PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia samochodów - odbicia na lakierze

MichalNik
24-04-2017, 22:57
Witam,

Posiadam aparat Nikon d90. Czytałem różne tematy i nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Robię zdjęcia samochodom, jednakże niekiedy na zdjęciach są bardzo duże odbicia światła.
Czy jest jakaś metoda by skutecznie to usunąć?
Która opcja w aparacie może zniwelować odbicia?

Bawiłem się już różnymi ustawieniami, bezskutecznie.
Jestem trochę laikiem w tych sprawach, proszę się nie śmiać.

Zamieszczam zdjęcie
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/FPMz4LBNeV3QG2WvBGTQptvKXc8ekX

Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

gzyms
24-04-2017, 23:08
Filtr polaryzacyjny.

Wysłane z

MichalNik
25-04-2017, 23:10
Zamieszczam jeszcze raz zdjęcie
https://images81.fotosik.pl/531/1ab94a0be7e65d3bmed.jpg

Filtr polaryzacyjny.

Dzięki za zainteresowanie tematem, doradzisz jakiś filtr?
Na allegro jest pełno tego tylko czy coś jest warte uwagi

Borat1979
25-04-2017, 23:38
Dzięki za zainteresowanie tematem, doradzisz jakiś filtr?

Kup filtr dobrego producenta np. Hoya Fusion. Unikaj badziewia po kilkadziesiąt złotych.

sl011
26-04-2017, 08:23
doradzisz jakiś filtr?
Chyba najpopularniejsze niedrogie marki to Hoya i Marumi.

Keszelski
26-04-2017, 08:44
też mam zamiar kupić polara i przy rozpoznawaniu tematu dowiedziałem się, że warto też zwrócić uwagę na to jak łatwo/trudno czyści się taki filtr. I takie które czyści się relatywnie łatwo, to już niestety koszt 300 zł dla 77mm (marumi)

gremed
27-04-2017, 10:40
Od lat mam filtry różnych rozmiarów, głównie właśnie marumi i hoya. I szczerze mówiąc to nie odczułem jakoś problemu czyszczenia. A nie dawałem za nie po 300 złotych tylko 100-200. Nie wczytuj się tak w netowe opinie. Bo ktoś wpisał zapewne post o czyszczeniu, który pózniej jest powielany jak legenda w którą każda następna osoba łatwiej jest w stanie uwierzyć. Niech kolega po prostu idzie do sklepu i kupi filr polaryzacyjny wymienionych firm w cenie około 200 pln (niestety 77 mm robi kwotę) a "będzie pan zadowolony".

mmluty
27-04-2017, 17:34
Jeżeli mówimy o kupowaniu filtrów polaryzacyjnych (i nie tylko polaryzacyjnych) to myślę, że początkującym w tym temacie warto zwrócić uwagę na to, że filtr kosztuje setki złotych a pierścienie redukcyjne kilka złotych więc warto kupować filtr na maksymalną średnicę z posiadanych a nawet planowanych obiektywów. W tym przypadku 77 mm to dość dużo i w większości przypadków wystarcza, ale jest sporo obiektywów które mają znacznie większe średnice filtrów i o tym warto pamiętać.

gzyms
02-05-2017, 09:41
No to już chyba wszystko wiadomo o sprzęcie - teraz trochę trzeba poczytać o technice wykorzystywania polarow aby nie było rozczarowania. Jak już kupisz to daj jakieś zdjęcia.

Wysłane z

MichalNik
05-05-2017, 23:40
Teraz już wiem na czym stoję, jak tylko wybiorę coś dobrego to napewno się tutaj pochwale jak wychodzą zdjęcia.