jest zabójcza na 1.4. Bardziej fajne są przejścia w nieostrości i kolory.
200mm zabija cena, może kiedyś. Cenowo w przedziałach obiektywów, które wymieniłem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jaka odległość do modelki i ile kasy masz na obiektyw? Najlepsze rozmycie to Nikkor 200/2 :D
Taka, zeby nie drzeć się przez megafon, fajne szkło ale cena poraża ;) może kiedyś
200mm zabija cena, może kiedyś. Cenowo w przedziałach obiektywów, które wymieniłem.
W takim razie Nikkor 105/1.4 lub Sigma 135/1.8. Pewnie nie znajdziesz wielu osób tutaj, które testowały oba szkła... posiłkując się materiałami w Internecie wolałbym Nikkora, myślę że wybór to kwestia indywidualnych upodobań. Sam wolałbym 105mm niż 135mm, do tego Nikkor jest mniejszy/lżejszy.
W takim razie Nikkor 105/1.4 lub Sigma 135/1.8. Pewnie nie znajdziesz wielu osób tutaj, które testowały oba szkła... posiłkując się materiałami w Internecie wolałbym Nikkora, myślę że wybór to kwestia indywidualnych upodobań. Sam wolałbym 105mm niż 135mm, do tego Nikkor jest mniejszy/lżejszy.
135 jestwprzedsprzedaży ciekawi mnie optyka, ale padnie na 105 masz racje.
dareknik
26-04-2017, 13:22
Sigma 135/1.8 już jest w sklepach, można sprawdzić. To co jest jej plusem Sigmy to odległość od modela 80 cm a nie jak w Nikonie 1 m, co za tym idzie większe odwzorowanie, zbliżenie i rozmycie tła. O ostrości nie wspomnę bo Sigma 135/1.8 i 85/1.4 to chyba najostrzejsze szkła. Bokeh to nie wiem, mówią że Sigma ma gorszy ale nikt nie zestawił tych samych ujęć z Nikona i Sigmy żeby to udowodnić, Jeśli by nawet były, to
znikome i tak pewnie nie do odróżnienia albo nikt by nie wiedział które jest z którego szkła. Robiłem tą Sigmą zdjęcia i mi się bokeh podobał. No i cena: Sigma 6 tyś i Nikon ponad 9 tyś.
To co jest jej plusem Sigmy to odległość od modela 80 cm a nie jak w Nikonie 1 m, co za tym idzie większe odwzorowanie, zbliżenie i rozmycie tła..Owszem. Tylko pytanie czy się chce mieć takie ciasne kadry. Czasami może i tak, ale najczęsciej jednak kadruje się szerzej (czyli - jest się dalej). No i w pomieszczeniach 135 to jest już długie... (zresztą 105 też, ale zawsze to większa szansa, że się zmieścimy).
dareknik
28-04-2017, 18:30
Dlatego z tych Sigm wybrałem 85/1.4, jest bardziej uniwersalna. Na imprezach w Przedszkolu dobrze się sprawdza: jasno i dłuższe czasy.