Zobacz pełną wersję : Drugi koniec skali
Postanowilem pozbyc sie Sigmy 70-200 jako ze prawie nieuzywana lezy w szyfladzie. Bydle duze jest i nieporeczne ale ostre.
Jak widac mam 35 i 85 i potrzebuje czegos szerszego, moze byc zoom. Cos oczywiscie w cenie tej sigmy lub bliskie okolice.
W miare jasne i ostre. Docelowo do reportazu jako ze 35 to jednak za wasko w pomieszczeniach.
Co byscie polecili ?
Tamron 15-30mm VC, Tokina 16-28mm, Nikkor 17-35mm i 14-24mm
Pomyśl też nad Nikkorem 20mm i 24mm f/1.8 lub Sigmie 20mm i 24mm f/1.4 Art
Tamron 15-30mm VC, Tokina 16-28mm, Nikkor 17-35mm i 14-24mm
Pomyśl też nad Nikkorem 20mm i 24mm f/1.8 lub Sigmie 20mm i 24mm f/1.4 Art
Dziekuje za info.
Tamron wypas ale za drogi, Nikkory tez :(
Wlasnie na stalki patrze.
Pomyslalem tez o Tamron SP 17-35 2.8-4 (kiedys byl mi polecany) i jakies makro do tego jak kasy wystarczy. Mam fajne pomysly kilka ujec z makro :)
nikoniarz
25-04-2017, 19:01
Tokina 16-28/2.8 to całkiem niezły stosunek jakości do ceny. Jasna, przeciętnie szybka, bardzo ostra i kontrastowa... Niestety lubi złapać bliki. Ewentualnie w tej cenie używany N17-35/2.8 na którego rozważam zamianę tejże Tokiny- osobiście więcej pożytku będę mieć z 35 niż z 16 mm...
W UK N17-35 tanszy od Tokiny. Bede musial zaczac sledzic aukcje. Moze kasy na Tamrona 90mm Macro wystarczy :)
Ja potrzebuje czegos szerszego niz 35 i uniwersalnego na wycieczki, krajobrazy i takie tam.
Niedawno miałem taki sam dylemat mając dokładnie te same stałki.
Wybór padł na Nikkora afs-20. Dla mnie strzał w 10tkę. Lekki, relatywnie mały, jasny, ostrzy dobrze i szybko.
Na razie jak dla mnie szklarnia kompletna.
Da się znaleźć używkę w akceptowalnej (co nie znaczy bardzo niskiej) cenie.
Niedawno miałem taki sam dylemat mając dokładnie te same stałki.
Wybór padł na Nikkora afs-20. Dla mnie strzał w 10tkę. Lekki, relatywnie mały, jasny, ostrzy dobrze i szybko.
Na razie jak dla mnie szklarnia kompletna.
Da się znaleźć używkę w akceptowalnej (co nie znaczy bardzo niskiej) cenie.
Gratuluje zakupu ! Masz gdzies zdjecia z tej 20-stki ? Jakas galeria online ?
Szukalem jakiegos dobrego testu N17-35/2.8 i nic. Moze macie jakies namiary ?