PDA

Zobacz pełną wersję : używany D600 czy nowy D750 z teleobiektywem?

FotoJeronimo
24-04-2017, 21:20
Witam
proszę o poradę. Mam możliwość kupić w tej samej cenie:
1) używane body D600 (po akcji serwisowej*) + obiektyw Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD
2) nowe body D750 (no a na teleobiektyw musiałbym dozbierać $)

Interesuje mnie tylko FF. Zajmuje się amatorsko każda dziedziną fotografii, czasami fotografuje też ptaki i inne zwierzaki (dlatego chce do body kupić tele).
Proszę nie pisać, że lepszy jest DX - bo gdybym zajmował się tylko fotografią ptaków to już dawno kupiłbym D7200/D7500/D500 i lepszy tele.

P.S.
czy to prawda że w D600 jest dożywotnio gwarancja na migawkę? czyli jeżeli już była wymieniana, a kiedyś się znowu coś zepsuje to Nikon naprawi mi to za darmo?

nikoniarz
24-04-2017, 21:22
Czy na pewno chodzi o D300? Czy może jednak o D600?

FotoJeronimo
24-04-2017, 21:28
no dokładnie, kurde ale wtopa nie ma to jak kopiuj w klej. Chodziło o D600!!!

Szkoda, że nie można edytować ankiety :(

hostman22
24-04-2017, 21:29
opcja dwa jest bez sensu.., po co aparat bez obiektywu? Równie dobrze mogłeś tam wpisać d5... .

FotoJeronimo
24-04-2017, 21:36
a czemu bez sensu... dozbierać czyli kupić później teleobiektyw (inny obiektyw uniwersalny i tak będę miał do jakiegokolwiek body).

Liczyłem raczej na odpowiedzi dotyczące działania AF (bo to chyba główna różnica w tych body)

np.
nie kupuj D600 bo AF z tym teleobiektywem nie da rady... itp.

hostman22
25-04-2017, 00:34
a czemu bez sensu... dozbierać czyli kupić później teleobiektyw (inny obiektyw uniwersalny i tak będę miał do jakiegokolwiek body).

Liczyłem raczej na odpowiedzi dotyczące działania AF (bo to chyba główna różnica w tych body)

np.
nie kupuj D600 bo AF z tym teleobiektywem nie da rady... itp.

czemu nie da rady mi d600 z 200-500/5.6 działa elegancko :).

a czemu bezsensu, bo uciekają Ci kadry. A ustalmy tami 150-600 to i tak budżetówka w tym zakresie, więc nie wiem czym chcesz, to pokryć... . Jeżeli teraz kupuje d750 i za 2, 3 miesiace obiektyw..., to jesteś stratny o kadry, a zaczyna się plastyczna pora roku. D750 ma lepszy AF, a czy jest wart tej dopłaty decydujesz Ty :)

FotoJeronimo
25-04-2017, 15:47
Sprzedając Canona już mogłem się czuć stratny o uciekające kadry. Na szczęście mam jeszcze drugi aparat (a samymi ptakami i długimi ogniskowymi człowiek nie żyje :P).

mi d600 z 200-500/5.6 działa elegancko :). co fotografujesz? samoloty czy małe ptaszki? a może coś innego... pochwał się zdjęciami :mrgreen:

pozdrawiam

hostman22
25-04-2017, 16:49
samochody i samoloty..., a małe ptaszki, to tylko przy selfie :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Miałem w ręce d750 lepiej się trzyma w ręce z długimi ciężkimi szkłami (af jest lepszy). Jak nie problem czekać, to dozbieraj będziesz w pełni zadowolony :)

FotoJeronimo
25-04-2017, 17:18
dzięki za odpowiedź ;)

a małe ptaszki, to tylko przy selfie :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
LOL :D

pozdrawiam

mmluty
26-04-2017, 11:09
Ja na Twoim miejscu kupiłbym tego D600+T150-600 i robił zdjęcia. Jeżeli się okaże, że D600 nie wystarczy to zawsze możesz go sprzedać i kupić D750 zbierając w międzyczasie brakujące pieniądze. Zależy tylko czy cena tego zestawu jest atrakcyjna i stan kupowanego sprzętu dobry.

Maciek N
26-04-2017, 12:32
Mam d610 i D750. Różnica miedzy tymi body jest znacząca więc jeśli jest możliwość kupić D750 to brał bym bez zastanowienia.
Żeby nie było to dopiszę że D610 też robi dobrej jakości zdjęcia:-P

mmluty
26-04-2017, 17:05
Myślę, że tu nie ma kwestii czy D750 jest lepszy od D600, tylko kolega się zastanawia czy kupić teraz zestaw D600, T150-600 i robić zdjęcia, czy też ze względu na brak gotówki zbierać dalej. Moja odpowiedź zmierza do tego, że w tym przypadku można kupić zestaw, robić zdjęcia i zbierać na lepsze body. Może w oparciu o własne doświadczenie dojdzie do wniosku, że D600 w jego przypadku jest wystarczający i za uzbierane pieniądze lepiej kupić UWA do krajobrazu, a w miedzy czasie zrobi sporo ciekawych zdjęć.

nikoniarz
26-04-2017, 17:11
Myślę, że tu nie ma kwestii czy D750 jest lepszy od D600, tylko kolega się zastanawia czy kupić teraz zestaw D600, T150-600 i robić zdjęcia, czy też ze względu na brak gotówki zbierać dalej. Moja odpowiedź zmierza do tego, że w tym przypadku można kupić zestaw, robić zdjęcia i zbierać na lepsze body. Może w oparciu o własne doświadczenie dojdzie do wniosku, że D600 w jego przypadku jest wystarczający i za uzbierane pieniądze lepiej kupić UWA do krajobrazu, a w miedzy czasie zrobi sporo ciekawych zdjęć.

Popieram w 100%. Bo można "zbierać" do śmierci- uzbiera na D750 to jak poczeka i dozbiera, to będzie D810... Ale przecież można jeszcze zaczekać i dozbierać...

FotoJeronimo
26-04-2017, 19:16
Może w oparciu o własne doświadczenie dojdzie do wniosku, że D600 w jego przypadku jest wystarczający... no najbardziej boje się AF bo fotografowałem Canonem 7d i 7d markII.

oswald
27-04-2017, 19:43
Miałem w ręce oba i zdecydowanie wybrałbym D750. Jeśli nie trzymałeś tych korpusów weź to pod uwagę, dla mnie D600 ma za płytki grip i nie wyobrażam sobie jego używania przez dłuższy czas.

FotoJeronimo
29-04-2017, 00:41
Jeżeli się okaże, że D600 nie wystarczy to zawsze możesz go sprzedać Przez pół roku posiadałem Canona 6D i jego "wspaniały" AF tak nie wkurzył, że sprzedałem wszystko Canona :P Nie mam zamiaru powtórzyć tego błędu... szybki AF jest dla mnie ważny.

Miałem w ręce oba i zdecydowanie wybrałbym D750. Jeśli nie trzymałeś tych korpusów weź to pod uwagę, dla mnie D600 ma za płytki grip i nie wyobrażam sobie jego używania przez dłuższy czas. Miałem okazję parę dni pracować D600 i już przy pierwszym chwyceniu zauważyłem, że coś jest nie tak. Potwierdzam to co napisałeś.

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Już znajomemu zakomunikowałem, że raczej nie kupie od niego. Tak wiec pozostaje mi kupno D750.
Aktualnie czekam na jakąś promocje (cashback) w Nikonie.... Jak tak dalej pójdzie to doczekam DXa D7500 i znowu będę miał zagwozdkę :P (bo wiele osób mnie mocno namawia na DX'a no ale to już inny temat :?).

pozdrawiam

nikoniarz
29-04-2017, 01:01
Aktualnie czekam na jakąś promocje (cashback) w Nikonie.... Jak tak dalej pójdzie to doczekam DXa D7500 i znowu będę miał zagwozdkę :P (bo wiele osób mnie mocno namawia na DX'a no ale to już inny temat :?).

pozdrawiam

Czekaj czekaj :mrgreen:

FotoJeronimo
29-04-2017, 01:24
OT.
taka mała szydera :P czy masz jakieś przecieki...
Canon aktualnie daje tablety gratis lub oświetlenie studyjne... A dla nikona najważniejsza informacja ze strony to ze 2 maja maja nieczynne LOL :P
W sumie nie jestem już przywiązany do żadnego systemu wiec czekając długo może znajdę coś innego ciekawego..... :twisted:

nikoniarz
29-04-2017, 10:30
OT.

To pierwsze :mrgreen: bo kadry uciekają...

mmluty
29-04-2017, 11:39
OT.
Canon aktualnie daje tablety gratis lub oświetlenie studyjne... A dla nikona najważniejsza informacja ze strony to ze 2 maja maja nieczynne LOL :P
W sumie nie jestem już przywiązany do żadnego systemu wiec czekając długo może znajdę coś innego ciekawego..... :twisted:
Z Twoich ostatnich wypowiedzi rozumie, że jednak szukasz aparatu który posiada dobry AF w scenach dynamicznych, więc w tym budżecie z FF Nikona masz do wyboru faktycznie tylko D750. Do portretu, krajobrazu i wielu innych bardziej statycznych scen różnica pomiędzy D600, a D750 dla amatora nie jest duża, a różnica w cenie jednak tak.
Kiedy jednak poczytałem o tym tablecie u Canona to pomyślałem: czy bardziej szukasz aparatu czy może bardziej okazji. Wiadomo, że z szybko, dobrze i tanio zawsze można wybrać dwa elementy więc jeżeli bardziej zależy Ci na okazji niż na fotografowaniu, to musisz spokojnie czekać.

FotoJeronimo
29-04-2017, 17:14
Z Twoich ostatnich wypowiedzi rozumie, że jednak szukasz aparatu który posiada dobry AF w scenach dynamicznych, więc w tym budżecie z FF Nikona masz do wyboru faktycznie tylko D750. Do portretu, krajobrazu i wielu innych bardziej statycznych scen różnica pomiędzy D600, a D750 dla amatora nie jest duża no dokładnie

EOT :twisted: