Zobacz pełną wersję : Metz mecablitz 44 AF-4i N jak się sprawuje i jakie opinie?
mamil_km
02-06-2007, 10:13
Witam! Czy ma ktoś z Was lub uzywał takiej lampy i co może mi o niej powiedzieć. Z góry dziękuję za dopowiedź. Załeży mi na czasie więc w miarę możliwości poproszę o szybką odpowiedź. Dzięki i pozdrawiam Kamil Mikołajczyk
bastek73
02-06-2007, 11:32
Jak się nie mylę on taką posiada .Pozdrawiam Sebastian
mamil_km
02-06-2007, 11:59
Dzięki ale chyba ma jednak coś lepszego. Jeszcze troszkę poczekam może się ktoś sam znajdzie hehehe ale dzięki
wiem że ALF lubi i używa Metz-y :)
niestety...ALF używa Metza 54MZ4i...na temat 44 wiem tyle, co w necie :)
martin204
02-06-2007, 18:57
Witam
Ja używam Metza 44NI i jestem z niego barszo zadowolony , bardzo mocna lampa powtażalność błysku ja należy bardzo szybki zoom wspomaganie AF ja należy ....itp.
Ateraz 2 minusy pierwszy lampa nie ma możliwości zmiany palnika w poziomie , drugi to nie posiada CLS
Ale moim skromnym zdaniem za tą cenę niema lepszej lampy z iTTl.
pozdrawiam
PS (mam zamiar sprzedać swoją za kilka dni)
mamil_km
06-06-2007, 13:37
Witam.
Pisze dla innych osób zainteresowanych tą lampą jak ja. Napisałem PW do użytkownika Albert44 ponieważ zauwazyłem że posiada taką lampę w stopce:
" Cytat:Napisał mamil_km
Witam. Zamierzam kupić te lampę co Ty posiadasz, ale mało strasznie na jej tamat na forum. Bardzo prosze o dokładną opinie jak się sprawuje, jak działa iTTL zwłaszcza w róznych położeniach palnika, jakie posiada tryby pracy. z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Kamil Mikołajczyk.
Odpowiedź:
Lampa OK. Koniecznie należy sprawdzić jaki soft posiada. Dla D50 musi być to V3. i-TTL pracuje poprawnie, przy odchyleniu palnika nie działa ale jak mi podpowiada doświadczenie to i w innych lampach ten pomiar też nie pracuje przy odchylaniu palnika (przynajmniej taka jest zasada i-TTL teoretyczna). Odchylanie palnika góra-dół, lewo-prawo nie ma. Tryby pracy, automat TTL i TTL matrycowy, manual, zoom manualny, zoom automatyczny, expand w automacie, ręczne ograniczenie mocy palnika. Wyłączanie automatyczne stand-by po 3 minutach... Dla amatora polecam."
A oto odpowiedź na temat tej lampy z jednego z fajniejszych sklepów:
"
Witam,
Wybrał Pan bardzo dobrą lampę do Nikona D50. Metz 44 AF-4i realizuje i-TTL, a przy podniesionej głowicy nie trzeba korygować jego błysku, uzyskując prawidłowe naświetlenia w standardowych sytuacjach.
Co prawda nie jest to mocna lampa reporterska, taka jak znacznie droższa SB-800 (najlepsza do zdjęć z błyskiem odbitym) i nie ma też możliwości obrotu głowicy w poziomie (tę ostatnią funkcję ma konkurencyjna SB-600), ale do zdjęć w poziomie – przy odbijaniu błysku w niezbyt dużych pomieszczeniach – w zupełności nadaje się.
Zoom palnika lampy Metza działa przynajmniej w tym samym zakresie co SB-600 Nikona, przy czym pochyla się też w dół o 7 stopni (tego nie realizuje SB-600). Stabilność błysku jest wystarczająca do zastosowań amatorskich, a żywotność palnika to jakieś 20-30 tysięcy emisji.
"
Lampa już do mnie jedzie i mam nadzieję że na weekend będę ją miał więc jeśli któryś z kolegów mi podpowie jak przeprowadzić w miarę przyzwoity jej test w porówniu z budowaną to napewno go zrobię i zmieszczę tak aby przyszłym jej nabywcom pomóc w dokonaniu wyboru.
Pozdrawiam Kamil Mikołajczyk